napisala Kathryn Beach
Jednostavni čokoladni umak – u čokoladu umotano zrnje kave, grožđice ili orasi
Ovo čokoladno voće volim jednako kao i čokoladne gljivice (truffles). Nikada nemojte podcijeniti snagu 'jednostavnog'!
1 šalica zrna kave (najbolji su espresso zrna), grožđica i/ili oraha
1 1/2 šalica komadića čokolade
3 žlice kakao praha (po želji)
Otopite čokoladu tako da ju stavite u jednu posudu, a u drugu ispod nje stavite prokuhanu vodu.
Stavite 1/3 zrna kave, grožđica ili oraha u otopljenu čokoladu. Miješajte dok se dobro natope. Izvadite čokoladom umotano voće sa viljuškom i složite na masni papir. Pazite da se ne zalijepe jedni za druge. Nastavite čokoladom umatati voće dok ga imate.
Ako želite, uvaljate čokoladno voće u kakao prah ili sitni šećer kada se sasvim stvrdnu.
Ostavite ih da stoje preko noći. Ako ste u žurbi ubacite ih u zamrzivač na pola sata. Iako, zaista preporučujem hlađenje na sobnoj temperaturi.
=======================================================
Jednostavno bomboni od čokoladne karamele
Za one prave ljubitelje čokolade, umočite tvrde karamel bombone u otopljenu čokoladu i složite na nasni papir da se osuše. Varijacija: pospite ih smrvljenim šećernim štapovima, pepermintima ili mljevenim orasima.
Sastojci:
1 šalica šećera
1 šalica melase
1 šalica masnog vrhnja
1 velika žlica maslaca
110 g premium tamne čokolade
još malo čokolade za umakanje (po želji)
U teškoj tavi pomiješajte šećer, melasu, vrhnje, maslac i tamnu čokoladu. Stavite na štednjak i pazite da samo počne kuhati.
Kuhajte uz stalno miješanje sve dok se kap ove mješavine ne stvrdne kad ju bacite u hladnu vodu; zatim prelijte u dobro namašćeni lim, otprilike od ¾ dubine. Kad je gotovo hladno, razrežite na kocke.
Trebat će vam daleko manje vremena ako kuhate u željeznoj tavi za umak, nego u bilo kojoj drugoj tavi. Karamele moraju ostati u hladnjaku da se dobro stvrdnu.
Kathryn Beach pravi domaće slatkiše već 30 godina. Posjetite njezinu web stranicu za više ideja i savjeta o jednostavnim čokoladnim slatkišima, kao ia za više recepata.