31 listopada 2014

7 savjeta kako održati odjeću u odličnom stanju



Napisala Sheila Dicks

Moja majka mi je uvijek govorila “Ako ne pripaziš na ono što imaš, nikad nećeš ništa imati ”. Ona je uvijek cijenila sve što joj je ulazilo u život i uvijek se dobro brinula za to. Ni odjeća nije bila izuzetak. Jedna sigurna stvar je da odgovarajući tretman osjeće neće samo učiniti da traje duže, već će izgledati bolje – a time ćete i vi sami izgledati bolje. Ovdje su neki savjeti koji će vam pomoći da vam odjeća izgleda odlično.

1.        Uvijek objesite odjeću na odvojene vješalice – nemojte slagati dva ili tri komada zajedno. Odjeća koja se rasteže, kao veste, ne treba biti obješena. Dugmeta na jaknama i kaputima trebaju biti zakopčana dok odjeća visi.
2.        Odjeću uvijek čuvajte izglačanu. Bluza ili suknja puna nabora ostavlja loš dojam. 
3.        Pobrinite se da vam rub hlača ne dotiče pod, jer će se iscijepati. I najduža nogavica treba biti barem 1 – 2 cm iznad poda.
4.        Pročitajte i pratite podatke o pranju. Odjeća na kojoj piše ‘samo kemijsko čišćenje’ bit će uništena ako to ne pročitate na etiketi, pa ju operete na svoj način. Grudnja je najbolje prati ručno.
5.        Da biste spriječili mrlje od pudera na odjeći svijetlijih boja nosite maramu oko vrata.
6.        Na kraju svake sezone popravite pete na cipelama prije nego postanu previše iznošene. Također, da bi vam čizme visine do koljena bile u odličnom stanju koristite plastične umetke za čizme ili zarolajte novine ili komad kartona i ugurajte u čizme da im drže oblik. 
7.        Jedite; nanesite makeup, parfem i lak za kosu prije odijevanja kako bi izbjegli mrlje na odjeći.