31 svibnja 2011

Maska za lice od kave – za pročišćavanje kože

napisala Chantal Terry



Nedavno me spopao napadaj želje za kofeinom. Sjetite se, kofein je odnedavno stanar Kuće slavnih u području njege kože. Naravno, morala sam se uključiti u igru. I tako, nadošla sam na recept za predivnu masku za lice. Vrlo je djelotvorna na mojoj koži. Zaista se vidi razlika prije i poslije korištenja maske. Koža dobije predivan sjaj i vrlo je glatka na dodir. Apsolutno predivno!! Plus, aromatični miris kave ostaje blizu još dugo nakon skidanja maske. I još jedan plus, budući da je potrebna sitno mljevena kava, jednostavno uzmite ono što vam ostane u aparatu nakon kuhanja jutarnje kave.

Sastojci
3 žlice najsitnije mljevene kave
mala čaša mlijeka

Upute
1) Sitno mljevenu kavu stavite u zdjelu. Umiješajte toliko mlijeka da nastane pasta. Miješajte da se kava sasvim natopi mlijekom. Potrudite se da pasta bude zaista gusta ili će vam se cijediti sa lica, pa će postati neuredno. Ako vam je već postala prerijetka, dodajte još kave.

2) Kad je spremno, pastu namažite na lice i vrat i zagladite po cijelom licu. Izbjegavajte oči i usne.

3) Polako masirajte kožu i odmarajte se oko 20 min.

4) I dok ispirete masku sa lica, nježno se masirajte. Tada će djelovati kao piling. Nemojte biti previše grubi ako vam je koža osjetljiva

5) Posušite nježnim tapkanjem i odmah namažite hidratantnu kremu da zadržite ono još malo vlage na koži

Pokušajte, nećete se kajati. Ipak, nemojte kožu previše trljati tim zrnima kave.

30 svibnja 2011

Tortica od jabuka i brusnica

napisala Shelley Pogue



Vrijeme pripreme vrlo je minimalno za ovaj voćni kolačić, a nema niti puno čišćenje nakon što ga stavite u pećnicu. A ovo je vrlo ukusan desert pogodan u svakoj prilici.

Sastojci koji će vam trebati:
4 šalice jabuka, najbolje vrsta Granny Smith
2 šalice svježih brusnica
2 šalice šećera
1/4 šalice smeđeg šećera
60 – 90 ml dobrog brandyja – ako ga možete piti, dobar je i za kuhanje. Ne volim koristiti vino, jer ga ne poslužujem niti nakon obroka.
1 1/2 šalica rolane zobi
3/4 šalice maslaca
1/2 šalice brašna
1/2 šalice badema
1/2 šalice oraha

Pećnicu treba zagrijati na 180 stupnjeva. Ako koristite plinsku pećnicu ekspaerimentirajte sa temperaturom ako ste skloni zagorijevanju hrane ili prekuhavanju. Sada treba namastiti lim u kojem ćete peći. Lim treba biti veličine da izdrži oko 2-3 litre. Sada, izmiješajte u velikoj zdjeli jabuke, brusnice, šećer i smeđi šećer, pa sve prebacite u lim. Preko voća nakapajte malo brandyja. Alkohol će tijekom pečenja ispariti, ali će pojačati okus voća.

Morate pri ruci imati drugu zdjelu, u kojoj ćete mikasti ostale sastojke sa dobrom količinom šećera. Zato sada u toj zdjeli izmiješajte zob, šećer, brašno, bademe i orahe. Sve mora biti dobro izmiješano, pa zatim prebacite tu mješavinu preko voća u limu. Ravnomjerno rasporedite cijelu mješavinu da prekrije svaki komad voća. To je korisno iz nekoliko razloga – voće neće izgorjeti, a bit će jednoliko pečeno ispod mrvljivog tijesta.

Jednom kad je sve raspoređeno u limu, vrijeme je za završni korak – dodavanje maslaca. Morate narezati komad maslaca na kriške i staviti ih preko cijele površine mješavine od brašna orašastog voća. To će dati okus i pomoći pri pečenju. Nakon 15 minuta temperaturu pećnice smanjite na oko 80 stupnjeva. To će vam pomoći tijekom procesa pečenja, kako bise voće u unutrašnjosti skuhalo jednoliko, i da kora jednoliko potamni. Ukupno vrijeme pečenja je oko 30-45 minuta ili dok kora ne bude lijepo tamna. Uživajte.

Iz ovog jela možete imati 8 porcija.

Za više recepata sa jabukama otvorite Ukusna hrana

28 svibnja 2011

Keksi od naranče – odličan desert uz šalicu kave

napisao Ed Stein



Volite li uživati poslijepodne uz šalicu kave i neki desert? Pročitajte kako možete napraviti najbolje kekse do sada. Ovaj recept je tako jednostavan da, otkad mi ga je supruga pokazala, pripremam nam pladanj keksa gotovo svaki dan! Čak pripremam i vlastitu koricu naranče kako bi desert imao više okusa (kupovna korica nema prirodnu aromu, a o okusu da i ne govorimo).

KEKSI SA NARANČOM

Sastojci
2 šalice brašna za sve namjene,
3/4 šalice šećera,
1 žličica vanilije,
1 žličica praška za pecivo,
3 jaja,
2 žlice narančine korice,

Upute
1) Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
2) U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vaniliju.
3) U drugoj zdjeli miješajte jaja i narančinu koru. Ubacite to u zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro izmiješajte.
4) Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte velike kugle. Stavite ih na lim za pečenje.
5) Pecite 35 minuta.
6) Iz pečenog tijesta izrežite duge trake i ostavite da se hlade na žici.

Poslužite sa kavom ili kakaom

KAKO PRIPREMITI NARANČINU KORU

Sastojci
kora naranče,
voda,
1/2 šalice šećera,

upute
Stavite koru u manji lonac. Prelijte sa oko 1 šalicu vode. Kuhajte oko 5 min. Ostavite da se hladi. Oštrim nožem odvojite tanki sloj kore. Narežite na manje komade. Stavite ih u lonac, prelijte sa 1/2 šalice vode i šećerom. Ostavite da zakuha, pa neka krčka dok sva voda ne ispari. Ostavite da se hladi. Čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi nekoliko tjedana.
Iskoristite ju za pojačavanje okusa u keksima, palačinkama ili čaju.

25 svibnja 2011

10 stvari koje možete napraviti sa čokoladom

napisao Paul Symonds



Čokolada je jedna od najpopularniji stvari na svijetu, pa osim što ju možete pojesti – ima još mnoge upotrebe. Ispod je opisano nekoliko stvari koje možete raditi sa čokoladom.

1. Oslikavanje tijela – umjetnost oslikavanja tijela postaje sve popularnija ovih dana, a čkolada kao boja za slikanje može biti vrlo zabavna. To je zapravo gusta, otopljena čokolada.

2. Čokoladna masaža – sada je također sve popularnija, pa ju iskušajte. Inače biste se trebali okupati u kadi punoj otopljene čokolade, zatim leći na stol za masažu gdje će vas masirati uobičajenim tehnikama masaže.

3. Hrvanje u čokoladi – možda nije svima oblik zabave, ali je slično hrvanju u blatu, i može biti vrlo smiješno. Zasigurno jest jedna od stvari koje biste u životu željeli ili trebali isprobati.

4. Gledajte ju – postoji odlični filmovi kojima je glavni sastojak čokolada, kao npr. 'Charlie i tvornica čokolade', 'Čokolada' i 'Kao voda za čokoladu'.

5. Poklonite ju nekome. Darivanje čokoladom može osvojiti srca, posebno na Valentinovo. Uskrs, Božić i rođendani također su dobra prilika za čokoladni poklon. Vrlo malo ljudi neće se oduševiti slatkim poklonom.

6. Putujte da ju pogledate. Čokoladno putovanje jest nešto što su turističke agencije počele uvoditi u svoje programe. Obilazak npr. York Chocolate Tours ili Cadburys World može biti odlična prigoda da lijepo provedete dan.

7. Organizirajte zabavu. Zašto ne napravite čokoladnu zabavu gdje možete jesti i razgovarati o čokoladi. Zabava koja se svodi na zajednički interes može biti odlična, a koja je bolja tema od ove.

8. Slušajte ju. Postoji grupa zvana 'Hot Chocolate' i još uvijek su jedan od najboljih bendova nastalih u 1970-im godinama prošlog stoljeća, a isplati ih se poslušati. Pjesme kao 'Heaven Is In The Back Seat Of My Cadillac' su zaista dobre stvari za slušanje.

9. Napravite ju. Zašto ne počnete eksperimentirati i naučite pripremati vlastitu čokoladu u kojoj ćete uživati. Postoje odlične stvari koje možete pripremiti, kao čokoladni panj, torta, pecivo ili puding.

10. Prodajte ju. Ako zaista volite čokoladu kao ja, onda biste mogli razmisliti da otvorite vlastiti posao i zarađujete putem čokolade. Zašto ne napišete knjigu koju biste mogli prodavati?!

23 svibnja 2011

Modne pogreške zbog kojih ćete garantirano izgledati starije

Sheila's Fashion Sense
Email: sheila@sheilasfashionssense.com

Modne pogreške zbog kojih ćete garantirano izgledati starije



1. Zastarjela ručna torbica

Kad ste posljednji put kupili ručnu torbicu? Ako to nije bilo ove ili prošle godine, treba vam obnova. Svaki put iznova, žene obraćaju premalo pažnje na svoje ručne torbice. Rijetko ih obnavljaju ili ako i kupe novu torbicu – ne kupuju novu odjeću u skladu sa njom.
Ako ste i vi zaposlena žena, zadnje u mislima vam je ručna torbica. Ipak, ako želite izgledati stilizirano morate obratiti pažnju i na taj detalj. Ručna torbica mora biti usklađena sa odjećom i u skladu sa veličinim tijela. Znate da imate problem ako vam torbica na bilo koji način sliči na bakinu.

2. Trajni uvojci

Čvrsti trajni uvojci će vas postarati u trenutku. Frizuru održavajte modernom i u skladu sa oblikom lica.

3. Sitni zlatni lančići

Sitni zlatni lančići su zastarjeli. Možda ste ih i skupo platili ili su vam zaista dragi, ali ako ne želite izgledati starije – spremite ih.
Odaberite modne dodatke koji su više u toku sa današnjim stilovima.

4. Balerinke

One su možda udobne i vjerojatno ih nosite već godinama, ali sjetite se – i one vas čine starijima. Prebacit će vas ravno u slijedeću dekadu.

5. Dekorativne veste

Vezom ukrašene veste i puloveri ne samo da vas čine krupnijima, nego i dodaju nekoliko godina.
Počistite ormar i riješite se takve odjeće, pa nabavite nešto novijeg datuma.

6. Hlače sa elastičnom gumicom oko struka

Kad se zadnji put ugledali modernu ženu da nosi ovakve hlače? Odgovor je najvjerojatnije 'nikad." One jesu udobije kada sakupite koji kilogram viška – ali čine da izgledate krupnije i 10 godina starije.

7. Prevelike majice

Mnoge žene pokušavaju sakriti svoje tijelo ispod velike odjeće misleći da ih to čini tanjima. Prava je istina – posve suprotno. Velika odjeća bez pravog oblika čini vas većina nego što zaista jeste. Majica koja prati oblik tijela, ali nije uska učinit će da izgledate mlađe i vitkije.

17 svibnja 2011

Recept za domaće čokoladne gljivice (truffles)

napisala Melanie Mendelson



Sastojci:

450 g tamne čokolade
1 šalica vrhnja za kuhanje
1 žlica likera (po želji, ovdje najbolje ide liker od kave)

Upute:

Razlomite čokoladu na manje komade.

Zagrijte vrhnje do trenutka krčkanja. Pratite ga cijelo vrijeme, jer kada zakuha brzo će iskipjeti! Čim počnu mjehurići maknite ga sa vatre.

Umiješajte čokoladu i liker, pa miješajte dok se čokolada sasvim otopi. Ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak.

Provjerite gustoću kreme za truffles nakon što je u hladnjaku odstajala najmanje 5 sati. Trebali biste ju moći vaditi žlicom i oblikovati u kuglice. Ako je premekana (pa ne možete zarolati kuglice), stavite natrag u hladnjak i pogledajte ponovo nakon 1 sat.

Prekrijte lim za pečenje keksa sa masnim papirom. Kad je krema za truffles prave gustoće, žlicom izvadite manju količinu na ruku, oblikujte kuglicu i stavite ju na masni papir.

Napomena: u ovom trenutku možete kuglice i uvaljati u čokoladne mrvice (da biste ih napravili sameljite malo čokolade u rezaču hrane). Ovaj korak dolazi po želji, jer kuglice ukrašene čokoladnim mrvicama izgledaju bolje nego obične kuglice :)
Stavite lim na kojemu su kuglice ponovo u zamrzivač na 1 sat. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, kuglice prebacite sa masnog papira na pladanj. Spremite ih u hladnjak do posluživanja.

Uživajte!

16 svibnja 2011

Recept za kokosove kekse sa bademom i čokoladom

napisao Shen Gerald



Slijede osnovne upute kako pripremiti Čokoladne kokos kekse koji uključuju i badem.

Sastojci:
5 šalica polu-slatkih komadića čokolade
2 šalice mrvica kokosa
1,5 šalica šećera
1 šalica maslaca
2 šalice sjeckanih badema
1,5 šalica smeđeg šećera
4 jaja
4 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice praška za pecivo
4,5 šalice brašna za sve namjene
1 žličica soli

Sada slijede upute za recept. Metoda rada:
1. Na temperaturi od oko 195 stupnjeva, zagrijte pećnicu. Također, sada možete namastiti limove.
2. Slijedeće, pomiješajte šećer, maslac i smeđi šećer u većoj zdjeli.
3. Jedno po jedno, dodajte sva 4 jaja. Nakon toga u sve umiješajte vaniliju.
4. Slijedeće, dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte smjesu da se sve dobro spoji.
5. Sada je vrijeme da dodate kokos, bademe i čokoladu. Zatim uz pomoć okruglih žlica slažite tijesto na lim za pečenje.
6. U ranije zagrijanoj pećnici, tijesto pecite oko 10 minuta. Nakon tog vremena isključite pećnicu.
7. Nakon oko 5 minuta možete kekse izvaditi i složiti na žicu gdje će se sasvim ohladiti.

Pa, ovo je recept za vrlo ukusne kekse. Nadam se da vam je koristan. Sretno pečenje keksa.

11 svibnja 2011

Ljepota uz budžet – pripremite sami piling za tijelo

napisao Storey Blackwell



Sada kada je vrijeme sve hladnije, a zrak sve isušeniji, i moja moža postaje svrbljiva i perutava. Jeste li ikada upali u ciklus kada redovito mažete hidratantnu kremu na isušenu kožu, ali ona ju ne iskorištava – jer se sakupilo toliko suhe kože da krema ne može prodrijeti?

Piling za tijelo je rješenje za sve boli od isušivanja! Jednom kada uklonite isušeni dio kože, hidratantna krema će bolje djelovati. Da ne spominjemo da se tada pojačava i cirkulacija, a i koža ima svijetliji ten.

U svojoj kuhinji možete pripremiti različite pilinge za tijelo. Uzmite jednu ili više slijedećih namirnica:

1/2 šalice smeđeg šećera (najnježniji)
1/2 šalice šećera (nježno)
1/2 šalice morske soli (ne tako nježno, ali učinkovito i dobro za kurje oči)

Pomiješajte to sa slijedećim:

1/4 šalice maslinovog ulja (za hidratantni piling)
1/4 šalice soka limuna (za osvježavajući tonik – odlično za akne u području grudi)
1/4 šalice gela za tuširanje

Ako vam je koža osjetljiva, koristite smeđi šećer i maslinovo ulje ili gel za tuširanje. Počnite sa sasvim suhom ili blago namočenom kožom. Uzmite manju količinu pilinga i trljajte kožu kružnim pokretima, izbjegavajući osjetljiva područja i ozbiljno obraćajući pažnju na koljena, laktove i pete.

Isperite piling tuširajući se – šećer i sol otopit će se u toploj vodi. Ako ste koristili ulje, nasapunajte se da vam koža ne postane previše masna.

10 svibnja 2011

Ljepota uz budžet – pripremite sami sredstvo za čišćenje kože ili maske za lice

napisao Storey Blackwell



Kako vrijeme postaje hladnije i počinjemo zagrijavati domove i radna mjesta, koža vam postaje sve zategnutija i suha.

Sve navedeno može se koristiti za čišćenje kože i spremiti u hladnjak do tjedan dana:

Čistač od jogurta: pomiješajte 1 žlicu ulja sezama sa sokom iz pola limuna i 1/2 šalice običnog jogurta.

Čistač od bobica: pomiješajte 1/2 šalice malina ili jagoda sa 1 žlicom vještičje lijeske i 2 žlice maslinovog ulja

Kremasti čistač od aloje: pomiješajte 3 žlice aloe sa 2 žlice masnog vrhnja (ili mješavine od pola mlijeka, pola vrhnja)

Ako želite sredstvo koje će vam brzo vratiti vlagu u kožu, u kuhinji si pripremite jednu od brzih maski za lice. Namažite ju nakon čišćenja lica i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Isperite toplom vodom i zatim brzo namažite omiljenu hidratantnu kremu:

Kremasta maska od mrkve: pomiješajte 1/3 šalice ribane mrkve sa 2 žlice majoneze.

Tropska maska: pomiješajte 1/2 banane i 1/2 avokada.

Slatka maska od banane: pomijšajte 1/2 banane sa 2 žlice meda i 1 žumanjkom

Ili isprobajte jedan od ovih tretmana nakon tuširanja, a prije hidratantne kreme:

masline i med: zagrijte 2 žlice meda i 2 žlice maslinovog ulja u mikrovalnoj (provjerite da bude samo toplo, ne vruće!). Masirajte to na koži 2 minute i zatim isperite.

nanesite krpicu za umivanje koju ste namočili u mlijeko (što više masnoće, to bolje – imate li mlaćenice?) i iscijedili ju. Naslonite ju na lice tijekom 5 minuta, pa isperite hladnom vodom.

05 svibnja 2011

Jela iz jedne posude



Dat ću vam nekoliko savjeta za jela iz jedne posude, ali postoji prilagodljiva formula uz koju možete stvarati vlastite ideje koristeći sastojke koje vaša obitelj voli i ono što imate pri ruci.

1 šalica glavnog sastojka
1 šalica drugog sastojka
1-2 šalice škrobnog sastojka
1 1/2 šalica veznog sastojka
1/2 šalice "dobre stvari"
začini
ukrasi

Evo nekih primjera za svaku skupinu sastojaka:

Glavni sastojak
Tuna (konzerva od 210 g)
morski plodovi
piletina
puretina
šunka
pečena govedina
hamburger

Drugi sastojak
gljive
tvrdo kuhana jaja
bilo koje konzervirano, smrznuto ili svježe povrće (celer, mrkve, grašak, mahune, brokula, rajčice i slično)
ili dodajte još jednu šalicu glavnog sastojka

Škrobni sastojak
riža
tjestenina
krumpir
nadjev
tortilje

Vezni sastojak
Kiselo vrhnje
majoneza
kremasta juha: piletina, gljive, celer
kremasti umak (bešamel)
umak ili pasta od rajčice
umak za enchilade
kravlji sir

Napomena: ako vam se složenac učini suhim, dodajte oko 1/4 do 1/2 šalice vrhnja, mlijeka ili temeljca

"Dobre stvari"
Punjene ili zrele masline
orašasto voće, bademi, brazilski oraščići
vodeni kesteni
pimento
vlasac
sir
Začini
Osnovni začini: sol, papar, crvena paprika
češnjak, sjeckani
luk, sjeckani
zelena paprika, sjeckana
umak Worcestershire
sok limuna
umak od soje

Ukrasi
Kineski rezanci
listići krumpira, ili čak smrvljeni čips
smrvljeni keksi sa maslacem
hrskave kockice kruha
sir

Pomiješajte sve sastojke koje ćete koristiti i složite u namašćenu posudu za pečenje u pećnici. Ako su vam sastojci većinom sirovi (kao povrće), tada pecite na 180° oko 30-45 minuta ili dok sve omekša.

Ako je sve što koristite već skuhano, tada pecite na istoj temperaturi oko 20 minuta ili dok se sve dobro zagrije. Ove sastojke možete većinom miješati u kombinacijama kako želite, ali vjerojatno ne želite staviti umak od soje na meksičku hranu ili umak za enchilade u talijansku hranu.

Kada stavljate ukrase, pokjušajte izmiješati smrvljene sastojke kao kekse, hrskavi kruh i slično sa malo otopljenog maslaca prije posipanja po jelu. Kada služite toplo jelo, prelijte ga sa malo kiselog vrhnja ili jogurta.

Living On A Dime Newsletter

04 svibnja 2011

25 pametnih grickalica

napisao Jeff Wearstler



Grickanje tijekom dana odličan je način da pojedete razumne količine tijekom obroka. Ipak, nemojte dopustiti da se grickalice slažu na vaše kilograme. Evo popisa 25 pametnih grickalica koje imaju oko 100 kalorija svaka. Slijedeći put kad ogladnite između obroka pokušajte sa nečim od ovoga.

1. Pola jabuke sa 2 žličice kikiriki maslaca
2. Pola manjeg avokada
3. 60 g nemasne pečene govedine
4. 4 mini rižina keksa sa 2 žličice nemasnog kravljeg sira
5. 2 velika graham keksa sa 1 žličicom kikiriki maslaca
6. Naranča i nekoliko prženih kikirikija
7. 6 pšeničnih keksa sa 2 žličice kikiriki maslaca
8. 1/3 šalice nezašećerenog umaka od jabuke sa 1 kriškom pšeničnog tosta
9. 3 šake kokica bez maslaca
10. 120 do 180 g nemasnog jogurta
11. 10 brazilskih oraščića
12. 90 g skuhane tjestenine od cjelovitog zrnja sa 1 svježom rajčicom i 15 g tvrdog sira
13. 10 badema
14. 1 belgijski vafel sa 7 zrna
15. 90 g nemasnog kravljeg sira i 3 keksa od cjelovite pšenice
16. Komadić sira trapista sa 4 krekera od cjelovite pšenice
17. 150 g mješovotze salate: zelena salata, rajčica, krastavac i ¼ šalice nemasnog preljeva za salatu
18. 1/2 šalice smrznutog soka naranče, pripremljenog u obliku sorbeta
19. 1 manji pečeni krumpir sa ½ šalice umaka od rajčice i 2 žlice nemasnog kiselog vrhnja
20. 1/4 šalice nemasnog rančerskog preljeva sa svježim povrćem
21. 1 šalica dinje ili grožđa
22. 1 šalica komadića banane i svježih malina
23. 2 vrlo male kriške nemasnog sira cheddar
24. 12 srednjih mladih mrkvica
25. 5 slatkih vafela

I eto. Na ovoj listi ništa nije komplicirano. Samo 25 jednostavnih savjeta, ukusnih grickalica koje možete žvakati slijedeći put između dva obroka za brzi dodatak energije.

Zapamtite, ključ uspješnog nadziranja tjelesne težine je zdrava prehrana i stil života u kojem ima vježbanja.

03 svibnja 2011

Savjeti za pečenje - 21 savršeni savjet za početnike!

napisao Abhishek Agarwal



Jeste li početnik u pečenju kolača? Bojite se pokušati, jer nikada niste bili skloni kulinarskim vještinama? Bez straha, kuhanje nije komplicirano kako zvuči. Komplicirano je samo ako uopće ne znate što radite. Ako ste i vi jedna od osoba koje trebaju savjete pri kuhanju, evo nekih savjeta samo za vas! Prije nego što postanete svjesni bit ćete odličan šef u svojoj kuhinji!

Savjeti za početnike

Evo nekoliko kuharskih savjeta koji će vam pomoći da smanjite tragediju u kuhinji.

Upravljanje katastrofom
1. Uvijek temeljito pročitajte recept prije nego što počnete pripremati sastojke. Ovo je posebno važno, jer tako ćete znati da dobro razumijete postupak pripreme i pečenja kolača, te da imate sve sastojke u kuhinji prije samog početka.

2. Provjerite rokove trajanja. Ne želite da vam se kolač upropasti zbog obične neopreznosti.

3. Zagrijte pećnicu sa termometrom za pećnicu. On pokazuje razmake od 25 stupnjeva hladnije do 25 stupnjeva toplije nego sam termostat pećnice.

4. Pobrinite se da je pećnica postigla optimalnu temperaturu prije stavljanja tijesta na pečenje.

5. Pratite upute o prilagođavanju visine žice u pećnici i pripreme lima za pečenje.

6. Sastojke izmjerite sasvim točno. U slučaju tekućine, mjericu držite u visini očiju.

7. Koristite odgovarajući lim za pečenje. Sav vaš trud bit će upropašten samo zbog pogrešnog lima.

8. Da biste izmjerili suhe sastojke, napunite malo preko ruba mjerice i zatim nožem izravnajte površinu.

9. Na kraju, ali nije nevažno, pecite s ljubavlju. Ako u pečenje ubacite svu svoju ljubav i nježnost, zasigurno ćete biti pobjednik.

Sastojci za pečenje
1. Kada pečete različite stvari, treba koristiti različite vrste brašna. Na primjer, pšenično brašno važno je za sva tijesta sa kvascem, a druge vrste brašna mogle bi taj isti kruh učiniti teškim.

2. Brašno za kolače odlično je za pripreme biskvita dok "sve-namjensko brašno ", kako mu ime kaže koristi se za sve i svašta. To je pravi začin za sve vas početnike!

3. Izbijeljena i neizbijeljena brašna mogu se koristiti kao zamjena jedno za drugo. Sada se možete odmarati, jer nema potreba da razmišljate koje brašno ćete odabrati za koju upotrebu.

4. Uvijek spremajte brašno u čvrsto zatvorenu posudu, a na suhom i hladnom mjestu može biti spremljeno do 6 mjeseci.

5. Ako mislite da prašak za pecivo i soda bikarbona mogu zamijeniti jedo drugo, odmah zaboravite na to. Nema tu zamjene. Prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone i neke kiseline. Njegova snaga počinje djelovati tek kada se pomiješa sa tekućim sastojcima i stavi u pećnicu.

6. Nasuprot tome, soda bikarbona nije ništa nego bikarbonat sumpora. Kad se pomiješa sa kiselinom kao što je mlaćenica, proizvodi mjehuriće ugljičnog dioksida, zobg čeha su pečeni proizvodi lagani, pjenasti i ukusni.
Sada, rukovanje čokoladom je sasvim drugačija igra, pa smo tome posvetili poseban odjeljak. Čokolada, kao što svi znamo je predivna i topi se u ustima. Ali ne zaboravite da pecivo sa čokoladom može postati katastrofa ako niste svjesni što radite.

Rukovanje čokoladom
Za rukovanje čokoladom, prvo moramo razumjeti razlike među vrstama čokolade.

1. U gorko-slatku, polu-slatku i tamnu čokoladu dodaju se različite količine šećera.

2. Mliječna čokolada je mlijeko u prahu, kakao maslac i šećer.

3. Nezašećereni kakao dobiva se iz čokoladne tekućine koja nastaje kada se ukloni 75% kakao maslaca, zatim se ona isušuje i melje u kremu.

4. Kada topite čokoladu, zapamtite da ona može lako zagorjeti. Zato ju uvijek topite na slaboj vatri.

5. Ovisno o prilikama u kojima ćete topiti čokoladu na izbor imate metodu dvostruke posude, metodu mikrovalne i metodu direktnog plamena.

Do sada, mislim da ste već počeli shvaćati neke principe pečenja kolača. Pratite ove jednostavne savjete i prije nego što postanete svjesni bit ćete savršeni kuhar. Puno vam sreće sa time!