31 ožujka 2014

10 novih upotreba za vrećice sa zatvaračem



Godine 1963 predstavljena je posebna vrećica za pakiranje, koja sadrži zatvarač. Sada, ona je postala osnova kvalitetno opremljene kuhinje.

Koristite vrećicu sa zatvaračem za:
1. Mijesiti tijesto. Stavite tijesto u vrećicu dok vam se nije zalijepilo za prste. Ili uvucite ruku u takvu vrećicul pa ju koristite kao rukavicu dok mijesite tijesto.
2. Spremanje hula-hopki. Bezbojne, sive, crne – sve izgledaju jednako kad su bez originalnog pakiranja. Odrežite komadić pakiranja sa podacima o boji i veličini, pa ga ubacite u vrećicu. Spremite svaki par u zasebnu vrećicu kako bi ih održali organiziranima.
3. Uklonite žvakaću gumu ili vosak od svijeće sa stolnjaka, kauča ili tepiha. Nježno trljajte žvaku sa kockicom leda koja se nalazi u vrećici dok žvaka otvordne. Udarite žvaku tupim predmetom, pa usisavačem pokupite komadiće. Zamrznuti vosak oprezno ogulite plastičnom žličicom.
4. Glazura na kolaču. Odrežite majušni kut vrećice, pa ju koristite za ukrašavanje kolača.
5. Spremite domaću juhu. Napunite vrećicu juhu, čvrsto zatvorite i položite ravno u zamrzivač. Kad se juha zaledi, možete složiti vrećice kao knjige za manje utrošenog prostora u zamrzivaču.
6. Zaštitite dragocjeni teret. Nemate vrećicu sa mjehurićima? Uvucite slamku u gotovo zatvorenu vrećicu sa zatvaračem i napuhnite ju. Izvadite slamku i brzo zatvorite vrećicu za održi oblik jastuka. (Ipak, zaista vrijedne stvari ostavite dok ne nabavite pravu vrećicu sa mjehurićima.)
7. Slomite kekse ili krekere za kolače. Napunite vrećicu keksima, pa ih valjajte valjkom za tijesto.
8. Spriječite mrlje u unutrašnjosti ručne torbice. Spemite kameni puder i slične proizvode u vrećicu sa zatvaračem.
9. Sakupite začinske biljke u vrtu. Prije padanja zimskog mraza u berite, operite i spremite začinsko bilje u vrećice sa zatvaračem.
10. Ublažite ozljedu. Napunite vrećicu ledenim kockicama i napravite hladnu kompresu za oteklinu.

30 ožujka 2014

Smislena prehrana može pomoći pri mršavljenju



Mnogi ljudi uvijek pokušavaju pratiti određen dijete kako bi izgubili višak težine, ali često zaboravljamo na najvažnije ponašanje prilikom prehrane: misleno jedenje.
Smisleno jedenje znači da trebate biti potpuno svjesni svog procesa prehrane. Često jedemo besmisleno kad sjedimo ispred TV-a, ujutro jurimo kroz vrata ili samo pratimo stare navike. Smisleno jedenje je ključ uz koji ćete ostati vitki i zdravi kroz cijeli život.

Ovdje je 8 tehnika kako jesti smislenije.

1.     Prije nego pomislite početi jesti obrok, razmislite o razlogu zašto ga jedete. Je li to zbog dosade, stresa, ili stvarne gladi? Osim toga, ocijenite svoju glad od 1 do 10. jedan znači da umirete od gladi, a deset da se gotovo siti.
2.     odlučite što kontrolira vašu prehranu. Je li vam to raspored ili stil života? Jesu li emocije? Ili jednostavno prisustvo hrane?
3.     Napunite tanjur hranom samo do pola. Kad završite to, uzmite trenutak da razmislite koliko ste siti. Ako ste još uvijek gladni, dodajte na tanjur još hrane za oko 20% tanjura. Možete nastaviti tako dok ne budete dovoljno siti.
4.     izrežite hranu u sitne zalogaje, pa će vam trebati više vremena da pojedete jednaku količinu hrane. To će vam dati više vremena da shvatite kad ste siti. Uživajte u obroku svim osjetilima: osjetite miris hrane, okus, razmisšljajte o svakom zalogaju dok ga jedete.
5.     Ako mislite da ste gladni, namjestite alarm na 20 minuta, a kad zazvoni ocijenite jeste li još gladni. Ponekad mislimo da smo gladni, ali ako popijemo čašu vode ili jednostavno čekamo koju minutu, otkrit ćemo da zapravo i nismo gladni.
6.     Također, možete namjestiti alarm na 20 minuta prije početka obroka. Pokušajte zaista jesti obrok tih 20 minuta i ne žuriti da ga završite.
7.     Jedite po jedan zalogaj različite hrane na tanjuru tehnikom “skakanja po hrani ”. Jedenjem različitih okusa hrane pomoći ćete si da usporite i zaista uživate u hrani.
8.     Stvorite si pauzu i odložite pribor nakon svakog zalogaja.
Imate li još koju tehniku koja bi mogla biti korisna?

29 ožujka 2014

25 naziva za šećer


“Što je u imenu? Ono što zovemo ruža, i sa drugim imenom jednako bi mirisalo.” Stari Willy Shakespeare je to odlično rekao, ali nisu u pitanju samo ruže. Isto to može se reći i za šećer.
Šećer (u jednom obliku ili drugom) je dodan u više prehrambenih proizvoda nego što možete zamisliti, posebno ako pogledate velik broj “varijacija” šećera – ovisno o način na koji je obrađen; kao što su visoko fruktozni kukuruzni sirup, dekstroza, slad, sukroza, a popis se nastavlja dalje i dalje… i dalje.

Šećer se ponekad također naziva ….

Ovdje je popis uz koji ćete naučiti identificirati šećere. Tu je samo 25 naziva, ali dok to pročitate do kraja, vjerojatno će smisliti još 5.
1.     Smeđi šećer
2.     Kukuruzni sirup
3.     Demerara šećer
4.     Dekstroza
5.     Smeđi šećer slobodnog protjecanja
6.     Fruktoza
7.     Galaktoza
8.     Glukoza
9.     Visoko fruktozni kukuruzni sirup
10.                       Med
11.                       Izokrenuti šećer
12.                       Laktoza
13.                       Slad
14.                       Maltodekstrin
15.                       Maltoza
16.                       Javorov sirup
17.                       Melasa
18.                       Muskovado ili šećer sa Barbadosa
19.                       Panocha
20.                       Šećer u prahu ili slastičarski
21.                       Rižin sirup
22.                       Sukroza
23.                       Šećer (u granulama)
24.                       Treakla
25.                       Turbinado šećer
Sad, većinu ovoga vjerojatno ste već vidjeli, kao smeđi šećer, visoko fruktozni kukuruzni sirup i fruktoza, ali neki – kao izokrenuti šećer, maltodekstrin, treakla i panocha - su pomalo misteriozni. Provjerimo to.

Druga čudna imena za šećer

  • Demerara šećer: šećer koji potječe sa polja šećerne trske u Demerari, pokrajini u Južnoj Americi koju su kolonizirali Nizozemci godine 1611.
  • Galaktoza: često se naziva i galaktan, a to je šećerna glukoza nađena u hemicelulozi, sastojku koji se nalazi u zidovima stanica u biljkama.
  • Izokrenuti šećer: mješavina glukoze i fruktoze.
  • Maltodekstrin: proizvodi se od škroba procesom zvanim djelomična hidroliza i može biti bez ikakvog okusa, ili slabo sladak.
  • Maltoza: ili sladov šećer stvara se razlamanjem škroba i nalazi se u gljivicama ječma.
  • Muskovado ili šećer sa Barbadosa: šećer koji stvaraju na farmama otoka Barbados.
  • Panocha: šećerna trska uzgojena na Filipinima.
  • Treakla: sirup koji nastaje preradom šećerne trske; ponekad nazvan “zlatni sirup.”
  • Turbinado šećer: djelomično prerađena šećerna trska; također poznat kao prirodni smeđi šećer.

28 ožujka 2014

Kako je Theresa izgubila 125 kg i promijenila si život



Ovo je opis putovanja do zdrave težine za Theresu Borawski, koja je po vlastitim riječima izgubila višak od 125 kg. Nedavno je zbog toga gostovala u emisiji Today Show, na temu Zdravlje. Nadamo se da će vas njena priča inspirirati.

Kako sam stigla do 194 kg

Imala sam sreću što sam se rodila u veliku, proširenu obitelj koja uživati okupljati se za razne svečanosti. Dobra hrana uvijek je pred nama i centar je svakog obiteljskog druženja, bilo da smo tužni ili sretni. Naučila sam već u vrlo ranoj mladosti da te hrana u sretna vremena čini još sretnijom, a tužna vremena se uz hranu lakše podnose. Moj otac je umro dok sam bila dijete, pa sam naučila bol i tugu sakrivati iza hrane i slatkiša.
To je bio uzorak koji se nastavljao kroz cijeli moj život, a kad je bol zbog debljine, odbijanja i izostavljanja postala nepodnošljiva, okrenula sam se hrani. Oduvijek sam se borila sa težinom, ali sam stavljala sretno lice i pretvarala se da mi nije stalo, da nisam čula komentare druge djece, ili da mi nije smetalo što sam ostajala na klupi za vrijeme igre. Dobro sam sakrivala svoju bol, a fokusirala sam se na pomaganje drugima umjesto sebi.
Moj život krenuo je nizbrdo u 2003 kad sam izgubila posao nakon 15 godina rada. To je bilo prilično očajno vrijeme mog života. Odjednom sam bila nezaposlena i morala se odseliti 150 km dalje od kuće zbog drugog posla. Nakon tog gubitka uslijedila je smrt mog djeda, a nekoliko mjeseci kasnije i najdražeg prijatelja. Moj novi posao nestao je zbog rezanja troškova. Ponovo sam se suočila sa nezaposlenosti i vratila se na fakultet u 42. godini.
Kad sam diplomirala, jedva sam mogla doći do pozornice da preuzmem diplomu. Tijekom tog vremena borila sam se samo na jedan način kako sam znala: obratila sam se hrani za pomoć. Kao rezultat, natukla sam oko 45 kg viška slažući zaštitni sloj oko srca da me više nitko i ništa ne može povrijediti. Počela sam osjećati fizičku bol, a dijagnosticiran mi je reumatoidni artritis zbog čega mi je rečeno da ću završiti u invalidskim kolicima.
Bili su u pravu, jer nedugo nakon toga imala sam 194 kg i ovisila o hodalici ili invalidskim kolicima za odlazak sa jednog mjesta do drugog. Više nisam mogla sudjelovati u životnim aktivnostima i bila sam prisiljena postati gledatelj dok su ljudi oko mene živjeli pravim životom. Bila su u intenzivnoj fizičkoj i emocionalnoj boli, razmišljajući da prodam svoj stan i preselim se u starački dom, jer više se nisam mogla brinuti sama o sebi i bila sam spemna odustati od svega.
Morala sam sjediti na stolici pored sudopera dok sam prala posuđe ili zube. Nisam mogla odšetati do poštanskog ormarića, niti do ljekarne po lijekove. Mogla sam kupovati samo u trgovinama koje imaju kolica za osobe sa invalidnošću, a na posao sam odlazila u odjeći koja je više nalikovala na šator nego na košulju. Imala sam 194 kg u najtežem razdoblju (1. ožujka 2011)

Moj čudotvorni gubitak viška težine

Zatim me blagoslovilo čudo! Nakon što mi je baka umrla, sestra mi je rekla da odlazi na operaciju želuca, a doktor me obavijestio da više ne zna kako da mi pomogne vezano uz artritis, pa sam odlučila da više ne želim tako živjeti i odlučila se na promjenu života.
Kao dodatak prejedanju, razvila sam ovisnost o šećeru i konzumirala više od 2 litre gaziranih sokova dnevno. Sada sam ispraznila boce u sudoper, zdjelicu sa šećerom bacila u kantu za smeće i počela brojati kalorije. Počela sam jesti jaja na suhom tostu za doručak I zamijenila ručkove iz fast food restorana sa juhama iz vrećice koje imaju daleko manje kalorija, te voćem i jogurtom. Počela sam jesti svinjetinu, piletinu ili suho pečeno meso sa PUNO povrća.
Uskoro su se kilogrami samo počeli topiti, a sve bez operacije, dijetnih tableta, specifičnog plana za dijetu ili vježbanja, prvih nekoliko mjeseci zbog nepokretnosti. Ključ za mene bio je naći plan sa kojim mogu živjeti do kraja života. Nikad to nisam smatrala “dijetom”, već načinom života. Ljudi cijelo vrijeme započinju i prestaju sa dijetama; a prilično je teško prestati sa “životom”!

Oh, kako mi se život promijenio!

Danas sam 125 kg lakša, 14 brojeva odjeće manja i više ne trebam invalidska kolica, hodalicu ili štap da bih se kretala. Moje potrebe za lijekovima su se drastično smanjile, pa više ne živim u stalnoj fizičkoj i emocionalnoj boli.
Ja sam čudo koje hoda i govori, a dobila sam drugu priliku za život uz samu Božju snagu i snagu svoje volje! Sada sam posve nova osoba, imam toliko energije i sada sudjelujem u životu, umjesto da samo gledam kako prolazi pored mene. Blagoslovljena sam više nego što možete zamisliti i ne mogu dočekati da saznam što me očekuje u budućnosti!
Tako treba! Theresa Borawski, zaista ste nas inspirirali!

27 ožujka 2014

11 novih upotreba za staru kreditnu karticu


Prije nego izrežete staru kreditnu karticu – ili prije nego bacite onu lažu koju ste dobili u pošti – razmislite što sve možete učiniti s njom!
1. Označivač stranica (bookmark). Čuvat će vam mjesto u knjizi gdje ste stali, a dobro će doći i za podcrtavanje redova, ako vam je tako lakše čitati.
2. Za čišćenje stakla. Kreditna kartica je savršene veličine za grebanje leda sa stakla automobila i algi sa akvarija.

3. Ribež za sir. Ugravirani broj na kreditnoj kartici zaista može pomoći naribati tvrde sireve kao što je parmezan ili romano. Nemojte se smijati, zaista je djelotvorno.
4. Maska za bojanje. To profesionalci koriste kako bi dobili savršeno ravnu liniju dok bojaju prilično uski prostor.
5. Kajla. Koriste kreditnu karticu ili dvije ispod noge neravnog stola, ili za popunjavanje rupe na mjestu gdje je nekad bio čavao.
6. Pokrivač baterije. Stara kreditna kartica je savršeni materijal za sakrivanje baterije na nekom uređaju ako ste izgubili originalni poklopac – recimo na daljinskom upravljaču za televizor. Kako pametno. Sad baterije neće ispadati svaki put kad podignete aparat.
7. Označivač u vrtu. Jeste li ikad primijetili da vrećice od sjemenki nisu baš idealne za označavanje sadržaja u vašem vrtu? Zbog kiše će izblijediti i zgužvati se. Umjesto toga uzmite kreditnu karticu kojoj je istekao rok. Najprije ju obojite bijelom akrilnom bojom. Zatim na njoj pišite trajnim markerom. I eto, sad možete označiti redove svojih sadnica.
8. Narukvica od kreditne kartice. Ovo dobro funkcionira sa kreditnim karticama, debitnim i poklon karticama! OVDJE je zabavni tutorijal. Biti bez dugova nikad nije izgledalo tako chic.
9. Držač slušalica za uši. OK, ovo je zaista ljupko. Pogledajte OVDJE za instrukcije.
10. Trzalica za gitaru. Materijal od kojih su rađene kreditne kartice savršen je za sviranje gitare. Možete kupiti rezač papira u točnom obliku trzalice ili ju samo izrezati škarama.
11. Identifikacijska naljepnica. Na kreditnim i debitnim karticama uspisano je vaše ime. Izrežite taj dio i njime označite neku svoju imovinu. Trebat će vam jako ljepilo ili dvostruka ljepljiva traka.
Imate li vi još neke ideje za komad plastike kojem je istekao rok? 

26 ožujka 2014

Možda ste šopingholičar(ka)



Možete imati 85 pari cipela ili 100 DVD-a i ne patiti od šopingholizma. Test je, kažu stručnjaci, u tome hoće li vaše trošenje vremena i novca na šoping početi negativno utjecati na vaše financije i odnose sa ljudima.

Kako to možete saznati? Ovdje su opisana 4 znaka da vam je možda potrebna pomoć, prema April Benson, psihologinji koja se specijalizirala za liječenje šopingholizma i autorica je knjige “To Buy or Not to Buy: Why We Overshop and How to Stop”:
Osjećate potrebu da stalno kupujete stvari. Kompulzivni kupci često kupuju stvari koje im ne trebaju ili si ih ne mogu priuštiti. Kupuju stvari samo zato što su na rasprodaji ili osjećaju pretjeranu potrebu da nešto kupe – bilo što – ali nije im važno što će donijeti kući. Ako ste ikad otišli kupiti bijelu košulju, a kući se vratili sa ljubičastom košuljom, odgovarajućim hlačama i cipelama, te novim ukrasnim jastucima – onda znate o čemu govorim.
Kupujete samo da si promijenite raspoloženje. Benson kaže da osobe koje previše troše često odlaze u trgovine da bi sebe počastili – jer su imali loš dan, osjećaju se tužno, depresivni su, razočarani i usamljeni. Ili im samo treba mala nagrada.
Vaše navike trošenja utječu na vaš osobni život. Šopingholičari i osobe koje previše troše često pate od briga, krivnje, kajanja ili srama. Njihovo trošenje izvan kontrole uzrokuje svađe u obitelji, čak i razvod. Ovisnici o kupovini često skrivaju stvari koje su kupili i lažu bračnim drugovima da bi izbjegli svađe i sukobe.
Vaše pretjerano kupovanje uništava vam financije. Možda ste šopingholičar(ka) ako nemate fond za hitne slučajeve, stalno tražite nove kreditne kartice, računi koje imate već su potrošeni do maksimuma ili uzimate novac sa jedne kreditne kartice da otplatite dug na drugoj. Ako živite na financijskom rubu jer se čini da nikad nemate dovoljno novca, vrijeme je da sjednete i dobro sagledate što se događa.
Ako mislite da biste mogli biti šopingholičar(ka), pitanje je kako prestati? Benson kaže da šopingholičari mogu pokušati sa terapijom, klubovima anonimnih dužnika, lijekovima protiv depresije ili sve to kombinirano. Kojim god putem krenuli, pratite ove savjete:
1. Nema više dugova. Zaključajte kreditne kartice i plaćajte sve što kupujete u trenutku kupovine.
2. Izbjegavajte iskušenja. Nemojte ići na dvorišne rasprodaje ili lutati po trgovačkim centrima bez potrebe. Nemojte gledati Tv programe sa prodajom ili surfati Internetom u toj svrsi. Bacite u smeće sve prodajne kataloge kako vam dolaze.
3. Pišite dnevnik. Kredibilitet mora postati vaša osobna krilatica. Zapišite svaki trošak i kako ste se osjećali u trenutku te kupovine.
4. Stvorite si plan trošenja. Provjeravajte svaku kupovinu. Planirajte odlaske u kupovinu. Koristite pisani popis potrebnih stvari i čvrsto ga se pridržavajte.

25 ožujka 2014

Desert od jogurta



5 šalica smrvljenih cornflakesa
1 šalica sitno sjeckanih oraha
4 žlice margarina ili maslaca, otopljeno
6 žlica javorovog sirupa
455 g običnog jogurta
455 g jogurta od vanilije
2 - 3 šalice svježeg voća

U velikom limu izmiješajte cornflakes, orahe, margarin i sirup. Pritisnite da se izravna. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Izmiješajte jogurte i premažite ih preko ohlađene kore. Ukrasite voćem. Možete ovaj recept smanjiti na pola i peći u manjem limu. Poslužite odmah.

24 ožujka 2014

10 novih upotreba za sodu bikarbonu



“Ne samo da soda neutralizira masne kiseline, već napada masnoću tako što ju – vjerovali ili ne – pretvara u sapun,” kažu sa University of Pittsburgh. Činjenica: više od 100 tona tekućine iz hladnjaka korišteno je za čišćenje unutrašnjih zidova Kipa slobode tijekom uređenja godine 1986.

Koristite sodu bikarbonu za:
1. Čišćenje kože. Operite lice, pa namažite pastu od 3 dijela sode bikarbone i 1 dijela vode. Nježno masirajte u kružnim pokretima, izbjegavajući oči, pa isperite mlakom vodom.
2. Očistite mrlje od boja, flomastera, olovki i tinte sa obojenih površina namještaja. Pospite sodu na navlaženu krpu, trljajte pa isperite.
3. Odčepite odvod. Ulijte 1/2 do 1 šalice sode bikarbone u odvod, pa nakon toga polako ulijte 1/2 do 1 šalicu bijelog octa. Ostavite da djeluje 5 minuta (zatvoreno ako je moguće). Isperite sa što više prokuhane vode.
4. Uklonite mrlje sa nehrđajučeg čelika i željeznog posuđa. Željezno posuđe trljajte mekom četkom sa plastičnim vlaknima i pastom od sode bikarbone i vode. Nehrđajući čelik očistite sa mekom krpom i 4 žlice sode bikarbone otopljene u 1 litri vode. Posušite čistom krpom.
5. Očistite tave. Pospite sodu na stvrdnute ostatke jela u tavi i ostavite da djeluje 5 minuta. Lagano istrljajte i isperite.
6. Četkajte zube. Koristite pastu od sode bikarbone i vode.
7. Borite se protiv manjih požara (zapaljive tekućine kao gorivo, nafta i masnoća). Soda bikarbona može ugušiti manji požar.
8. Dezodorans. Sodom bikarbonom uništite loš miris ispod pazuha.
9. Očistite manje mrlje od ulja na podu garaže. Pospite sodu bikarbonu na to mjesto i trljajte vlažnom četkom.
10. Umirite stomak nakon loše probave. Umiješajte 1/2 žličice sode bikarbone u 1/2 šalice vode i to popijte za umirivanje želuca.

22 ožujka 2014

3 savjeta kako odabrati pravi parfem za vas



Sa tisućama mirisa na tržištu, ponekad je teško odabrati onaj koji savršeno odgovara vašem ukusu, osobnosti, prigodi, te drugim faktorima. Pročitajte slijedeće savjete koji će vam koristiti kako odabrati i nositi savršeni parfem za vas.

1.        Utvrdite koji vam je budžet.

Cijene parfema kreću se u velikom rangu, od ne pretjerano skupih kolonjskih do luksuznih dizajnerskih marki. Utvrđivanje budžeta ili novca koji ste spremni potrošiti prije kupovine pomoći će vam suziti izbor i uštedjeti dosta vremena.

2.        Saznajte koji određeni miris želite i potražite ga.

Odlučite o kojem tipu mirisa želite ovisno o svrsi kojoj će vam služiti. Na primjer, je li samo za posebne prigode? Je li za zavođenje ljubavnika? Je li za svakodnevnu upotrebu kod kuće? Ako želite ugoditi nekome, pobrinite se da istražite koje miris on ili ona vole. Ako želite da vam to bude svakodnevni miris koji ćete nositi na posao ili u školu, možete kupiti neki lagani i svježi miris. Ako je za velike zabave i svečana događanja, odaberite parfem koji ima jaki utjecaj dobrim spajanjem sa kemijom vašeg tijela.

Ostali faktori kao vremenska prognoza ili sezona također su važni za odlučivanje. Na primjer, ako živite u vlažnom području, cvjetni mirisi sa drvenastom ili mošusnom bazom odgovaraju teškom vremenu. Ako se često okruženi ljudima u vrlo bliskom kontaktu, nemojte odabrati jaki parfem, jer ne voli baš svi mirise. Citrus, morski zrak, te biljni i cvjetni mirisi su često osvježavajući i pomlađujući, savršeni za osobu koja je uvijek u pokretu. Ako odlazite na spoj i želite pojačati romantiku, odaberite nešto jači – ali ne prejaki - miris. Obično orijentalni začini pokazuju pouzdanje i uglađenost. U međuvremenu, aromatične mješavine su savršene za muškarce koji vole mirisati kao istinski muškarac koji isijava mačizam i sigurnost.

3.        Oprezno ispitajte prije kupovine.

Kad konačno suzite izbor i spremni ste krenuti u kupovinu, ne zaboravite oprezno ispitati svaki parfem koji vam se sviđa prije nego ga zaista kupite. Sjetite se da vaš nos može podnijeti samo nekoliko mirisa, pa isprobavanje 20 mirisa zaredom može biti previše. Prije nego poprskate miris na zapešće, poprskajte ga na komadić papira i odlučite sviđa li vam se. Ako ne, krenite na slijedeći. Kada nađete miris za koji mislite da je savršen, počnite ga testirati na svome tijelu. Nanesite malu količinu na zapešće ili nadlanicu. Ponekad će prodavačica poprskati svoj dlan i ponuditi vam da ponjušite. To nije dobra ideja, jer svaki parfem na različitim kožama reagira drugačije. Potrudite se da vam parfem bude savršen tako što ćete ga osjetiti na vlastitoj koži. Pričekajte nekoliko minuta, jer miris se počinje razvijati i nakon nekog vremena može mirisati drugačije.

21 ožujka 2014

Suočavanje sa aknama: kako se nositi sa njihovim efektima



Kao što smo svi svjesni, postoje emocionalni efekti koje uzrokuju akne. Više od očitih crvenih kvržica na licu, te efekte akni ne može zaliječiti niti jedna krema ili otopina, jer zovemo ih emocionalni ožiljci nastali od akni. Pa, nijedan doktor ili stručni dermatolog ne može vam pružiti najbolje rješenje za ovaj problem sa aknama.

Prema istraživanjima, akne su vrlo uobičajene dok smo u tinejdžerskim godinama. Za tinejdžere koji iskuse bol pojave akni teško je suočiti se sa društvenim utjecajima koje stvaraju akne. To su izrazi srama, depresije i samo-sažaljenja. Kao roditelj tinejdžera koji se suočava sa takvim problemima, baš vi biste mogli biti najbolja pomoć. Što možete učiniti? Oh, puno toga.

Podsjetite dijete da su akne privremene.

Kao skrbnik, morate biti blizu i ohrabrivati svoje dijete. Vjerojatno ćete ga/nju gledati tako poniženog zbog načina na koji mu/joj se ljudi obraćaju i kritiziraju. Recite mu/joj da to neće trajati dugo i da će to uspješno preživjeti. Nikad nemojte prestati objašnjavati važnost nastavljanja dalje usprkos negativnim reakcijama od drugih, jer njihove riječi nisu ni najmanje važne.

Odvedite dijete dobrom dermatologu

Nemojte čekati da se djetetove akne pogoršaju prije nego posjeti dermatologa. Što prije, to bolje – možda je klišej, ali je istina u ovom slučaju, a to biste mogli brzo shvatiti. Morate pronaći dermatologa koji zaslužuje vaše povjerenje. Budite sa djetetom kad posjećuje dermatologa. Također, pomozite djetetu zapamtiti i pratiti sve upute koje mu/joj da dermatolog.

Usmjeravajte svoje dijete pravim stvarima

Postoje neke stvari ili radnje koje mogu pogoršati akne. Pobrinite se da budete blizu djetetu da ga podsjetite da to nije najpametnije učiniti i da će si samo uzrokovati loše efekte. Objasnite uzroke i efekte problema sa aknama i pobrinite se da odgovorite na sva pitanja koja vam dijete postavi.

Pojačajte samopouzdanje svog djeteta

Samopouzdanje propada kad se pojavi sve to zafrkavanje i ruganje. Efekt toga na vašem djetetu može biti gorak. Budite uz njega/nju da im pojačate pouzdanje koje imaju u sebi. Budite velikodušni sa pohvalama, ali nemojte ih koristiti za laskanje. Recite djetetu koliko joj/mu je odličan talent. To će podići njegov/njezin moral.

Vi ste roditelj, a možete pomoći svom djetetu da se osjeća bolje zbog lošeg razumijevanja društva prema ljudima sa aknama. To je samo faza; sigurno je da će se završiti. Budite uz svoje dijete kao podrška koja nitko drugi ne može biti.

20 ožujka 2014

5 savjeta za korištenje Facebooka u svrhu privlačenja prometa



Facebook Fan stranice mogu biti vrlo korisne za privlačenje velikog prometa na vašu web stranicu, Facebook stranicu ili blog. Fan stranice su puno bolje nego profilne, jer imaju mogućnost dobiti “Fanove” kojima će se redovito upisivati na njihovu početnu stranicu sve što vi objavljujete.

Način za privlačenje masivnog prometa kroz Fan stranicu je pozivanje Fanova da se zabavljaju sa sadržajem na vašoj Fan stranici. Evo nekoliko tehnika da se to dogodi:

- postavljajte pitanja. Jedan od načina je jednostavno postavljanje pitanja onih koji su nas ‘lajkali’ na Facebooku. Svaki dan ili dva postavimo jednostavno pitanje koje od čitatelja zahtijeva mišljenje, da podijele ono što smo objavili, da nam govore o stvarima koje ih zanimaju i slično.

- označite najvažnija ažuriranja. Korist od označavanja što se događa na vašoj Facebook stranici je povećavanje broja odgovora na pitanje koje ste postavili. Također, ljudi koji su se tek priključili stranici mogu saznati najveće novosti upravo preko takvih označavanja.

- započnite stranicu za slijetanje. Kao i kod uobičajene stranice za slijetanje ili stranice za upisivanje podataka koju imate na web stranici, možete to uključiti na fanpage i ohrabriti ljude da “lajkaju” stranicu da bi dobili besplatni poklon za preuzimanje. To vam može omogućiti da brže povećate listu pretplatnika i vratite ih na Fan stranicu za nova ažuriranja.

- oglašavajte na Facebooku. Oglašavanjem na Facebooku pokrenut ćete privlačenje pasivnog prometa na Fan stranice (najbolje slanjem na stranicu za slijetanje). Što više “Lajkova ” dobijete, više će vaše poslovanje biti izloženo na početnim stranicama fanova i imat ćete veći promet.

- pružajte puno korisnog sadržaja i šaljite ih na svoj blog. Koristite Facebook Fan stranicu kao “izložbu” za fanove da dobiju vijesti o najnovijim postovima na blogu ili na web stranici i ohrabrite ih da to posjećuju i čitaju.

19 ožujka 2014

Frape od ljetnih bobica



Za frape vam je potrebno cijelo voće, ne samo sok, pa ćete iskoristiti sva vlakna i vitamine. Za ovaj frape od bobica uzmite smrznuto voće, što će napitku dati kremasti izgled i gustoću.

1 šalica svježeg ili zamrznutog voća, kao što su jagode, borovnice, maline ili kupine
1 zamrznuta banana
1 šalica jogurta od vanilije
1/2 šalice soka od naranče, limunade, ili mlijeka (plus za razrjeđivanje, ako je potrebno)

Ogulite bananu.
Stavite ju sa ostalim sastojcima u blender.
Miješajte na najjače dok postane gusto.
Dodajte više tekućine ako je postalo pregusto.
Poslužite odmah.

18 ožujka 2014

Često postavljana pitanja o mršavljenju i dijetama



Ako ste na dijeti, ili razmišljate da krenete na jednu, imate sreće. Sastavili smo 10 najčešće postavljenih pitanja o dijetama i mršavljenju. Uživajte!
 
1. Koliko trebam smršavjeti?
Vaš doktor vam na to može odgovoriti precizno. Važnije od težine je indeks tjelesne mase koji mjeri vašu visinu nasuprot težini.
 
2. Koja je najbolja dijeta za gubitak težine?
Svaka dijeta koja pruža sve nutrijente koji vam trebaju za zdravlje, a osi toga sadrži manje kalorija nego što vaše tijelo dnevno koristi.
 
3. Kako da održim dalje od sebe težinu koju izgubim?
Ako gubite težinu postupno i iz početka učite sebe i svoje tijelo o hrani, to će vam biti dobar početak. Tajna u održavanju težine nakon skidanja kilograma jest da uravnotežite potrebe za energijom sa unosom hrane. Jedite dovoljno kalorija da podržite potrebe svog tijela za energijom, ali ne toliko da ih tijelo sprema kao suvišnu masnoću.
 
4. Kakava je to priča o pretilosti i dijabetesu?
Pretilost povećava rizik od brojnih kroničnih bolesti, a dijabates je prva na popisu. Ljudi koji imaju više od 10 % previše težine značajno si povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
 
5. Kako da smanjim unos šećera?
Očito, smanjit ćete unos šećera kad prestanete jesti slatkiše i rafinirane grickalice, ali također treba pripaziti na 'sakriveni' šećer. Provjerite sastojke. Kukuruzni sirup bogat fruktozom i sukrozom su dvije vrste jednostavnih šećera koji dodaju puno kalorija, a ništa nutrijenata.
 
6. Koliko često se trebam vagati?
Većina nutricionista preporučuje da se ne važete više od jednom tjedno. Neki idu toliko daleko da će vam reći da kompletno zaboravite na vaganje! Puno preciznija mjera je vaša odjeća. Ako vam odjeća postaje prevelika, ide vam odlično.
 
7. Da li zaista moram vježbati?
NE MORATE, ali bit će vam puno teže izgubiti težinu bez vježbanja. Pola sata umjerenog vježbanja dnevno je minimalna aktivnost za zdravi gubitak težine. To možete održati hodanjem, trčanjem, kućanskim poslovima – svime što sagorijeva kalorije.
 
8. Što je kalorija?
Kalorija je mjerna jedinica za energiju. Hrana se mjeri u kalorijama na osnovi energije koju pruža tijelu kad je konzumirana.
 
9. Mogu li izgubiti na težini bez promjene prehrane?
Mršavljenje počinje kad sagorite više kalorija nego što ste ih pojeli. Ako morate izgubiti samo malu količinu težine, a prehrana vam je prilično zdrava, možete izgubiti težinu samo povećavanjem aktivnosti koje se sagorijeti kalorije. Ako vam je prehrana loša ili ako imate za izgubiti više od nekoliko kilograma, zaista morata naučiti novi, zdraviji način prehrane ili će vam se vratiti sva težina kad se vratite 'normalnom' jedenju.
 
10. Trebam li na dijeti jesti ribu?
Osim ako vam je iznimno zabranjena, apsolutno. Riba je bogata proteinima, ima malo zasićenih masnoća, te puno omega-3 masnih kiselina. Neki doktori preporučuju čak do 10 porcija ribe tjedno.

17 ožujka 2014

10 novih upotreba za ocat



“Ocat je jak konzervans, jer njegova kiselina ubija mikrobe i bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane,” kaže, direktor u Center for Food Safety na University of Georgia, u Griffinu. “Također je dobar dezodorans – kiselina neutralizira mirise kao što je meso u raspadanju, što može biti vrlo neugodno.”

Koristite bijeli ocat za:
1. Zamjena za limun u nekim receptima. Uzmite 1/2 žličice octa umjesto 1 žličice limunovog soka.
2. Uklanjanje mrlja od kave i čaja sa dna šalice. Premažite unutrašnjost šalice sa 2 žlice octa, pa isperite.
3. Tretman masne kose. Ocat dobro uklanja masnoću sa kose, jer čini ravnotežu u razinama pH. Šamponirajte kosu kao obično, isperite, zatim polijte kosu sa 1/4 šalice octa i opet isperite.
4. Očistite tragove soli sa čizama. Umočite meku krpu (najbolje staru majicu) u ocat, pa obrišite čizme na mjestima gdje ima bijelih tragova.
5. Učinite vunene veste mekšima. Ulijte nekoliko poklopaca octa u vodu za ispiranje u perilici.
6. Dezodoriranje otvora za otpad. Napravite kocke octa u posudi za led i obacite ih u otvor za usitnjavanje otpada. Nakon što se samelju isperite hladnom vodom.
7. Očistite čajnik ili aparat za kavu. U čajniku zakuhajte otopinu od jednakih količina octa i vode, pa prebrišite krpom. Prostor za vodu u aparatu za kavu napunite jednakom otopinom octa i vode i pokrenite kuhanje. Nakon toga nekoliko puta prokuhajte čistu vodu da uklonite okus octa.
8. Očistite perilicu suđa. Jednom mjesečno dok je mašina prazna isperite ju tako da pokrenete rad sa 1 šalicom octa koji će unutrašnjost očistiti od ostataka deterdženta i sapuna.
9. Uklonite jake naljepnice sa cijenom. Premažite ih sa nekoliko slojeva octa, ostavite da se upija 5 minuta, pa krpom uklonite ostatak naljepnice.
10. Ubijte korov u procjepima među ciglama. Napunite bocu sa raspršivačem čistim octom, pa time prskajte po korovu. (nemojte time poprskati i travu koju želite sačuvati.)

16 ožujka 2014

Jedite različito povrće da biste bili zdraviji



Nove smjernice u prehrani koje je objavila Vlada Sjedinjenih država preporučuju da se treba jesti između 5 i 9 porcija voća i povrća svakog dana.  Kad prvi put čujete taj broj, možda se čini kao puno, ali zapravo je puno lakše nego što mislite ubaciti toliko voća i povrća u svakodnevnu prehranu. Kao prvo, police na odjeću povrćarne u trgovinama prepune su svježeg voća i povrća. Osim toga, povrće i voće su najmanje skupe, a nutrijentima najbogatije namirnice u svakoj trgovini. Sa tako velikim izborom voća i povrća lako je učiniti ih hranjivim, ukusnim dijelovima dnevnih obroka i grickalica.

Kad pogledate kolika je porcija zapravo, i nije tako teško uključiti 5 do 9 komada voća i povrća na dan. Na primjer, preporučena dnevna količina zapravo je jednaka količini od 2 šalice voća i 2,5 šalice povrća na dan. Kad razmislite koliko vrsta voća i povrća vam je dostupno, te kako su cijene uglavnom niske, shvatit ćete koliko je lako doseći taj dnevni cilj.

Jedan odličan način da dobijete sve potrebne nutrijente iz voća i povrća svakog dana je u potpunosti iskorištavanje hrane koja vam je dostupna. Jedenje svakog dana iste hrane ubrzo postaje dosadno, pa zašto ne biste odabrali voće i povrće u svim duginim bojama i oblicima, kako bi svakoga dana mogli odabrati nešto drugo.

Kada kupujete voće i povrće, važno je odabrati različite boje. To je više od same estetike. Voće i povrće različitih boja sadrži različite nutrijente, a različitost boja omogućit će vam da konzumirate sve vitamine i minerale koji su vam potrebni svakog dana.

Pronalazak novih recepata je još jedan odličan način da se osigurate kako ćete konzumirati 5 do 9 porcija voća i povrća na dan. Svatko voli isprobavati nova jela, a novi recepti mogli bi vam pružiti i nove ideje kako pojesti sve to voće i povrće.

Novi recepti mogu također pružiti važnu priliku da isprobate povrće i voće koje možda nikad ranije niste jeli. Na primjer, svi jedu naranče, ali jeste li probali kivi ili mango? Što je sa špinatom i keljom? Isprobavanje novih stvari je odličan način da nađete nove omiljene namirnice dok dobivate sve važne nutrijente.

Mnogi ljudi u zabuni misle da ne moraju jesti 5 do 9 porcija voća i povrća dnevno ako uzimaju vitamnske tablete. Zapravo, ništa ne može biti dalje od istine. To je zato što voće i povrće sadrži daleko više od samih mikronutrijenata koje znanost prepoznaje i sintetizira u tabletama. Dok su ti mikronutrijenti kao vitamin C, vitamin A i vitamin E važni za dobro zdravlje, tako je i stotinjak drugih elemenata sadržanih u svježem voću i povrću. Ti elementi nisu dostupni ni u jednoj tableti, nego ih se mora unositi kroz zdravu, uravnoteženu prehranu koja sadrži dovoljno voća i povrća.

Osim toga, povrće i voće je daleko manje skupo nego vitaminske tablete. Voće i povrće je prilično jeftino, posebno kad se kupuje u sezoni i uzgaja lokalno. Na duže staze dobivanje nutrijenata koje trebate iz hrane koju jedete je daleko manje skupo, a puno zdravije za vas nego otvaranje kutije sa tabletama svakog dana.

Zato ne zaboravite staviti na tanjur svakog dana 5 do 9 porcija voća i povrća.  Možda se čini kao puno, ali možete postići taj razumni cilj jednostavnim grickanjem većine voća i povrća tijekom dana ili dodavanjem u obroke u obliku priloga i/ili predjela.