15 travnja 2014

Složenac od povrća



Ne zaboravite, meso ne mora biti u svakom obroku. Evo dobrog jela samo sa povrćem.

450 g zamrznute brokule, mrkve i cvjetače (odmznite i ocijedite)
1 vrećica krem juhe od gljiva (skuhano)
1/3 šalice kiselog vrhnja
80 g prženih kolutova luka (ima ih u McDonald'su)
1 1/2 šalica usitnjenog sira

Pomiješajte sve osim pola količine sira i prženog luka. Stavite sve u namašćenu poveću vatrostalnu zdjelu.
Pecite pokriveno na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Ukrasite ostatkom sira i prženim lukom. Pecite nepokriveno još 5 minuta.

14 travnja 2014

Nove upotrebe – pasta za zube



Pastele na zidovima
Djeca su se zaigrala na pogrešnom materijalu? Bez brige. Na meku krpu istiskajte malo paste za zube i time trljajte iscrtani zid dok se tragovi pastela ne uklone, zatim pobrišite vlažnom krpom.

Čišćenje tepiha od mrlja
Mrlju trljajte zubom pastom i grubom četkom, isperite i mrlja bi trebala nestati. U tom procesu možda ćete shvatiti koliko je cijeli tepih zaista prljav.

Čišćenje patika
Slično kao gore, trljajte patike pastom za zube i tvrdom četkom, pa obrišite vlažnom krpom.

Kožne cipele
Stavite malo paste na cipelu, trljajte mekom krpom, pa obrišite vlažnom krpom.

Odjeća sa mrljama
Podrazumijeva se da ako pasta pomaže na tepihu, očistit će i odjeću. Nanesite malo paste na mrlju i trljajte drugim dijelom odjeće dok god imate snage. Isperite vodom. Možda ćete morati ponavljati dok izvućete cijelu mrlju. Ovo možda neće biti djelotvorno na svim vrstama tkanine ili mrlja.

Čišćenje klavirskih tipki
Piano koji se često koristi znači da će tipke s vremenom potamniti. Trljajte ih starom četkicom za zube sa malo paste, pa obrišite vlažnom krpom, pa će tipke uskoro opet bijeti bijele kao nove.

Dječje bočice
Ako vam dječje bočice poprime miris ustajalog mlijeka, očistite ih četkicom za zube natopljenom sa malo paste, ali nakon toga temeljito isperite toplom vodom.

Čišćenje glačala
Na dnu glačala često se skupi nečistoća. Pasta za zube je dovoljno oštra da to lagano ukloni.

Čistač za krom
Nestalo vam je sredtva za čišćenje slavina? Uzmite malo zubne paste, premažite slavine i isperite toplom vodom.

Istrljajte nokte
Nokti na rukama i nogama izgrađeni su od istih sastojaka kao zubi. Zato ih možete trljati pastom za zube da postignete bjelinu i sjaj.

Uklonite tragove vode sa stolića
Jednostavno nanesite pastu na meku krpu i time trljajte dok mrlja ne nestane, pa obrišite vlažnom krpom. Zatim malo ispolirajte sredstvom za namještaj da ga zaštitite od slijedećeg korištenja. Ili još bolje – uzmite podmetač za čaše.

Čišćenje nakita
Zaista ustajali nakit trljajte zubom pastom na mekoj četkici, isperite mlakom vodom, pa paosušite mekim ručnikom. Nakit će biti kao sasvim novi.
Ako su mrlje zaista trvde, namažite nakit pastom, pa ostavite da djeluje preko noći. Ili otopite pastu u malo mlake vode, zaronite nakit (pogotovo prstene) i ostavite preko noći. Ujutro isperite vodom i posušite ručnikom.
Napomena: sve ovo nemojte koristiti na biserima, njih biste mogli uništiti.

Krema protiv prištića
Ako vam se prištić pojavi u vrijeme kad imate neki veliki događaj ispred sbe, jednostavno ga prekrijte sa malo zubne paste, lezite na spavanje, a ujutro ga operite mlakom vodom. Crvenilo bi trebalo sasvim nestati.

Mast za ubode pčela
Malo zubne paste ublažit će bol nakon uboda, ali najprije izvadite žalac.

Umirenje ugriza insekata
Umjesto da se grebete po sježim ugrizima komaraca, jednostavno ta mjesta namažite pastom za zube i zaboravite na svrbež i bol.

Mast protiv žuljeva
Ima isto djelovanje kao na prištićima i ugruzima komaraca. Opet, najbolje je koristiti preko noći.

Za naočale
Svi koji odlaze na ronjenje znaju da je zubna pasta najbolja pomoć za uklanjanje zaštitne folije na novim naočalama, ili čišćenje stakla da se ne zamagli nakon urona. Jednostavno ju razmažite po staklu i dobro isperite.

Odmagljivanje ogledala u kupatilu
Istim principom kao gore odmaglit ćete ogledalo nakon tuširanja. Ovo je posebno korisno ako supružnici koriste ogledalo u žurbi, ali će vam ogledalo trebati odmah nakon tuširanja.

Dopunjavanje rupica nakon čavala
Ako ste upravo izvadili čavao iz bijelog zida, a nemate čime napuniti tu rupu da ne bide previše vidljiva, uzmite bijelu zubnu pastu.
Za obojene zidove, napunite rupicu pastom, pa kad se osuši premažite ju sa malo boje za zidove.

Vješanje postera
Neki ljudi kažu da je pasta najbolje sredstvo za lijepljene postera na zid. Ako je tako, bar nećete imati neugodnih rupa na zidovima kad skinete poster!

Dezodorans
Usta vam zbog nje lijepo mirišu, pa zašto ne bi i ostalo? Odlična je za dezodoriranje odvoda, a posebno za dezodoriranje ruku nakon čišćenja ribe ili češnjaka. U tom procesu očistit ćete i požutjele nokte.

Osvježivač za auto
Stavite malu količinu paste na papirni ubrus, zgužvajte i ubacite pod sjedalo auta. Kad ostavite auto na suncu, zbog tople će se pasta otopiti i ostaviti u autu svježi miris mente.

Koju vrstu paste za zube treba koristiti
Ovih dana paste za zube imaju razne okuse, boje i gustoće. Za savjete u ovom članku najbolje je držati se starinske bijele paste za zube koja nije nalik na gel.

Izvucite najbolje iz tube
Prije nego što potrošite pastu za zube sa svim ovim savjetima, ubacite tubu u mlaku vodu, ostavite nekoliko minuta. Zatim nećim ravnim (kao što je držak noža) istiskajte ono malo paste što još ima, počevši od kraja tube prema otvoru. Time ćete iskoristiti SVU pastu za onaj novac koji ste dali za nju!

08 travnja 2014

Pizza kao složenac



900 g mljevenog mesa
1 sjeckani luk
1 sjeckana zelena paprika
110 g gljiva iz konzerve
910 g umaka za tjesteninu iz staklenke
300 g umaka za pizzu (kupovni)
110 g ljute kobasice
450 g ribanog sira mozzarella
3 šalice ne-skuhane tjestenine (mašnice ili pužići)

Kuhajte tjesteninu oko 20 minuta. Dinstajte mljeveno meso na luku i papriki. Pomiješajte sve sastojke osim sira u velikom namašćenom limu. Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta. U zadnjih 5 minuta dodajte sir.

07 travnja 2014

11 novih upotreba za sol



Razmislite dva puta prije nego bacite sol preko ramena ― ovaj pojačivač okusa je zaista koristan. “Sol ne voli vodu, pa može izvući vlagu iz svakog jela,” kaže Wolke. “Zrna soli su vrlo tvrda, zato dobro funkcioniraju kao abraziv.”

Koristite sol za:
1. Mućkanje jaja ili vrhnja što brže. Dodajte malo soli prije mućkanja.
2. Čišćenje leda sa prilaza kući. I kuhinjska sol može pomoći umjesto one koju koriste gradski čistači.
3. Održavanje piletine i puretine vlažnom. Utrljajte sol u unutrašnjost ptice prije pečenja.
4. Spriječavanje dinstanih jela sa patlidžanom i tikvicama da se raskvase. Pospite sol na povrće prije kuhanja.
5. Uklanjanje ljepljivog taloga na glačalu. Prođite vrućim glačalom (bez pare) preko običnog papira posutog sa soli.
6. Čišćenje odvoda. Ulijte vrelu, jaku otopinu (1/2 šalice soli na litru vode) kroz odvod.
7. Uklanjanje nečistoće sa lisnatog povrća kao što je špinat. Operite takvo povrće u kupki od slane vode.
8. Spriječavanje mraza da se nakupi na unutrašnjoj strani stakla automobila. Trljajte staklo otopinom od 2 žličice soli u 1 litri vrele vode. Posušite krpom.
9. Uklanjanje mrlja od vina sa odjeće. Rastegnite tkaninu preko zdjele, pospite mrlju sa dosta soli, a onda preko toga nalijevajte oprezno vruću vodu.
10. Spriječavanje ljuskin jajeta da puknu prilikom kuhanja. Dodajte malo soli u vodu za vrijeme kuhanja.
11. Brzinsko hlađenje boce šampanjca. Stavite led oko boce u kantici, pa dodajte nekoliko žlica soli. Slažite slojeve leda i soli sve dok ne pokrijete gotovo cijelu bocu. Dodajte i malo vode. Za 10 minuta; poslužite.

02 travnja 2014

3 načina kako se riješiti ovisnosti o šećeru



Šećer može biti jedan od najgorih načina za uništavanje zdrave prehrane.
Ovdje je opisana strategija u 3 koraka kako smanjiti čežnju za slatkim kad se pojavi.

Skrenite pažnju

Prva linija obrane protiv čežnje za slatkim je jednostavno pronaći nešto drugo čime ćete se baviti – istog trena. OK, napisala sam “jednostavno”, misleći da je to zaista lako napraviti. Baš i nije, ali ako možete svoje misli fokusirati na nešto drugo, čežnja za slatkim će vjerojatno nestati. Evo nekih ideja za skretanje pažnje:
  • Okupajte se
  • Vježbajte dizati utege
  • Operite zube
  • Surfajte internetom
  • Čitajte knjigu ili časopis
  • Pišite nešto

Zamjena

Ako se dogodi da si zaista ne možete dovoljno skrenuti pažnju, drugi korak je pronaći zdraviju opciju. Ovdje je popis stvari kojima možete zadovoljiti svoju čežnju.
  • Proteinski napitak – pripremiti si zdravi napitak pun proteina, sa omiljenim okusom.
  • Vitamini za žvakanje. Tablete vitamina C koje možete žvakati barem imaju malo slatkasti okus. Samo nemojte pretjerati – dnevna potrebna doza vitamina C je oko 2000 mg.
  • Grčki jogurt sa proteinskim praškom od vanilije dat će vam potrebne proteine sa malo slatkog okusa.
  • Tamna čokolada: gorko-slatka poslastica dobra za zdravlje! Ali, ako odaberete sladiti se sa tamnom čokoladom, sjetite se da i u njoj ima dosta kalorija.
  • Pojedite neko voće. Bobice tamnog grožđa su slatke, ali imaju puno vlakana i antioksidansa.

Predajte se (bez predaje)

Ako sve ostalo zakaže, skretanje pažnje nije dovoljno i alternativa je samo drugačijeg okusa, onda si dozvolite uživanje… ali učinite to MUDRO. To ne znači da smijete proždrijeti vrećicu čipsa ili kutiju keksa. Kad odlučite uživati, učinite to umjereno da se ne pojavi krivnja.
I eto – 3 koraka koja bi vam mogla zaustaviti želju za slatkim!
Imate li kakav dodatni savjet za smanjivanje konzumacije šećera?

01 travnja 2014

Hrana "sve-u-jedan"



U ovom članku bit će nekoliko recepata za jela koja se pripremaju u jednoj posudi, ali sastojke možete prilagoditi svom ukusu ili koristiti ono što vam je pri ruci.

1 šalica osnovnog sastojka
1 šalica drugog sastojka
1-2 šalice škrobnog sastojka
1 1/2 šalice veziva
1/2 šalice "začina za ukus"
preljev

Evo nekih primjera takvog recepta:

Osnovni sastojak
Tuna (220 g u konzervi)
Piletina
Puretina
Šunka
Pečena govedina
Hamburger

Drugi sastojak
Gljive
Tvrdo kuhana jaja
Bilo koje konzervirano, zamrznuto ili svježe povrće (celer, mrkva, grašak, mahune, brokula, rajčica i slično.)
Ili dodajte još jednu šalicu osnovnog sastojka

Škrobni sastojak
Riža
Tjestenina
Krumpir
Tortilja

Vezivo
Kiselo vrhnje
majoneza
krem juha od piletine, gljiva, celera
krem umak (bijeli umak)
umak od rajčice ili umak za tjesteninu
umak za enčilade
kravlji sir

Napomena: ako vam se složenac čini suh, dolijte 1/4 do 1/2 šalice vrhnja, mlijeka ili pileće juhe

Začini za ukus
Punjene ili samo zrele masline
Orasi, bademi ili indijski oraščić
Vodeni kesteni
Pimento
Vlasac
sir

Začini
Sjeckani češnjak
Sjeckani luk
Sjeckana zelena paprika
Umak Worcestershire
Umak od limuna
Umak od soje

Preljev
Kineska tjestenina
Čips od krumpira
Smrvljeni keksi
Smrvljene kockice suhog kruha
sir

Uzmite sve sastojke koje ćete koristiti i izmiješajte ih u namašćenoj velikoj vatrostalnoj zdjeli. Ako je većina sastojaka sirova, kao povrće, tada pecite na 180 stupnjeva oko 30-45 minuta ili dok sve jednako omekša.
Ako je sve što koristite već skuhano onda pecite na istoj temperaturi oko 20 minuta ili dok se sve dobro zagrije.
Ovdje možete miješati sastojke kako god želite, ali možda vam neće biti ukusno dodati umak od soje u jelo sa krem juhom ili umak za enčilade u Talijanski složenac.
Kada dodajete preljev, sastojak koji ćete koristiti naprije pomiješajte sa malo otopljenog margarina, pa tek onda složite preko jela.
Kad poslužujete složenac, uz njega stavite i malu zdjelicu sa kiselim vrhnjem ili jogurtom.