30 siječnja 2015

10 načina da se odjenete predivno za manje novca



Napisala Sheila Dicks
Mnoge žene mi kažu da im je najveća prepreka za odličan izgled to što nemaju novca za ulaganje u garderobu. Iako je istina da vam treba novca za kupovinu odjeće, moćda vam neće trebati toliko koliko mislite ako kupujete pravilno. U svojoj želji da izgrade garderobu po što nižoj cijeni mnoge žene troše novac kupujući riskantno. Zbog toga misle da košta puno novca da bi se izgledalo odlično. Pa, kako izgraditi garderobu koja funkcionira i ne orobiti banku? Pratite ove savjete:
1. Počnite od početka. A gdje je početak, pitate? Početak je osnova garderobe. Zaboravite na trenutak da imate odjeću i mislite kako vam je ormar posve prazan. Trebaju vam osnovni predmeti, a to su oni koje možete miješati i spajati da biste lako dobili više odjevnih kombinacija. Vjerojatno već imate neke, ako ne i sve te predmete. Počnite sa 2 jakne (tip jakni ovisi o vašoj modnoj osobnosti), 5 donjih dijelova (2 hlača, 1 teksas hlače i 1 suknja), te 4 gornja dijela.
2. Riješite se onoga što ne valja. Pretpostavila sam ranije da mislite o ormaru kao da je prazan, ali kao što znate, nije – i to je dobra stvar. Uzmite si trenutak i razgleajte sve u svome ormaru. Imate li bilo koji, ili sve osnovne predmete? Ako će oni biti dio vaše osnovne garderobe moraju vam dobro pristajati, biti u dobrom stanju i u boji koja vam pristaje i koju volite. Ako nemate sve predmete, one koje nemate stavite na popis za kupovinu.
3. Znajte što vam pristaje. Prije nego možete izgledati fantastično morate znati što vam pristaje. Što je najboje za vaš tip tijela, boju i osobnost? Svatko je jedinstven, pa da bi izgledali odlično moramo imati osobnu osnovu i odijevati se prema onome što jesmo, a ne kako drugi očekuju da se odijevamo. Ako mislite, “Nemam pojma kako se trebam odijevati ili što mi pristaje ”, razumijem to i mogu pomoći. Voljela bih da porazgovaramo kako vam mogu pomoći, a počnite tako da ispunite stilski kviz.
4. Plan. Odvojite vremena za pregledavanje ormara, pa izvadite sve predmete koje niste nosili više od godinu dana i one koje ne volite. Zadržite samo one koji vam odgovaraju po veličini i slažu se sa osnovnom garderobom. A sada na plan. Napravite plan što trebate kupiti slijedeći put kad ste u kupovini. Ako to učinite, manje je vjerojatno da ćete se kući vratiti sa predmetima koje ćete kasnije odbaciti.
5. Kupujte mudro. To znači da kupujete predmete i stilove koje vi volite i koji vole vas (u njima izgledate odlično). To također znači da ne kupujete previše trendova. Trendovi su OK ako znate kako ih ugraditi u svoju garderobu i da ne potrošite budžet – ali za sada govorimo o manje troškova. Obratite pažnju na navike trošenja koje bi vam mogle isprazniti novčanik, a napuniti ormar (sa odjećom koju nećete nositi). Ta grozna navika je poticaj za “rasprodaju”. Kupujte na rasprodaji samo ako su predmeti koje volite, odgovaraju vašoj garderobi, izgledaju odlično na vama i dat će vam mnogo prilike za nošenje. Drugi način da uštedite novac je kupovina na kraju sezone (i opet... budite oprezni da se ne uhvatite u zamku “raprodaja”).
6. Pravilo broja 3. Ovo pravilo je jednostavno; kad kupujete neki predmet osigurajte da je u skladu sa barem 3 odjevna predmeta koje već posjedujete. Ako nije tako, ostavite ga u trgovini. Jednostavno ga nećete nositi. Vjerujte mi, to sam prošla.
7. Pobrinite se za svoju odjeću. Da biste uštedjeli novac, izbjegavajte kupovanje previše odjeće koju se mora čistiti kemijski (samo nekoliko predmeta je OK).  Također, umjesto stavljanja odjeće u sušilicu, objesite ju na vješalicu. Sušilice nisu dobre za odjeću. Kupujte odjeću dobre kvalitete. Ona traje duže i bit će na vama bolje.
8. Kupujte sami. Kad znate što dobro izgleda na vama, poželjet ćete kupovati sami. Kupovina sa prijateljicom može vas koštati novca ako se lako date nagovoriti na ono što se sviđa prijateljici i ne obraćate pažnju na ono što je najbolje za vas. Tako ćete završiti sa odjećom u kojoj se nećete dobro osjećati. A morate se osjećati dobro u onome što nosite da izgledate fantastično.
9. Modni dodaci: Ogrlice, ručni satovi, narukvice, prsteni, šalovi, cipele, torbice – mogu se dodavati odjeći za kreiranje različitih izgleda i promjenu garderobe. Saznajte više o tome ovdje: Radite li ove modne pogreške?
10.  Miješanje i spajanje: Odaberite 3 za vas najbolje boje za početak kreiranja garderobe – najbolju neutralnu (za hlače, jakne i suknje) i još dvije (za gornje dijelove odjeće). Pročitajte Kako izgraditi garderobu – 7 komada, 5 izgleda. Kupite hlače, suknje i jakne koje odgovaraju po stilu, prilici, boji i tkanini za lakše kombiniranje. Na primjer, sparite teške tkanine (vuna, baršun) sa teškim do srednjim tkaninama (poliester) i lagane tkanine (kao što je žersej) sa laganim tkaninama. Također, budite sigurni da težina vaših cipela odgovara težini odjeće.


23 siječnja 2015

Kako koristiti modne dodatke da biste dodali promjenu svojoj garderobi



Napisala Sheila Dicks
Modni dodaci su djevojci najbolji prijatelji – a vi ste mislili da su to dijamanti. :)ne samo da vam modni dodaci mogu dati svestranosti odjeći, već ih možete koristiti za dograđivanje odjevnih predmeta, izražavanje kreativnosti, spajanje predmeta, te dodavanje boje i raznolikosti svojoj odjeći.
Modni dodaci su: nakit, šalovi, remeni, čarape, ručni satovi, marame, ogrtači, omotači, cipele, ručne torbice, naočale i šeširi.
Većina žena voli nakit, ali boje se eksperimentirati sa modnim dodacima, jer nisu sigurne kako da ih ugrade u svoju garderobu i ne znaju koji stil najbolje izgleda na njima.
Odgovarajući modni dodatak upotpunjava vaš oblik lica, ton kože, odjevnu kombinaciju, oblik tijela i jedinstveni stil. Evo nekoliko način da dodate promjenu u garderobi sa modnim dodacima:
1.  Koristite modne dodatke da spojite razdvojene komade. Kako je pokazano ovdje, možete koristiti boje šala (ljubičasta, zelena i žuta) za spajanje odjevnih predmeta. Šal se može nositi oko vrata ili kao remen.
2.  Koristite modne dodatke kao fokusnu točku. Ako imate odličan struk, pokažite ga sa remenom. Remen (u suprotnoj ili istoj boji) može se također koristiti da pojača interes na haljini ili da spoji prijelaz sa suknje ili hlača na gornji dio. Ako imate odlične noge nosite fantastične cipele. Naglasite odličnu kožu nošenje najboljih boja blizu lica (šal ili ogrlica).
3.   Pojačajte običnu haljinu sa drskom ogrlicom. Možete čak dodati i jaknu da promijenite izgled haljine ili uzmite remen ili šal da pojačate izgled umjesto ogrlice.
4.  Dodajte blještavilo neutralnoj odjeći sa malo boje. Kako je pokazano, možete izmijeniti izgled bijelog gornjeg dijela i sive suknje jednostavnom izmejnom modnih dodataka. Neutralno treba biti crno, smeđe, boja kože, mornarsko plava i slično.



16 siječnja 2015

Joy Bauer: 10 najvažnijih namirnica za čuvanje u hladnjaku



Predstavljam vam 10 namirnica koje uvijek imam u hladnjaku: ti hranjivi i svestrani proizvodi omogućuju mi da uvijek pripremim jednostavna i ukusna jela bez obzira koliko sam zauzeta poslom!

Nemasni grčki jogurt

Mislim da je u redu reći da je grčki jogurt prešao status “trenda” i ostat će uz nas. Nutricionisti ga vole jer ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, zbog čega je savršena osnova za hranjivi jutarnji obrok ili međuobrok. Ja uvijek imam razne okuse, kao što su breskva ili borovnica, spremne u svakom trenutku, i često pojedem zdjelicu toga sa jednom bananom za brzi doručak. Obični nemasni grčki jogurt je zaista svestran; masnija je, ali manje kalorijska zamjena za kiselo vrhnje ili majonezu u umacima.

Paprike babure

Crvena, žuta i zelena paprika babura su glavni izvor vitamina C, višestrukog nutrijenta koji nam daje izazovnu kosu i predivnu kožu, te ublažuje svakodnevne boljke. Zapravo, jedna crvena paprika babura sadrži dva puta više vitamina C nego jedna naranča! A, zahvaljujući visokom sadržaju vode, babure su velikog volumena, ali manje kalorija – što vam može pomoći smanjiti nekoliko kilograma. Moja djeca vole ih grickati sirove, rezane na prutiće, a inače ih redovno dodajem u salate, tjesteninu, kajganu i prženo povrće.

Humus

Pripremljen od pirea slanutka, ovo mediteransko jelo je odlična zamjena za masne namaze i dobar izvor proteina za vegetarijance. Slanutak je hrana niskog glikemijskog indeksa puna topivih vlakana, što pomaže regulirati šećer u krvi i pruža dugotrajnu energiju. Za grickanje sa impresivnom snagom sitosti uživajte u četvrt šalice humusa sa neograničenim količinama omiljenog povrća. Kod mene u kući koristimo humus kao namaz za sendviče umjesto majoneze.

Jabuke

Jabuke su prikladno, pristupačno voće na koje se možete osloniti tijekom cijele godine. Ja u hladnjaku uvijek držim nekoliko vrsta jabuka - Granny Smith, Gala, Fiji i Honey Crisp su samo neke od omiljenih u mojoj obitelji. One u hladnjaku izdrže 6 do 8 tjedana, pa se ne morate brinuti da će se baš odmah pokvariti. Narežite jabuke na komade i uživajte u njima sa žlicom maslaca od badema ili kikirikija, zajedno sa komadićem sira za dodtne proteine, ili ih zagrijte u mikrovalnoj i pospite cimetom kao desert. I zapamtite: kora jabuke je bogata vlaknima koja vam daju svu nutricionističku vrijednost tog voća.

Jaja ili zamjena za jaja

Moja obitelj troši gotovo 30 komada tjedno! Uživamo u omletima i kajganama za doručak koji nam daju obitelje proteina, a to je energija za početak dana. Žumanjak ima ogromnu količinu kolesterola i zasićenih masnoća, pa preporučujem da koristite samo 1 cijelo jaje sa još 2 ili 3 bjelanjka. To je savršeni kompromis: manje kalorija i masnoće, ali dosta proteina i hranjivosti. Za povećanje vitamina i vlakana u jutarnju kajganu dodajte povrće (ja volim rajčice, špinat, gljive i luk). A ako vam se ne da razbijati ljuske, možete povremeno kupiti zamjenu za jaja. Ona je načinjena od 99% jelanjaka, plus beta-karoten zbog boje i malo vitamina i minerala koji se inače nalaze u žumanjcima.

Mlade mrkvice

Veliki sam fan mladih mrkvi, jer već je sav posao obavljen umjesto vas. One su povrće koje ne zahtijeva pripreme, lagane su za grickanje (i popularne za popunjavanje kutije za ručak u našoj kući). Jedna šalica je oko 50 kalorija, a pun su beta-karotena, antioksidansa koji vam ten održava urednim i svježim. Uzmite mrkvice ravno iz vrećice za brzo grickanje ili ih umočite u nemasni umak za zdraviju veziju čipsa.

Ljuti umak

Ljuti umak se često koristi u mojoj kući. Sama sam se proglasila “glavnom za čili”, a moj suprug, sin i kći me vjerno slijede. Ovaj ljuti začin može vam pmoći oživjeti bezokusnu “dijetalnu hranu ” uz gotovo ništa kalorija, ali to nije jedini razlog zašto ga treba imati kod kuće. Evo nekih vijesti za moje ljubitelje začina: istraživanja pokazuju da ljuta paprika u jelu smanjuje apetit i lagano ubrzava metabolizam. Zato jelo zaljutite kad god možete – pospite omiljenu papriku po jajima, umiješajte ju u humus ilinjome pojačajte salatu od piletine ili puretine. Ja je volim dodavati i u juhe i gulaše. Ali zapamtite, kad dodajete ljutinu u recept počnite polako i dodavajte samo malo!

Mineralna gazirana voda prirodnog okusa

Dosta vam je obične H2O? Nabavite si prirodnu soda vodu sa malo voćnog okusa. Posve je bez kalorija, ne sadrži šećer ili umjetne zaslađivače, a ima zabvne okuse kao što su zelena jabuka, višnja-nar … čak i kokos! Plus, soda voda je oko 100 puta manje štetna za zube nego obična i dijetalna gazirana pića, koja sadrže kiseline (fospornu i limunsku) koje nagrizaju zubnu caklinu, zbog čega su vaši zubići skloniji karijesu. Kod nas je cijela jedna polica u smočnici puna te vode, čak je nekoliko boca i u hladnjaku.

Sir smanjene masnoće

Sir je meni jedna od omiljenih grickalica, bilo da je to djelomično obrani sir rezan na prutiće ili zdjelica nemasnog kravljeg sira. Bogat je proteinima, koji smanjuju glad i pojačavaju energiju, a daje vam i kalcij koji održava jake kosti i smanjuje krvni tlak (a i opušta menstrualne grčeve!). a uzimanjem nemasne vrste kad god je moguće održat ćete kalorije i nezdrave zasićene masnoće na minimumu. Ja također čuvam pri ruci vrećicu ribanog sira za laganije verzije obroka kao što su hamburgeri, lazanje i piletina u parmezanu sa roštilja.

Mlijeko (obrano, sojino i bademovo)

U hladnjaku uvijek imamo obrano mlijeko za žitarice, zobenu kašu i voćne napitke. Uzimanjem nemasnog mlijeka sa 1% masnoće umjesto sa 2% ili više je najlakši način da smanjite kalorije i zasićene masnoće – parava dobrobit za one koji žele smanjiti težinu i rizik od srčanih bolesti. Ako niste baš fan "kravljeg soka," postoje brojne zdrave zamjene. Sojino mlijeko i bademovo mlijeko bez šećera su odlične ne-mliječne opcije koje pružaju jednaku količinu kalcija i vitamina D kao kravlje mlijeko.

09 siječnja 2015

7 načina da stvorite garderobu koja funkcionira



Napisala Sheila Dicks

Zamislite da uvijek znate što nositi, volite svaki komad odjeće koji kupite, nosite sve što imate u ormaru i lako vam je miješati i spajati komade. Zar to ne bi bilo odlično? Jedan od najvažnijih koraka za postizanje osobne garderobe je odlučiti o svemu što kupujete kao da je ulaganje – ulaganje u vlastiti imidž. Evo nekih prijedloga:
1. Birajte kvalitetu: Kada odaberete kvalitetu, vaši komadi odjeće trajat će duže nego da ste kupili jeftiniju odjeću. Kvalitetni komadi odjeće obično koštaju više novca, ali na duži rok to je ušteda jer će trajati duže i izgledat ćete bolje. Tkanine dobre kvalitete se dobro održavaju, imaju jake šavove, nema ispucanih končića i slično.
2. Tkanine: Odaberite tkanine koje vam je ugodno nositi, koje se neće lako gužvati i izdržljive su. Jeftine tkanine i jeftino šivanje koštat će vas više novca jer će ih trebati često mijenjati. Odaberite tkanine koje zadržavaju svoj oblik nakon pranja ili kemijskog čišćenja.
3. Stilovi: Odaberite stilove koji odgovaraju vašem obliku tijela. Na primjer, ako lagane i uske suknje dobro izgledaju na vama, držite se tih stilova. Kupovanje drugih stilova (bez obzira jesu li trenutno u modi) neće odgovarati vašem obliku tijela i vjerojatno ih nećete nositi. Nađite gornje dijelove odjeće u za vas najboljim bojama i tkaninama koje se dobro usklađuju sa suknjama, pa će vam spajanje i miješanje ići kao od šale.
4. Osnovno donje rublje: Ne podcjenjujte rublje koje stvara osnovu. Odaberite osnovno rublje koje kreira zaglađeni izgled; podiže i tonira. Na primjer, nemojte pogriješiti noseći tange kako bi izbjegli ocrtavanje gaćica kroz hlače, a zbog toga si napravili nakupine na bokovima.
5. Selektivna kupovina: Kada kupujete komade odjeće odvojeno da bi kreirali komplet, pobrinite se da tkanine i teksture odgovaraju zajedno. Na primjer, lanena suknja i svilena bluza dobro funkcioniraju, ali vuneni pulover i svilena suknja nikako. Isto vrijedi za obuću – i ona mora biti usklađena sa odjećom.
6. Svestranost: Prije kupovine, planirajte garderobu tako da iz nje izvučete najviše moguće. Na primjer, ako kupite jaknu, suknju i hlače, pobrinite se da su u tkaninama koje prolaze sve od toplijeg do hladnijeg vremena (kao što je vuneni gabardin) i birajte dvije boje koje odgovaraju jedna drugoj i jakni, hlačama i suknji. Odlučite koji tip odjeće želite kupiti prema vašem stilu života – kako provodite svoje vrijeme. Ako ste mama kućanica, na primjer, trebat će vam opuštenija odjeća – ako ste poslovna žena vaša garderoba mora se sastojati većinom od profesionalnih komada.
7. Volite ono što kupujete: Ako ne izgleda jednako dobro ili čak bolje od onog što posjedujete i ne čini da zasjajite, najbolje je ostaviti to u trgovini. Pobrinite se da vam savršeno pristaje (vjerojatno ćete ipak morati napraviti sitne popravke), da je u za vas najboljim bojama, odgovara vašoj osobnosti i životnom stilu.
Naučite kako kupovati da biste zavoljeli odlaske u kupovinu i izgledali odlično u onome što nosite, a to je samo prvi korak u kreiranju garderobe koja funkcionira.



02 siječnja 2015

Najbolje rublje za oblikovanje, davanje oblina i podizanje grudi



Napisala Sheila Dicks
Vaša odjeća čini više od samog grijanja tijela – ima moć stvarati iluzije. Ono što nosite može ili učiniti da izgledate manji ili veći; mlađi ili stariji; seksi ili ne – a sve to počinje sa donjim rubljem. Stil i oblik vaše odjeće i kako pristaje vašem tijelu jako je važan za kompletni izgled vašeg tijela. Ipak, vaše donje rublje tu započinje predstavu. Donje rublje ne važno za onaj završni dodir kao što je kreiranje vitkijeg struka, manje pozadine ili zaobljenije figure. Zato, prije nego se počnete odijevati prema obliku tijela uložite u donje rublje koje će postaviti osnovu. Ovdje je nekoliko komada koji će vam pomoći u početku:

Za smanjivanje velikih grudi birajte grudnjak koji ima veće košarice, a pruža dodatnu podršku i izgleda dobro. Ako imate velike grudi i želite izgledati mladoliko, linija grudi treba vam biti na pola puta između ramena i lakta. Viseće grudi čine vas starijima.

Za privid tanjih nogu zategnite trbuh, pozadinu, bokove i noge noseći rastezne hlačice ili steznjak koji sakriva nakupine i kreira izgled zaglađenosti. To je samo nekoliko primjera. Tip koji odaberete ovisi o onome što ćete odjenuti. Donje rublje ne smije biti vidljivo kroz odjeću.

Za vitkiji izgled srednjeg dijela tijela i kreiranje oblina nosite korzet.


Izgledajte odlično u T-majicama i puloverima noseći grudnjake sa oblikovanih košaricama, bez vidljivih šavova i čipke.


Naramenice koje izviruju su zabranjene. Nosite grudnjak bez naramenica sa ugrađenom žicom. Odličan je za podizanje grudi i nećete se morati brinuti za naramenice. Ili nosite smanjeni na leđima (za majice sa visoko rezanim rukavima) ili bez naramenica.