30 travnja 2010

Vrhunska domaća sredstva protiv akni


napisala Joann Grant

Srećom, domaća sredstva su raj za tretiranje akni. Postoje mnoga efektivna domaća srestva za akne i to prema tipu akni od kojih patite.
Ali prije nego upotrijebite bilo koje domaće sredstvo protiv akni, morate razumjeti prirodu stvaranja akni. Akne nisu stanje kože. Kada se akne pojave na vašoj koži, vaša koža pati samo zbog svoje prirodne dužnosti da odbaci nečistoće kože koje se nalaze na njoj. U tom procesu, udružuje svoju skromnu moć za čuvanje različitih nježnih i vitalnih dijelova koji se nalaze ispod kože.
Akne nisu zainteresirane da stvore stalno stanište na vašoj koži. One će nestati u trenutku kada se iznutra sasvim čisti. Ali ova izjava nije namijenjena negiranju vanjskog liječenja akni.
Faktori kao loše prehrambene navike i nepravilna njega kože, te prirodne hormonalne promjene često su odgovorne za pojavu ili napad akni. Stanice kože upijaju esencije iz lijeka, te time pružaju određeni otpor i pomoć zaštiti zdravlja kože.
Evo popis vrhunskih domaćih sredstava za njegu akni:
1. Uzmite malo svježeg mlijeka, pa u njega naribajte malo muškatnog oraščića i tu kremu nanesite na oštećeno područje. Ovo bi navodno trebalo biti čudotvorno otkriće. Bez ostavljanja ožiljka, akne, prištići i bubuljice nestat će jednako kako su i stigli.
2. Pomiješajte jednu žličicu cimeta u prahu sa 3 žlice meda. Ovu kremu treba redovito nanositi na oštećeno područje u trajanju od oko 14 dana. Tako bi prištići trebali nestati zauvijek.
3. Ili, u zamjenu pomiješajte jednu žličicu limunovog soka i jednu žličicu cimeta u prahu, pa tu kremu nanesite na oštećeno područje.
4. Nanošenje svježeg soka češnjaka na i oko područja oštećenog prištićima je visoko djelotvorno. Taj sok neće dopustiti prištićima da ostave ožiljke na vašem licu.
5. Sličan rezultat može se dobiti nanošenjem kreme od samljevene narančine kore.
6. Sok limete djeluje dobro na prištiće u nekoliko kombinacija. Pomiješajte ga sa jednom žlicom ulja oraha. Nanošenjem te smjese spriječit ćete stvaranje mitesera i prištića.
7. Svježi sok metvice poznat je kao ubojica prištića, mitesera, kožnih infekcija, uboda insekata i ekcema.
8. Pasta od mljevenog gorkog lišća na licu, čak i ako nemate prištiće, pomaže poboljšati zdravlje kože. Vrlo je dobra za prevenciju mitesera, prištića i bora.
9. Bilo kakva pasta načinjena od voća i povrća kao rajčica, krastavac ili papaja, ako se nanese na lice i ostavi 15 minuta, zatim ispere popravlja zdravlje kože i blokira skorašnje izbijanje prištića.
Popis domaćih sredstava protiv prištića je beskonačan. Trebate ih iskušati, a zatim nastaviti koristiti prirodne tretmane koji vam najbolje odgovaraju. Neka vam to bude čvrsta odluka, jer akne se može tretirati bez teških lijekova, te injekcija.

Za više informacija o domaćim sredstvima, domaćim sredstvima za probleme kože i domaćim sredstvima za druge probleme posjetite http://www.newhomeremedies.com/

29 travnja 2010

South Beach dijeta – kako ona djeluje



napisala Terri Bennett

Ova dijeta namijenjena je osobama koje se hrane pravim masnoćama i ugljikohidratima. Zbog toga izbjegavaju sve loše masnoće i ugljikohidrate. Ovo je teška dijeta za praćenje po mome mišljenju jer se sastoji od 3 faze:
Faza 1
Ova faza traje 14 dana; trebate konzumirati 3 dobro uravnotežena obroka svakog dana, a koji se sastoje od ribe, govedine, puretine, školjki, te jaja, piletine i mnogo orašastog voća, povrća, sira i salata. Možete imati grickalice između doručka i ručka. Također, zahtijeva se od vas da pijete što je više vode moguće!
Kako bilo, hrana koju ne smijete jesti tijekom faze 1 jest: kruh, riža, tjestenina, voće, sve iz pekare, sladoled, šećer, keksi i kolači. Sva ta hrana može se za promjenu jesti u fazi 2.
Faza 2
Faza 2 je posve drugačija od faze 1. Sa ovom fazome nemate vrijeme trajanja, jednostavno ju održavate dok ne dostignete željenu težinu, a to može varirati od osobe do osobe; vaše tijelo može reagirati drugačije nego kod druge osobe.
Do vremena kada vam počne druga faza trebali biste već izgubiti 4 do 6 kg, ako ste slijedeili fazu 1 točno kako je preporučeno.
Sa ovom dijetom možete se hraniti samo dobrim ugljikohidratima i dobrim masnoćama zbog čega u fazi 1 dolazi do drastičnog gubitka težine, a u fazi 2 se težina gubi postepeno. Trebalo bi biti oko pola do 1 kg tjedno. Neke vrste hrane koje ste izbjegavali tijekom faze 1 možete polako uvoditi u prehranu tijekom faze 2.
Faza 3
Faza 3 počinje tek kada ste izgubili svu željenu težinu, i zbog toga je faza 3 najsličinija normalnoj prehrani, a možete ju održavati ako želite tijekom cijelog života.
Ovom dijetom trebali biste izgubiti težinu, gotovo istog trena, no kako bili uvođenje svih faza u vaš životni stil može se pokazati teškim, po mome mišljenju, ali rečeno je da poboljšava kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od srčanog udara.
Zapamtite da će rezultati ovisiti o tome koliko striktno se pridržavate pravila dijete.

Terri-Leigh Bennett

http://www.definite-articles.info/lose-weight

28 travnja 2010

Pojačajte metabolizam, izgubite težinu



napisao Chris Chenoweth

Kada naš glavni izvor energije, šećer u krvi, padne na niski nivo, proces metabolizma pretvara tjelesnu masnoću u energiju. Kada su naše zalihe šećera u krvi visoke, proces metabolizma sprema višak energije pretvarajući ga u tjelesnu masnoću koju će koristiti drugom prilikom.
Kako pojačati metabolizam? Slijede načini kojima se metabolizam može pojačati sasvim prirodno kroz zdraviji život:
IZBJEGAVAJTE ŠEĆER.
Ako baš morate pojesti nešto slatko, cuclajte bombon ili pojedite sladoledni štapić bez šećera. Vaše tijelo sprema višak šećera kao masnoću. Zapamtite, kada poželite nešto, to je nedostatak šećera.
JEDITE REDOVITO.
Važno je shvatiti što se događa kada okrutno smanjite unos kalorija, preskočite obrok, ili krenete na dugotrajnu dijetu. Kada ograničite unos kalorija ili preskočite obrok, vaš metabolizam se usporava da bi sačuvao energiju.
Kada gubite težinu prebrzo kroz nekoliko dana, vaše tijelo misli da mu prijetite izgladnjivanjem, pa se prebacuje u modul za opstanak. Bori se kako bi sačuvalo zalihe tjelesne masnoće. Kao posljedica, svaki gubitak težine potječe iz vode i mišića, ne masnoće.
Nikada ne preskačite obrok, posebno ne doručak, te pojedite zdrave grickalice između obroka. Redovito jedenje spriječava napadaj gladi i sve ono što slijedi, pruža neprekidnu energiju, i najučinkovitiji je način za održavanje učinkovitog metabolizma.
MORATE jesti doručak jer on budi vaš metabolizam i pokreće vas tijekom jutra. NIKADA ne preskačite obrok. Ne želite gladovati danju, a prežderavati se noću. To je vrlo neprikladno za tijelo, pa će se metabolizam vidljivo usporiti.
Kad ste na poslu, planirajte grickanje (zdrava hrana je najbolji izbor) i ponesite takve zalogaje sa sobom, da si omogućite redovitu prehranu i izbjegavanje želje za lošim izborima hrane. To je također dobar savjet za ljude koji su kod kuće cijelog dana.
NE JEDITE NAKON VEČERE.
Ako baš morate grickati noću, jedite hranu bogatu negativnim kalorijama kao što su brokula, celer, mrkva, jabuka, kivi, leća ili radič. Za tu hranu treba više kalorija za probavljanje nego što sama hrana ih sadrži, zbog toga je to hrana sa negativnim kalorijama.
PIJTE VODU.
Pijte puno vode, najmanje 8 čaša dnevno. Pijuckanje tijekom dana korisnije je od gutanja više čaša odjednom. Voda ispire štetne toksine iz tijela, pojačava metabolizam, te olakšava gubitak težine i sagorijevanje masnoće.
REDOVITO VJEŽBAJTE.
Držanje dijete ili smanjivanje unosa kalorija može pokrenuti usporavanje metabolizma, a vježbanje se može boriti protiv tog efekta. Vježbanje je još jedan način za sagorijevanje više kalorija na siguran način. Redovito vježbanje značajno će pojačati sve dijelove vašeg života.
Bilo da ste doma ili u teretani, sudjelujte u sportskim aktivnostima u redovitim razmacima. Ne samo da sam oblik vježbanja pojačava metabolizam, već potiče metabolizam da ostane pojačan i dugo vremena nakon što prestanete vježbati.
Zapamtite, metabolizam se usporava sa godinama. To je prilično povezano sa smanjenjem mišićne mase što je opet povezano sa ulaskom osobe u stariju životnu dob. To se može usporiti zdravom prehranom i redovitim tjelesnim aktivnostima.

Chris Chenoweth, autor knjige DO-IT-YOURSELF HOME, HEALTH & MONEY GUIDE, piše članke o držanju dijeta, vježbanju, zdravlju i poslu.

27 travnja 2010

Nemasna salata od brusnica, grožđica i mrkve


napisala Denice Moffat
Nemasna salata od brusnica, grožđica i mrkve
• 4 šalice ribane organičke mrkve
• ¾ šalice sušenih brusnica
• ¾ šalice grožđica
• sok iz 1 - 2 naranče
Upute: Pomiješajte naribanu mrkvu, sušene brusnice i grožđice u odgovarajućoj zdjeli. Polijte ih sokom naranče, promiješajte i poslužite. Možete držati u hladnjaku do tjedan dana.
Ova salata je vrlo zdrava i odlična zbog pružanja ekstra vitamina A, koji je neophodan za zdravi imuno-sistem i odličan vid. Posebno je ukusna drugog dana jer se i grožđice i brusnice natope sokom iz naranče. Dovoljno je slatka da će i djeca poželjeti pojesti dodatnu porciju.
Zabilješke:
• Naranče i ostalo citrusno voće koriste se kod pretilosti, hemeroida, varikoznih vena, masnica, bolesti srca, moždanih udara, jer podižu tjelesnu temperaturu samo malo, ali dovoljno da se tijelo samo bori protiv virusa i bakterija.
• Brusnice se koriste kod problema sa urinarnim traktom, jer su antibiotik, one čine unutrašnju stijenku mjehura kliskom da se bakterije ne mogu "zalijepiti", te stišću urinarne mišiće zbog čega su pomoć kod problema sa urinarnom inkontinencijom.
• Grožđice i grožđe korisna su pomoć za debelo crijevo, anemiju, bubrege i srce, bogati su željezom, umiruju živčani sustav, izgrađuju hemoglobin, potiču zdravi rad crijeva, čiste jetru, pomažu uklanjanju kiseline u urinu, pomažu kod niskog krvnog tlaka, i dobri su kod pretilosti (ako ih ne jedete previše.)
• Mrkve su odlične za oči, probleme sa jetrom, visoki kolesterol; štite kožu od UV zraka, njeguju živčani sustav i pomažu kod problema kao multipla skleroza, artritis, osteoporoza, te niski krvni tlak.

Dr. Denice Moffat je zaposlena kao anturopat, medicinski savjetnik, te veterinar u obiteljskoj ambulanti (koja uključuje i ljude i životinje), te radi kroz telefonske konzultacije od 1995. Ima web stranicu bogatu sadržajem na http://www.NaturalHealthTechniques.com i besplatni internacionalni mjesečni newsletter.

26 travnja 2010

7 savjeta za zajednički život sa novim bračnim drugom


napisala Alex Daniels
Ako ste upravo u procesu useljavanja u novi stan sa novim "cimerom", možda ćete otkriti da zajednički život zahtijeva neke prilagodbe i puno kompromisa prije nego se opet počnete osjećati kao u vlastitom domu. Nakon što ste živjeli sami, prirodno je da ste se navikli na vlastiti način obavljanja nekih stvari, ali kada se u kuću useli netko novi, to gotovo uvijek zahtijeva nekoliko promjena.
Pri pokušaju da prijelazno razdoblje bude što lakše, neki parovi prodaju vlastite stanove i kupe si jedan u kojem će stanovati zajedno. To će pomoći ukloniti neke teritorijalne probleme koji se mogu pojaviti kada se jedna osoba doseljava drugoj u kuću. Pri kupnji ili unajmljivanju zajedničkog stana/kuće, oboje ćete postati novi stanari bez ranijih navika ili uspomena u tom kućanstvu. Kao dodatak, slijedeći avjeti pomoći će i vama i vama važnoj osobi da se u kratkom vremenu počnete osjećati kao doma.
- dizajnirajte njegovu i njezinu kupaonicu ili, ako u kući postoji samo jedna kupaonica, podijelite prostor na odvojene dijelove za vas i vašeg supruga.
- podijelite prostor u ormarima i ladicama, ali osigurajte da oboje imate dovoljno mjesta za odjeću i druge potrebne sitnice.
- ako planirate dijeliti kućanske poslove ili druge zadatke oko domaćinstva, razgovarajte o tome za što će koja osoba biti odgovorna i držite se plana. Ako je moguće, izaberite jedan dan tjedno za čišćenje kuće, pa zajedno poradite na tome da se kuća sjaji.
- naučite dijeliti neke stvari za koje ste inače bili domanantni, npr. televizor, kupaonicu, kuhinju ili čak krevet. Umjesto da zauzmete sve pokrivače i previše mjesta, sada ćete morati prihvatiti da vam pripada samo pola od svega na što ste navikli.
- odlučite tko će biti odgovoran za plaćanje troškova, kada ćete ih plaćati, a tko će ih pripremati i slati poštu.
- ako vi i suprug imate različit radni raspored, budite oprezni sa količinom zvukova kada vaš dragi spava. Na primjer, ako je radio noćnu smjenu i želi prespavati gotovo cijeli dan, neka zvuk televizora ne bude preglasan, prilagodite i glasnoću telefona, te pripazite na sve ostalo što bi mu moglo poremetiti san.
- ako je jedno od vas pušač, a drugo nije, zajednički život mogao bi postati pretežak, osim ako dogovorite detalje koji se tiču te pojedinosti u životu. U ovom slučaju, najbolje je dizajnirati jednu prostoriju u stanu za pušenje (ukoliko postoji mogućnost) ili će pojedinac jednostavno morati izići izvan kuće da bi se spriječilo širenje cigaretnog dima po cijeloj kući.
Zajednički život je novo i ponekad otežavajuće iskustvo, ali uz malo ustrajnosti (i gornje savjete!) preživjet ćete. Sretno vam bilo!

23 travnja 2010

Očitavanje ranih znakova trudnoće


napisala Michelle Bery
Za one koje očekuju dolazak prve trudnoće, te svih znakova povezanih sa trudnoćom. Dok promatramo svoja tijela pogledom koji nikada ranije nismo zamijetile, postajemo neslužbeni stručnjaci za rane znakove trudnoće – svako imalo neobično ponašanje koje otkrivamo govori nam o trudnoći.
Postoje mnogi rani znakovi trudnoće; no na nesreću te se znakove može povezati i sa drugim stvarima. Jedini način da saznamo za sigurno da li smo trudne jest odlazak liječniku. Kućni testovi za rano otkrivanje trudnoće su također nevjerojatno precizni, a može ih se kupiti u gotovo svim ljekarnama po pristupačnim cijenama. Ako osjećate bilo kakve rane znakove trudnoće, uzmite što je prije moguće kućni test za rano otkrivanje trudnoće.
Jedan od ranih znakova trudnoće jest slabost. Većina trudnica reći će vam da je “trudnički” umor jači od bilo kojeg koji ste mogli do sada iskusiti. Ali ako pokušavate zatrudnjeti i niste nikada ranije bili trudni, tada iscrpljenost mogu uzrokovati stres, bolest, ili nedostatak sna, što se može protumačiti kao rani znak trudnoće.
Osjetljivost grudi je također jedan od ranih znakova trudnoće. Tijelo nove trudnice počinje se pripremati za majčinstvo gotovo istog trena nakon začeća. Grudi se počinju mijenjati i rasti, jer se pripremaju za proizvodnju mlijeka. Kako bilo, osjetljivost grudi također može biti znak grčevite menstruacije, te brojnih drugih stanja.
Kao dodatak, mučnina i povraćanje također su rani znakovi trudnoće koje žene iskuse u prva tri mjeseca od začeća. Dok se ovi znakovi također povezuju sa bolestima želuca, ako su trajni češće će se pokazati kao rani znak trudnoće. Neke žene čak mogu iskusiti želje za neobičnim oblicima hrane – čak i na samome početku trudnoće. Hrana koju inače nikada ne bi poželjele, odjednom im je prilično zamamna.
Bez obzira jeste li ili ne iskusili rane znakove trudnoće, osnovna je stvar posjet liječniku ako sumnjate da biste mogli biti trudni. Rani početak trudničke njege mogao bi vas dobro zaštititi u procesu očekivanja vašeg novorođenčeta.

22 travnja 2010

Osnove zdrave hrane protiv ne-zdrave hrane


napisala Debbie Madson
Za sve koji se žele hraniti zdravije važno je da je ono što jedete vaš najbolji izbor. Ponekad proizvodi mogu izgledati zdravo, ali su zapravo prepuni šećera ili soli. Evo nekih savjeta kako se pobrinuti da je ono što jedete zaista zdravo.
1. Jogurt je dobar izbor kalcija, ali dva puta provjerite koliko je šećera u svakoj porciji. Mnoge vrste jogurta su prepune šećera, pa je njihova nutricionistička vrijednost smanjena.
2. Svježe voće protiv konzerviranog voća. Svježe voće je uvijek najbolji izbor. Konzervirano voće mora se prokuhati, konzervirati i na razne načine obraditi. U većini slučajeva dolazi konzervirano sa vrlo slatkim sirupom. Držite se svježeg voća kao najbolje opcije. Smrznuto voće je drugi najbolji izbor.
3. Svježe povrće protiv konzerviranog. Opet, izaberite radije svježe što je češće moguće, jer konzervirano može biti na različite načine obrađeno i izgubiti neke nutricionističke vrijednosti.
4. Izbjegavajte zamrznute obroke ili ranije pripremljena jela. Oni se možda čine kao brz i jednostavan obrok, ali bogati su kalorijama i soli. Pripremajući vlastitu – svježu – verziju kod kuće dobit ćete zdravije jelo koje je bolji izbor za vašu obitelj.
5. Voćni sok. Kada kupujete voćni sok pobrinite se da ima 100% soka. Neki sokovi sadrže samo 30-40% soka, a ostalo je šećer, kukuruzni sirup i voda. Pročitajte etiketu prije kupovine.
Odličan općeniti savjet za kupovinu zdrave hrane je izjegavanje sredine trgovine u trgovačkom centru. Tu se nalazi sva obrađena – procesirana - hrana. Vanjski dijelovi trgovine su mjesto gdje ćete naći najzdraviji i najsvježiji izbor hrane. Svi želimo živjeti zdravo i sretno i pobrinuti se da je ono što jedemo najbolje kvalitete, a to je odličan početak.

21 travnja 2010

10 zadataka za organizaciju koje možete obaviti za dvije minute


Imate minutu – dvije viška? Iskoristite ih da smanjite svoj nered, napravite mjesta ili na brzinu nešto pospremite. Evo 10 zadataka za organizaciju koje možete obaviti u 2 minute.

1. Ispraznite 5 fascikala sa papirima. Svi sakupljamo raznu papirologiju u određene fascikle, pa dok raspremate te fascikle, cijeli sistem činit će vam se prevelik, ali baš svatko može u kratkom vremenu raspremiti svoje fascikle. Nećete se čak stići ni oznojiti!

2. Posložite poštu. Napravite 4 manje hrpe od jedne velike: Bacanje, Obaviti, Spremiti, Vratiti. Poštu će vam biti mnogo jednostavnije koristiti kada ju uredno posložite.

3. Obrišite 20. Ako vam je sandučić za e-mail prepun, definitivno je vrijeme za početak čišćenja. Pročitajte sve e-mailove i obrišite najmanje 20 onih koji vam više nisu potrebni.

4. Podignite. Uđite u jednu sobu sa velikim praznim košem za prljavo rublje. Pokupite sve što tog trena nije na svome mjestu. Čim opet budete imali dvije minute slobodnog vremena, iskoristite to vrijeme da sve sakupljene predmete razmjestite na njihova pripadajuća mjesta.

5. Složite svoje plastične posudice. Posložite sve posudice za čuvanje hrane i sličnih predmeta. Imate ih previše? Riješite se njih nekoliko. Spojite poklopce sa odgovarajućim posudama, tako nećete morati tražiti po cijeloj hrpi kad vam slijedeći puta budu potrebni.

6. Dogovorite sastanak. Jeste li već neko vrijeme odgađali termin kod frizera za sebe, odlazak veterinaru za svog kućnog ljubimca ili sastanak sa agentom osiguranja? Iskoristite 2 minute da dogovorite taj termin, i obrišite taj zadatak sa vaše liste.

7. Raspremite perelicu suđa. Za to treba samo nekoliko minuta, pa će vaša perilica biti opet spremna za čišćenje nove količine posuđa.

8. Napišite nekoliko čekova. Ako se nikada ne možete natjerati na plaćanje svojih računa u jednom trenutku, ispišite samo po jednu do dvije uplatnice – dok čekate da voda zakuha ili da se oslobodi telefonska linija.

9. Pospremite svoj ormar. Stavite sve majice u jednu pregradu, sve hlače u drugu, sve nalik na haljine u treću i tako dalje. Imate još dvije minute? Stavite nekoliko vješalica koje će držati torbice i remene.

10. Posložite slike. Čak i ako imate nekoliko kutija punih slika koje treba posložiti, ako potrošite samo 2 minute svake večeri slažući ih u uznačene kutije za slike, posao će biti obavljen prije nego postanete toga svjesni.

20 travnja 2010

Uobičajeni mitovi kod gubitka težine i dijeta


Mit kod gubitka težine broj 1: mišići teže više od masnoće
Činjenica: Kilogram je uvijek kilogram.
Biste li radije imali 5 kg cigli ili 5 kg perja bačenih na glavu? Većina ljudi će reći perje, ali to je trik pitanje za djecu u prvom razredu osnovne. Ukupna težina bilo kojih tvari još uvijek je jednaka težina. Pročitala sam frazu da mišići teže više nego masnoća i to u nekom popularnom časopisu, pa upravo iz razloga što ju je lako zapamtiti nitko se ne trudi razmišljati o njoj.
Mišići imaju više gustoće nego masnoća, zato kilogram mišića zauzima fizički manje prostora nego kilogram masnoće. Za jedan eksperiment uzmite kilogram mesa, pa ga stavite pored kilograma brašna. Za što je potrebno više prostora?
Mit kod gubitka težine broj 2: ispijanje puno vode uzrokovat će rast stomaka
Činjenica: stmak se može širiti i skupljati, ali ne može rasti. Ovo sam pročitala prije par dana, i gotovo pukla od smijeha. Stomak neće rasti ili se smanjivati, ali ako redovito ga pretrpavate naviknut će se na to. Isto se događa kada izbjegavate pojesti hranu. Stomak gubi elasticitet, pa više nema snage podnijeti veću količinu hrane. Zato osoba koja se dugo izgladnjivala (npr. ratni zarobljenici) ne može krenuti pojesti sve što joj dođe pod ruku istog dana čim je oslobođena.
Naše tijelo se može na zadivljujući način prilagoditi, ali ne možete odjednom dobiti veći stomak jednako kao što vam niti ruka ne može izrasti dulja nego što jest.
Mit kod gubitka težine broj 3: Ugljikohidrati vas čine debelima
Činjenica: Ugljikohidrati su neophodni za život.
Mit da ugljikohidrati nisu neophodni za ljudsku ishranu jednostavno nije istinit. Nećete moći dugo preživjeti bez nekih oblika ugljikohidrata.
Vaše tijelo pretvara ugljikohidrate u glukozu, koja se tada pretvara u glikogen. Glikogen je primarni izvor goriva za mozak. Vaše tijelo može stvoriti glikogen iz drugih izvora osim ugljikohidrata, pogledajte to na http://web.indstate.edu/thcme/mwking/glycogen.html Svaka molekula ugljikohidrata veže se sa 4 molekule vode, što znači veću količinu uskladištenog glikogena, te veću količinu vode također. Iz toga, tijekom početne faze Atkinsove dijete na primjer, poremetit ćete skladištenje glikogena, što će za uzvrat smanjiti količinu vode u vašem tijelu. Umjesto toga gubite težinu – iako je to samo privremeni i lažan gubitak težine, zbog toga što se brzo može vratiti izgubljenu vodu jedenjem i najmanje količine ugljikohidrata! Uvodna faza je "veliki početak " vašeg truda i uzrokuje gotovo instantni rezultat, što je u većini slučajeva sve što je potrebno da bi se osoba držala dijete koju je započela.
Prebacivanje sa prerađene hrane, prerađene riže, krekera, doručka sa žitaricama sa više od 50% dodanog šećera, i sve ostale tzv. hrane-smeća koju jedete, te početak jedenja svježeg povrća, voća, zrnja, smeđe riže. Drugim riječima, uvedite više neprerađene hrane u svoj život i klonite se stalnog držanja dijeta i prerađene brze hrane. Gotovo odmah primijetit ćete razliku u tome kako se osjećate i kako izgledate.
Glavna zabuna dolazi iz prerađene hrane-smeće (junk food) koju su ljudi navikli nazivati ugljikohidrati. Da, to su visoko prerađeni ugljikohidrati i mogu se eliminirati iz vaše svakodnevne prehrane zeb ikakvih štetnih posljedica. Ugljikohidrati na koje ja mislim su složeni ugljikohidrati kao grahorice (također bogate proteinima), zrnje, riža, voće i povrće.
--- Kada jedete ugljikohidrate, vaše tijelo većinu toga pretvara u glukozu, glavni izvor energije za tijelo. Glukozu koja nije odmah potrebna spremit će kao glikogen u jetri i mišićima za kasniju upotrebu.
Iako prehrana ugljikohidratima 30 do 45 minuta prije vježbanja povećava razinu inzulina i smanjuje glukozu u krvi, ti efekti su privremeni i neće naštetiti izvedbi. Zapravo, konzumiranje ugljikohidrata do jedan sat prije vježbanja može poboljšati vašu izvedbu. Prehrana ugljikohidratima 3 do 4 sata prije vježbanja također pojačava izvedbu "slaganjem " stanica glikogena. Konzumiranje ugljikohidrata tijekom vježbanja koje traje duže od jednog sata pomaže izvedbi pružanjem glukoze mišićima kada im ponestaje glikogena. I na kraju, uzimanje ugljikohidrata odmah nakon nekoliko sati teškog treninga pojačava skladištenje glikogena u mišiće.
Aktivni ljudi i sportaši zahtijevaju prehranu ugljikohidratima za održavanje glikogena uskladištenog u mišićima, što je najvažnije gorivo za većinu sportova. Oni dobivaju na težini samo ako konzumiraju više kalorija nego što ih potroše. Kada se to dogodi, tada okrivljuju svoju viljušku, a ne ugljikohidrate. http://www.physsportsmed.com/issues/1997/02feb/carbo.htm
Mit kod gubitka težine broj 4: Banane i drugo voće debljaju
Činjenica: Jeste li ikada vidjeli debelog majmuna? Zašto bi ikoja osoba zdravog razuma odbila jesti prirodnu hranu kao što je banana, a rado grickala cijelu vrećicu prerađene hrane kao što su keksi?
Ne morate se bojati pojesti svježe voće i povrće. Možda će vas zanimati da saznate što većina ljudi koji održavaju zdravu težinu jede? Nije iznenađenje, to je balansirana prehrana sa 50 - 60% ugljikohidrata iz cjelovite hrane, 20 - 30% proteina (uključujući puno ribe) i 10 - 20% masnoće (uključujući maslinovo ulje, orašasto voće i sjemenke). Većina ih jede vrlo malo fast fooda, i ne smatraju niti jedan oblik hrane dobrim ili lošim. Oni samo jedu ono u čemu uživaju, i naučili su slušati svoje tijelo sa signalima gladi i zadovoljstva.
Još uvijek mi je tajna kako netko može bez problema pojesti kilogram šunke, ali se boji pojesti jednu običnu svježu naranču.
Mit kod gubitka težine broj 5: Protein pomaže sagorjeti uskladištenu masnoću
Činjenica: Jedenje određene hrane, bez obzira koja to bila, ne uzrokuje da tijelo sagorijeva uskladištenu masnoću. Niti to čini eliminiranje niti drastično smanjivanje cijele grupe hrane (ugljikohidrati) i sve to neće riješiti vaš problem sa viškom težine. Sorry, ali nije to tako jednostavno. Da jest, riješili bismo se nekontrolirane pretjerane težine već stoljećima ranije.
Mit kod gubitka težine broj 6: Kalorije nisu važne
Oh, kad bi to samo bila istina! Volim orašasto voće, sve. Bademe, pinjole, makadam, brazilske oraščiće, lješnjake, pistacije, i sve oblike oraha, jednostavno bih mogla pojesti pola kilograma dnevno. To voće nema ugljikohidrata, pa u čemu je problem. Samo kreni i jedi, zar ne? Pa - ne. Desetak dekagrama sirovih badema ima 164 kalorije, a pola kilograma badema dakle je oko 2,624 kalorije. Pokušajte to sve dodati svom dnevnom konzumirnju hrane i vidite što će se dogoditi. Ili ćete dobiti prilično na težini (ili možda neće ništa izgubiti), ali to neće biti mišići.
Znam za ljude koji "grickaju" po pola kile šunke dnevno. To je oko 732 kalrije dodatno uz ostalu hranu koju pojedu tijekom dana. Ista ta osoba bježi od pomisli da pojede jednu veću svježu jabuku (125 kalorija) jer ona ima "jednostavno previše ugljikohidrata."
Ako jedete malo ugljikohidrata, ali i dalje se ne događa gubitak težine, pokušajte zapisati i zbrojiti sve kalorije koje pojedete jednog prosječnog dana. Ako je zbroj veći od potreba vašeg tijela, tada ćete ostati teži nego što želite biti.

19 travnja 2010

Kako kupiti čokoladu i zaboraviti je pojesti


Ako želite saznati kako nabaviti kvalitetnu čokoladu, staviti je na policu i zaboraviti da je ondje, naučite koristiti tehnike EFT i NLP za pobjedu nad emocionalnom gladi. To sam ja učinila, a tako je oslobađajuća stvar osjećati se OK u svijetu, biti sretna zbog sebe, svog oblika, i ne osjećati se kao da me kontrolira hrana. Jedem što želim, ali trudim se da to budu zdrave namirnice (što više). Na primjer, prošle noći ispekla sam si kolač koji mi se totalno svidio dok sam ga jela za Uskrs kod prijateljice (Better than Sex kolač). To je samo žuti biskvit, puding od vanilije i hrpa šlaga – nije baš dijetalna verzija, ali u trenutku kad se ne mogu riješiti određene vrste hrane iz misli, ili si ju pripremim sama, ili ju pođem kupiti, i zatim totalno uživam u njoj. Na to sam mislila kada sam rekla da jedem sve što poželim. Dakle danas, u hladnjaku imam cijeli kolač.
Jesam li pojela komad kolača za doručak? Ne. Suprug mi je kupio svježe maline u trgovini baš jučer, a poželjela sam ih i stavila jutros na doručak od žitarica. Kolač sjedi i čeka. Dok sam bila u kuhinji primijetila sam ostatke od jučerašnje kupovine. Zasebno sam umotala velika peciva sa cimetom i ostavila ih na pultu. Jednostavno sam "znala" da ću jesti nešto slatko prošle noći nakon pečenja kolača, jer to me tako izludjelo, da sam kupila slijedeće...
Što sam kupila za eventualnu glad tijekom noći
1. Veliko pecivo sa cimetom iz obližnje pekare. (Ups, izvagala sam ga, a ima gotovo pola kile u njemu! Gotovo pola kile tijesta i šećera – joj, joj).
2. Veliku kutiju čokoladnih bombona Scharffen Berger. Ta prozirna kutijica sa 12 bombona ima jedva oko 6 dag ukupno. Svaki je posebno zapakiran. Stavila sam ih u kredenac.
3. Desetak omiljenih čajnih keksića koje sam stavila u kredenac. Suprug će ih pojesti kad ih pronađe, pa ako ne bude spominjao nešto kao "želim nešto slatko " čekat ću dok se odlučim reći mu gdje su.
Dok sam gledala film prošle noći (to nam je ritual, barem jednom tjedno) postajala sam sve gladnija, pa sam razmišljala što da učinim. Sjetila sam se kako se u zadnje vrijeme osjećam sve bolje, vraćam se redovitoj rutini vježbanja, pa mi se uopće nije jelo sve one kekse. Da, bili su ondje, ali jednostavno nisam bila raspoložena da ih pojedem. Imala sam napadaj gladi, ali nisam bila zapravo gladna, bila je gotovo ponoć – za Boga miloga! Dakle, ustala sam se i pojela jedan od onih čokoladnih bombona – sjećate se, vrlo su maleni, zar ne? Pa, pojela sam ga u dva zalogaja, puštajući da se čokolada rastapa u ustima. Uživam u čokoladi kad god ju jedem, pa me ona zadovolji čim ju stavim u usta, malo zagrizem i progutam. Ne žurim se završiti s time što prije.
Pronašla sam zaboravljene slatkiše
Jutros sam se izvagala, a slučajno se dogodilo da mi je aparat za mjerenje masnoće u tijelu bio u blizini, točno na kutiji čokoladnih bombona koje sam kupila prije Božića. Odlučila sam pogledati u kutiju, jer mislila sam da je u njoj ostao možda još samo jedan bombon, pa sam se prilično iznenadila kada sam otkrila da su tu zapravo dvije kutije božićnih čokolada (Joseph Schmidt truffles – omiljeni mi) i oko 8 bombona sličnih onima koje sam kupila jučer (Scharffen Berger). Zaboravila sam da su uopće ondje.
Dakle, vidite, nabavim si hranu za kojom čeznem, zatim ju spremim na neko mjesto i s vremenom ju možda pojedem, a možda i ne. Za mene je važno da znam da mi je pri ruci ono što poželim – a dobro će doći u slučaju nužde. Također znam da ako ostavim stvari na mjestu gdje ih mogu vidjeti, puno je vjerojatnije da ću se odlučiti pojesti makar malo, a tek zatim ih spremiti. Vama je to možda drugačije. Neki od vas vjerojatno ne žele u kući ništa što ih dovodi u napast. I to je OK. Svi smo mi različiti. Jedini način na koji ćete shvatiti kakvi ste zapravo je da razmišljate o tim emocionalnim problemima – razlozima zašto ne možete prestati jesti nakon prvog zalogaja; razlozima zašto se osjećate kao da nemate kontrolu, ili da nije vaša odluka koliko ćete pojesti, kad ćete jesti ili što ćete jesti.
Nije li fantastična zamisao da možete kupiti omiljenu hranu i ostaviti je u ladici dovoljno dugo da zaboravite da je ondje? To je razlog zašto ja nemam problema sa prehranom, a to je: dozvoliti sebi da uživate u hrani. Toga ste vrijedni, zaslužujete biti sretni.
Moja metoda može pomoći – znam zato što je djelovala na meni, a istinski sam ljubitelj slatkog još od djetinjstva. Jela sam hrpe i hrpe slatkiša – imala sam 11 pokvarenih zuba za jednog posjeta zubaru!

18 travnja 2010

3 savjeta za kožu tijekom ljeta



Osjetite toplinu
Za umirivanje izgorene kože, zagrijte šalicu obične zobene kaše sa pola šalice mlijeka sve do pred kuhanje. Neka se ohladi, pa tada nanesite na oštećenu kožu. Zobena kaša umiruje, amlijeko djeluje kao nježni piling uklanjajući mrtve stanice kože, kaže Skyy Hadley, vlasnik tvrtke As U Wish Nail Spa u Hobokenu, New Jersey.

Posvijetlite sa losionom
Tijekom zaista vrućih dana, moristite hidratantni tonik umjesto kreme – održat će kožu uravnoteženom, ali neće ju zamastiti, kaže Olga Lorencin-Northrup, suosnivač i estetičar u tvrtki Kinara Spa u Los Angelesu.

Očistite svoj ten
Ako imate veliko izbijanje prištića na području brade, hidrogen peroksid u pasti za izbjeljivanje zuba mogao bi biti uzrok. Prebacite se što prije na običnu pastu za zube, kaže Fredric Brandt, MD, dermatolog u New York Cityju i Miamiju.

17 travnja 2010

Soli za kupanje sa narančom i eukaliptusom


Zimske hladnoće ne ostavljaju mnogo toga na izbor. Uzdignite svoj duh, opustite mišiće, te pročistite dišne puteve sa ovom mješavinom soli za kupanje.
Sastojci:
• 1 šalica sitne morske soli
• 1/2 žličice tekućeg glicerina
• 1/2 šalice mirisnih soli
• 8 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa
• 8 kapi esencijalnog ulja slatke naranče
Upute:
Spojite sve sastojke u zdjeli i dobro ih izmiješajte. Za upotrebu, jednostavno dodajte 4 do 6 žlica soli u vruću kupku. Neiskorištenu sol čuvajte u posudi sa čvrstim zatvaračem.

16 travnja 2010

Ljepota sa medom


Bilo da se sunčate na plaži, uz bazen ili u svome dvorištu, vrijeme je da se pobrinete da vam je koža spremna za ljetno izlaganje na vidjelo.
Prije odijevanja u ljetnu robicu i sandalice, uzmite trenutak za zbacivanje zimskog efekta na koži i pomladite se uz najbolju od tajni ljepote iz prirode - med.
Već stoljećima, čisti med je korišten kao dio zdravog režima za njegu kože. Sve od Kleopatre do Jennifer Lopez, najpoznatije ljepotice koristile su med kao dio svojih redovitih tretmana za ljepotu. Čisti med djeluje kao prirodni pročišćivač, protuupalan je i daje piling za slatki, mladenački sjaj kože.
Christopher Watt, vlasnik tvrtke Christopher Watt Esthetics u West Hollywoodu, Kalifornija, i stručnjak za njegu kože osoba na A-listi slavnih, kao npr. Halle Berry ili Ricky Martin, koristi čisti med u većini svojih tretmana za kožu i ljepotu općenito.
“Preporučujem upotrebu 100 % čistog meda kao dio redovite njege za ljepotu,” rekao je Watt. “Sa ljetom koje se približava veklikom brzinom, sada je odlično vrijeme za isprobavanje prirodnih hidratantnih svojstava meda. Med je najjeftiniji način za dobivanje rezultata kao nakon spa tretmana.”
Watt se udružio sa National Honey Board (Nacionalni odbor za med) za kreiranje jednostavnih tretmana za kožu na bazi meda koje možete načiniti kod kuće. Preporučuje upotrebu meda najmanje 2 puta tjedno za njegu i piling kože.
Ne samo da će med održati vašu kožu glatkom, već je i odličan način za održavanje zdravih usana. Prirodni enzimi iz meda, vitamini i nutrijenti upijaju se u usne ostavljajući ih spremnima za poljubac i vrlo mekima.
Od Čokoladnog pilinga sa medom do Havajske predivne maske za lice sa medom, ovi domaći tretmani za kožu učinit će da poželite strgnuti zimsku odjeću i pokazati kožu! Za dodatne savjete o ljepoti i recepte sa čistim medom, posjetite www.honey.com.
RECEPTI:
Čokoladni piling sa medom, zahvaljujući Christopheru Wattu
Ima za 2 upotrebe
Sastojci:
• 2 šalice meda
• 1/2 šalice ulja iz sjemenki grožđa
• 6 žlica nezašećerene čokolade, ribane
• 2 šalice soli
Upute:
U plastičnoj zdjeli spojite med i ulje sjemenki grožđa. Umiješajte čokoladu i sol stalno miješajući. Smjesa mora biti zrnata i gusta. Nanesite piling na kožu i nježno masirajte cijelo tijelo. Uklonite ga ispiranjem ne pretoplom vodom.
Koristi za ljepotu: pojačava cirkulaciju i pomaže tijelu da se riješi toksina. Med pruža hidratizirajući efekt, te se bori protiv slobodnih radikala.
Havajska predivna maska za lice sa medom, zahvaljujući Christopheru Wattu
Ima za 2 upotrebe
Sastojci:
• 2 žlice zelenog čaja u prahu
• 1/2 zrele papaje
• 1/2 šalice svježeg ananasa, narezanog na kockice
• 2 žlice meda
Upute:
Zakuhajte zeleni čaj u kipućoj vodi. Ostavite da se ohladi. Ogulite papaju i uklonite sjemenke. U blenderu ili rezaču hrane smrvite papaju i ananas u pire. Prebacite to u staklenu posudu i pomiješajte sa medom i zelenim čajem. Sve dobro izmiješajte. Nanesite na lice čestikom ili vrhovima prstiju. Odmorite se 10 – 15 minuta. Uklonite temeljito sa mlakom vodom i mekom krpicom za čišćenje lica. Spremite ostatak u zatvorenu posudu u hladnjak do tjedan dana.
Koristi za ljepotu: piling, hidratacija i pomlađivanje.
Balzam za usne od meda, zahvaljujući National Honey Boardu
Ima za 1 1/2 šalicu

Sastojci:
• 1 šalica ulja slatkog badema (ima ga u trgovinama zdravom hranom)
• 1/2 šalice pčelinjeg voska (može se kupiti kod onih koji se bave pčelama i medarstvom)
• 2 žlice meda
Upute:
Stavite bademovo ulje i pčelinji vosak u zdjelu koja smije u mikrovalnu pećnicu. Zagrijavajte u mikrovalnoj oko 1 minutu ili dok se mješavina otopi. Umiješajte med u smjesu od voska i ulja; temeljito sve promiješajte. Ostavite da se posve ohladi. Kad je hladno, prebacite u manje posude sa čvrstim zatvaračima. Nanosite na usne kao hidratantnu kremu ili preko ruža za usne za dodatni sjaj. Ima dovoljno za oko 1 1/2 šalicu.
Koristi za ljepotu: hidratizacija i piling usana.

15 travnja 2010

IZGLEDAJTE KAO MILIJUN DOLARA UZ MINIMALNI TROŠAK


Napisale Shirley Pierce i Janet Behmer
Kakva žena je kandidat za kupovinu na rasprodaji? Zaposlena mama, mama domaćica, slobodna žena, poslovna žena, studentica i starija sugrađanka. Drugim riječima, svaka žena koja ima odraz i puls.
A zato što pomažemo ženama svih oblika, veličina i ekonomske pozadine, znamo da je nova odjeća luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti. Ali, ekonomija na stranu, svaka žena, bez obzira koliko malena bila, želi si kupiti nešto novo. Zato, pročitajte i naučite kako uživati bez imali krivice u malim zadovoljstvima.
Evo 5 načina kako izgledati kao milijun dolara uz najmanji trošak.
1. ODRADITE SVOJU ZADAĆU
Dopustite da vas očaramo svojom psihološkom snagom. Koliko vremena za pripremete odvojite prije odlaska u kupovinu? Znamo već što će vaš odgovor biti. Ništa. Zar ne? Vi samo dobijete onaj poriv ili malo ekstra novca na kreditnoj kartici i krenete. Sve što tražimo je da uzmete dvije sekunde za duboki udah, a tada pogledate što vam je potrebno, koliko novaca imate, što je u modi i što nije.
Prvi korak je odlazak u šoping u svoj najbliži ormar, da možete zapamtiti ili zapisati ono što mu želite dodati. Pogledajte što treba zamijeniti, ili postoje ili osnovni komadi odjeće kojima nedostaju npr. gornji dijelovi ili blejzeri ili cipele koje će biti u skladu sa svime. Znate što treba. Zatim se pokušajte sjetiti nekoliko klasičnih komada koji će pomoći rastegnuti ono što imate: bijela majica francuskih rukava ili mala crna haljina.
2. ZNAJTE ŠTO KUPUJETE
Što treba kupac znati potražiti kada kupuje “na rasprodaji”? Pažljivo pogledajte ponudu. Je li dobro konstruirano? Je li sve uredno sašiveno? Ima li pokidanih niti? Ako ima uzorak, odgovara li on vašoj odjeći? Ako trgovina prodaje odjeću niže kvalitete koja ima male mane ili nepravilnosti, morala bi postojati oznaka proizvođača na robi koja će vam to dati do znanja.
Ako je roba označena, potrudite se da saznate zašto. Potražite rupe, pokidana mjesta, nečistoće ili tragove make-upa. Ako otkrijete problem koji se lako može ukloniti ili popraviti, provjerite kod prodavača možete li dobiti veći popust na takvu robu.
3. VAŽAN JE TAJMING
Najbolje vrijeme za rasprodaju? Diskonti često imaju rasprodaje nekoliko puta godišnje. Ali možete uhvatiti najbolju kupovinu u omiljenoj trgovini prije nego kažete... keks. A njih ima nekoliko. Ako možete tajmirati svoje potrebe, pokušajte ih uskladiti sa nadolazećim datumima.
BLAGDANSKE RASPRODAJE – Uskrs, proljetna rasprodaja, ljetna rasprodaja, jesenska rasprodaja, Božić, zimska rasprodaja i slično.
A ima ih još! Kao dodatak zalihama koje svaka trgovina ima, svaka pojedina trgovina ili lanac trgovina ima određene datume kada će oglasiti rasprodaju.
RASPRODAJE TRGOVINA – rasprodaja zbog zatvaranja, rasprodaja sa velikim sniženjem cijena, rasprodaja viška zaliha, rasprodaja zbog preuređenja, rasprodaja zbog godišnjice rada trgovine, rasprodaja nakon inventure i slično. (neke trgovine često navuku kupce lažnim oglašavanjem "Zatvara se". Neke tako zatvaraju svoj posao godinama.)
Zatim, svakih nekoliko tjedana neke trgovine imaju “rasprodaju po ekstra 25% sniženja” samo zbog ideje o tome. Pa, ako ste vidjeli predmet koji "morate imati", a on ulazi u kategoriju "ne mogu si priuštiti", samo pratite kalendar i lokalne novine. Ne mojte samo čitati oglase. Bezo se prebacite na poslovne obavijesti. Ako je ekonomija loša, trgovine će koristiti “rasprodaju” kao mamac da vas navuku.
4. KAMO POĆI
Ako želite filmske zvijezde, tu je klinika Betty Ford. Ako želite rasprodaju, krenite u robne kuće i diskonte. I nemojte misliti da oni imaju samo predmete koji su prodani u trendy vrijeme. Oni također imaju predmete koji imaju preveliku zalihu, snižena im je cijena ili ih se trgovina želi riješiti da napravi mjesta za nove. To je kao kupovina korištenog, ali bez troška. Iskušajte slijedeće -
Robne kuće - 9.9% najvećih robnih kuća ima neku rasprodaju. Samo provjerite u omiljenoj i pitajte gdje su im zalihe.
Proizvođačka skladišta – provjerite Žute stranice za skladište najbliže vama. Pažnja: kvaliteta može varirati. Neki predmeti nisu skupa dizajnerska roba koju očekujete kod proizvođača.
Diskonti – X-store, Linea Exclusive, da navedemo neke.
Diskontni katalozi — postoje katalozi specijalizirani za diskontne predmete kao Quelle i Neckerman. Neki poznati proizvođači kao Clifford and Wills stavljaju svaku svoju rasprodaju u katalog svake sezone.
Internet – mi imamo diskontnu modu na svom websiteu, ali također vam možemo preporučiti razgledanje sličnih web stranica omiljenih trgovina ili proizvođača.
Diskontni lanac trgovina — Target, K-Mart i slično. Oni ovih dana imaju odličnu ponudu — kao pamučne majice ili premeti od trapera.
TV shopping program — ovo je način za kupovinu u papučama. Često, tijekom kasnih noćnih sati, oni će imati modne rasprodaje po većim sniženjima.
Rasprodaje u buticima — Oni većinom rasprodaju sve svoje zalihe zbog dolaska novih. Odlično su mjesto za kupovinu pravih dizajnerskih marki bez šoka od cijene. Provjerite lokalne Žute stranice.
I ne zaboravite očite potjere koje ste možda previdjeli. Dvorišne rasprodaje su dobra mjesta za potragu subotom. A ako trebate pravi blejzer za poslovni intervju ili haljinu za priliku "jednom u životu", tu je uvijek ormar osobe koju volite. A pogledajte postoji li kod vas nešto čega se želite riješiti. Modna pogreška jedne žene je "blago" drugoj ženi.
5. BUDITE NADREĐENI
Pitanje koje si morate postaviti prije korištenja plastike sa teško zarađenim novcem na rasprodaji jest, “Zašto ovo kupujem?” Ako ne ide u skladu sa najmanje dvije stvari u vašem ormaru, odustanite! Tada je gubitak novca. Ili to nikada nećete odjenuti ili ćete morati kupiti još stvari sa kojima će to biti u skladu.

Kada se radi o rasprodajama, postoje dvije kategorije: impulzivna kupovina i vođena kupovina. Ne kupujte ništa što vam se ne sviđa ili vam ne treba. Nemojte dopustiti prodavačici, prijateljici ili strancu da vas nagovori na kupovinu bilo čega u čemu vama nije ugodno. Nitko od njih neće to nositi u javnosti, nego vi.
Informacije u ovom članku dolaze iz desetljeća osobnog i profesionalnog iskustva. Ne sramimo se priznati da smo počasne članice kluba Imelda Marcos Center za šopingholičarke, te da je naša knjiga oblik terapije odvikavanja. Sretan shopping!

12 travnja 2010

5 brzih načina za uštedu vremena


napisala Maria Gracia

Minuta uštede je minuta zarade! Iskušajte ovih 5 brzih i jednostavnih načina za uštedu vremena!
1. VRATITE ORIGINAL. Umjesto da tipkate sasvim novo pismo, odgovorite osobi sa kojom se često dopisujete točno na originalu pisma koje ste primili. Napravite si kopiju za arhivu, pa pošaljite original zajedno sa vašim odgovorom natrag osobi koja ga je poslala vama.
2. PRIPREMITE SE ZA TELEFONSKE POZIVE. Prije nego nekoga nazovete, napravite popis najvažnijih stvari koje trebate reći ili pitati. Na taj način, nećete ništa zaboraviti, pa nećete trošiti vrijeme na ponovni poziv.
3. ČESTO SPREMAJTE SVOJ RAD. Ako koristite računalo za rad kod kuće ili na poslu, i tipkate dokument u programu Word, ili unosite neke podatke i slično, pobrinite se da spremate svoj rad svakih 10-15 minuta (Najlakše je to tipkanjem Ctrl i S, što je kraća verzija od klikanja mišem na File, Save as... – op. A. Kostelić). Ako vam se računalo slučajno zaledi, imat ćete sačuvani veći dio svog rada, pa nećete morati gubiti vrijeme na ponovno pisanje cijelog teksta ispočetka.
4. SLAŽITE PLAHTE I JASTUČNICE. Čim izvadite plahte i jastučnice iz sušilice, ili sa žice na kojoj sušite rublje, složite uredno sve plahte, jorgane i jastučnice jednakog uzorka uredno na hrpu, a zatim sve zajedno u najveću jastučnicu. Cijeli set posteljine bit će na okupu slijedeći put kad ga želite koristiti.
5. KREIRAJTE SET VJEŽBANJA UZ TV PROGRAM. Vježbajte ispred TV-a, dok gledate neki zanimljivi program. Radeći oboje u isto vrijeme može vam uštedjeti od 30 do 60 minuta slobodnog vremena za kasnije, a gledanje TV-a bit će na mnogo zdraviji način!

11 travnja 2010

15 načina da živite jeftinije


Načini da ostanete bez gotovine čini se da rastu brže nego što se razvija sam vaš život. Bilo da ste upravo dobili otkaz, dobili novorođenče, kupili novu kuću ili skupo plaćate za protekle grijehove, osjećate se bespomoćno.

Dobra vijest je da postoje neki jednostavni načini za uštedu više novca bez odustajanja od nekih sitnih užitaka ili drugih sitnica.

Evo 15 ideja od stručnjaka za ugodniji život. Čak i ako iskoristite samo neke od njih mogli biste učiniti poprilične uštede.

Kupujte štedljivo: Jeste li ikada krenuli u trgovački centar razmišljajući kako ćete kupiti samo jednu stvar, a onda samo hodate i razgledavajući pokušavate se sjetiti što vam još treba? Dobro došli među ostale u gužvi, rekla je Vicki Robin, ko-autorica knjige Your Money or Your Life. Većina kupovine koju obavljamo je ono što se naziva kupovinom slobodne volje. "To je veliki potrošač novca. To je ono kada trošimo nesvjesno, iz navike, impulsivno," rekla je. Bolje je imati redoviti popis onoga što vam je potrebno, i kupovati samo onda kada je količina kupljenog dovoljna da opravda odlazak u kupovinu. Ako kupujete z prijatelje iz zabave, razmotrite druge načine zabavljanja, rekla je: pođite na čaj, prošećite se, pozovite prijatelje kod sebe na večeru.

Darujte kreativno: Možete "izraziti ljubav dvostruko sa jednim poklonom " u sezoni blagdana i darivanja time što ćete učiniti donaciju omiljenoj dobrotvornoj ustanovi u ime svojih prijatelja ili članova obitelji umjesto da njima samima kupujete poklone, predložila je gđa. Robin. Vi i primatelj poklona imate zadovoljstvo toga da znate da će se novac upotrijebiti u dobre svrhe; a vi još možete koristiti i poreznu olakšicu. Ako je novca zaista malo, razmotrite poklanjanje "vremenskih kupona " – npr., vaše vrijeme za uslugu, kao što su polusatne masaže svakog tjedna, predložila je Shel Horowitz, autorica knjige The Penny-Pinching Hedonist. Ako planirate ipak kupovati poklone, neka najviša cijena točno odgovara vašem budžetu, pa ćete je se morati pridržavati. Ima toliko zadovoljavajućih poklona za manje od 25 dolara, rekla je Horowitz, a još i više u vrijeme kada počnu blagdanski popusti.

Kupite namirnice dostatne za duže vrijeme: Najskuplja stvar koju možete učiniti je kupovina hrane koja vam je potrebna i to svakog tjedna, jer vjerojatnije je da ćete plaćati više cijene, rekla je Mary Hunt, osnivač i urednik u newsletteru Cheapskate Monthly. Njezin prijedlog: osim hrane koja je lako kvarljiva, kupujte hranu i ostalo kada su na sniženju, i to u količini dostatnoj za nekoliko tjedana unaprijed. Za hitne kratkoročne uštede, ona predlaže izbjegavanje kupovine namirnica općenito sve dok ne potrošite sve zalihe koje se sigurno već tjednima nalaze u vašoj kući.

Koristite gotovinu za plaćanje hrane: Gđa. Hunt također preporučuje plaćanje za hranu gotovinom. "Vi ste pametan kupac kada krenete u kupovinu sa najmanje 30 dolara u džepu," rekla je gđa. Hunt. Debitne kartice, koje izvlače novac direktno sa vašeg tekućeg računa, su loša ideja, rekla je, jer time vam je više novca dostupno nego što vam je zaista potrebno, pa vas ohrabruje na impulsivnu kupovinu.

Izrežite (nekoliko) kupona: Kuponi su odlični kada su za proizvode koje redovito koristite, i kada su zbog njih ti proizvodi jeftiniji od njihovih zamjena, rekla je gđa. Horowitz. Ali kupovati nešto što vam nije potrebno samo zato što imate kupon je bezvezno trošenje novca. Zato kupone morate pažljivo birati.

Smanjite račune za razgovore na daljinu: Otkažite uslugu poziva na veću daljinu, pa nabavite telefonsku prepaid karticu (U Hrvatskoj postoje na pošti, najpoznatija je Voice mail – op. A. Kostelić), predložila je gđa. Hunt. Uštedjet ćete na naknadi, izračunajte koliko zaista trošite na razgovore na daljinu, pa nabavite najjeftiniju pretplatu po minuti – često ima manje ograničenja od ostalih oblika pretplate. (U T-comu postoje tzv. Super-paketi pri kojima se možete odlučiti za 60, 100 ili 150 minuta besplatnih razgovora uključenih u pretplatu jednake cijene- op. A. Kostelić).

Pretvorite odjeću u gotovinu: Odjeću koja vam se ne sviđa, namještaj i aparate koje niste nikada koristili, pa čak i neke stare igračke koje su vam dosadile – vjerojatno sve ima potencijal za gotovinu, usprkos lošim stvarima koje je o njima rekao vaš suprug. Iskušajte nešto od slijedećeg: donirajte ih, pa pokupite poreznu olakšicu; postavite ih na online aukcijsku stranicu; prodajte ih u obližnji komisionar; ili napravite dvorišnu rasprodaju.

Održite si stupanj zabave: Ne žeite pripremiti neke zabave sa večerom? Pripremite večeru sa izvlačenjem lutrije. Želite ići na veliki sportski događaj ili u kazalište? Volontirajte kao osoba koja vodi posjetitelje do njihovih mjesta i pogledate događaj besplatno, kaže gđa. Horowitz. Ako obožavate knjige, magazine i CD-e, posjetite javnu knjižnicu, gdje možete dobiti puno toga besplatno (u Osijeku tako funkcionira klub Plklena naranča u sklopu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek – op. A. Kostelić). Knjižnice često održavaju zanimljiva predavanja i zabavne dogašđaje za malu ili nikakvu naknadu.

Vozite auto koji si možete priuštiti: suprotno mišljenju javnosti, vi niste ono što vozite. Možda ćete trebati auto, ali vjerojatno ne trebate najmoderniji, najskuplji model. Razmotrite ovo, kaže gđa. Robin: tu je oko 2,000 radnih sati godišnje, pretpostavljajući da radite 8 sati dnevno i 50 tjedana u godini. Ako kupite auto vrijedan 20,000 dolara, potrošit ćete 5 dolara vaše netto zarade svakog sata za dvije godine da otplatite taj auto, a to ne uključuje otplate kamata. Ako već krenete u salon automobila, potrudite se cjenkati, kaže gđa. Horowitz. Ona je kupila svoj posljednji auto prije 7 godina za 2,500 dolara ispod prvotne cijene, jer je navela prodavača da vjeruje da može kupiti model Saturn za puno manje, ali da će kupiti auto od prodavača tog dana ako može ići još niže od cijene drugog auta. Prodavač je zagrizao mamac, naplatio je gđi. Horowitz samo 150 dolara više od cijene Saturna.

Uzmite podstanara: Iznajmljivanjem uređenog podruma ili dodatne sobe možete učiniti razliku između održavanja kuće i gubljenja iste te kuće kada vam zaista nedostaje gotovine, kaže gđa. Robin. Ali pobrinite se dobiri preporuke i ustanoviti period trajanja najma u kojem možete tražiti osobu da napusti vaš dom ako pogodba ne bude djelotvorna, kaže gđa. Horowitz. Osim prihoda, postoji još jedna potencijalna stepenica pema gore kada imate podstanara: možda ćete dobiti novog prijatelja.

Neka vaša kreditna kartica plaća vama: Ako plaćate svoje račune za kreditnu karticu u potpunosti i na vrijeme svaki mjesec, potrudite se da imate karticu koja vas nagrađuje za kupovinu, kaže gđa. Horowitz. Neki, npr., nude besplatne avionske karte ili novčane nagrade.

Dijelite: Pokušavajte uvijek podijeliti troškove sa drugima, suglasne su i gđa. Robin i gđa. Horowitz. Na primjer, ako imate malu djecu, razmotrite razmjenu čuvanja djece sa drugim roditeljima u susjedstvu, ili zajedničku vožnju autom do posla.

Čuvajte energiju: Postoje mnogi jeftini trikovi za uštedu energije koji će vam smanjiti račune za struju i grijanje. Među ostalima, gđa. Horowitz kaže, stavite komad užeta oko prozora i nabavite zaštitu – onu koja je dizajnirana da spriječi dvogodišnje dijete od guranja čačkalice u strujnu utičnicu. To će smanjiti curenje energije.

Vježbajte besplatno: Osim ako je to vaše najveće zadovoljstvo, članstvo u klubu zdravlja može biti skupi način za znojenje, posebno ako ne odlazite redovito. Razmotrite plaćanje u mjesečnim ratama, te pođite na pješačenje ili vožnju bisiklom umjesto toga, predložila je gđa. Horowitz.

Izaberite neke "opcije:" Kava rano ujutro, ručak izvan kuće. Zapošljavanje vrtlara i kućne domaćice. Odlazak na manikuru. Sve su to uživajuća zadovoljstva kada imate dovoljno gotovine. Ali tijekom "crnih dana", mali luksuzi moraju nestati. Gđa. Hunt preporučuje pogled na novčanu stranu svog života kao posao. Privremeno "stezanje remena" može biti zatraženo, ali neka vas ne obeshrabri, rekla je gđa. Hunt. "To ne mora biti zauvijek."

10 travnja 2010

Rani simptomi trudnoće kod žena


napisala Apurva Shree

Žensko tijelo je najbolji indikator za provjeru ranih simptoma trudnoće. Da biste saznali jeste li trudni ili ne može biti zaista iznenađujuće iskustvo. Postoje mnogi načini za otkriti rane simptome trudnoće, pa s obzirom da mnoge žene ne mogu podnijeti vremensku pazninu između ovulacije i menstruacije, ti rani simptomi trudnoće mogu se zaista pokazati kao koristan vodič. Ako, kao žena, možete sebe promatrati vrlo pažljivo, onda vaše tijelo može biti najbolji indikator za otkrivanje jeste li trudni ili ne. Trudnoća je predivno iskustvo, a da biste uživali u svojoj sretnoj trudnoći, morate shvatiti i prepoznati rane simptome trudnoće.
Početni indikatori: općenito poznati kao jutarnja mučnina, osjećaj povraćanja ili čak samo povraćanje mogu biti rani simptomi trudnoće. Osjećaj povraćanja može se pojaviti u najranijoj fazi, pa ga mnogi zamijene sa posljediama otrovanja hranom ili simptomima nekih vrsta prehlade. Rani simptom trudnoće može se osjetiti i kada postanete previše osjetljivi na svakodnevne mirise, posebno vezane uz hranu, npr. čaj, kavu, tost. Ti svakodnevni mirisi zaista mogu potaknuti osjećaj povraćanja.
Učestalo mokrenje i osjetljivost grudi također su rani simptomi trudnoće, učestalo mokrenje često se pojavljuje i u ranim fazama trudnoće. Za razliku od normalnih situacija, otkrijete da sve češće trčite prema kupaonici, a ne smanjuje se niti tijekom noći. Uobičajena je pritužba žena njihovim liječnicima da im grudi i bradavice postaju posebno osjetljive, a bradavice se čak i povećavaju. Osjetljivost grudi i povećanje bradavica su rani simptomi trudnoće, a te vas promjene pripremaju za dojenje nakon što se beba rodi.
Prva indikacija i zapravo najraniji simptom trudnoće je izsoatanak mjesečnice. Očesto jaki grčevi i bol u leđima su također rani simptomi trudnoće. Kako bilo, kao dio prevencije, uvijek trebate konzultirati svog liječnika u slučaju da se pojave prejaki grčevi ili lagano krvarenje.Skloni ste nenamjernom preskakivanju obroka, a i to je jedan od ranih znakova trudnoće. Svjesno preskakanje obroka smanjuje razinu šećera u krvi, pa možete osjetiti vrtoglavicu, a u kritičnijim slučajevima se i onesvijestiti.
Zatvorenost crijeva, iritirajuće ponašanje, loša probava, promjene u izgledu kože i povećani rad slijepog crijeva su sve rani simptomi trudnoće. Da biste saznali više o ranim simptomima trudnoće, uvijek možete pročitati trudničke časopise zbog jasnijeg objašnjenja. Možda je iznenađujuće, ali gubitak težine tijekom prvih 3 mjeseca trudnoće također može biti rani simptom trudnoće. Pitanja o zdravoj trudnoći su nešto što svaka žena mora proći, bilo kroz časopise ili razgovor sa liječnikom.

09 travnja 2010

Prepoznajte rane znakove trudnoće – vaše tijelo je najbolji indikator


napisala Apurva Shree

Rani znakovi trudnoće mogu biti mnogi i vrlo je važno za vas, kao ženu, prepoznati koji su to najraniji simptomi. Ovo su neki od ranih zankova trudnoće koje možete iskusiti i prije nego što vam izostane mjesečnica. Nije nužno da iskusite sve ove rane znakove trudnoće, ali vjerojatno ćete s vremenom uočiti na sebi neke od ovih simptoma. Manjak energije, osjetljive grudi, osjećaj mučnine, vrtoglavice i glavobolje i tako dalje su najraniji simptomi trudnoće. Postalo je neobično važno porazgovarati o svakom detalju i razjasniti moguće nepoznanice koje vam se vrte po glavi vezane uz trudnoću.
Najočitiji simptomi trudnoće: osjećaj iscrpljenosti i manjak energije su rani znakovi trudnoće. Obično ta umornost se pripisuje drugim stvarima koje su dio svakodnevnog života. Hormonalne promjene koje se događaju u tijelu zbog trudnoće i količina posla koju podnosite uzrok su takvih osjećaja. I, hormonalne promjene se obično pripisuju ranim znakovima trudnoće. Najbolji način za izlazak iz takvog stanja je ležanje na krevetu što više možete. Kratak drijemež nije loša ideja za izbjegavanje ovakvog stanja. Još jedan rijedak, ali rani znak trudnoće je krvarenje iz implantata. Baš prije nego počne vaš menstrualni siklus postoji smeđi ili lagano ružićasti iscjedak iz vagine. To se obično događa kada oplođeno jajašce ulazi u maternicu. To je vrlo rijedak fenomen i događa se u samo 30 % svi slučajeva trudnoće.
Osjećaj mučnine je možda jedan od najočitijih znakova trudnoće. Opet, često ga zamijenimo sa mišlju da je riječ o otrovanju hranom. Ali mučnina je nešto što raste postepeno. Osjećaj mučnine može biti lagan i jedan je od najranijih znakova trudnoće, ali pojačavat će se s vremenom. Mučnina ne prestaje tako jednostavno i možda je jedan od prvih znakova da je žena zaista trudna. Izostala mjesečnica je možda siguran, ali ne uvijek rani znak trudnoće. Čak i ako trajni osjećaj mučnine ne pošalje ženi znak da je možda trudna, izostanak mjesečnice će to potvrditi.
Budući da žensko tijelo neprestano teško radi da bi podržalo rast embrija, neprestano mu treba energija da održi samo sebe. A ta se energija pruža zdravom prehranom. Povećanje u razini prehrane je također rani znak trudnoće. Kako bilo, smanjenje u apetitu može također biti rani znak trudnoće. To može krenuti bilo kojim putem i svakodnevno se mijenjati. Jasno objašnjenje trudničkog zdravlja opisano je u trdničkim magazinima i različitim web stranicama posvećenima trudnoći.
Postoji previše ranih znakova trudnoće, a na nesreću ne možemo pružiti kvalitetan popis koji će vam pomoći utvrditi jeste li zaista trudni ili ne. Nije neophodno da iskusite sve rane znakove trudnoće, ali vjerojatno ste skloni tome da ih iskusite nekoliko. Neke žene su čak izjavile da nisu iskusile niti jedan od simptoma. Samo se sjetite da je vaše tijelo najbolji indikator koji će vam reći jeste li trudni ili ne, čak i prije nego se podvrgnete testu za trudnoću.

08 travnja 2010

6 nutricionističkih tajni gubitka težine


napisao Craig Ballantyne

Nedavno sam razgovarao sa dvije osobe koje su imale uspjela u gubitku težine. Oboje su imali odličnih uspjeha, ali znate li što ih sprečava da izgube onih posljednjih 5 kg i izgrade svoje najbolje tijelo svih vremena?
Prehrana.
To je možda jednaki problem koji imate vi. Bilo da nemate dosta vremena za pripremanje vakog oborka svakog dana, ili je to samo nešto što već znate da trebate popraviti, prehrana može biti najveća prepreka kod ciljeva za gubitak težine.
Ali nije sve izgubljeno.
Dok se neki klijenti muče sa dijetama, postoje neke priče o uspjehu. A evo njihove tajne.
Jedna od mojih najuspješnijih priča je ispijanje 2 litre (to je 8 šalica) gaziranih sokova dnevno. Plus, živim u starijoj kući gdje smo imali jednom mjesec dana dugo natjecanja u jedenju hot doga. Nije čudo da sam dobio malo težine tijkom koledža.
Ali nakon što sam pročitao savjete o prehrani Johna Berardija, nešto je kliknulo. Shvatio je da je tajna uzeti malo vremena svako veče za pripremu obroka za slijedeći dan, i to je to (kao dodatak trebalo je eliminirati pijenje gaziranih sokova).
Evo što on radi:
1) Kupuje puno svježih proizvoda na odjelu voća i povrća u trgovini. A uzima si vremena otići po to barem dva puta tjedno, da bi bilo stvarno svježe.
Morate se potruditi i otići po proizvode, a onda kad već kupujete kupite dovoljno za cijeli tjedan koje možete spremiti u hladnjak.
2) Tada ih grila, peče, ili priprema na roštilju piletinu, lososa, te druge nemasne izvore proteina, a uz njih dodaje gurmansku salatu koju priprema od svježeg povrća i listova špinata.
Time je njegov obrok nutricionistički uravnotežen, ima malo ukupnih kalorija, puno vlakana koja potišću glad, i puno nemasnih izvora proteina za rast mišića, brz metabolizam i kontrolirani apetit.
3) On gricka bademe. Sirove bademe, ne one pržene u hidrogeniziranom ulju i prekrivene soli. Istraživanje pokazuje da bademi pomažu u gubitku težine, pomažu kontrolirati kolesterol, i sadržavaju zdrave masnoće, vlakna i protein.
4) Dan započinje proteinom (posebnim omletom iz svoje kuharice) i zobenom kašom.
5) Zamijenio je gazirane sokove zelenim čajem i vodom.
6) Prati poznati Berardijevo pravilo 90-10. Ako ste nutricionistički savršeni 90% vremena, onda se ne morate brinuti za onih 10% vremena kada pojedete pizzu, ili neku drugu hranu koja bi inače stala na put vašem trudu za gubitak težine.
Zato uzmite malo vremena pri početku ovog tjedna za veliku kupovinu voća i povrća, a onda utrošite dodatnih 30 minuta za pripremu svježeg obroka i nemasnih obroka za ostatak tjedna.
Pomažem vam u izbjegavanju nutricionističkih prepreka!

07 travnja 2010

Tradicije u vjenčanjima među različitim kulturama, Part 2


napisala Tracey Wilson

Za dobru sreću Irci vjeruju u sunce koje sja na mladenku, zvuk kokota na vjenčano jutro, ili tri svrake, a nakon vjenčane ceremonije važno je da čovjek, a ne žena, bude prvi koji će poželjeti sreću novoj mladenki. Neki Irci nosit će posebnu vrstu prstena na dan vjenčanja. Takav prsten kreirao je glavni zlatar. On simbolizira ljubav, odanost i prijateljstvo. Kada se nosi na desnoj ruci, sa srcem okrenuti prema unutra, znači da je srce osobe koja ga nosi slobodno. Kada je srce okrenuto prema van, znači da je došlo do ljubavi. Kada se nosi na lijevoj ruci sa srcem prema van, znači da je osoba koja ga nosi zaisza spremna za vjenčanje. Na nekim irskim vjenčanjima, mladoženju se podiže na stolici (posebna stolica nalik na ljuljačku), da bi se slavilo to što je on sada oženjeni čovjek. Za sreću, mladencima se poklanja potkova koja se mora izložiti u njihovoj kući, okrenuta u obliku slova U.
Na kineskim vjenčanjima, mladenka može nositi crvenu haljinu koja simbolizira ljubav i veselje. Član obitelji može obnoviti udvaranje mladenaca, predstaviti ih i nazdraviti im. Na primanju nakon vjenčanja, ide obrok sa 9 različitih jela, što može trajati po tri sata i vrlo je popularno. Svećenik blagoslivlja prstenje i čini križ nad glavom mladoženje. Koumbaros (mladoženjin kum), izmjenjuje prstenje tri puta, uzimajući mladenkin prsten i stavljajućiga na ruku maldoženje i obratno. To izmjenjivanje označava da će slabost jednog partnera nadoknaditi snaga drugoga, a nesavršenost jednoga zamijeniti savršenost drugoga. Svijeće se drže tijekom cijele vjenčane ceremonije. Svijeće simboliziraju pet mudrih žena iz Biblije koje, zato što u njima ima dovoljno ulja, bile su u mogućnosti primiti Krista kada je sišao u tami noći.
Da biste postali bračni par u Japanu, par mora popiti po gutljaj sakea, tako postaju vjenčani već nakon prvog gutljaja. Mladenkina haljina je često tradicionalni kimono. Često ga preodijeva na primanju.
U Meksiku, zbog zabave, koristi se tradicionalna pinjata. Gosti obično formiraju oblik srca oko mladenaca prije njihova plesa. Crvena zrnca ponekad se bacaju po mladencima zbog sreće.
Majka poljske mladenke može izabrati da postavi veo na mladenku prije vjenčane ceremonije, to simbolizira posljednji zadatak koji majka čini za svoju kćer, prije nego ova postane udana žena. Tradicionalna narodna pjesma, (Twelve Angels) ponekad se svira na primanju, dopuštajući mladenki da skine veo i uz želje za sreću preda ga jednoj od djeveruša, kumi ili djevojci sa cvijećem. Plesanje polke je vrlo popularno. Kao sjećanje za mladenku, prijatelji iz sela pripremit će krunu od lišća ružmarina.
Španjolski mladoženja ponekad daruje mladenki 13 novčića kao sjećanje na Krista i 12 apostola. Mladenka ih nosi u maloj vrećici tijekom ceremonije vjenčanja kao simbol da je mladoženja obećao podržavati ju i brinuti se za nju.
U Švedskoj, žene nose 3 vjenčana prstena: zbog predaje, braka, i majčinstva.
U Walesu, udvaranje se obilježava novčićem od mladoženje prema njegovoj voljenoj. Ako ga nosi oko vrata na vrpci, zvratila mu je ljubav i sada su zaručeni.
Grčki mladenci nose krunu od cvijeća tijekom vjenčane ceremonije. Par se može prošetati oko oltara 3 puta, predstavljajući Sveto Trojstvo. Na primanju, narodni plesovi su popularni među gostima koji se redaju u jedan jedini niz.

Ovaj članak priložen je u suradnji sa http://www.Prye.Com/ što je stranica za pozivnice za vjenčanja.

06 travnja 2010

Tradicije u vjenčanjima među različitim kulturama, 1. dio


napisala Tracey Wilson

Zbog gledanja slika sa vjenčanja iz različitih zemalja, počelo me zanimati koliko različitih kulturalnih tradicija postoji u svakoj zemlji. Nadam se da ćete uživati učeći o njima kao i ja.
Kuba je poznata po mnogim različitim slavljima tijekom vjenčanja. Najvjerojatnije je najpoznatiji ples za novac. To je ono kada svi muški koji žele plesati sa mladenkom prikvače nešto novca o njenu haljinu, što će joj pomoći da otplati troškove medenog mjeseca.
Francuzi imaju šalicu sa dvije ručke kojom nazdravljaju tek vjenčanom paru. Oni također označavaju spajanje dviju obitelji podizanjem čaše vina iz dva različita vinograda. Tada naliju vino u treću čašu iz koje moraju piti i mladenka i mladoženja.
Tradicija koju su počeli Afro-Amerikanci tijekom ropstva je skakanje preko dekorirane metle što simbolizira novi početak života. Danas, skakanje preko metle je simbol čišćenja starog, i dobrodošlica novome. Skakanje preko metle može se izvesti ili tijekom ceremonije vjenčanja, nakon što svećenik proglasi vjenčanima mladence, ili na primanju nakon ceremonije nakon što svi gosti uđu u prostor za slavlje.
U Njemačkoj mladenka nosi sol i kruh u džepu da osigura putovanje. Mladoženja nosi zrnje za bogatstvo i sreću. Djevojka sa cvijećem odlazi ispred mladenke vodeći je putem prema Crkvi. Na svome putu ona posipa latice cvijeća za sreću i čuvanje od zlih demona. Tijekom ceremonije vjenčanja mladoženja može kleknuti na rub mladenkine haljine da bi simbolizirao kontrolu koju ima nad njom. Nije nevažno, mladenka može zakoračiti na mladoženjino stopalo dok se ustaje kao simbol njezine moći nad njim.
Na Tajlandu, od mladoženje se očekuje da preda vrećicu novca mladenkinim roditeljima. Nakon ceremonije, mladenkini roditelji obično, (ali ne uvijek), vraćaju pola tog novca tek vjenčanom paru. Od mladoženje se također očekuje da kupi zlatni nakit za mladenku. Ne samo set prstenja za vjenčanje, već prsten, narukvicu, ogrlicu, naušnice. Moraju biti od što čišćeg zlata. Prije vjenčanja, mladenka mora izabrati starijeg rođaka koji će joj biti pratnja – to nema veze sa godinama buduće mladenke. Mladoženja mora kupiti novo odijelo i nove cipele. Ako kupi novu kuću, mora kupiti sav novi namještaj. Ako unajmi kuću, mora kupiti novu posteljinu, nova kuhala, sve novo posuđe. Na dan vjenčanja, mladenka i mladoženja odlaze u hram vrlo rano ujutro sa poklonima u obliku hrane za stanare hrama. Kasnije toga dana odlaze u Svetu kuću, hram Maitreya Budističke sekte, gdje je mladenka član – tada se izvodi prva ceremonija. (Ponekad posroje do tri ceremonije na različitim lokacijama). Gosti mogu nositi simbolične biljke, kao šećerac, za sreću, i malo drvo babane, za plodnost. Majka mladenke se pregovara za biljke, koje će mladoženja morati platiti nakon ceremonije. Djeca nose zlatnu traku ispred i iza mladenkinog hoda, zbog čega mladoženja da bi prošao mora dati crvenu kovertu sa novcem za djecu. Na kraju ceremonije, mladoženji se predstavlja mač, što je simbol obrane obitelji. Srebrne trake vežu se oko desnih ruku i mladenke i mladoženje, a mladenkina majka blagoslivlja njihovu buduću sreću. Vođa ispušta dugu srebrnu traku koja je povezana sa cvjetnim aranžmanom preko oltara i zatvara ruke preko nje u molitvi. Svi gosti dolaze u parovima do trake vezane oko ruku mladenaca. Nakon toga, pjeva se pjesma i priča o vezi mladenaca. Keramička posuda ispunjena vodom poklanja se paru, a oni moraju vodu preliti u drugu keramičku posudu. To je traženje oprosta za prošle i buduće grijehe.

Ovaj članak priložen je u suradnji sa http://www.Prye.Com/ što je stranica za pozivnice za vjenčanja.