27 lipnja 2013

Pranje rublja




Želite li što jaču bjelinu ili svjetlije boje? Odgovor je u bijelom destiliranom octu. To je siguran i jeftin način da pojačate snagu deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja. Sa octom u toj mješavini vaša odjeća nikada neće izgledati bolje.

Spriječite lijepljenje trake na vašu odjeću dodavanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u ciklus pranja.

Uklonite ostatke sapuna zbog kojeg crna odjeća izgleda blijedo uz pomoć bijelog destiliranog octa u ispiranju.

Izbijelite prljave bijele čarape i krpe za sušenje posuđa. Dodajte 1 šalicu bijelog destiliranog octa u veliki lonac vode, ostavite samo da prokuha, pa ubacite rublje. Neka se natapa preko noći.

Neke mrlje na odjeći i posteljini možete isprati uz pomoć jednakih količina mlijeka i bijelog destiliranog octa.

Prije pranja mrlje od senfa, navlažite ju sa malo bijelog destiliranog octa.

Napadnite mrlje od špageta, roštilja ili kečapa
otopinom bijelog destiliranog octa i vode.

Uklonite miris i mrlje od znoja na odjeći, te one koje ostaju od dezodoransa, prskanjem tih mjesta sa čistim bijelim destiliranim octom prije ubacivanja u perilicu.

Zaboravili ste na mokro rublje u perilici i sad ono ima miris ustajalosti? Ulijte nekoliko šalica bijelog destiliranog octa u mašinu i pokrenite ju na zadnje ispiranje. Tada još jednom pokrenite perilicu sa deterdžentom.

Uklonite miris dima sa odjeće puneći kadu vrelom vodom sa 1 šalicom bijelog destiliranog octa. Objesite odjeću iznad te pare i zatvorite vrata da para može duže djelovati na odjeću.

Parno glačalo održavajte čistim i u dobrom stanju tako što ćete se riješiti nakupina minerala u otvorima za paru. Napunite prostor za vodu sa otopinom jednakih količina bijelog destiliranog octa i destilirane vode. Ostavite glačalo u okomitom položaju da stvara paru oko 5 minuta. Kad se glačalo ohladi isperite prostor za vodu sa čistom vodom, ponovo napunite i isprskajte vodu kroz otvore za paru na staru krpu. Provjerite prije ponovnog korištenja.

Uklonite tragove zagorijevanja od glačala trljanjem zagrijanom otopinom od jednakih količina bijelog destiliranog octa i soli. Ako to ne pomogne, uzmite krpicu namočenu u čisti bijeli destilirani ocat.

Uklonite miris parmefa sa pamučne odjeće prskanjem male količine bijelog destiliranog octa.

Uklonite mrlje od vode i soli sa cipela i čizama brisanjem otopinom od jednakih količina bijelog destiliranog octa i vode.

Torbicama i cipelama od sjajne kože dajte bolji sjaj brisanjem istih sa bijelim destiliranim octom.

Dobijte čistije rublje! Dodajte oko 1/4 šalice bijelog destiliranog octa u zadnje ispiranje. Kiselina iz octa je dovoljno blaga da ne ošteti tkanine, ali dovoljno jaka da rastopi alkale iz deterdženta ili sapuna. Osim uklanjanja sapuna ocat spriječava tamnjenje bijele odjeće, radi kao omekšivač i uklanja statički elektricitet, te napada plijesan i mrlje.

Uklonite tvorničke kemikalije sa odjeće dodavanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u vodu.

Uklonite naslage sapuna i očistite cijevi perilice rublja sa bijelim destiliranim octom. Povremeno pokrenite perilicu sa samo 1 šalicom bijelog destiliranog octa u njoj — ništa drugo u procesu pranja.

Pojačajte žive boje dodavanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u zadnji ciklus ispiranja.

Omekšajte vunenu ili akrilnu odjeću (za ručno ili strojno pranje) i riješite ju mirisa sapuna sa 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u zadnjem ispiranju.

Riješite se sitnih rupica nakon šivanja tako što ćete nakon vađenja igle odjeću prebrisati krpicom namočenom u bijeli destilirani ocat, pa ju izglačati prekrivenu mekom krpom.


11 lipnja 2013

Još više savjeta




1)    Nema više zalijepljene tjestenine. Volite špagete, ali ne želite da se zalijepe jedna za drugu?  Rješenje je jednostavno, nakon što se rezanci skuhaju ocijedite ih iz vruće vode u cjediljku, vratite u lonac i prelijte hladnom vodom.  Ostavite ih tako do posluživanja i neće se zalijepiti.
2)    Voda će brže prokuhati. Ostajemo na temi tjestenine.  Uštedite vrijeme kuhanja tako što ćete vodu staviti da zakuhan u najlaganijoj posudi koju imate. Što je posuda tanja to će lakše zagrijati vodu.  Iskoristite ovaj trik kad pripremate rižu, hrenovke, zobenu kašu i slično!
3)    Provjera mlijeka. Ovo će vam se činiti kao zdravi razum, ali provjerite rok trajanja mlijeka prije nego što ga kupite.  Rok trajanja mlijeka varira od nekoliko dana do čak mjesec dana, a možda su kutije u trgovini pomiješane.
4)    Spremite one žičice. Znate one plastične žičice koje dobijete sa pakiranjem tost kruha ili vrećama za smeće – najbolje su za vezanje kablova oko TV-a i računala.  Vezanjem kablova tim žičicama olakšat ćete usisavanje i imati uredniji izgled sobe.  Ja ih čuvam već godinama i imam ih popriličnu količinu.  Ne samo da ih imam dovoljno za kablove, već i uvijek kad zatrebam nešto hitno povezati.
7)    Nabavite pokrivač za grijač vode. Taj ekstra sloj zaštite neće vam uštedjeti novac baš odmah, ali nakon dužeg vremena troškovi će se smanjiti jer neće morati toliko jako zagrijavati vodu.
8)    Obojite zidove prije postavljanja novog tepiha. Ne želite valjda boju na novom tepihu!  Također, počistite pod ispod tepiha.  To će uništiti sve one grinje i alergene koji su se nakupljali godinama ranije.
9)    Iskoristite vrećice od zamrznutog povrća za ručak. U njima si ponesite ručak na posao.  Sačuvajte te vrećice u ladici radnog stola, pa ih kad se skupe ponesite natrag kući ili iskoristite za nešto drugo.
10)    Kupite nedovršeni namještaj. To je jeftinije nego bilo koji namještaj koji možete kupiti, a možete ga završiti i uskladiti sa ostalim svojim namještajem.  Zapravo je dobar osjećaj učiniti nešto takvo, bez da pokušavate biti savršeni majstor!
BONUS:  savjeti čitatelja
12)    Riješite se žohara. Jeftin način za rješavanje žohara – pomiješajte šećer i sodu bikarbonu i rasporedite to u malim količinama na mjesta gdje ste vidjeli žohare.  Čini se da žohari nemaju sposobnost prdenja. Kad se nahrane šećerom i sodom, to će u njima izazvati plinove i PUF! Kraj za žohara.
13)    Očistite stakla na automobilu. Postoji jedan trik sa kontrolom zraka u automobilu. Isključite grijanje, uključite hlađenje i usmjerite ga prema staklu. Ako to ne pomaže, prebacite sa cirkuliranja zraka na statični zrak, ili obratno (jedno funkcionira, drugo ne – ali ne znam koje). Da, bit će vam hladno, ali hladni zrak ne stvara toliko pare kao topli, pa će se stakla brže odmrznuti! Ali ako to činite predugo, stakla će se zamaglizi IZVANA, pa ćete ih lako prebrisati krpom.
14)    Domaće sredstvo protiv komaraca. Stavite ekstrak vanilije na točke pulsa, pa ćete pomalo mirišati kao keksi, ali slatki miris zapravo će otjerati komarce. To je jedini način da se preživi ljeto!! Neke osobe komarci stalno grizu, a neke uopće ne. Kad koristim vaniliju ugrizi se manje za 90 %, a i tada provodim gotovo cijeli dan vani, pa povremeno moram nanositi sredstvo ponovo.
15)    Ne plačite, to je samo luk. Kad trebate narezati luk, stavite ga u zamrzivač na 15 minuta prije rezanja. Hladnoća uzrokuje da sitne čestice mirisa koje bi otišle u zrak sada postanu kristali. A svi znamo da kristali padaju, a ne lete. Koristim ovo već neko vrijeme i više nema suza tijekom rezanja.
16)    Trik protiv škripanja vrata auta. Koristite vazelin na šarkama auta kako vrata ne bi škripala. Iskušala sam sve do čega sam mogla doći - WD-40, sintetičko mazivo za šarke, ništa nije pomoglo. Vazelin djeluje sada već mjesecima.

06 lipnja 2013

Ukusni recepti za frape od jagode

napisala Gertie Terry



Većina ljudi voli napitke sa jagodama. Zašto je tako? Jagode su najukusnije voće, pa im je teško odoljeti!

Zato tako dobro funkcioniraju u voćnim napitcima. Ako želite izvući najviše iz okusa jagode, svidjet će vam se moj frape od jagode.

Ako ste zaboravili kako pripremati mliječne napitke sa voćem ili ih niste nikada pripremali sami, bit će dobro da isprobate nekoliko recepata. Postoje bezbrojne kombinacije, čak nećete imati vremena niti da ih sve iskušate! Ipak, osvježavajuće je znati da postoji toliko opcija.

Jagode i banane su dva najčešća sastojka u frapeima. Za to postoji odličan razlog.
Spojite bananu sa jagodom i rezultat je magičan. Dodajte im jogurt ili sladoled, pa ćete se zaljubiti u takav frape.

Zato se nemojte pomiriti sa samo jednim napitkom. Postoje razne varijacije koje uključuju jagode.

Možda će vam se više svidjeti kombinacija bobičastog voća, koja uključuje sve od borovnica do malina. Rezultat može biti vrlo taman frape za kojim ćete žudjeti još dugo nakon što ga popijete.

Ali većina ljudi priprema frape od jagoda na što zdraviji način. Ako to želite i vi, tada potražite recepte za dijetalne napitke koji uključuju jagode.

Osjećat ćete se sasvim drugačije kada u napitak od jagode umiješate nekoliko listova zelenog povrća.

Što češće ovo radite, bit će vam ugodnije eksperimentirati. Usput, jeste li ikada pomislili umiješati čokoladu u napitak od jagode?

Najkreativniji i najukusniji napitak poželjet ćete poslužiti tijekom prvog spoja. Sve što vam treba je malo čokoladnog sladoleda ili jogurta.

Nastavite eksperimentirati ili istraživati dok ne naiđete na savršeni napitak. Kada naiđete na recept koji vam se čini ukusan, isprobajte ga! Nakon što ga isprobate možete si zabilježiti izmjene koje će ga učiniti boljim.

Ako ste tek počeli sa frapeima, jagode su najbolje voće za početnike. Odličnog su okusa, a vjerojatno će ga voljeti svi u vašem domu.

Ne zaboravite se zabavljati dok isprobavate ove recepte. Vi, vaša obitelj i prijatelji neka postanu zamorci!

50 naizgled zdravih namirnica – koje to nisu






Ne zavaravajte se misleći da je sva zdrava hrana zaista zdrava.

      1.     Popcorn (kokice) iz mikrovalne
Sa toliko light (laganih) zdravih verzija kokica za mikrovalnu na tržištu,

05 lipnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 9




Kako sagraditi vulkan:
prvo napravite oblik vulkana. Pomiješajte 6 šalica brašna, 2 šalice soli, 4 žlice ulja i 2 šalice vode. Tijesto koje time zamijesite treba biti glatko i čvrsto (po potrebi dodajte još vode). Stavite bocu od gaziranog pića u sredinu lima za pečenje i oko nje od tijesta oblikujte vulkan. Nemojte zatvoriti rupu od boce, niti ubaciti tijesto u nju. Napunite bocu većim dijelom sa vrućom vodom i ubacite malo crvene boje za hranu (to možete prije oblikovanja vulkana oko boce, da se voda ne hladi dugo). U bocu dodajte 6 kapi deterdženta. Dodajte i 2 žlice sode bikarbone. Sada u bocu polako ulijevajte ocat. Pazite – vrijeme je za erupciju!

Sastojci za tintu od crvenog voća:
1/2 šalice zrelih bobica (borovnice, trešnje, kupine, jagode, maline, bazga i slično.)
1/2 žlice octa
1/2 žlice soli

Napunite cjedilo voćem i držite iznad lonca. Drvenom žlicom procijedite voće kroz cjedilo u lonac da ostane samo sok. Dodavajte voće sve dok dobivate dovoljno soka u lonac. Sada u lonac dodajte sol i ocat. Ocat će pomoći da tinta zadrži boju, a sol joj neće dopustiti da se zgruša. Ako je tinta pregusta dodajte žlicu vode. Spremite u staklenku od dječje hrane. Svaki puta pripremajte samo malu količinu tinte, a kad ju ne koristite spremajte ju čvrsto zatvorenu u hladnjak.

Sastojci za tintu u naliv-peru:
Veliko pero (nabavite ga u trgovini predmetima za kreativne radove)
skalpel
papir
tinta od crvenog voća
papirni ručnici
Skalpelom odrežite donji dio pera da dobijete kut. Oprezno u njemu napravite mali prorez. Umočite pero u tintu. Obrišite višak tinte u papirni ručnik. Ponovite po potrebi. Sada počnite pisati kao što su nekada pisali doseljenici!