13 rujna 2014

Kako izbaciti frustraciju iz kupovine odjeće



Napisala Sheila Dicks

Ako volite kupovati, kupujete za članove obitelji ili potrepštine za kućanstvo. Da, to je jednostavno. Ipak, kupovina da si stvorite odličnu garderobu koju ćete voljeti nositi nije uvijek tako jednostavna. To je, sasvim iskreno (za većinu žena) frustrirajući zadatak.
Kad žene kupuju za sebe, kupuju s namjerom da nova odjeća im daje dobar osjećaj i da u njoj izgledaju odlično. Ponekad će pronaći onaj poseban komad odjeće, ali većinom kupuju odjevne predmete koji im se sviđaju u tom trenutku, a kada se vrate kući otkriju da tu odjeću ne mogu uskladiti ni sa čim drugim u ormaru, da im ne odgovara veličina ili nešto treće, pa se pitaju zašto su to uopće kupovale. Kao rezultat, u ormaru im ostaje svega nekoliko komada odjeće koje zaista nose (obično 20%). Kupovanje zada postaje težak zadatak, a pronalaženje odgovarajuće odjeće pitanje sreće.

Kako izbaciti frustraciju iz kupovine:
• Upoznajte svoj tip tijela. Kada znate stilove koji najbolje izgledaju na vama kupovina postaje daleko jednostavnija jer možete lako zaobići stilove za koje znate da vam ne pristaju i odabrati ono što je najbolje za vas. Zamislite samo koliko vremena i novca ćete tako uštedjeti.
• Obratite pažnju na boju – nosite samo odjeću u bojama zbog kojih vaš ten oživi. Iako većina žena zna da izgledaju najbolje u bojama koje odgovaraju njihovoj koži, kosi i očima, nisu svjesne kako sitna razlika u boji može utcjecati na izgled. Na primjer, osoba koja izgleda odlično u plavom, neće izgledati najbolje baš u svim nijansama plave. Otkrila sam tijekom analize boja da i samo sitna promjena nijanse može učiniti veliku razliku. Želim reći, mislite li da izgledate odlično u određenoj boji, to ne mora uvijek biti sasvim točno.
• Postanite sveznalica kad se radi o onome što izgleda dobro na vama. Osim najboljih stilova i boja, naučite koje vam dužine odjeće najboje pristaju, koji modni dodaci i kakav makeup. Nemojte ovisiti o savjetima prijateljice. Osjećajte se dovoljno pouzdano u vlastiti izbor da ne morate tražiti potvrdu prijateljice ili partnera – i ono najvažnije, kupujte samo ono što zaista volite.
• Razmislite o tome da se vaše tijelo s vremenom mijenja, pa tako treba i izbor odjeće. Što se događa kada kupite odjevni predmet namijenje za nekoga daleko mlađeg ili vam određeni stil više ne pristaje dobro zbog promjene vašeg tijela? Ti odjevni predmeti ostat će u vašem ormaru jer se ne osjećate ugodno noseći ih, a najčešće niste sigurni zašto. Koliko komada odjeće imate u ormaru baš sada koje ne nosite, a niste sigurni zašto ih ne nosite?
• Držite se većinom klasičnih stilova, a modne trendove ostavite onima koji imaju vremena i novaca za to. Kupovina postaje mnogo jednostavnija kad izbjegavate trendove. Održavanje koraka sa trendovima i modom znači da imate odjeću koju stalno treba dopunjavati, pa time miješanje i spajanje postaje sve teže.

12 rujna 2014

Što odjenuti za blagdansku zabavu



Napisala Sheila Dicks

Sezona je blagdana, vrijeme za jelo, piće i druženje. Wow! Ako se volite družiti, ali vas frustrira pronalaženje savršene odjeće za tu prigodu, niste jedini. Mnoge žene ne znaju što odjenuti niti za svaki dan, a kad se radi o odijevanju za posebnu priliku, to postaje dvostruko teže. Jedan od načina kako žene prelaze preko ovog problema je da odjenu nešto što će ih spojiti sa okolinom (radije bi da ih se ne primijeti). Upoznala sam žene koje su postale tako frustrirane pronalaženjem odgovarajuće odjeće da su radije odustale i jednostavno ostale kod kuće. Ako se možete povezati sa bilo kojom od ovih situacija, imam prijedloge kako da izgledate odlično ove blagdanske sezone. Ipak, ako ste netko tko se brzo naživcira i nimalo ne znate odakle početi – vrijeme je za učenje o stilu i modi.

Obiteljski događaji
Najbolja stvar vezana uz obiteljska okupljanja jest to što nisu formalna, nego opuštajuća. Poželjet ćete izgledati odlično, ali bez previše muke. Za početak odaberite odjeću prelijepih boja – onih koje vam najbolje pristaju. Crvena je uvijek dobar izbor, jer sve nijanse crvene pristaju gotovo svakoj ženi.

Večere i zabave sa koktelima
Haljine od svilenkastih, seksi materijala su obaveza za zabave sa koktelima i večerom. Ako odjenete haljinu bez rukava, također odjenite takne hulahopke neutralne boje – da održite balans i eleganciju. Odaberite blještave modne dodatke, ali ne previše njih.

Novogodišnja večer
Ovo je savršeno vrijeme da zabljesnete. Ovisno o prigodi odaberite ili dugu ili kratku haljinu.

Ovo je samo nekoliko prijedloga vezanih uz odjeću za zabave. Kad birate odjeću morate mislite na oblik svog tijela, boje koje vam pristaju, vašu modnu osobnost i prikladne modne dodatke.

11 rujna 2014

Najbolji jeans za vaše najbolje točke



Napisala Sheila Dicks

Volite li, ili mrzite, jeans? Možda ste neutralni, ali vjerujte mi – kad se radi o jeansu uvijek su tu jaki osjećaji. Zvuči li vam to poznato? Voljeli biste imati jeans koji vam savršeno pristaje i osjećati se odlično, ali tek morate pronaći takav par; volite jeans, ali ne znate koji stil je najbolji za vaš oblik tijela; ili imate hrpu jeansa i volite ih nositi što je češće moguće.
Bilo da volite ili mrzite jeans, znati koji stil odgovara vašem tijelu je korak u odgovarajućem pravcu. Evo nekoliko savjeta i stilova koji bi vam mogli pristajati.
Trokut ili oblik kruške ima uska ramena, mali struk, okrugle bokove i velika bedra. Ovaj tip zahtijeva jeans sa malo širine da uravnoteži bokove. Dobar izbor je rezano iznad guze i to u tamnoj boji.
Oblik tijela Pješčani sat ima ramena jednake širine kao bokovi i mali, dobro definirani struk. Hlače širokih nogavica su najbolji izbor. Širina nogavica uravnotežuje i naglašava obline bokova.
Preokrenuti trokut ima široka ramena, uzak struk i ravnu pozadinu. Odaberite jeans sa malo širine da izjednačite donji dio, te džepove na stražnjem dijelu da kreirate izgled punije pozadine.
Oblik tijela Pravokutnik ima premalo oblina. Ramena i struk su jednake širine i nema definiranog izgleda struka. Ovaj oblik tijela najbolje izgleda u hlačama rezanim iznad guze i širim hlačama koje daju više oblina.
Ovalni oblik tijela ima velike grudi, velik trbuh i široke bokove. Da bi uravnotežili takvo tijelo najbolji izbor je hlače rezane iznad guze.

Savjeti za traper:
1. tamna boja tkanine daje izgled mršavosti
2. za kratke noge izbjegavajte prekratke nogavice.
3. kad ih perete, hlače preokrenite na unutrašnju stranu i perite u hladnoj vodi
4. u jeansu treba izgledati elegantno, a ne neuredno.

10 rujna 2014

Mali svakodnevni savjeti



               The Dollar Stretcher

            "Living Better...For Less"
                 October 29, 2012
               Volume 17, Number 44

=======================================

                    Spremni za zimu

Dok sam grabljama sakupljala lišće u dvorištu, shvatila sam da bi otpali češeri mogli biti odlični za potpalu vatre na početku sezone. Zato sam se poigrala sa unukom da vidimo koja će prva napuniti vreću! Naravno, ona je pobijedila, ali ja sada mogu brže naložiti vatru.
K.

                        *********
                   Dugotrajni brijači

U kupaonici čuvam bočicu alkohola (medicinskog, ne za piće). Nakon što koristim brijač, očistim ga pod vodom i zatim prelijem malo alkohola preko britvice. Gotovo odmah se osuši, britivica je prilično čista (gotovo sterilna), a i brijač potraje za do 4 brijanja.

Kao i svi ostali metali, kad izložite brijač vlazi i zraku počet će hrđati. Ta hrđa koja se stvori na rubu britvice je ono što "otupi" oštricu.
Phyllis

                        *********

                      Volim ocat

U perilicu rublja stavljam ocat kad perem igračke i posteljinu mojih pasa i mačaka, a to uklanja miris životinja.
Isto vrijedi za sve ostale tkanine koje sakupe neugodan miris.

Također ulijem malo octa u dno perilice posuđa dok perem stakleno posuđe, jer tako nestaju mrlje od vode. Također, ocat razrijeđen sa toplom vodom tijekom tuširanja uklanja sa kose ostatke proizvoda za uređivanje. Ali budite sigurni da će vam ukloniti i malo boje za kosu!
Tanya H.

                        *********
                    Jednostavna jela iz zamrzivača

Umjesto da kuham jednom mjesečno, kad nađem vremena za kuhanje, recept povećam za dvije-tri porcije i tako kuham. Nakon što pojedem jednu porciju, ostale jednostavno stavim u zamrzivač. Za to mi ne treba previše vremena, a ipak imam nekoliko porcija spremnih za vrijeme kad ne stignem kuhati.
Rebecca

09 rujna 2014

Stvari koje vam vaša KROJAČICA neće reći

Svaka krojačica radi na svoj način i zato nas nemojte uspoređivati. Najvažnije je da odjeća na kraju izgleda onako kako ste željeli.

Ne mogu obrisati nepravilnosti na vašem tijelu, ali vam mogu preporučiti model odjeće koji će vam pristajati - točnije, ono što će vam sakriti nepravilnosti i istaknuti atribute.

Cijenu usluge šivanja reći ću vam tek nakon što mi detaljno objasnite što želite, odnosno kako želite da odjevni predmet izgleda.

Za Boga miloga, za vrijeme mjerenja struka nemojte uvlačiti trbuh! Moglo bi se dogoditi da ono što skrojim bude preusko. I nemojte mi govoriti da vam sašijem uže hlače samo zato što ste na dijeti - ako smršavite lako ćemo ih suziti.

Uzela sam vaš broj telefona i obećala nazvati vas kad bude spremno za probu. Zato nema potrebe da me nazivate svaki dan sa pitanjem "Jel' gotovo?"

Trudim se maksimalno poštovati rokove, ali ako ste rekli da nešto nije jako hitno, možda će izrada trajati malo duže - uvijek postoji netko kome treba što hitnije promijeniti zatvarač.

Molim vas, poštujte moje radno vrijeme - ne radim nedjeljom i poslije 20 sati, pa me tada nemojte zvati. I ni slučajno ne mojte tražiti da vas tada primam na probu.

Tko radi, taj i griješi. Ako nešto nije ispalo u redu, recite da vam treba popraviti - nemojte samo zato okolo tražiti drugu krojačicu!

Nemojte mi na popravak donositi prljavu odjeću. Pa ni na posao ne odlazite u prljavoj odjeći!

Ako znate krojačicu koja bi vam ovo sašila u pola cijene - zašto onda niste sada kod nje? nema potrebe za cjenkanjem, jer ja od svoje cijene ne odstupam!

Ne morate se opravdavati da ste nešto namjeravali napraviti sami, ali niste imali vremena. Da znate zaista sami sašiti te gumbe, učinili biste to - ne biste sada tražili pomoć kod mene.

Previše trošite i moje i svoje vrijeme objašnjavajući putem telefona što trebam učiniti. I tako ćete mi morati to reći osobno, pa je bolje da odmah dođete i objasnite mi.

Držite se termina koji smo dogovorili za probu. Osim vas, imam još klijenata koji su naručeni.


08 rujna 2014

Napravite zdraviji izbor hrane



Voće povrće i žitarice obično nemaju puno masnoće i nemaju uopće kolesterol.  Većina su odlični izvori dijetalnih vlakana, složenih ugljikohidrata i vitamina. Američka udruga za srčane bolesti preporučuje prehranu namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima.

Ovdje su samo neki savjeti za zdraviji izbor hrane:

-  Kokos je bogat zasićenim masnoćama, dok su masline bogate mono-nezasićenim masnoćama i kalorijama.  Te namirnice treba koristiti štedljivo da biste smanjili unos kalorija iz masnoće.

-  Kad kuhamo mahunasto povrće često se dodajte zasićena masnoća ili kolesterol.  Na primjer, u kruh ili tjesteninu dodaje se žumanjak.

-  Obrađena, konzervirana hrana od povrća može sadržavati višak soli. Kod nekih ljudi višak soli u hrani vodi do visokog krvnog tlaka. Postoje neke prehrambene kompanije koje zapravo konzerviraju povrće sa maje soli.  Takvu hranu potražite na tržnici ili birajte svježe ili zamrznuto povrće.

-  Orasi i sjemenke skloni su sadržavati dosta kalorija i masnoće, iako je većina te masnoće poli-nezasićena ili mnono-nezasićena. Postoje neke vrste, na primjer makadamija, koje su bogate zasićenim masnoćama.

Hrana koja je bogata topivim vlaknima je odličan izbor. Primjeri toga su zobene mekinje, zobena kaša, grah, grašak, rižine mekinje, ječam i čak srčika jabuke. 

Kad god tražite zdraviji izbor hrane, uvijek pročitajte naljepnicu ili informacije o hrani.  Tada možete odlučiti što ta namirnica sadrži i koliko je to zapravo zdravo za vaše tijelo.  Uzimajući vremena da donesete mudri izbor hrane doživotno ćete uživati u hrani koja se brine za vaše zdravlje.

04 rujna 2014

Vicevi

Razgovaraju Mujo i Haso...
Mujo: Čuo sam da se spremaš otići u Englesku!
Haso: ma mislio sam, ali sam odust'o.
Mujo: A što?
Haso: Čuo sam da tamo voze lijevom stranom ceste. Malo sam vježbao od Tuzle do Zenice - zamalo me ubilo!

Pita unuk baku: Bako, jesi li vidjela moje šarene tablete?
Baka će na to: ma pusti sad tablete, jesi ti vidio onog zmaja u kuhinji?!

Natjecali se Mujo i Haso tko zna bolje lagati...
Mujo: ja sam otprčao oko svijeta za 60 sekundi!
A Haso na to: Znam, znam vidio sam te!


03 rujna 2014

Zdrava kupovina namirnica




Kupovina namirnica je nešto što svi volimo obavljati, iako odabir zdrave hrane može biti težak. Da bi vam pomogli pri kupovini zdravih namirnica, ovdje opisani savjeti mogu vam malo olakšati stvari:

1. Nikad ne idite u kupovinu namirnica sa praznim želucem.

2. Birajte konzerviranu hranu, kao što je voće ili tunjevina, pakiranu u vodi, a ne ulju ili sirupu.

3. Potražite na etiketi riječi "hidrogenizirano" ili "djelomično hidrogenizirano". Što ranije to ugledate na popisu sastojaka, ta namirnica sadržava veću količinu nezdravih trans masnih kiselina.

4. Ne kupujte puretinu sa kožom, a ako planirate kupiti piletinu – kupujte samo pileća prsa.

5.  Kada birate zamrznute obroke uzmite one koji su ne samo snižene masnoće, već i snižene soli i kolesterola.

6.  Ako ne konzumirate dovoljno mliječnih proizvoda, kupite si narančin sok pojačan kalcijem.

7.  Kupujte kruh, žitarice za doručak i peciva od cjelovitog zrnja.

8.  Pokušajte jesti dinju.  Sa samo 95 kalorija, pola dinje pružit će vam više od dnevne potrebe za vitaminom C i beta karotenom.

9.  Nemojte se navući na kupovinu jogurta sa orasima ili grožđicama, jer takvi dodaci su obično napravljeni od šećera i djelomično hidrogeniziranog ulja.

10.  Kupite neke od nemasnih poslastica, kao što su perece, keksi od đumbira i kuglof.

Prateći gore opisane savjete kad kupujete namirnice izbjeći ćete lošu hranu i kupiti onu koja vam treba.  U trgovinama sad postoji velik izbor zdrave hrane, a samo vam treba snaga volje da prođete kroz police sa lošom hranom i dođete do dobre.