26 studenoga 2019

Što je to organizirani ormar?

image host
Kreiranje organiziranog ormara (engleski capsule wardrobe) omogućava vam da postignete "zdravi razum u ormaru". Organizirani ormar uključuje osnovne komade odjeće koje možete kombinirati na različite načine i postići mnoštvo odjevnih kombinacija. Ti ključni komadi odjeće trebaju biti najbolje kvalitete koju si možete priuštiti - pratite osnovna pravila za odjeću prema obliku tijela i kupujte odjeću u klasičnim stilovima da vam potraje kroz nekoliko sezona. Ovisno o tome koliko novca i prostora imate za odjeću, najekonomičnije je kupovati odjevne predmete u neutralnim bojama, a onda dodavati modne dodatke življih boja prema sezoni. Ovisno o obliku vašeg tijela i težini morate ćete učinti neke preinake u mojim preporukama, ali ovo su osnovne ideje...

Osnovni odjevni predmeti za vaš ormar

Crne hlače - odaberite lagani materijal i izgled hlača dovvoljno klasičan za posao, ali i lako dopunjiv za večernji izlazak. Ako ne možete pronaći hlače koje vam savršeno pristaju, platite krojačici da vam ih prilagodi. Hlače koje imaju crtu po sredini nogavice lakše je održavati u pravilnom obliku. Razmislite i o budžetu - možete li si priuštiti kemijsko čišćenje nakon svakog odijevanja? Također, ako pronađete odgovarajuću veličinu, kupite dva komada. Na jedne hlače nosite balerinke ili sličnu laganu obuću, a uz druge visoke pete.

Hlače ili odijelo sa uskim okomitim prugama - Ako rijetko odijevate odijelo, razmislite o kupovini istog u malo modernijem izgledu, a da dijelove možete nositi odvojeno. Uvijek je dobro imati odijelo, jer postoje prilike kao razgovor za posao za koje će vam dobro doći, ali šteta je trošiti novac ako ga nećete odijevati često ili dijelove kombinirati sa drugim odjevnim predmetima. Čak i ako niste zaposleni, sako sa uskim okomitim prugama odlično izgleda uz traperice, a hlače mogu biti pogodne za večernji izlazak.

Živopisna jakna - Većina predmeta u organiziranom ormaru vjerojatno će biti neutralnih boja, ali dodajte malo života sa jaknom svijele boje. Odaberite nešto što se može uskladiti sa elegantnim hlačama, ali i sa trapericama. Dosta osoba koje poznajem zapravo ne nosi jakne. No one odlično popravljaju izgled tijela - ispravljaju mnoge mane, a što je i važnije, dodaju osjećaj elegancije uz bilo koji komad odjeće. Odaberite jaknu od čvrstog materijala ako vam je stil života opušteniji. Meka vuna i tanki materijali bolji su za poslovnu odjeću.

Kvalitetna pletena odjeća - Komplet od majice i veste ili možda prsluk sa V-izrezom. Ako si možete priuštiti, kupite kašmir - toplo je za zimu, a u ljeti koža može disati. Nosite ga preko majice okruglog otvora ili preko košulje. Odlično je uz traperice ili elegantne hlače.

2 košulje - Pratite oblik svog tijela, ali strukirana košulja, posebno sa linijama, odličan je dodatak ormaru. Nošena sa potkošuljom ispod nje ili ispod laganog prsluka sa V-izrezom dat će vam super izgled. Donji dio košulje kad viri ispod pletene odjeće odaje moderan izgled. Obična bijela je odlična, ali zašto je pojačati paletu boja sa nekom živahnijom? Košulje su odlične uz traperice za opušteniji izgled, a uz crne hlače ili poslovno odijelo izgledat će elegantno.

Traperice (jeans) - Uzmite one klasičnog kroja. Ravne nogavice ili pomalo sužene u prilično tamnoj boji. Malo laganog izbjeljivanja na prednjoj strani nogavice koje se spušta prema dnu dat će vam dojam visine. Tamnija boja dobro se kombinira sa jaknama i veselim majicama. Bijela ili bež boja traperica takošer je dobar dodatak. Ako se ne morate odijevati elegantno, a traperice su najvažniji dio vaše odjeće, nema problema - sasvim je u redu nositi traperice svakog dana ako to želite - samo se pobrinite da vam popravljaju izgled tijela i da su usklađene sa ostatkom odjeće.

Večernja odjeća - Trebat će vam par takvih majica. Spojite ih sa trapericama, ili možda sa elegantnim crnim hlačama. Šljokice oko linije vrata ili svilena košulja sa dezenom. Oblik vašeg tijela diktirat će treba li biti usko uz vrat ili može biti lagana tunika. Svake sezone dopunjuje ormar novim komadima kako bi bili u trendu.

Osnovne majice - odaberite kvalitetne 4 ključne majice u ugodnim bojama i stilovima. Pobronite se da su u skladu sa oblikom tijela, da nisu preuske ili preširoke. Otvoreniji vrat zbog povećih grudi.

Veste i puloveri - moj omiljeni način za ubocivanje boje na osnovnu odjeću, ali za zatvaranje preniskog otvora na vratu. Trebat ćete ih u većini bojama iz odabrane palete za kreiranje ormara.

Suknje - Dodavanje suknje ovisit će o tome što mislite o svojim nogama. Ja sam kupila dugu suknju A-kroja od lanene tkanine koja je odlična za ljeto sa japankama, te sa čizmama po zimi. Trenutni modni trendovi diktirat će dužinu suknje. Jednostavnja suknja može se preobratiti u elegantnu dobrim odabirom obuće. U ormar također trebate dodatni i suknju olovka kroja za kombiniranje sa veselim majicama za večernji izlazak ili šarenim jaknama za opušteniji izgled. Također, strašno visoke pete pretvorit će vas u savršenu tajnicu!

Haljine - Većina žena najviše voli haljine koje se omotavaju oko tijela ili imaju uži dio oko grudi (empire style) u mekoj tkanini. Podignite izgled sa seksi sandalama i otvorenim vratom, pa imate odličnu večernju haljinu. Odjenite laganu majicu ispod nje i čizme do koljena, pa imate opušteni izgled. U ovu kategoriju također možemo dodati tunike . Ako ne volite izgled svojih nogu, onda kraća haljina preko traperica može biti savršen stil. Uz to možete nositi rane cipele, kao što su balerinke, a ipak izgledati elegantno (to je odlično ako ste u pokretu cijeli dan, bilo zbog posla ili trčanja za djevom u parku)

Cipele - trebaju vam seksi sandale za večernji izgled. Čizme do zglobova za pod traperice i hlače - one u kojima se možete kretati cijeli dan - uzmite si tzv "kitten heel" cipelice otvorenih prstiju ili kaubojske čizme. Čizme visine na pola puta do koljena - rastezljiva tkanina ako su vam listovi poveći - super su uz suknje i haljine - odaberite oprezno, pogotovo par koji je udoban za cijeli dan, ali dovoljno elegantan za večernju odjeću. Japanke upotpunjuju ljetnu opuštenu odjeću. Trendi patike za vikend užurbanost - ali ne tenisise za teretanu - možda najbolje nešto od kože ili u veselim bojama. Plus lagane cipele živih boja - zapamtite, cipele su najbolji modni dodatak - odaberite cipele od tkanine sa dezenom koje će vam dati klasičan izgled.

Ručne torbice - pobrinite se da imate odgovarajuću torbicu uz svaku kombinaciju - formalno zahtijeva čvrstu kožnu torbu - opušteno treba nešto mekše. Za večernji izlazak dovoljna vam je malena torbica bez ručke. Kao cipele, ručne torbice su neprocjenjiv modni dodatak za nadogradnju svake odjevne kombinacije.

Ovo su moje preporuke za ormar pun odjeće za svaku priliku. Ako nešto od ovoga ne odgovara vašem stilu odijevanja, zaobiđite to i udvostručite količinu onoga što je u vašem stilu - na primjer, ako niste zaposleni i rijetko izlazite, neće vam trebati odijelo sa tankim okomitim linijama - pa onda dodajte više boja traperica ili mekih hlača ili samterica. Ako ste zaposleni, bit će vam dovoljne samo jedne traperice i 3-4 odijela. Prilagodite ovaj nacrt svom načinu života. Jednom kad nabavite sve kvalitetne osnovne komade odjeće koji odgovaraju vašem obliku tijela, moći ćete mijenjati i nadograđivati izgled sa novim modnim dodacima i modernim komadima svake sezone.

Još jedan savjet:
Pobrinite se da vam donje rublje čvrsto drži i odgovara odjevnoj kombinaciji. Ispravni komad donjeg rublja može umanjiti ili istaknuti sve nepravilnosti na tijelu. Čak i to možete dati krojačici da vam popravi prema vašem tijelu.