31 srpnja 2014

Kuhanje sa uljima



Svi znaju da je hrana koju jedemo važna za popravak zdravlja, ali kako kuhamo tu hranu može također biti važno. Budući da tako puno ulja i maslaca tvrdi da su najbolji, može biti prilično teško shvatiti koje treba koristiti, a koje odbaciti.

1.  Ulje bučinih sjemenki
Ulje bučinih sjemenki je popularno, jer mnogo liječnika tvrdi da ono može siziti rizik od srčanih bolesti.  To ulje ima malo zasićenih masnoća, puno mono-nezasićenih masnoća i nudi najbolju kombinaciju masnih kiselina u usporedbi sa ostalim uljima.

Ovo ulje možete koristiti za dinstanje, kao marinadu i na laganoj temperaturi za suho prženje.  Ima prazan okus, zbog čega je odlično za kombiniranje sa raznim začinima.  Za razliku od ostalih ulja ovo vam neće promijeniti okus jela.

2.  Maslinovo ulje
Maslinovo ulje nudi specifičan okus sa puno sastojaka zdravih za srce.  Ulje je bogato mnono-nezasićenim masnoćama, pomaže smanjiti razinu kolesterola i smanjuje rizik od karcinoma.  Također je bogato antioksidansima i ima vrlo dug rok trajanja.

Iako se može koristiti za kuhanje, zdravije je bez kuhanja, recimo u salati i umaku.  Kad ga koristite za kuhanje zagrijavajte ga na laganoj temperaturi, i izbjegavajte preveliki plamen.

3.  Maslac
Maslac je hrana koja postoji već puno, puno godina.  Ima dobar okus, te je izvor vitamina A i drugih vitamina topivih u masnoći, kao što su E, K, i čak D.  maslac se proizvodi od prirodnih sastojaka, te nije kemijski ili umjetno obrađen.

Maslac možete koristiti za kuhanje, pečenje ili kao namaz.  Možete ga i spojiti sa kremastim umacima, marinadama, pečenim jelima ili čak kruhom.

4.  Margarin
Margarin je prvobitno bio predstavljen kao zamjena za maslac visoke masnoće.  Ali kad je tek stvoren bio je pun trans masnoća, supstance za koju sad znamo da razvija loš kolesterol.

Kao tvar za kuhanje, margarin ima dobar okus, manje masnoća nego ulja i maslac, i lako ga je mazati.  Dostupan je u različitim vrstama i dobar je izvor vitamina E.

Kad se radi o kuhanju sa uljima, na raspolaganju vam ih je nekoliko.  Postoji puno više vrsta nego što je spomenuto ovdje, iako su ove opisane vrste najpopularnije.  Zdrava prehrana uključuje zdravo kuhanje hrane – a tu ulje za kuhanje preuzima glavnu ulogu.

27 srpnja 2014

10 pravila za uklanjanje mrlja

Mrlje su neizbježne, ali zaista nema potrebe da koristite jake kemikalije kako biste ih uklonili.

  • Odmah krenite u akciju! Što brže "napadnete" mrlju, veće su šanse da ćete ju u potpunosti ukloniti.
  • Obrišite ostatke. Čistom krpom ili papirnim ručnikom pokušajte upiti što više tekućine koju ste prolili. Ako su u pitanju sasušeni ostaci hrane, uklonite ih ne previše oštrim nožem.
  • Nemojte dopustiti da se mrlja osuši. Ako niste u mogućnosti odmah se pozabaviti čišćenje, isperite ju hladnom vodom, poprskajte mineralnom vodom ili prekrijte vlažnim ručnikom.
  • Ponovo smočite mrlju. Ako se mrlja ipak posušila (ili ste našli stariju mrlju koju ranije niste uočili), istrljajte je biljnim glicerinom prije ostalih pokušaja uklanjanja.
  • Nemojte koristiti toplu vodu. Većina mrlja samo će "otvrdnuti" i tada će ih biti još teže ukloniti. Ako po prvi put pokušavate skinuti tu mrlju, koristite samo hladnu ili vrlo mlaku vodu.
  • Počnite što nježnije. Najčešće je najbolje rješenje za uklanjanje mrlja samo mineralna voda ili blagi sapun.
  • Uvijek počnite čistiti mrlju sa vanjskog ruba prema sredini. Ukoliko krenete sa čišćenjem izvana, nećete stvarati krug i povećavati mrlju.
  • Mrlju nemojte trljati. Radije ispod mrlje postavite nešto upijajuće (papirni ručnik, obični ručnik, kuhinjsku krpu) i zatim na mrlju prskajte sredstvo za čišćenje mrlja, tako da ono prodite sve do podloge. Čim se namoči, promijenite podlogu - radite tako sve dok se mrlja ne očisti.
  • Mrlju počnite uklanjati sa unutrašnje strane tkanine, a tek onda sa prednje. Ako je moguće, podlogu postavite ispod mrlje sa prave strane tkanine, a prskajte mrlju sa "krive", točnije unutrašnje strane ako je riječ o odjevnom predmetu kao što je majica, košulja i slično.
  • Kada koristite sredstvo za uklanjanje mrlja, veća količina ne znači da ćete mrlju uspješnije ukloniti. Ukoliko se mrlja ne počne uklanjati nakon početnog pokušaja, radije odustanite i uzmite neko drugo sredstvo.

26 srpnja 2014

Promijenite svoju prehranu



Kao što možda znate, ne davanje goriva u obliku pravih nutrijenata može utjecati na cjelokupno stanje tijela. Iako je zdrava prehrana važna, postoje mitovi koji vas mogu uništiti ako ih poslušate.

Ovdje se nalaze neka rješenja za mitove o zdravoj prehrani.

1.  Vježbanje na prazan stomak.
Ako slušajte zvuk krčanja u stomaku, to vam vaše tijelo nešto pokušava reći.  Ako ga ne poslušate, tjerate tijelo da radi bez goriva.  Prije vježbanja ili bilo koje fizičke aktivnosti pojedite nešto lagano, na primjer jabuku.

2.  Oslanjanje na energetske napitke i pločice.
Iako je u redu koristiti ih povremeno, to vam neće dati antioksidanse koji spriječavaju karcinom.  Voće i povrće su najbolji izbor, jer puni su vitamina, minerala, tekućine i vlakana.

3.  Preskakanje doručka.
Preskakanje doručka nikad nije dobra ideja, jer sa doručkom se započinje dan.  Vaše tijelo treba gorivo što je prije moguće, a bez njega bit ćete gladni cijeli dan.

4.  Dijete sa smanjenim ugljikohidratima.
Vaše tijelo treba ugljikohidrate za mišiće i spremanje energije. 

5.  Jedenje svega što želite.
Jedenje zdravo i vježbanje ne daje vam propusnicu da jedete sve što vam padne napamet. Svima trebaju isti nutrijenti bilo da vježbaju ili ne, kao i povrće i voće.

6.  Nema dovoljno kalorija
Iako gubitak težine uključuje kalorije, izgubiti ju prebrzo nije rješenje. Ono što trebate jest ciljati na pola do 1 kg tjedno.  Uvijek se pobrinite da u dnevnoj prehrani imate dovoljno kalorija da vaše tijelo može raditi bez poteškoća.  Ako počnete prebrzo gubiti težinu, pojedite više hrane.

7.  Odbacivanje gaziranih pića i alkohola.
Voda, mlijeko i voćni sok su najbolja pića za aktivne ljude.  Trebate ih piti često, a ne tek kad se pojavi žeđ.  Dok postanete žedni vaše tijelo je već previše iscrpljeno.

Promjena načina prehrane uvijek je odličan korak prema zdravijoj prehrani i utjecat će na cjelokupni rad vašeg tijela.  Što zdravije jedete, to ćete se bolje osjećati.  Bez obzira koliko imate godina, trebate ipak težiti zdravijoj prehrani.  Jednom kad pokušate u kratkom vremenu shvatiti ćete koliko vam to mijenja život – na bolje.

25 srpnja 2014

Najsmješniji vicevi

Vidi policajac dijete kako pored kioska plače svom snagom.
"Zašto plačeš, maleni?", upita policajac.
"Još nije izišao Zagor!"
A policajac zaurla: "Izađi, Zagore, nećemo ti ništa!"

Motociklist udario vrapca u letu. Zastao je, vidio da je ptičica preživjela, pa ju je ponio kući. Stavio ga je u krletku sa malo kruha i vode.
Oko sat vremena kasnije, vrabac je došao k sebi, pa je ogledao oko sebe.
"Rešetke, kruh, voda... O, Bože, ubio sam motociklista!"

Razgovaraju dvije plavuše.
"Jesi čula da je našeg dimnjačara udario auto?"
"Strašno! Više nismo sigurni ni na krovu!"

"Baš čitam knjigu o zanimljivostima iz životinjskog svijeta", govori žena mužu. "Nisam znala da su ovce među najglupljim životinjama na svijetu."
"Jesu, janje moje, jesu..."

Uhvatio papagaj zlatnu ribicu.
Ona ga, bezvoljno, upita: "Hajde, reci mi, koje su tvoje tri želje?"
Papagaj odgovori "Koje su tvoje tri želje?"

Pilot panično zove kontrolni toranj.
"letimo nad oceanom, a nemamo više goriva! Što da radim?"
A kontrolor odgovori: "Ponavljaj za mnom: Oče naš, koji jesi..."

Zastupnika u Saboru pogodio infarkt i završio je u bolnici. Stiže mu telegram:
"Što skorije ozdravljenje želi vam Sabor, sa 250 glasova ZA i 145 glasova PROTIV!"

Mujo i Haso se upisali na tečaj za padobrance.
Kad su primili upute, skočili i povukli ručice padobrana. Ništa se ne dogodi.
Povuku oni ručice od rezervnih padobrana - i opet ništa.
Mujo će na to: "Vidjet ćeš, kakve smo sreće danas, ni džip nas neće čekati..."

"Bona, Fato, ako riješiš ovu zagonetku, ljubit ću te do jutra", kaže Mujo. !Ali ako ne riješiš, ništa od toga!"
"Ajde, pitaj", spremna je Fata.
"Koja je ovo životinja: ima rep, četiri noge, mijauče i pije mlijeko?"
"Krokodil!"
"A jes, Fato, ti uvijek pogodiš!"

Razgovaraju dvije poslovne prijateljice.
"Ovo ovdje je fotografija mog sirotog muža..."
"Oh, pa kad je umro?"
"Ma nije umro, samo je zaista siroti."

24 srpnja 2014

Čokolada postaje sve bolja i bolja

Čokolada je jedna od narasprostranjenijih namirnica na svijetu. U posljednje vrijeme sve se više ističu njena pozitivna svojstva. Može li čokolada biti dobra za vas? Sto grama čokolade sadrži prosječno 500 kalorija, 8 g proteina, 60 g ugljikohidrata i 30 g masti, te sitne količine kalcija i željeza. Tamna čokolada u sebi sadrži flavonoide, skupinu antioksidansa koja povoljno djeluje na krvožilni sustav i štiti od raka. Antioksidansi iz čokolade utječu na smanjenje LDL (lošeg) kolesterola, koji se povezuje sa srčanim bolestima. Brojna istraživanja pokazala su da tamna čokolada pozitivno utječe na snižavanje krvnog tlaka, međutim nijedno nije pokazalo te učinke na duže vrijeme.
Stručnjaci misle da ljudski organizam ne podnosi velike količine neprerađenog kakaovca, a za terapeutski učinak trebalo bi pojesti najmanje 100 g tamne čokolade na dan. Ipak, tako bismo u tijelo unijeli i previše kalorija, te više od 30 % masnoća. Zato, u redu je povremeno gricnuti čokoladu (po mogućnosti uvijek tamnu), ali ne treba pretjerivati.

Čokoladni kolačići sa kremom u sredini

120 g maslaca
4 kockice tamne čokolade
2 jaja
2 žumanjka
60 g šećera
10 g brašna

Zagrijte pećnicu na 200°C, a lim za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.
Na pari zagrijavajte čokoladu i maslac dok se otope.
Razmutite jaja, žumanjke i šećer da dobijete gustu, gotovo bijelu kremu.
Polako tu kremu pomiješajte sa otopljenom čokoladom i maslacem, uz neprekidno miješanje. Umiješajte brašno da se smjesa lagano zgusne.
Ulijte tijesto u kalupe (plitke šalice, tzv. ramekins) i pecite 6-7 minuta. Sredina kolača bit će vrlo mekana. Preokrenite kalupe na tanjure i ostavite tako da odstoje 20-ak sekundi. Uklonite kalupe, pa poslužite sa tučenim vrhnjem.
Pripazite, unutrašnjost kolača je vrlo vruća!
Uživajte!

23 srpnja 2014

Garfieldov vodič za dobar život

Mačka nikad ne možeš uistinu posjedovati. Možeš ga jedino usrećiti i nadati se da te neće ostaviti zbog nekog boljeg, recimo dostavljača pizze. Evo nekoliko najbolji savjeta najpoznatijeg mačka, Garfielda:

Neka mačak napravi prvi potez. Nemoj mi prilaziti i očekivati da ću uživati u tome. Ja ću prići tebi - pod mojim uvjetima i kad ja to poželim.
Kad sretnem novo ljudsko biće, odmah vidim je li on ili ona tip za mačke. Ako me pomazi i uguši zagrljajem - fuj! To je definitivno gotovo prije nego je i počelo. Ali ako me ignorira, ili je alergičan ili uplašen, onda će mi biti neodoljiv. Za razliku od pasa kojima je sve dobro, mačak voli izazov. Neka uvijek namač napravi prvi korak ili se suočite s posljedicama.

Budi pristojan. Ako ti donesem mrtvog glodavca, očekujem da mi zahvališ. Ako nisi raspoložen za glodavca, oraspoloži se. Ispravne reakcije: počeši me iza uha, pohvali me i stavi darna nekakav pijedestal ili možda u dobro osvijetljen ormarić u dnevnoj sobi.

Izgledam li kao da trebam psa? Cijenim to što misliš na mene, ali shvati me ozbiljno - pas?! Zašto me jednostavno ne bi bacio u hektolitar sline i zavaljo u buhe? Pas jede moju hranu i kopa po mojoj posudi s pijeskom. Pas koji ti je upravo polizao lice je prije toga upravo prekopao i polizao moju kutiju za izmet. Mljac!

Izgledam li usitinu kao da trebam vestu? Mislim da je to dovoljno.

Nauči jezik. Lagani mijau dok me maziš znači "To je lijepo, možeš nastaviti". Produljeni mijau znači "Gladan sam - nahrani me ili ću se pokakati u kadu". Duboki, glasan mijau znači "MOja kutija za izmet vrlo gadno smrdi". Piskutavi mijau znači "Idiote, stojiš mi na repu!"

14 do 18 sati sna na dan je normalno. Nisam lijen, depresivan ili narkoleptičan. Umoran sam. I ti bi isto bio kad bi na pameti imao toliko stvari kao ja.

22 srpnja 2014

Stvari koje vam PEDIJATAR neće reći

Želite li izbjeći gužvu kod pedijatra? Dođite sredinom tjedna, najbolje rano ujutro ili tek nakon pauze.

Iako, prema istraživanjima, upale uha kod djece starije od 2 g. prolaze bez lijekova kao što su antibiotici, mnogi lijčnici ipak vole izdati recept.

Želite da vaša beba manje osjeti bol dok ju cijepimo? Pitajte doktora ili medicinsku sestru smijete li dojiti bebu za vrijeme cijepljenja. Ako više nije dojenče, zatražite da se koristi gel sa anestetikom.

Nikad nemojte tražiti da "nabrzinu" pogledamo i brata ili sestru, ukoliko i to dijete nije naručeno i nema uputnicu.

Ponekad nemamo dovoljno vremena za bolesnike, zato čim uđete u ordinaciju pitajte ono što vas najviše zanima i što je najvažnije za dječje zdravlje.

Iako ću vam reći da je za bebu bolje pustiti ju da plače dok ne zaspi, nemojte me pitati jesam li to provodila sa svojom djecom. Najjednostavniji odgovor je - NISAM.

Pitajte medicinsku sestru zahtijeva li situacija sa djetetom hitni pregled ako vas nešto posebno zabrinjava. Ako sestra kaže da je stanje alarmantno, pronaći ćemo vremena i izvan rasporeda, te uputiti na pregled djeteta u bolnici.

Jako često roditelji kažu "Nisam djetetu davala Lupocet, jer sam htjela da vi utvrdite kolika je temperatura", ili što je još gore "Nisam joj dala pumpicu, jer sam htjela da vi čujete to hripljanje". Odgađajući primjenu terapije koja ublažava simptome koje dijete podnosi, samo mu činite loše i mučite ga.

Ako pred djetetom doktoru govorite "On ne voli da su se diraju uši", podsjetit ćete ga da je posljednji pregled bio neugoda i nastat će plač i nemir. Pomozite doktoru tako što ćete radije reći "Sad će ti doktor pogledati uho".

Da, uvijek postoji rizik da će dijete pokupiti neki virus u čekaonici, baš kao i bilo gdje drugdje. Klice su posvuda, a nismo u mogućnosti dezinficirati prostoriju baš nakon svakog pacijenta. Ponesite sa sobom djetetovu omiljenu igračku, pa ako baš dotakne nešto u čekaonici, očistite mu ruke vlažnom maramicom.

Nemojte djetetu govoriti da će dobiti injekciju ako se ne bude pristojno ponašalo. Nije moj posao da ga odgajam.

Osiguranje će plaćati samo za one pretrage i preglede koji su navedeni na uputnici.

Liječnici drugih specijalnosti zarađuju i dvostruko više novca. Na nas pedijatre bolesnici kake, piške, povraćaju i još gore. Ali nemojte vi zbog toga vikati nanas, očito je da volimo pomagati djeci ako to sve podnosimo.

21 srpnja 2014

Često postavljana pitanja o mršavljenju i dijetama



Ako ste na dijeti, ili razmišljate da krenete na jednu, imate sreće. Sastavili smo 10 najčešće postavljenih pitanja o dijetama i mršavljenju. Uživajte!
 
1. Koliko trebam smršavjeti?
Vaš doktor vam na to može odgovoriti precizno. Važnije od težine je indeks tjelesne mase koji mjeri vašu visinu nasuprot težini.
 
2. Koja je najbolja dijeta za gubitak težine?
Svaka dijeta koja pruža sve nutrijente koji vam trebaju za zdravlje, a osi toga sadrži manje kalorija nego što vaše tijelo dnevno koristi.
 
3. Kako da održim dalje od sebe težinu koju izgubim?
Ako gubite težinu postupno i iz početka učite sebe i svoje tijelo o hrani, to će vam biti dobar početak. Tajna u održavanju težine nakon skidanja kilograma jest da uravnotežite potrebe za energijom sa unosom hrane. Jedite dovoljno kalorija da podržite potrebe svog tijela za energijom, ali ne toliko da ih tijelo sprema kao suvišnu masnoću.
 
4. Kakava je to priča o pretilosti i dijabetesu?
Pretilost povećava rizik od brojnih kroničnih bolesti, a dijabates je prva na popisu. Ljudi koji imaju više od 10 % previše težine značajno si povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
 
5. Kako da smanjim unos šećera?
Očito, smanjit ćete unos šećera kad prestanete jesti slatkiše i rafinirane grickalice, ali također treba pripaziti na 'sakriveni' šećer. Provjerite sastojke. Kukuruzni sirup bogat fruktozom i sukrozom su dvije vrste jednostavnih šećera koji dodaju puno kalorija, a ništa nutrijenata.
 
6. Koliko često se trebam vagati?
Većina nutricionista preporučuje da se ne važete više od jednom tjedno. Neki idu toliko daleko da će vam reći da kompletno zaboravite na vaganje! Puno preciznija mjera je vaša odjeća. Ako vam odjeća postaje prevelika, ide vam odlično.
 
7. Da li zaista moram vježbati?
NE MORATE, ali bit će vam puno teže izgubiti težinu bez vježbanja. Pola sata umjerenog vježbanja dnevno je minimalna aktivnost za zdravi gubitak težine. To možete održati hodanjem, trčanjem, kućanskim poslovima – svime što sagorijeva kalorije.
 
8. Što je kalorija?
Kalorija je mjerna jedinica za energiju. Hrana se mjeri u kalorijama na osnovi energije koju pruža tijelu kad je konzumirana.
 
9. Mogu li izgubiti na težini bez promjene prehrane?
Mršavljenje počinje kad sagorite više kalorija nego što ste ih pojeli. Ako morate izgubiti samo malu količinu težine, a prehrana vam je prilično zdrava, možete izgubiti težinu samo povećavanjem aktivnosti koje se sagorijeti kalorije. Ako vam je prehrana loša ili ako imate za izgubiti više od nekoliko kilograma, zaista morata naučiti novi, zdraviji način prehrane ili će vam se vratiti sva težina kad se vratite 'normalnom' jedenju.
 
10. Trebam li na dijeti jesti ribu?
Osim ako vam je iznimno zabranjena, apsolutno. Riba je bogata proteinima, ima malo zasićenih masnoća, te puno omega-3 masnih kiselina. Neki doktori preporučuju čak do 10 porcija ribe tjedno.

14 srpnja 2014

6 poruka koje mu nikad ne biste trebali poslati



Kad se radi o SMS porukama, užasno je lako čovjeku poslati pogrešnu poruku – doslovno i preneseno. S obzirom da su se SMS poruke razvile tek prije desetak godina, umjetnost slanja savršene poruke tek treba stvoriti.
A iako sigurno već znate da važne razgovore – bilo da ste ljuti na njega ili želite razgovarati o budućnosti – nikad ne treba obavljati preko SMS-a, postoje i druge poruke koje nikad ne treba slati na ovaj način.
“Veselim se slijedećim ovakvim noćima sa tobom.”
aludiranje na budućnost koju ćete dijeliti – bez obzira koliko se poruka čini bezazlenom – zaista je zabranjeno na početku nove veze, kaže Laurie Davis, osnivačica web stranice eFlirtexpert.com i autorica knjige Love at First Click. Ponekad se žene požure i sagrade fantazije koje uključuju budućnost sa novim čovjekom, ali dečki obično ne idu tako brzo u tome smjeru, objašnjava ona. A svaki nagovještaj ozbiljne veze mogao bi prepasti njega – ili bilo koga: zar se vi ne biste bojali kad bi vam dečko poslao takvu poruku nakon prvog spoja?
pošaljite radije ovo: “Prošla noć je bila zabavna. Slijedeći put kod mene?” fokusirajte se samo na slijedeći spoj, a ne vrijeme iza toga, savjetuje Davis. Te izbjegavajte biti prespecifični – kao predlaganje datuma ili mjesto izlaska – jer to ga može učiniti zatvorenim.
“Želiš li upoznati moje roditelje ovog vikenda?”
za muškarca, upoznavanje roditelja svoje djevojke i strah od svih vrsta neugodnih situacija, posebno u ranim fazama vaše veze, objašnjava Guy Blews, autor knjige Realistic Relationships. Ne samo da ovakva poruka vrišti, “Zaista sam ozbiljna u vezi s tobom!”, zaista ne postoji način da dečko to odbije bez da nastane svađa, dodaje Blews .
pošaljite radije ovo: “Moji roditelji dolaze u grad u subotu, pa se ja možda neću moći družiti s tobom.” Ako on pokaže ikakvo zanimanje za njihov posjet, možete spomenuti da je on dobrodošao na vašoj večeri sa njima, ali ostanite na tome, preporučuje Blews. “Ako vas cijeni, bit će spreman ostaviti dobar dojam na vaše roditelje, a takvog dečka i želite da oni upoznaju.”
“Gdje si bio?”
“Dvije riječi,” kaže Blews. “Traženje krivnje.” Optuživanje tipa za bilo što je najbolji način da se osjeća zlostavljano, jer praktično mu govorite da ste očajni, dodaje on.
pošaljite radije ovo: “Hej, kako si?” ako mu se sviđate, to je dovoljno da vam spremno odgovori, kaže Blews. Ako vam ne odgovori odmah, pošaljite mu istu ovu poruku par dana kasnije, ali samo tada. Ako i dalje ne odgovora vrijeme je da ga zaboravite i krenete dalje sa životom.
“Trebamo biti prijatelji na Facebooku.”
Davis kaže da se ovo većinom čuje od mlađih žena. Vjerojatno samo želite prijateljicama pokazati slike svog novog dečka, ali osjećate se neugodno zbog toga. Problem? Neki dečko to mogu shvatiti kao "Želi promijeniti svoj status na 'u vezi' sa mnom," Davis objašnjava.
pošaljite radije ovo: napravite sliku svoje Facebook stranice i pošaljite mu s porukom, “Pokazat ću ti ja svoju, ako ti meni pokažeš svoju,” savjetuje Davis. To je više flerta i ne čini se kao nekakva ponuda.
“Što si naumio?” (poslano bilo kad poslije ponoći)
osim ako ste spremni na vezu za jednu noć nasuprot ozbiljnoj vezi, ova poruka dečku šalje sve pogrešne signale. Mogli biste mu baš poručiti i, “Želiš li se poseksati?” jer to je u osnovi ista poruka, kaže.
pošaljite radije ovo: “Nosim na sebi nešto za što mislim da bi ti se svidjelo.” Pošaljite to prije ponoći, pa ćete mu dati priliku da poželi više bez pretpostavke da ste usamljeni, očajni, uspaljeni, kaže Blews.
“Mislim na tebe.”
ovo bi moglo upaliti kod dečka sa kojim ste više godina, ali poslati to dečku sa kojim ste tek počeli hodati, možda ne shvaćate da ste tako postavili digitalnu ploču na kojoj piše da vam se zaista, zaista sviđa – što bi ga moglo preplašiti, upozorava Davis. Iz muške perspektive, to može biti previše i prerano.
pošaljite radije ovo: “Bilo mi je lijepo s tobom. Učinimo to opet uskoro.” Prije nego postanete ozbiljni s nekim, izlaženje treba biti zabavno. Recite mu da vam se sviđa – i da vam je bilo lijepo na spoju – bez davanja dojma da ste već počeli planirati vjenčanje, kaže Davis. On baš ne mora saznati taj dio!

07 srpnja 2014

3 razgovora koja morate obaviti prije nego kažete ‘Uzimam’



Dogodilo se brzo. Jučer ste čitali njegove poruke sa prijateljicama i nadali se trećem spoju, a danas vas dvoje dijelite stan. Oboje znate u kojem smjeru ste krenuli - super! – pa ako vas već nije zaprosito, i to će se dogoditi uskoro.
Ali prije nego se zanesete, važno je razgovarati o nekoliko tema za koje se nije činilo prikladno spomijati dok ste samo izlazili. Zašto? “Možda mislite da ste na istoj stranici, ili da ćete na tome poraditi usput, ali takve pretpostavke vode do nesretnih brakova,” upozorava Karen Sherman, psihijatrica i autorica knjige Marriage Magic! Find It, Keep It, and Make It Last.
Zato to ne odgađajte za neki drugi dan: obavite ova tri razgovora sada i osigurajte si sretniji život kasnije.
Razgovor o “društvenom životu”
Ako je on prilično društvena osoba, a vi ste više za ostanak kod kuće – ili je on više za usklađivanje posla i kuće, dok ste vi radoholičarka – imamo loše vijesti: ne očekujte da se bilo što od toga promijeni samo zato što ste se zaručili, sudeći prema K. Sherman. “Razgovarala sam sa mnogim parovima koji su pretpostavili da će se jedno od njih smiriti na društvenom planu, ili da će se prilagoditi navikama druge osobe nakon vjenčanja. Ali najčešće, to se uopće ne događa,” objašnjava ona. Ne brinite – postoji rješenje: važan je kompromis.
Samo se sjetite: “Moramo razgovarati ” su dvije riječi koje dečki najviše mrze, objašnjava Sherman. Zato preskočite sve uvode i pitajte ga direktno misli li da će se njegove navike vezane uz posao ili društveni život mijenjati kad se vjenčate. Ako ono što vam odogovri nije u skladu sa – pa – onim što želite čuti, onda će on možda pristati na izlaske samo jednu noć tjedno, a vi ćete obećati prestati raditi vikendom. Oboje morate biti spremni na dogovore, kaže Sherman.
Razgovor “Gdje ćemo završiti?”
Znači, preselili ste se u novi grad zbog posla i zatim upoznali gdina Savršenog. U nekom trenutku suočit ćete se sa odlukom: ostati, otići ili preseliti u predgrađe, kaže Sherman. A prije nego ga pitate za njegovo mišljenje, morate znati i što vi želite. Prvo zapitajte sebe, “Gdje želim živjeti za 5-10 godina od sada, te koliko mi je to važno?” preporučuje Sherman. A ako želite biti bliže obitelji – ili mislite da bi on to želio – recite tako! Nakon svega, ako živite u Čokadincima, a rođeni ste u Osijeku dok je on odrastao u Virovitici, vi biste se mogli osjećati “kod kuće ” dok on ima drugačije odeje gdje ćete doživjeti 40-e godine života, kaže Sherman.
Razgovor “Djeca”
Postoje neke teme prevažne da ih se izbjegava, kaže Sherman. Ovo je jedna od takvih. A ako vam razgovor o djeci ne ide dalje od toga da ste se složili da ih oboje želite jednoga dana, to nije dovoljno. Nakon svega, ako znate koliko mnogo ih želite imati, i želite početi pokušavati što prije, takvi detalji mogu biti veliki trn u vašem braku ako želje nisu obostrane, kaže Sherman. Dok se on ne čini spremnim, u redu je – i produktivno – razgovarati o specifičnostima, naglašava Sherman. Ne zaboravite razgoovarati o tome kako želite odgajati djecu – stvari kao što su stil discipline, škola ili religija su važne. Prije nego postavite pitanje, pogledajte njegovu obitelj i odrastanje – oboje pruža dobru ideju o tome što bi on mogao željeti (ili ne željeti!), preporučuje Sherman.