03 srpnja 2011

Ask The Computer Lady 36

The Dollar Stretcher presents
Ask The Computer Lady

Volume 12 Issue #6
February 5, 2009

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
Registered: Library of Congress, Washington DC - ISSN: 1525-6332
Written by Elizabeth Boston, http://askTCL.com
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

U ovom broju...1. Uvod
2. Brisanje privatnih podataka
3. Kako pronaći arhivu
4. Prenošenje programa?
5. ClipMate Clipboard Extender.
6. Vaši komentari
Pozdrav,

Dobro došli u novi broj Ask The Computer Lady!

Wow! Danas je jedan od onih dana kada telefon ne prestaje zvoniti! Kada se konačno nakratko zaustavio, počla sam pripremati završetak ovog broja newslettera.

Želim vam odličan tjedan,
Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
Ask The Computer Lady
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(2)

Draga Computer Lady,

Kada dođe vrijeme za vašu poruku, [preko e-maila] uvijek je lijepo vidjeti vas nasmiješenu!
Kako da u potpunosti obrišem instalirane programe kao što su podaci o kreditnim karticama kojima sam plaćala preko interneta? Ne mogu ih naći na popisu
'add/remove' programa.

Zahvale, Rosetta


Draga Rosetta,

Kada na neku web stranicu unosite podatke o svojoj kreditnoj kartici, tada se ne instalira program u vaše računalo, već koristite njegovu online verziju u pregledniku (browseru). Ako se ipak želite osigurati da takve informacije više ne postoje na vašem računalu, jednostavno počistite opcije u browseru.

Ako koristite Internet Explorer 7, pratite ove upute.

1. Otvorite Internet Explorer i kliknite na "Tools", pa zatim na "Internet Options".
2. U prozoru the Internet Options, odaberite karticu "General".
3. Na stranici General, pronađite odjeljak "Browsing History" i kliknite na dugme
"Delete"
4. Otvorite će se prozor "Delete Browsing History".
5. Kliknite na dugme "Delete files" za Temporary Internet Files i potvrdite na "Yes" u prozoru koji se tada pojavi. Čekajte da se proces završi.
6. Kliknite na "Delete forms" u odjeljku Form data, potvrdite sa "Yes" i kada se i to pobriše možete zatvoriti sve prozore.

Ako koristite Google Chrome

1. Otvorite Chrome i kliknite na sličicu francuskog ključa u gornjem desnom kutu.
2. Kliknite na "Clear Browsing Data" u padajućem izborniku.
3. Postavite kvačicu ispred opcije Empty the cache.
4. Kliknite na padajući izbornik pored "Clear data from this period: "
5. Kliknite na "Clear Browsing Data" na dnu prozora.
6. kad je sve pobrisano prozor će se automatski zatvoriti.

Ako koristite Netscape

1. Otvorite Netscape i u traci izbornika kliknite na "Tools" i na "Clear Private Data".
2. Postavite kvačicu ispred "Saved form and search history"
3. Postavite kvačicu i ispred "Cache".
4. Kliknite na dugme "Clear Private Data Now".
5. Kad je sve obrisano prozor će se automatski zatvoriti.

Nemam račun sa AOL, pa vam ne mogu opisati ovaj postupak za AOL. Ako neki od čitatelja znaju kako ovo napraviti na AOL, slobodno komentirajte ovaj članak na:
http://askthecomputerlady.com/questions/2009/02/clean-private-data

Hvala, Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(3)
Draga Computer Lady,

Volim vaš newsletter. Zanima me možete li mi ponovo poslati nekoliko zadnjih vaših newslettera, jer sam ih greškom obrisala ili možda imate arhivu u kojoj bih ih mogla ponovo pročitati?

Hvala vam, Donna


Draga Donna,

Često dobivam e-mailove od čitatelja koji su izgubili neki broj newslettera, ali nema dovoljno sati u danu da svakome posebno šaljem broj koji mu je potreban.

Ipak, imam novi izvor podataka. Sada svako pitanje i odgovor se nalazi na web stranici
www.askthecomputerlady.com/questions
Uz mnoge odgovore također se nalaze i slike, pa će biti lakše pratiti upute.

Do sada sam na stranicu postavila pitanja i odgovore iz ove godine, a polako završavam i postavljanje newslettera iz prošlih godina. Gotovo sam završila sa godinom 2005. To pomalo traje, jer još uvijek provjeravam da su svi besplatni programi i izvori podataka dostupni online.

Članci će imati posebnu kategoriju prema datumu objavljivanja, a u gornjem desnom kutu nalazi se i tražilica.

Na kraju svakog članka možete postaviti komentar ili odgovoriti na pitanje.

Nova web stranica bit će podržana sponzorima, pa dok čitate pitanja i odgovore molim vas pogledajte i sponzorske proizvode. To će mi pomoći pri plaćanju stranice i dati mi vremena za više odgovora.

Budući da vam nedostaju samo najnoviji brojevi, sve što tražite moralo bi već biti na stranici, pa ju redovito pregledavajte, jer do kraja mjeseca postavit ću i stare brojeve.

Nadam se da uživate u novim izvorima podataka, Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(4)

Draga Computer Lady,

Uživam u vašoj kolumni u časopisu Making It At Home, tako mi pomaže. Imam problem:
Imam Adobe PageMill 3.0 na starom računalu. Ne mogu pronaći disk za instaliranje na novo računalo. Postoji li taj program na internetu da ga mogu downloadati na novo računalo?

Staro računalo je iz tvrtke Dell verzija 4100 i nema mogućnost prženja CD-a, ali ima nekoliko otvora za USB sa zadnje strane. Novo računalo je također Dell sa 4 USB otvora na prednjoj strani. Memorijski stick koji imam je od 128MB, nisam sigurna ima li još praznog mjesta na njemu.

Rachel

Draga Rachel,

Kada se prebacujete sa jednog računala na drugo, mogu je prenijeti podatke sa računala, ali nije baš jednostavno prenijeti programe. Pogledajmo koja je razlika.

Datoteke sa podacima mogu se prebaciti u novo računalo, jer njih kreirate sami. Uobičajene takve datoteke su popisi e-mail adresa, popis omiljenih stranica, slike koje ste skenirali ili postavili sa foto-aparata, spremljene e-mail poruke, audio datoeke kopirane sa CD-a ili skinute sa interneta. Office dokumenti kao oni kreirani u Wordu, Excelu, Power Pointu, ili kreirano u Adobe PageMill također možete prenijeti.

Programi su instalirani na računalu i ne možete ih prenositi, već ih treba ponovo instalirati na novo računalo uz pomoć istog CD-a kojim ste ih instalirali na staro računalo. Drugim riječima, ako ste koristili jedan ili više CD-a za instaliranje programa PageMill na staro računalo, uz pomoć njih možete ih instalirati i na novo računalo. U tom slučaju, ti CD-i trebaju biti pronađeni.

Ako želite napraviti download programa sa interneta trebali biste odvojeno spremiti datoteku koju ste skinuli, pa iz te datoteke možete instalirati program na novo računalo.

Dat ću vam primjer. Nedavno sam kupila dvogodišnju licencu na AVG Antivirus plus firewall za računalo. Kada sam obavila kupovinu napravila sam novu mapu imenom
AVG u mapi "Preuzimanja" i tu sam spremila sve što sam skinula sa njihove web stranice. Tada sam otvorila e-mail i kopiju poruke koju sam dobila od tvrtke o registriranju kupljenog programa također sam spremila u istu mapu sa programom. Sada mi je sve što trebam za instaliranje programa na jednom mjestu. Kad sam instalirala AVG, spremila sam kopiju mape na drugo mjesto za daljnju upotrebu. Obično napravim još jednu kopiju na CD sa još nekim programima koje kupujem sa interneta. Također možete spremiti kopiju na USB ili na drugi disk u računalu.

(Za starije programe bilo bi dobro utvrditi hoće li pravilno raditi na računalu. Možda je bolje kupiti najnoviju verziju koja će najbolje raditi na novom operativnom sustavu)

Razlog zašto ne možete kopirati većinu programa na novo računalo jest što oni prave promjene u system registryju koje im omogućavaju kvalitetan rad. Mnogi programi također instaliraju dodatne datoteke u mapu Windows, a zaista ne možete znati koji su to programi i koje su datoteke.

Znam da vam ovaj odgovor neće baš puno pomoći u traženju CD-a za PageMill, ali nadam se da ćete barem naučiti o nadogradnjama u budućnosti.

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(5)

Draga Computer Lady,

Želim saznati kako je moguće kopirati više stvari na clipboard (spremnik), a bez da se izgubi ono što je ranije kopirano.

Na primjer, kada surfam internetom želim kopirati neke adrese koje kasnije mogu isprintati ili spremiti u adresar e-maila. To nisu stranice koje želim na popisu Omiljene, jer tamo spremam samo stranice za koje znam da ću ponovo koristiti više puta. Ovo su privremene adrese koje služe za nabavu besplatnih primjeraka časopisa i proizvode koje želim podijeliti sa drugima.

Zaista bih cijenila vašu pomoć, srdačno, Denise


Draga Denise,

Na nesreću Windows clipboard je ograničen na samo jedan predmet za spremanje. Kada nešto kopirate to ostaje u spremniku dok ne kopirate nešto drugo.

Ipak, postoje programi koji povećavaju opcije spremnika da možete njime činiti što god poželite.

Ja u takvim slučajevima koristim program ClipMate, zapravo, ne mogu zamisliti pripremanje mog newslettera bez njega.

ClipMate surađuje sa Windows clipboardom, zbog čega je istinski jaka alatka.

ClipMate pamti svaki podatak (i tekst i grafiku) koji izrezujete ili kopirate. Jednom kad su podaci u ClipMate, možete ih odabrati i automatski prebaciti u spremnik ili u aplikaciju koju koristite.

Možete pregledati, ispisati, urediti, promijeniti format, prebaciti manje/veća slova, pretražiti, preimenovati i spremati podatke u ClipMate. Možete ukloniti i one dosadne simbole >> u e-mail porukama, te promijeniti izgled vaših e-mail poruka. Čak postoji i dugme za provjeru pravopisa.

Možete kreirati neograničeni broj mapa u ClipMate programu za spremanje podataka. Na primjer, možete koristiti "InBox" za spremanje svega što dolazi sa interneta, pa kreirati "Safe" za spremanje savjeta i trikova, često korišenih završetaka pisama, sličica, Internet adresa, projekata ili što god želite.

Ekskluzivni dodatak za ClipMate zove se PowerPaste i dopušta vam brzo lijepljenje velikih količina podataka, a opcija spremanja slike sa ekrana pomaže vam uhvatiti svaki dio ekrana koji želite koristiti kao sliku.

Sa ClipMate kao podrškom Windowsima, vaš poznati slabo iskoristivi spremnik postat će brzi ušteđivač vremena.

Cijena za ClipMate jest $34.95. Potražite ga na:

http://tinyurl.com/yo5m6e

Elizabeth

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
Zaštitite svoje računalo od virusa!
Download 30-dnevni besplatni pokus AVG-a na:
http://tinyurl.com/87zj4
AVG čuva moje računalo od virusa već 6 godina!
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~
(6) LIJEPI KOMENTARI OVOG TJEDNA:
~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Moje ime je: Connie
Ja sam iz: The Caribbean =20
Moja poruka:
Ja sam starija osoba i već godinama se oslanjam na vaše iskustvo. Veselim se dolasku svakog novog broja vašeg newslettera.
Imam pitanje. Nedavno sam instalirala Spambayes koji je vrlo kvalitetan u uklanjanju spamova, ali ne mogu izbrisati datoteke iz njegove mape. Možete li mi pomoći?
Sve najbolje

Možete mi poslati komentare kad se prijavite u knjigu gostiju:

http://www.asktcl.com i klikom na Guestbook link

~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~^~

Elizabeth Boston je vlasnica trgovine računalima, servisa i konzultantskog posla u North Berwicku, Maine. Ako imate bilo koje pitanje vezano uz računala, možete kontaktirati Elizabeth putem e-maila na questions@askTCL.com

Ako imate problem sa pretplatom ili ukidanjem pretplate pošaljite email na admin@stretcher.com i ljudsko biće pomoći će vam riješiti i taj problem.

Informacije o sponzorima dostupne su na
mailto:marketing@stretcher.com

Izdavač:

The Dollar Stretcher Inc.
gary@stretcher.com