16 lipnja 2011

Ask The Computer Lady 31

The Dollar Stretcher presents
Ask The Computer Lady

Volume 11 Issue #12
March 20, 2008

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
Registered: Library of Congress, Washington DC - ISSN: 1525-6332
Written by Elizabeth Boston, http://askTCL.com
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

U ovom broju...1. Uvod
2. Zabilježite sastanke u Google Calendar
3. Isključite automatsko dodavanje ažuriranja
4. Virus na Mp3 Playeru?
5. Program IrfanView Image
6. Vaši komentari


Pozdrav,

Dobrodošli u novo izdanje Ask The Computer Lady!

Još uvijek čekam da se snijeg otopi u Maineu. Prošle jeseni posadila sam tulipane, a sada još uvijek pod nekoliko entimetara snijega. Ne mogu dočekati da procvjetaju.

U ovom broju newslettera naći ćete neka odlična pitanja i odgovore, a više ih ima i na mojoj web stranici: www.askTCL.com

Želim vam odličan tjedan,
Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~ Ask The Computer Lady
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(2)

Draga Computer Lady,

Na poslu koristim Outlook 2002. Sa različitim odjelima provodim sastanke svaka dva tjedna. Čini mi se da većina osoblja zaboravlja na te sastanke.
Željela bih imati mogućnost da automatski pošaljem e-mail sa podsjetnikom na sastanak svima koji su obavezni prisustvovati na njemu. Pokušala sam sa pisanjem rasporeda sastanaka, ali to nije bilo baš uspješno ili ih nisam dobro pripremila. Nije mi dopušteno skidati neki program, pa to ispada iz opcija, a nemammo niti ugrađen Microsoft Exchange. Imate li prijedloga? Ako Outlook ne podržava takvu funkciju, možda mi možete peporučiti program koji bih mogla preklinjati Informatiku da nam ga nabavi.

Hvala! Kay


Draga Kay,

Ne znam da li Outlook 2002 podržava ono što pokušavate ostvariti, čisto sumnjam da da, ali postoje načini na koje se Outlook može programirati, pa će biti teško točno vam objasniti što trebate raditi na svom računalu. Ipak, imam opciju koja ne zahtijeva Outlook i ne trebate moliti Informatiku za dodatne programe.

Samo pripremite Calendar u tražilici Google za sve vaše sastanke.

Otvorite stranicu www.google.com i na samom vrhu stranice kliknite na izbornik gdje piše "More", zatim kliknite na Calendar.

Ako već imate račun za Google, možete se uključiti i kreirati osobni kalendar. Ako nemate račun za Google, lako ga je kreirati i zatim početi.

U otvoenom prozoru preglednika otvorite novi, prazan prozor za kalendar, pa počnite dodavati sve važne događaje ili kreirajte kalendar samo za sastanke vaših odjela. Na lijevoj strani lista postoji opcija "My Calendars". Kliknite na link "Add" i zatim na "Create a new Calendar".

U obrascu "Create New Calendar", dajte svom kalendaru naziv, opis i lokaciju. Postavite zemlju i vremensku zonu, pa odlučite želite li da bude javni ili ne. Također možete odobriti pogled drugim osobama, pa uređivati kalendar prema potrebi. Kad ste gotovi kliknite na "Create Calendar" na dnu obrasca.

Prikazat će vam se vaš novi kalendar. Kliknite na datum i vrijeme prvog sastanka, pa će se pojaviti mali obrazac. Unesite naziv sastanka i zatim kliknite na link na dnu obrasca gdje piše "Edit event details >>"

Pojavit će se stranica za unos detalja o sastanku gdje možete upisati vrijeme početka i završetka sastanka, lokaciju, te postaviti podsjetnik na sastanak ako želite. Tada unesite adrese osoba koje želite da prisustvuju sastanku u sekciji "Add Guests". To će poslati e-mail vašim gostima, te upisati sastanak u njihov Outlook kalendar. Poslat će im i e-mail kao podsjetnik na sastanak u vrijeme koje ste vi odabrali.

Nadam se da će vam ovo pomoći za sastanke.

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~ (3)

Draga Computer Lady,

Kako mogu zaustaviti automatsko dodavanje ažuriranja na računalo? Imam Windows XP. Ulazila sam na "Internet Options", ali to ih ipak nije zaustavilo. To ažuriranje mi zaista uništi neke od programa.

Hvala vam, Rachel


Draga Rachel,

Ažuriranje Windowsa zaista se treba provoditi na računalu, jer većina tih ažuriranja čuva vas od virusa i prekida osiguranja.

Ako želite isključiti automatsko ažuriranje, pratite ove upute.

1. Kliknite na "Start", zatim na "Control Panel".

2. U prozoru Control Panel, kliknite na "Performance and Maintenance", zatim na "System".

3. U prozoru "System Properties", kliknite na stranicu "Automatic Updates".

4. Na stranici Automatic Updates, kliknite da se odabere postavka "Turn off automatic updating. I want to update my computer manually.

5. Kliknite na "OK" u dnu prozora da se spreme promjene i da se zatvori prozor System Properties.

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~ (4)
Draga Computer Lady,

Moj sin je u računalu imao virus i to smo popravili, ali sada ima Mp3 player za slušanje muzike. Je li moguće da bi virus još uvijek mogao biti u Mp3 playeru i kada ga puni muzikom sa računala da se virus jednostavno vrati u računalo?

Brett


Dragi Brett,

odlično pitanje! Nisam do sada čula da su Mp3 playeri bili zaraženi, ali to ne znači da se u njih ne može uvući virus sa računala koji bi se kasnije mogao vratiti u računalo.

prije nego što spojite Mp3 player na računalo, pobrinite se da je na računalu instaliran jak antivirusni program, i da je upotpunjen novim ažuriranjima. Preporučujem vam
AVG antivirus: http://tinyurl.com/2olst7

kada spojite Mp3 player, otvorite prozor "My Computer", desno kliknite na ikonu Mp3 player, i u izborniku koji se pojavi odaberite "Scan with AVG" ili koji god antivirusni program koristite.

To će skenirati player i ako postoje kakvi virusi, uklonit će ih.

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~ (5)

Draga Computer Lady,

Pokušala sam skinuti program Irfanview i ne mogu. Mislim da oni više ne posluju.

Možete li to provjeriti? Barbara


Draga Barbara,

provjerila sam, a Irfanview je još uvijek dostupan na njihovoj web stranici:

http://www.irfanview.com

Ako ne možete otvoriti tu stranicu, uvijek možete ići na www.download.com i potražiti isti program ondje, pa ga skinuti u računalo.

Irfanview je besplatan, brz i jednostavan program za pregled slika koji ja koristim već godinama. Autor mu je Irfan Skiljan iz Bosne koji je objavio verziju 4.10 sa novim opcijama kao što je uklanjanje crvenila na očima.

Ono što mi se najviše sviđa kod Irfanviewa jest brzina. Kada dva puta kliknem na sliku u računalu, ona se otvori za samo 2 sekunde. Tada mogu brzo pregledati sve slike u istoj mapi klikanjem na razmaknicu. Kad su vam slike povezane sa drugim programima, morate čekati i do 30 sekundi da se program pokrene prije nego što ugledate sliku.

osim brzog pogleda na slike i brzog pregledavanja slika u istoj mapi, sliku je moguće brzo povećati na cijeli ekran klikanjem na enter, a vraćanje u umanjenu verziju događa se ponovo sa "enter".

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
Zaštitite svoje računalo od virusa!
Download 30-dnevni besplatni pokus AVG-a na:
http://tinyurl.com/87zj4
AVG čuva moje računalo od virusa već 6 godina!
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(6) LIJEPI KOMENTARI OVOG TJEDNA:
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Moje ime je: Tootle
Ja sam iz: Welsh Borders (English side) UK
Moja poruka: Pozdrav svima iz UK. Volim vašu stranicu, konačno sam našao stručnjaka za računalo kojeg mogu razumjeti i ne gleda me svisoka... Još kad bi ona živjela u blizini, bilo bi savršeno.


Možete mi poslati svoje komentare kada se upišete u knjigu gostiju otvaranjem:

http://www.asktcl.com i klikom na Guestbook link

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
Elizabeth Boston je vlasnica trgovine računalima, servisa i konzultantskog posla u North Berwicku, Maine. Ako imate bilo koje pitanje vezano uz računala, možete kontaktirati Elizabeth putem e-maila na questions@askTCL.com

Ako imate problem sa pretplatom ili ukidanjem pretplate pošaljite email na admin@stretcher.com i ljudsko biće pomoći će vam riješiti i taj problem.

Informacije o sponzorima dostupne su na
mailto:marketing@stretcher.com

Izdavač:

The Dollar Stretcher Inc.
gary@stretcher.com