14 kolovoza 2013

Korisni savjeti za kućanstvo




SAVJETI ZA CIJELI ŽIVOT (ili barem jedno poslijepodne)
1) Ubacite mali marshmallow na dno korneta za sladoled da spiječite kapanje otopljenog sladoleda.
2) Batom za meso "rastanjite" palačinku na vrućoj tavi – to će im dati i savršen oblik.
3) Kako krumpiri ne bi klijali ubacite među njih jednu jabuku.
4) Da ljuska od jajeta ne bi pukla prije kuhanja u vodu ubacite malo soli.
6) Da biste iz limuna izvukli što više soka ostavite ih da postignu sobnu temperaturu, a onda ih dlanom trljajte po kuhinjskom elementu prije nego što ga stavite na cijeđenje.
7) Za jednostavnije uklanjanje zagorene hrane iz tave, jednostavno ulijte nekoliko kapi deterdženta za suđe i vode da pokrije dno tave, pa stavite na štednjak da prokuha – bit će mnogo jednostavnije očistiti tavu.
8) U Tupperware (ili koju drugu plastičnu posudu) namažite sloj ulja prije nego što stavite umak na bazi rajčice – neće ostati crvene mrlje.
9) Kad u receptu piše da treba nabrašniti lim, umjesto toga uzmite mješavinu za kekse – neće biti bijelih tragova na kolaču.
10) Ako slučajno u jelo dodate previše soli dok se još kuha ubacite oguljeni krumpir – on će kao brzo rješenje upiti sav višak soli.
11) Omotajte celer alu-folijom prije stavljanja u hladnjak – potrajat će tjednima.
12) Premažite površinu kore za pitu bjelanjkom prije pečenja da dobije lijepi sjaj.
13) Stavite krišku jabuke u posudu sa otvrdnutim šećerom da omekša.
14) kad kuhate klip kukuruza dodajte mrvicu šećera da pojačate njegovu prirodnu slatkoću.
15) Kako bi utvrdili da li je jaje svježe ubacite ga u zdjelu sa hladnom slanom vodom. Ako potone svježe je – ako ispliva na površinu bacite ga u smeće.
16) Lijek za glavobolju: uzmite limetu, prerežite ju na pola i rezanom stranom trljajte po sljepoočnici. Bol će nestati.
17) Ne bacajte ostatke vina: zamrznite to u kockice leda, pa koristite za pojačavanje umaka i složenaca.
18) Ako vam je teško otvoriti staklenku: pokušajte sa gumenim rukavicama za pranje posuđa. Zbog njih vam se staklenka neće pomicati, pa će otvaranje ići lakše.
19) Krumpirom ćete ukloniti mrlje od čišćenja ribe sa ruku. Samo trljajte komadićem krumpira mrlje na rukama dok ne nestanu, pa isperite vodom.
20) Za smanjivanje svrbeža nakon ugriza komarca: to mjesto namažite suhim sapunom – trenutno olakšanje.
21) Mravi, mravi posvuda... pa, kažu da oni nikada ne prelaze liniju od krede. Zato nabavite komad krede i njome ocrtajte na podu mjesto gdje ne želite da se mravi pojave – provjerite sami hoće li biti djelotvorno.
22) Koristite osvježivač zraka za čišćenje ogledala: odlično je, a osim lijepog sjaja dobro će i mirisati.
23) kada se zaskalite sa trnom ili drvetom prvo uzmite komad selotejpa, a tek zatim pincetu ili iglu. Jednostavno zalijepite selotejp preko trna, pa povucite. Tako ćete u većini slučajeva bez previše boli izvaditi trn ili drvce.
24) A što možete učiniti sa šumećim tabletama protiv žgaravice Alka-Seltzer: očistiti toilet – ubacite dvije tablete Alka-Seltzer, čekajte 20 min da isperete i očetkate. Kiselina i pjena najbolje čiste porculanske toalete. Operite vazu – za uklanjanje mrlja sa dna vaze, napunite ju vodom, pa ubacite dvije tablete Alka-Seltzer. Glancanje nakita – ubacite 2 tablete Alka-Seltzer u čašu vode i u to uronite nakin na dvije minute. Očistite termosicu – napunite ju vodom, ubacite 4 tablete Alka-Seltzer, pa ostavite da djeluju oko sat vremena (ako je potrebno i duže). Odčepite odvod – očistite odvod sudopera ubacivanje 3 tablete Alka-Seltzer u odvod koje ćete zatim zaliti sa čašom octa. Nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom.

13 kolovoza 2013

Dva recepta za slastice




Mliječno-voćni sladoledići

470 g zamrznutog voća
1 1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice šećera

Pomiješajte voće, šećer, i 1/2 šalice mlijeka u rezaču hrane na nekoliko sekundi. Dodajte ostatak mlijeka i miješajte još 15 sekundi. Mješavina treba biti glatka i gotovo zamrznuta. Žlicom prebacite po 1/2 šalice mješavine u svaku modlicu za sladoled (u paketu ih obično dolazi 6). Zatvorite ih sa štapićima i zaledite dok očvrsne.


Sladoled od banane

Narežite banane na kriške.
Uvaljajte ih u jogurt (možete koristiti i jogurt sa vanilijom ako želite slađi okus)
Dodajte ukras koji želite. Jedan od prijedloga je sjeckani orasi. Znam da su skupi, ali to je samo prijedlog. Nakon zamrzavanja ne možete vjerovati kakav je OKUS! Kao da jedete zamrznuti bombon. Okay, možda ne baš tako, ali je slatko i osvježavajuće, i ne morate pripaziti koliko će djeca pojesti.
Postoji još dobrih prijedloga za ukrase: sjeckane grožđice, žitarice, kikiriki, bademi, lješnjaci, kikiriki maslac (u zamjenu za jogurt), i naravno otopljena čokolada.

12 kolovoza 2013

15 zamjenskih upotreba za filtere za kavu




Vrećice za čaj. Omotajte svježe lišće za čaj filterom, pa zavežite koncem i stavite u vruću vodu.

Obložite bilje u lončanicama. Stavite iskorišteni filter od kave na dno lonca za cvijeće da spriječite ispadanje zemlje kroz rupice na dnu.

Pomozite malim rukama da ostanu čiste. Iako bi odrasli trebali biti odgovorni i ne koristiti plastično posuđe, ponekad je filter za kavu savršene veličine za držanje sitne hrane (i zaštitu odjeće i tepiha) u rukama. Pokušajte filter nataknuti na štapić sa sladoledom – neće biti kapanja sladoleda.

Vezenje. Koristite filter za kavu za pozadinu koju ćete lako ukloniti nakon vezenja.

Dok kuhate juhu ili umak. Vežite značajne, ali nejestite sastojke kao što je lišće lovora, štapić cimeta, drvenasti začini u filter za kavu i ubacite u jelo dok se kuha, a kasnije lako izvadite. Francuzi to zovu ukrasni buket.

Kao filter za kavu. Jedan filter za kavu možete koristiti do 5 puta. Kad se jedan lonac napuni kavom, izvadite kavu i ponovo ju koristite, zatim isperite filter i ostavite da se osuši do slijedećeg jutra, kad ga možete ponovo koristiti.

Sačuvajte bocu vina.
Ako vam se čep slučajno pokida dok otvarate vino, omotajte filter oko grlića boce dok cijedite u drugu bocu, kako bi uhvatili čestice čepa. Uz gumicu, ovakav poklopac za bocu izgledat će bolje nego što mislite.

Zaštitite metalno posuđe. Stavite filter za kavu u željezno posuđe kako bi upio višek masnoće i spriječio hrđanje.

Procijedite slaninu. Dok je vruće, procijedite tekućinu od topljenja slanine kroz filter u keramičku posudu. Sve što vam ne treba ostat će u filteru. Isto vrijedi i za ulje nakon pečenja hrane.

Spriječite prskanje u mikrovalnoj.
Stavite filter po površini hrane koju ćete grijati u mikrovalnoj. Operite i posušite, pa koristite još nekoliko puta u istu svrhu.

Ublažite jačinu svjetla kad snimate fotografije u zatvorenom. Stavite filter za kavu preko žarulje, ili čak preko blica na foto-aparatu da smanjite direktno svjetlo.

Napravite lažno cvijeće
. Umočite filter kave u obojenu vodu, pa ostavite da upije tintu. (Inače, možete ih obojiti flomasterima i malo nakvasiti). Ostavite da se suši, zatim oblikujte latice cvijeća. Složite u oblik i omotajte oko drvenog štapića ili žice, pa pričvrstite. Odlično je za djecu, te poklon odraslima.

Spriječite grebanje posuđa i porculana. Stavite filter za kavu između tanjura od porculana da zaštitite površinu, ili koristite između teflonskog posuđa kada ga spremate.

Mjerice za suhe sastojke. Koristite filtere za kavu kako bi spremili ranije izmjerene suhe sastojke prije pečenja ili dok pripremate nešto za pohovanje. Tada ih samo obrišite i možete PONOVO KORISTITI.

Krpe za brisanje prašine. Prebrišite glatke površine, kao što je Tv ekran ili ogledalo, filterom za kavu da uklonite prašinu. Isperite i ostavite da se osuši, pa možete ponovo koristiti.

Napomena: filteri za kavu su proizvod od papira, ali ne treba ih trošiti kao da će postojati zauvijek. Većinom ih možete oprati i ponovo koristiti u istu svrhu. Uobičajeni trikovi, kao što je upotreba filtera za kavu u obliku zdjele za grickalice, treba to izbjegavati i koristiti obične čvrste posude koje možete oprati – kako se hrana ne bi rasipala.