09 prosinca 2010

Ask The Computer Lady

The Dollar Stretcher presents
Ask The Computer Lady

Volume 10 Issue #33
August 16, 2007

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Tektove piše Elizabeth Boston, http://askTCL.com

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

U ovome broju...

1. Uvod
2. Upozorenje za virus Čestitka
3. Pregled Outlook Expressa
4. Kako zamijeniti antivirusne programe
5. Promijenite korisnički račun
6. Komentari

Dragi čitatelji,

Dobrodošli u novo izdanje časopisa Ask The Computer Lady!

Ovog tjedna malo ćemo seodmarati od članaka o spremanju podataka, većinom zato što imamo svi mnogo obaveza. Umjesto toga, osjećala sam potrebu da vas upozorim na vlo aktivan virus, te da vam pomognem da ažurirate svoje antivirusne programe.

Neki od vas pisali su mi pitajući kako da dođu do besplatnih programa za rezervne kopije podataka, kakve ja koristim za Windows 98. Voljela bih da vam mogu reći točan naziv tih programa, ali zaista se iskreno ne sjećam koji sam koristila jer sam već davno zamijenila Windows 98 sa Windows XP i više ne koristim takve programe. Sjećam se samo da je kao ikona programa bila zmija.

Ako možda znate ime takvog programa, jevite mi.

Želim vam ugodan tjedan,
Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
Ask The Computer Lady
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(2)
Upozorenje! Nemojte klikati na linkove gdje piše da ste dobili razglednicu ili čestitku!

Postoji virus koji kruži internetom, a neki od naslova su ovakvi.

You've received a greeting card from a school-mate!
You've received a greeting ecard from a class mate!
You've received a greeting ecard from a neighbour!
You've received a greeting postcard from a partner!
You've received a greeting postcard from a worshipper!
You've received a postcard from a family member!
You've received a postcard from a neighbour!
You've received a postcard from a worshipper!
You've received an ecard from a colleague!
Class-mate sent you an ecard from vintagepostcards.com!
Colleague sent you a greeting ecard from postcardsfrom.com!
School mate sent you a greeting ecard from greetingcard.org!
Family member sent you a postcard from dgreetings.com!
Neighbour sent you a greeting ecard from NetFunCards.com!
School-mate sent you an ecard from mypostcards.com!
Worshipper sent you an ecard from greetingcard.org!
Colleague sent you a postcard from egreetings.com!
Neighbour sent you a greeting ecard from all-yours.net!
School friend sent you an ecard from postcards.org!

U poruci obično piše nešto slično ovome:

Good day.
Your family member has sent you an ecard from _____
Send free ecards from _____ with your choice of colors, words and music.
Your ecard will be available with us for the next 30 days. If you wish to keep the ecard longer, you may save it on your computer or take a print. To view your ecard, choose from any of the following options:
--------
OPTION 1
--------
Click on the following Internet address or copy & paste it into your browser's address box.
http://__________
--------
OPTION 2
--------
Copy & paste the ecard number in the "View Your Card" box at
http://__________
Your ecard number is
83e5868911e6c36a4bc9
Best wishes,
Postmaster,

*If you would like to send someone an ecard, you can do so at
http://________


Ako kliknete na koji link u ovim porukama pokupit ćete virus u svoje računalo, pa će se vaše osobne informacije prenositi dalje svaki puta kada uključite internet.

Gotovo sam sigurna da su neki od mojih čitatelja zarazili svoja računala ovim virusom, jer sada ja primam nekoliko desetaka ovakvih poruka svakog dana.

Ako ste već kliknuli na neki ovakav link, pa mislite da ste pokupili virus, preporučujem vam da si downloadate 30-dnevni pokusni program AVG antivirusa na: http://tinyurl.com/87zj4 i skenirate računalo u potrazi za virusom.

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(3)

Draga Computer Lady,

Uživam u vašim pismima. Naučila sam zaista nekoliko korisnih savjeta iz njih. Jednom davno naučili ste nas kako promijeniti postavke za e-mail koji se otvara dvostrukim klikom. To sam učinila na svome računalu, ali kada sam htjela pojasniti kćeri – zaboravila sam?? Prelistala sam nekoliko zadnjih brojeva, ali nisam mogla pronaći taj savjet. Obično spremam sve savjete koji mi zaista pomažu, ali ovaj nisam mogla pronaći.

Hvala, Charlotte


DragaCharlotte,

U programu Outlook Express, kliknite na "View" u izborniku, a zatim na "Layout".

U odjeljku "Window Layout Properties", na donjoj polovici strane postoji naziv "Preview Pane". U tom odjeljku, kliknite da uklonite kvačicu koja označava "Show Preview Pane".

To će onemogućiti automatski pregled i morat ćete koristit dvostruki klik da biste pogledali taj e-mail.

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Zaštitite svoje računalo od virusa!
Downloadadajte AVG nativirusni program Home edition na:
http://tinyurl.com/87zj4
AVG čuva moje računalo već nekoliko godina bez virusa!

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(4)

Draga Computer Lady,

Mnogo sam naučila iz vaših newslettera proteklih nekoliko godina.

Budući da ste već nekoliko puta preporučivali antivirusni program AVG kao kontrolu nad virusima, (a i sa drugih strana sam čula pozitivne komentare o njemu), biste li mogli u nekome od slijedećih newslettera uključiti detaljno prebacivanje na AVG antivirusni program sa, recimo, McAfeeja.

Znamo kako i gdje mogu downloadati program AVG, ali nisam sigurna da ću znati ukloniti program McAfee iz svoga računala – zar neću na neko vrijeme ostati bez zaštite?

Hvala, Karen


Draga Karen,

Rado ću vam dati korak-po-korak upute kako da se prebacite na zaštitu računala putem programa AVG Antivirus.

Prva stvar koju treba učiniti jest download programa AVG. na taj način bit ćete spremni za instalaciju čim uklonite stari antivirusni program.

Otvorite web stranicu http://tinyurl.com/87zj4 i downloadajte jednu od verzija AVG-a. Ja trenutno koristim AVG AntiMalware, ali i verzija Internet Security odlično će vas zaštitit od spama u elektroničkoj pošti.

Kada odaberete i kliknete na datoteku koju želite downloadati, otvorit će se prozor koji pita želite li pokrenuti ili spremiti program. Kliknite na opciju "Save" i odaberite mjesto u računalu na koje ćete spremiti program. Odlično mjesto je Desktop (radna površina), ali preporučljivo je i određena mapa na Lokalnom disku C ili D, no bez obzira gdje ste ga smjestili, program će uskoro biti spreman za korištenje.

Jednom kad je download završen, možete započeti sa uklanjanjem starog antivirusnog programa. Otvorite Control Panel klikanjem na "Start" i zatim "Settings" i zatim na "Control Panel" (na Windows 98), ili na Windows XP samo kliknite na "Start" i zatim na "Control Panel".

U Control Panel, kliknite na "Add Remove Programs". Za taj će prozor trebati neko vrijeme da se podigne, zato strpljivo sačekajte.

Kada se prozor "Add Remove Programs" podigne, prelistajte listu programa koji su instalirani na vaše računalo i pronađite antivirusni program koji želite ukloniti. Kliknite na naziv programa, a zatim na opciju "Remove" pored naziva programa.

To će pokrenuti proces brisanja programa iz računala. Budući da svaki program ima drugačiji proces možda ćete nekoliko puta morati kliknuti na "next" ili "yes".

Kada se program ukloni, vjerojatno ćete morati ponovo pokrenuti računalo (reboot ili restart). Čak i ako se na ekranu ne pojavi poruka koja to traži, najbolje je da pokrenete restart računala kako bi se obrisali svi ostaci starog programa. To se radi tako da kliknete na Start, zatim Turn of computer, zatim Restart.

Kada se računalo ponovo uključi potražite AVG dadoteku koju ste ranije spremili na desktop ili negdje drugdje u računalu. Dva puta kliknite na ikonu programa kako bi počeo funkcionirati. Tijekom procesa instaliranja postavit će vam nekoliko pitanja, ali u većini slučajeva najbolje je ostaviti postavke takvima kakve jesu i samo klikati na "Next" dok se program ne instalira u potpunosti.

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

(5)

Draga Computer Lady,

Moja kći (11 godina, a čini se kao da joj je 18!) nedavno je na mojem računalu postavila sebe kao administratora. Sada imam problema sa prebacivanjem korisnika svaki puta kada želim koristiti računalo. Ponekad je to vrlo zamorno i bolno. Postoji li način za poništim korisnički račun koji je ona kreirala. Koristim Windows XP Pro. pokušala sam na nekoliko različitih načina, ali jednostavno ne mogu obrisati.
POMOĆ

Puno vam hvala na poslu kojim ste nam pomagali u prošlosti.

Wendy


Draga Wendy,

Čini se da je korisnički račun vaše kćeri možda jedini administratorski račun. Ako to jest slučaj, onda zaista nije moguće obrisati ga, jer Windowsi moraju za pravilan rad imati jedan administratorski račun.

Evo kako ćete provjeriti je li to jedini administratorski račun ili ne.

priključite se na računalo sa kćerinim računom. jednom kada se podignu Windowsi, kliknite na dugme "Start" i zatim na "Control Panel". U Control Panel, otvorite opciju "User Accounts".

U prozoru User Accounts, naći ćete popis svih korisničkih računa na vašem računalu. Trebalo bi pisati "Computer Administrator", a ako piše i "Limited", kliknite na taj račun, zatim na "Change my account type" i zatim odaberite "Computer Administrator" i kliknite "Change Account Type" na dnu prozora.

Sada za brisanje njezinog računa, morat ćete se isključiti iz njezinog računa, priključiti na vaš račun i vratiti u Control Panel i User Accounts. Kliknite na račun kćeri, zatim kliknite na "Delete the account".

tada ćete moći ili sačuvati njezine datoteke ili ih pobrisati, pa zatim kliknite na "Delete Account".

Nadam se da vam je ovo pomoglo, ali čini se da ćete zaista morati pripaziti na malenu zbog njezne vlastite zaštite. preporučujem vam upotrebu zaista dobrog programa za nadgledanje kao što je Spector na: http://asktcl.com/software.htm#S009

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Naš newsletter pripada članskoj stranici "List And Traffic". Ona uči tisuće ljudi kako da koriste internet posao, te na koje načine mogu povećati tjednu zaradu pomoću tog posla. Za video trening, tjedno ažuriraju podatke i liste koje kožete ispisati i koristiti za povećanje posla, na posjetite http://listandtraffic2.com/go.php?5402

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

(6) LIJEPI KOMENTARI OVOG TJEDNA:

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Moje ime je: Gene
Dolazim iz: Charlotte, NC
Moja poruka: Upravo sam primio vaš newsletter. Druga je stvar (email link ne radi) privukla moju pažnju. Imao sam isti problem – ne mogu otvarati linkove napisane u e-mail porukama. Koristim Outlook, ali zatim sam pokušao koristiti preporuku za program Outlook Express i djelovalo je! Puno vam hvala.
Gene, Charlotte, NC

Moje ime je: Barbara
Dolazim iz: CT
Moja poruka: Mislim da je vaš posljednji e-mail bio pravovremen! Događali su mi se padovi sistema koje je trebalo popraviti, pa sada pravim sigurnosne kopije svih podataka. ne samo da volim web stranicu Carbonite koju sam pronašla po vašoj preporuci, već sam počela koristiti i program AVG i ostale programe koje ste preporučili. Uštedjeli ste mi novac i omogućili da računalo koristim na jednostavniji način! Hvala vam mnogo na trudu koji ulažete da bi sve podučili radu sa računalom. Bog vas blagoslovio.
Barbara

Ako želite i vi ostaviti komentar pođite na:

http://www.asktcl.com/guestbook

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Elizabeth Boston je vlasnica trgovine računalima, servisa i konzultantskog posla u North Berwicku, Maine. Ako imate bilo koje pitanje vezano uz računala, možete kontaktirati Elizabeth putem e-maila na questions@askTCL.com

Ako imate problem sa pretplatom ili ukidanjem pretplate pošaljite email na admin@stretcher.com i ljudsko biće pomoći će vam riješiti i taj problem.

Informacije o sponzorima dostupne su na
mailto:marketing@stretcher.com

Izdavač:

The Dollar Stretcher Inc.
gary@stretcher.com