28 veljače 2014

Počnite zdravije jesti



Biti osoba koja zdravije jede zahtijeva da se dobro educirate i mudro odlučujete što je zapravo zdravo jedenje.  Biti mudar u vezi hrane ne znači nužno vagati svaki gram masnoće ili proučavati etikete i brojati kalorije.

Za zdravu prehranu važno je jesti uravnoteženu hranu u umjerenim količinama, koja se sastoji od zdravih obroka najmanje 3 puta dnevno. Osobe koje se zdravo hrane jedu različite vrste hrane, a ne ograničavaju se na određenu namirnicu ili grupu hrane.

Zdrava prehrana zahtijeva popriličan prostor.  Mogli biste pojesti previše ili nedovoljno, konzumirati hranu koja je manje ili više hranjiva. Kako bilo, trebate uvijek dati goriva svoje tijelu i mozgu sa dovoljno hrane da održava tijelo i misli jakima i spremnima.

Zdrava prehrana je dobro rješenje problema.  Osobe koje se zdravo hrane naučile su brinuti se za sebe i svoju prehranu sa zdravim prosuđivanjem i mudrim donošenjem odluka.  Osobe koje se zdravo hrane su uvijek svjesne što jedu i znaju kakav će to učinak imati na njihovo tijelo.

Kad netko nije sposoban preuzeti kontrlu nad svojom prehranom, vrlo je vjerojatno da će izgubiti kontrolu i u ostalim dijelovima života.  Tako bi mogli početi trošiti previše, govoriti previše i čak sve kasnije odlaziti na spavanje. 

Uvijek trebate znati da je zabranjivanje hrane na bilo koji način – uvijek loša stvar.  Zdrava prehrana je način života, nešto što možete učiniti da unaprijedite svoj stil života.  Ako želite poboljšati svoj život, zdrava prehrana je odličan početak.  Učinit ćete život jednostavnijim za sebe, one oko vas i cijelu obitelj. 

27 veljače 2014

Bijeli umak za roštilj – sladak, kiseo, peckav i oštar



Umaci za roštilj uglavnom su mješavina rajčice, šećera i octa. Rajčice se koriste u raznim oblicima, kao umak od rajčice, pasta, pire i čak kečap. Šećer dodaje slatkoću u umak za roštilj, a može biti u obliku kukuruznog sirupa, meda ili melase. Dodavanje octa, sa druge strane, umaku za roštilj daje kiselkast okus i može biti u obliku piva, bijelog octa, acetto balsamico, vinski ocat ili limunov sok. Općenito, umak za roštilj može se koristiti u procesu oštiljanja od same pripreme do pečenja i posluživanja.

Bešamel umak ili bijeli umak za roštilj ima dugu i slikovitu povijest. Ljubimac je proizvođača francuske hrane još od godine 1651. jedan je od osnovnih umaka iz francuske kuhinje, a bijeli umak se danas priprema miješanjem zagrijanog mlijeka sa brašnom poprženim na maslacu. Ali, isto tako može se pripremiti ubacivanjem komadića tijesta od maslaca i brašna u zagrijano mlijeko. Gustoća završnog umaka ovisi o količini mlijeka i brašna. Bijeli umak za roštilj bez sumnje daje delikatan okus jelima od mesa.

Bijeli umak za roštilj iz Alabame razlikuje se od ostalih umaka za roštilj po upotrebi sastojaka. Njihovi umaci uglavnom su bazirani na majonezi, za razliku od gotovo nezaobilazne rajčice. Piletina, puretina ili svinjetina – bijeli umaci podižu okus izvan svake mašte. Kao njegovi rođaci na bazi senfa i na bazi rajčice, bijeli umak za roštilj dolazi u nijansama od porculanske do crnačke. Također ima razlika u gustoći. Neki umaci su kao nemasno mlijeko, a drugi više nalikuju na kremasti preljev. Što se tiče sastojaka, pa, puritanci kao Myra Grissom, vlasnica restorana Miss Myra's Pit Bar-B-Q u Birminghamu, inzistira da samo 4 sastojka igraju važnu ulogu: majoneza, ocat, sol i grubo mljeveni papar. Pojačavanje salata ili prelijevanje sendviča od svinjetine ili pečene ribe uz ovakve umake će postati užitak.

26 veljače 2014

Gubitak težine na zdrav način



Gotovo 108 milijuna Amerikanaca bilo je preteško ili pretilo godine 1999. do danas pretilost je postala ozbiljan problem, a vjeruje se da će dostići razinu epidemije do godine 2020.

Jedan od načina za spriječavanje takvog scenarija jest da ljudi postanu svjesni rizika koji imaju kad su preteški ili pretili.

Ovo su samo neke od bolesti koje riskirate razviti ako nosite višak kilograma:

1. srčane bolesti
2. moždani i srčani udar
3. dijabetes
4. karcinom
5. artritis
6. visoki krvni talk

Gubitak težine pomaže spriječiti i kontrolirati te bolesti.

Metode za brz gubitak težine koje su se ovih dana raširile kao pošast ne pružaju dugotrajne rezultate. Većinom metode za dijetu koje sadrže nekakve napitke, hranu i tablete ne daju nikakve rezultate. Ako ih i pokažu, vrlo su kratkotrajni.

Bolje je osloniti se na zdravi gubitak težine koji će pružiti doživotne rezultate. Morate postaviti realistične ciljeve i ne očekivati da izgubite previše kilograma u vrlo malo vremena. 

Evo nekih savjeta kako se možete riješiti neželjene težine na zdraviji način:

1.   Nemojte se izgladnjivati.

Ključ za zdravi način mršavljena je: nema dijete.

Možda ćete se činiti sretni i osjećati kao da gubite te neželjene masnoće sa trbuha i bokova preskakanjem obroka. Ali zapamtite da to neće trajati dugo. Vaše tijelo ne može podnositi nedovoljno hrane za energiju koju treba za cijeli dan.

Ako ste naviknuti na preskakanje jednog ili dva obroka dnevno, kalorije koje konzumirate spremat će se umjesto da budu korištene kao energija koju su vam obroci trebali pružiti. Zato, ako tijekom dana jedete samo jedan ogroman sendvič, to će završiti na kritičnim mjestima (npr. bokovi, guzovi, trbuh).

2.  Započnite dan pravilno.

Majke uvijek govore da je doručak najvažniji obrok dana. Uzmite zdravi jutarnji obrok kako biste potakli metabolizam.

Unos hrane nakon što se probudite koristit će se za sagorijevanje masnoće cijeli dan.

3.  Jedite male, zdrave obroke što češće.

Pet malih obroka za grickanje tijekom dana puno je bolje nego tri ogromna obroka. Kad jedete češće, i to u malim porcijama, spriječit ćete si prejedanje. To će vam potaknuti metabolizam i brže sagorijevati masnoće.

4.  Odlučite koliko težine želite izgubiti.

Zadržite ciljeve realističnim. Na duži rok, doslovno je nemoguće da izgubite 20 kg u 2 tjedna. Razmislite o tome da počnete jesti zdravije da biste ostali zdravi za ostatak života.

Kad se odlučite za program ili plan mršavljenja, držite ga se i potrduite se da slijedite vaša vlastita pravila za dijetu. 

5.  Pijte puno vode.

Vaše tijelo treba dovoljno vode da sagorijeva masnoće i država stanice hidratiziranim i zdravim.

6.  Izbjegavajte previše šećera.

Planirajte obroke sa puno voća i povrća, malo kruha, riže ili tjestenine zbog ugljikohidrata, plus nemasno meso i hrana bogata proteinima. Slatkiši, gazirana pića i kolači trebali bi biti samo povremene poslastice.

7.  Pripazite na unos masnoće.

Masnoća nije krivac za pretilost. Potrebna vam je da održavate težinu na zdravoj razini.

Postoji nešto što zovemo zdrave masnoće. Maslinovo ulje, kikirikijevo i bučino ih sadrže u sebi. Tunjevina, losos i skuša sadrže omega-3 masnoće koje su dobre za srce. 

8.  Vježbajte.

Zaboravite na auto ako odlazite samo nekoliko ulica dalje od kuće, penjite se stepenicama umjesto liftom, trčite, vozite bicikl ili role. Koristite te aktivnosti i druge kućne poslove ako ste prelijeni za odlazak u teretanu i vježbanje na tečajevima. Pobrinite se da to radite redovito i nećete ni prijemiti, a kilogrami će nestajati zbog tih sitnih aktivnosti.

Nije zapravo važno koliko težine planirate izgubiti. Važno je samo da za sebe postavite realistične ciljeve.

Krenite polako. Ako ste već skinuli oko 5 kg, odmorite se i tek tada pokušajte skinuti još 5 kg.

Jedite zdravije, pijte dosta vode, dovoljno spavajte i vježbajte. To će vam dati najbolju šansu da izgubite višak težine i popravite zdravlje što će rezultirati novom, zdravijom osobom.

25 veljače 2014

Dijeta za čišćenje: recepti za sokove



Post sokovima vraća svoju popularnost kao način detoksikacije. Mnogi ljudi žele izbaciti toksine iz svog organizma da bi mogli živjeti zdravije. Kad se toksini nakupe u tijelu osjećaju se uporeno i loš im je imunološki sustav. Post sokovima, kao metoda čišćenja, može pomoći ljudima da poprave zdravlje i imaju više energije. To je lako učiniti, jer voće se uvijek može nabaviti, a sve što vam treba je dobar sokovnik.

Za početnika u postu sokovima važno je početi polako i uskušati tijekom jednog dana. Post sokovima ograničava vam unos hrane na samo voćne sokove. Voćni sokovi su bogati šećerom, pa ako ste dijabetičar ili iz drugih razloga morate nadzirati šećer u krvi budite oprezni pri postu sa voćnim sokovima. Svatko tko želi koristiti post sokovima mora najprije razgovarati sa svojim doktorom. Također, nemojte se držati na postu sokovima kroz duže vrijeme od 3 dana, osim ako vam doktor kaže da je to sigurno za vas.

Slijede jednostavni recepti koji vam mogu dati ideju koje kombinacije voća i povrća treba koristiti:

Sok od jabuke i mrkve
2-3 zelene jabuke
1 mrkva
Svježe lišće bosiljka
Isperite filtriranom vodom, stavite u sokovnik i procijedite.

Sok od mrkve sa povrćem
Šaka maslačkovog lišća
1 list kelja
4 mrkve
Svježe lišće mente ili bosiljka
Isperite filtriranom vodom, stavite u sokovnik i procijedite.

Sok od breskve
2 do 3 breskve
Isperite filtriranom vodom, stavite u sokovnik i procijedite.

Postoje mnoge vrste postova sa sokovima. U nekim dijetama koriste se samo voćni sokovi, a u drugim su više zastupljeni sokovi od povrća sa manje šećera. Uvijek možete sami stvoriti kombinaciju voća i povrća za sok koji će vam najbolje odgovarati.

24 veljače 2014

10 novih upotreba za novine



“Novine, po dizajnu, su vrlo upijajući proizvod, jer upijaju tintu. Ali to znači da su u mogućnosti upiti svaku tekućinu, uključujući vlagu i loše mirise iz cipela te ladice sa povrćem u hladnjaku," kaže Chris Morrissey, podpredsjednik marketinga za Sun Chemical, u Northlake, Illinois, a ta je tvrtka svjetski najveći proizvođač tinte za printere.

Koristite novine za:
1. Dezodoriranje posuda sa hranom. Stavite kuglu od novinskog papira u kutiju za nošenje hrane ili termosicu, zatvorite i ostavite preko noći.
2. Dozrelivanje rajčica. Omotajte svaku zasebno i ostavite sa sobnoj temperaturi.
3. Spremanje osjetljivih predmeta. Omotajte uokvirene slike i figurice sa nekoliko slojeva novina, zatim još sstavite nekoliko zgužvanih komada koji će popuniti kutiju.
4. Brisanje tvrdih mrlja sa stakla. Koristite novine sa tekućinom za čišćenje stakla i ogledala.
5. Čuvanje antičkog stakla. Neke starije uokvirene slike imaju poseban finiš na staklenom dijelu koji mogu oštetiti sredstva za čišćenje. Uklonite mrlje brisanjem novinama umočenim u otopinu od jednakih količina bijelog octa i vode. Ostavite da se suši na zraku.
6. Sušenje cipela. Stavite kugle novina u svaku cipelu i ostavite preko noći.
7. Umatanje poklona. Koristite stranicu sa stripovima za umatanje poklona za dječje rođendane ili stranicu sa najavama vjenčanja za umatanje poklona za zaruke.
8. Kreiranje mjesta za vlažne zimske čizme. Tijekom zime pored ulaza u kuću ostavite sloj novina. Kad se vaši mali zimski čovječuljuci vrate nakon igranja na snijegu, mogu ostaviti obuću na tim novinama umjesto da kreiraju lokvice vode na tepihu.
9. Pripremanje vrta. U jesen prekopajte vrt kako biste ga pripremili za sadnju. Pokrijte to sa 4 sloja novina, zatim sa 10 cm debelim slojem nakidanog lišća i ostalog smeća. To sve polijte vodom. Kad dođe proljeće sloj od komposta upit će se u zemljište i imat ćete odlično mjesto za sadnju novih biljaka.
10. Održavanje ladice sa povrćem u hladnjaku suhom i bez mirisa. Dno ladice prekrijte slojevima novina.

23 veljače 2014

Najvažnijih 5 stvari koje morate imati u kuhinji



Ako tek učite kuhati, ili ako opremate novu kuhinju, vjerojatno nemate sve što se tiče kuharske opreme. Ovdje vam preporučujemo što da nabavite kad tek počinjete. Kako vrijeme prolazi, naravno, nabavit ćete si više kuhinjskih spravica. Ali ovdje je pet najvažnijih sa kojima se počinje:

- Daska za sjeckanje. Ovo je vrlo osnovno, jer ne možete ništa sjeckati ako nemate podlogu za sjeckanje. Svestrana je, jer na njoj možete sjeckati gotovo sve – luk, krumpir, rajčicu, meso, začinsko bilje i slično.

Neki ljudi više vole imati više daski za sjeckanje, zasebnu za meso, pa za mliječne stvari, za povrće itd. drugi nabavljaju daske različitih veličina i koriste ih prema količini stvari koju treba sjeckati. Počnite sa jednom, pa ćete vidjeti što će vam još trebati.

- Nož. Opet, ovo je vrlo osnovno, jer ne možete ništa sjeckati ili rezati bez noža. Dobar, oštar nož višestruko će vam pomoći u pripremi hrane. Možete obići neke trgovine i isprobati držanje noža u rukama, tako da znate sa kojim će vam biti ugodnije raditi.

- Veliki lonac. Lonac vam treba za skoro sve – od kuhanja tjestenine do kuhanja juhe, gulaša i gotovo svega ostalog. Neki lonci dolaze sa ugrađenim cjedilom, i u njima je lakše kuhati tjesteninu. Ili možete nabaviti zasebno cjedilo i koristiti ga tako.

- Tava za dinstanje. Mi volimo tave za dinstanje i koristimo ih cijelo vrijeme. Opet, one su svestrane, a mi preporučujemo da nabavite one sa drvenim ručkama, da ih možete koristiti i u pećnici.

Koristite tavu za dinstanje za pripremu suho pržene hrane, dinstanje mesa i ribe, kuhanje povrća i još puno, puno toga.

- Posuda za pečenje. One su savršene za pripremanje hrane u pećnici. Od pečenog mesa, do pečenog cijelog pileta i počenog povrća, posuda za pečenje pomoći će vam u pripremi omiljene zapečene hrane.

Ne bojte se – kuhanje je zabavno. Počnite nabavljati ovih par stvari koje smo spomenuli, pa pojačavajte svoju kuharsku koleciju kako vrijeme prolazi.

22 veljače 2014

5 jednostavnih koraka za kloniranje Čokoladnog lava kolača iz restorana Red Lobster



Zapanjujuće je koliko ljudi voli čokoladne kolače. Jedan od meni omiljenih je "Red Lobster Čokoladni lava kolač ". Taaaako je predivan!

Ako ste nalik meni, izazivam vas da iskušate ovaj recept u slobodno vrijeme. Zaljubit ćete se u njega. Vjerujte mi... :-)

I evo ga: Red Lobster Čokoladni lava kolač

Broj porcija: 6 osoba

Sastojci:

Malo ulja
180 g polu-slatke čokolade, krupno sjeckane
10 žlica maslaca ili margarina, sobne temperature
1/2 šalice šećera
1/2 šalice brašna
3 žlice kakao praha
3/4 žličice praška za pecivo
3 velika jaja, sobne temperature
300 g zamrznutih malina, odmrznute i smrvljene u pire (u blenderu)
Svježe maline
1/2 šalice vrhnja za šlag, lagano izlupano
Svježi listići mente
Sitni šećer za posipanje

Priprema:

Premažite unutrašnjost 6 posudica za nabujak ili ramekinsa sa malo ulja; ostavite ih sa strane. U maloj tavi na slaboj vatri otopite čokoladu uz stalno miješanje. Dodajte maslac i šećer; miješajte dok se otope.

Prelijte otopljenu čokoladu u veliku zdjelu. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo.

Električnim mikserom na srednjoj brzini miješajte otopljenu čokoladu; dodajte jaja i suhe sastojke; miješajte oko 6 minuta dok se zgusne. Razdijelite smjesu u posudice; pokrijte plastičnom folijom. Ostavite u zamrzivaču najmanje 2 sata ili preko noći.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Odmotajte plastiku sa kolačića. Pecite ih 15 do 18 minuta, dok se rubovi očvrsnu, a sredina ostane meka. Malo ohladite prije prebacivanja na tanjure.

Poslužite sa pirem od malina i svježim malinama.

Njam-njam! :-)

Uživajte!

21 veljače 2014

Odlični izvori vitamina



Postoji puno diskusija o tome što su zapravo odlični vitamini. Svaki vitamin ima svoje osnove funkcije koje pridonose opećnitom zdravlju i dobrobiti pojedinca.  Nemoguće je zaista naglasiti koji je od ovih najvažniji vitamin. Ali, velik je broj hrane koja pruža kvalitetne količine vitamina.

Najbolji izvori vitamina variraju za svaki vitamin. Važno je imati uravnoteženu prehranu da biste postigli da tijelo iskoristi potrebnu količinu vitamina koju je dobilo. Ali, moglo bi biti korisno napraviti popis odličnih izvora vitamina koji vam može biti vodič.

* odlični izvori vitamina A su: mlijeko, jaja, maslac, žuto voće i povrće, tano zeleno voće i povrće, jetra

* odlični izvori vitamina B1 su: pivski kvasac, cjelovito zrnje, cna melasa, smeđa riža, organsko meso, žumanjak

* odlični izvori vitamina B2 su: pivski kvasav, cjelovito zrnje, mahunarke, orašasto voće, organsko meso, crna melasa

* odlični izvori vitamina B3 su: nemasno meso, piletina i riba, pivski kvasac, kikiriki, mlijeko, rižine mekinje, krumpir

* odlični izvori vitamina B4 su: žumanjak, organsko meso, pivski kvasac, pšenične klice, soja, riba, mahunarke

* odlični izvori vitamina B5 su: organsko meso, žumanjak, mahunarke, cjelovito zrnje, pšenične klice, losos, pivski kvasac

* odlični izvori vitamina B6 su: meso, cjelovito zrnje, organsko meso, pivski kvasac, crna melasa, pšenične klice

* odlični izvori vitamina B7 su: žumanjak, jetra, nepolirana riža, pivski kvasac, sardine, mahunarke, cjelovito zrnje

* odlični izvori vitamina B8 su: cjelovito zrnje, citrusno voće, melasa, meso, mlijeko, orašasto voće, povrće, pivski kvasac

* odlični izvori vitamina B9 su: tamno zeleno lisnato povrće, organsko meso, korjenasto povrće, kamenice, losos, mlijeko

* odlični izvori vitamina B12 su: organsko meso, riba, svinjetina, jaja, sir, mlijeko, janjetina, banane, morske alge, kikiriki

* odlični izvori vitamina B13 su: korjenasto povrće, tekuća pšenica

* odlični izvori vitamina B15 su: pivski kvasac, sirovi odresci, smeđa riža, suncokretove, bundevine i sezamove sjemenke

* odlični izvori vitamina B17 su: cijele sjemenke marelice, jabuke, višnje, breskve, šljive

* odlični izvori vitamina C su: citrusno voće, obitelj kupusa, čili paprike, šumsko voće, dinja, šparoge, šipak

* odlični izvori vitamina D su: losos, sardine, haringa, mlijeko, žumanjak, organsko meso, isklijalo sjeme, suncokretove sjemenke

* odlični izvori vitamina E su: hladno prešana ulja, jaja, pšenične klice, organsko meso, melasa, slatki krumpir, orašasto voće

* odlični izvori vitamina F su: biljna ulja, maslac, suncokretove sjemenke

* odlični izvori vitamina K su: zeleno lisnato povrće, žumanjak, šafranovo ulje, crna melasa, cvjetača

* odlični izvori vitamina Q su: pinto grah, mahunarke, soja

* odlični izvori vitamina T su: sezamove sjemenke, sirove sjemenke, maslac, žumanjak

* odlični izvori vitamina V su: sirovi kupus, kiseli kupus, lisnato povrće

20 veljače 2014

Riješite se zimskog lošeg raspoloženja sa 3-dnevnim detoksom



Zimsko vrijeme mnoge od nas ostavlja da se osjećamo isprano i bez živahnosti. Koža nam postaje suha i blijeda, oči nam se čine zatamnjene i beživotne – a nemojmo ni početi razgovor o hrani koju jedemo. Dan zahvalnosti, božićne zabave i Nova godina – sve je planirano sa bogatim, ukusnim jelima i koktelima punim kalorija. Nije ni čudo da, dok stigne proljeće, treba nam nešto što će nas podići.

A to su samo neke od stvari koje brzo čišćenje organizma može riješiti. Jeste li iskusili kronični zatvor crijeva, alergije, sinusitis, ili bilo koju kroničnu bol? Ako vam je dosta isprobavanja lijekova bez recepta da biste proveli još jedan dan, možda postoji neočekivani krivac – blokada u tjelesnom izbacivanju neželjenog tereta.

U osnovi, to znači da možda patite od sluzi i ostalog smeća koje se nakuplja u većini puteva za eliminaciju:

• plućima
• porama
• bubrezima
• crijevima.

Izbacivanje tog nakupljenog tereta oslobodit će vaše tijelo da možete bolje iskoristiti svakodnevnu prehranu – nešto kao promjena koju vidite kad prijeđete sa nisko-oktanskog goriva na visoko-oktansko.

Važne stvari o kojima treba razmisliti prije početka...

Naravno, trodnevna dijeta za čišćenje nije za svakoga. Neki ljudi su možda preslabi, ili pate od stanja koje bi ova dijeta mogla pogoršati. Iz tog razloga važno je naglasiti koliko je neophodno najprije konzultirati se sa liječnikom prije promjene prehrane.

Također, ne mogu dovoljno naglasiti da je ovo samo dijeta koja će pročistiti vaš organizam, a ne dijeta za mršavljenje. Zloupotreba može biti prilično opasna za vaše zdravlje!

Sad, kad smo pokrili osnove, zaronimo u specifičnosti dijete za čiščenje.

Dijeta ukratko...

Iako ste možda naišli na razne varijacije 3-dnevne dijete za čišćenje, evo nekih stvari koje sve imaju zajedničko:

• morate piti najmanje 8-10 čaša vode dnevno
• kad se radi o hrani, budite spremni ograničiti unos hrane na 5-6 porcija voća i povrća dnevno, najbolje svježeg ili kuhanog na pari.
• za slučaj da niste shvatili, to znači BEZ MESA.
• ako baš odlučite pojesti kruh ili žitarice (a ne biste trebali), važno je da budu integralni
• tijekom tih 72 sata važno je izbjegavati šećer, kavu, te gazirana pića. Ako se bojite da ćete patiti od glavobolje bez kofeina, prije početka “posta” polako smanjujte dnevni unos kave.

Dijeta za čiščenje u akciji...

Iako postoje mnoge varijacije ove dijete kojima vas podučavaju razni stručnjaci, većina ih prati ovakav uzorak:

Prvi dan - kompletni post od hrane, samo voda
Drugi dan - 5 do 6 porcija voća i voćnih sokova (ali voda je još obavezna)
Treći dan - 5 do 6 porcija povrća i povrtnih sokova (ali voda je još obavezna)
Četvrti dan – povratak na redovnu prehranu

Naravno, postoje varijacije, a uz malo istraživanja bez problema ćete naći onu koja je prikladna za vaše potrebe. Tri dana kasnije, posve nova i očišćena žena gledat će vas iz ogledala!

19 veljače 2014

Recenzija Atkins dijete



Atkins dijeta je vrlo popularna, ali uz nju dolazi mnogo kritika. Zdravstveni stručnjaci, doktori i nutricionisti, imaju posve različita mišljenja kad se radi o Atkins dijeti i ostalim dijetama sa manje ugljikohidrata. Neki vjeruju da je opasna, neki kažu da je to zdrava metoda za gubitak težine, a neki opet kažu da djeluje samo na kratke staze.

Kako bilo, postoji tisuće pojedinaca koji su iskušali uspjeh Atkins dijete. Oni govore iz osobnog iskustva i znaju kako dijeta djeluje, a učinkovita je za održavanje težine. Postoje tisuće uvjerenja koje idu u prilog dobrobitima živate bez ugljikohidrata.

Ali tu je i dosta tipičnih kritika na Atkins dijetu. Jedna od prvih je da je to dijeta prepuna masnoća. Maslac, ulje i masna mesa korištena u Atkins dijeti su kompletna promjena od navale dijeta sa smanjenom masnoćom za kojima su svi poludjeli. Mnogim ljudima prevagnulo je mišljenje o hrani bez masnoća, pa više ne mogu zamisliti jesti maslac ili vrhnje u jelu. Na prvi pogled čini se da je u ovoj dijeti previše masnoće. Ali oni koji su oprezno pročitali upute Dr. Atkinsa i prate njegov program znaju da se dijeta fokusira na zdrave masnoće. Ekstra djevičansko maslinovo ulje i ostale zdrave masnoće naglašavaju uspjeh dijete. Pravilna upotreba ovih ulja je važna za funkcije mozga i upravljanje raspoloženjem.

Još jedna popularna kritika Atkins dijete je da se više fokusira na hranu, a ne na vježbanje. To je nepravedna tvrdnja, jer u Atkins knjigama jasno piše da se mora vježbati. Puno je pažnje posvećeno izboru hrane jer je ona osnovni dio programa, a ljudi su naviknuti na prehranu različitim namirnicama. Ali to ne znači da i vježbanje nije važan dio Atkins programa. Aerobne i anaerobne vježbe su važne, a obje pojačavaju uspjeh u gubitku težine.

Mnogi kritičari Atkins dijete misle da je tu dijetu teško održati na duži rok. Takvi kritičari priznaju da je Atkins dijeta učinkovita u kraćem razdoblju, ali ističu da je takav stil života teško zadržati zauvijek. Kako bilo, ljudi koji su imali dugoročni uspjeh sa Atkins dijetom tvrde da je to jedna od najlakših dijeta koje su pratili kroz značajan period vremena. Atkins je plan za prehranu hranom koja je zabranjena u drugim dijetama, a ima učinak potiskavanja apetita. Kad to povežete sa brzim gubitkom težine, što je motivator za većinu ljudi, Atkins dijeta je laka za održavanje na duži rok.

Nuspojave Atkinsa, kao što su zatvor crijeva i loš dah, također su tema kritika koje se brzo istaknu. Ali, te nuspojave nisu tako uobičajene kako kritičari tvrde. Ako je dogode, normalno traju samo kroz prvu fazu dijete. Osim toga, pijenje malo više vode brzo će se pobrinuti za oba problema.

Ovo su činjenice za i protiv većine dijeta. Ako baš ne uživate pripremati i pojesti meso, onda Atkins vjerojatno nije za vas. Ali ako razmišljate o Atkinsu, potrudite se pogledati iza kritika i potražiti istinu o dijeti.

18 veljače 2014

45 savjeta za kuhanje – kolekcija bezvremenske mudrosti




  • Kad kuhate mlijeko dodajte mu malo sode bikarbone. Tako se mlijeko neće zgrušati.
  • Kad kuhate rižu dodajte u vodu malo limunovog soka, riža će tada ostati mekana.
  • Ako za kolač morate rezati grožđice, datulje i smokve, prvo ih isperite vrlo hladnom vodom. Tako neće postati gumene pod noževima aparata.
  • Ostaci šunke: stavite kriške šunke u posudu za pečenje i prelijte ih javorovim sirup. Ostavite u hladnjaku preko noći, a ujutro ispržite na maslacu.
  • Dodajte malo limunovog soka u mesne kuglice prije nego što ih ispečete.
  • Kad pripremate mesnu štrucu možete umjesto krušnih mrvica koristiti smrvljeni cornflakes.
  • Kad u receptu piše da trebate maslaca u veličini jajeta, uzmite 4 žlice.
  • Ukrašavanje kolača i keksa: stavite manju količinu šećera u staklenku, dodajte nekoliko kapi boje za hranu i protresite. Napravite to sa svakom bojom zasebno i time pospite kolač. Isto možete napraviti i sa mrvicama kokosa.
  • Tekućina iz ukiseljenih namirnica: time začinite salate ili koristite umjesto octa u gustim umacima.
  • Kuhajte povrće sa kockom za juhu umjesto soli. Ubacite i nekoliko komadića češnjaka za ukusnije povrće.
  • Sol dodana u brašno kojim želite zgusnuti umak pomoći će da se ne stvaraju grudice.
  • Kada razvaljate koru za pitu, rubove tijesta prevucite preko rubova lima. Tako se tijesto neće zalijepiti za lim, a bit će vam lakše izvaditi pečeni kolač.
  • Stavite krekere, sušeni kruh, kekse ili šćer u čvrstu plastičnu vrećicu (naravno, bez rupica). Valjate valjkom za tijesto koliko god želite, pa prebacite u mjericu. Ako imate više nego što vam je potrebno za kolač, višak samo zatvorite u vrećici i ostavite u hladnjaku ili smočnici do slijedeće upotrebe.
  • Žličica šećere umiješana u kvasac i vodu pomoći će da se kvasac bolje digne. Čak i za pripremu kruha dobro će doći malo šećera. Nikada u kavasac nemojte umiješati sol, jer to ubija njegovu aktivnost.
  • Smeđi šećer čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi sa kriškom jabuke, da ostane mek i vlažan.
  • Naribajte limunovu ili narančinu koru prije guljenja. Posušite i to koristite za dodavanje u kolače, kekse i pudinge. Sušenu koru lako ćete čuvati u čvrsto zatvorenoj staklenki.
  • Omotajte peršin folijom, pa zamrznite. Odrežite koliko vam je potrebno, ponovo zamotajte i vratite u zamrzivač. Tako će zadržati svoj okus i svježinu.
  • Za prženu hranu kad recept traži brašno uzmite kupovnu mješavinu za palačinke – zanimljiva promjena.
  • Da oguljeni krumpiri ne bi potamnili, a ne možete koristiti vodu, omotajte ih sa nekoliko slojeva papirnog ubrusa i smočite pod slavinom.
  • Pečete kruh? Nemojte pregrijati pećnicu. Kad uključite pećnicu, ubacite kruh odmah, pa ćete se iznenaditi koliko će pečeni kruh biti lagan.
  • Prepržite zobenu kašu u pećnici prije dodavanja ostalih sastojaka kad pripremate zobene kekse – još ukusnije!
  • Ako vam mlijeko slučajno zagori, stavite posudu u ledenu vodu i dodajte malo soli. To će ukloniti osjećaj zagorenosti.
  • Dodajte nekoliko listića peperminta u ostatak skuhanog čaja, pa stavite u hladnjak. Poslužite kao sok djeci prije spavanja.
  • Razvaljajte tijesto na masnom papiru. Prije nego što stavite papir na radnu površinu, prebrišite ju vlažnom krpom kad papir ne bi klizio. Papir lagano nabrašnite, a prstom ucrtajte krug za 2 cm veći nego što je lim za koji ćete valjati. Vidjeli ste podmetače za valjanje sa oznakama … a to je zaista korisno. Kad tijesto razvaljate, podignite ga zajedno sa papirom. Položite ga u lim obratno (papir prema gore), a onda skinite papir. To će spriječiti trganje tijesta ili gužvanje papira.
  • Ocat ili limunov sok dodani u vodu u kojoj kuhate cvjetaču, pomoći će da povrće zadrži svoju bijelu boju.
  • Za jednostavnije guljenje ananasa, narežite ga na kriške i gulite ih svaku posebno.
  • Dodajte žličicu praška za pecivo u krumpir koji kuhate za pire, bit će mekši.
  • Otopite malo maslaca i time premažite kukuruz na klipu koji želite peći.
  • Banane koje su taman zrele za jesti, ali imate ih previše – narežite ih na kriške (oguljene, naravno), zamrznite, zatim umočite u otopljenu čokoladu i ponovo malo zamrznite. To je odlična poslastica!
  • Koristite posudu za sipanje sitnog šećera po kolačima kad trebate nabrašniti radnu površinu (naravno, tada ćete ju i napuniti brašnom).
  • Isperite mjericu vrelom vodom kad trebate mjeriti sirup, med, ulje i slično. Namirnica se tada neće zalijepiti za stijenke posude.
  • Konzervirano voće je bolje koristiti za kolače ako ga iz konzerve izvadite barem 1 sat prije upotrebe.
  • Kad pripremate slatke kuglice od kokica, ruke uvucite u plastične vrećice – nećete se opeći i neće biti ljepljivo.