29 svibnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 8




Opekline na koži:
Odmah nakon opekline nanesite ledeno hladni ocat na kožu. Spriječit će nastajanje plikova.

Sakupljanje sluzi u plućima:
Za čišćenje dišnih puteva udahnite paru iz lonca napunjenog prokuhanom vodom i octom.

Gljivice na noktima:
Namočite nožne prste u otopinu octa i vode, 1 dio octa na 2 dijela vode, po 15 minuta svaki dan.

Ublažavanje artritisa
napravite mješavinu od 1/2 žličice octa i 1/2 žličice meda, pa stavite 1 žličicu toga u čašu vode u kojoj ste otopili želatinu sa okusom naranče.

Ublažavanje jutarnje mučnine
Popijte malo jabučnog octa u vodu kojoj ste dodali med.  To će pomoći smiriti uzrujani želudac.

Zaustavite svrbež
Napravite pastu od škrobnog brašna i octa, pa namažite na svrbljivu kožu.  Držite pastu na koži dok svrbež ne prestane. 

Čišćenje jako masnih ruku
Namočite kukuruznu krupicu sa jabučnim octom.  Time istrljajte ruke, isperite hladnom vodom, pa nježno posušite. 

Meka stopala
Pomiješajte 1 šalicu bijelog destiliranog octa sa 3 litre tople vode.  Namočite u to stopala na 45 minuta, pa kamenom za pete uklonite grubu kožu i žuljeve.

Uklanjanje bradavica
Pomiješajte mlaku vodu sa šalicom bijelog destiliranog octa.  Umočite dio kože sa bradavicom i držite po 20 minuta svakog dana dok bradavica ne nestane. 

Sprej protiv kukaca
Pomiješajte jednake količine vode, bijelog destiliranog octa i tekućeg sapuna u boci sa raspršivačem.  Koristite na koži kad je potrebno. 

Bojanje uskršnjih jaja:
Pomiješajte po 1 žličicu octa na svakih 1/2 šalice vruće vode, pa ubacite boju za jaja. (provjerite upute na pakiranju.) Ocat pojačava boju i sprečava nejednako lijepljenje boje za površinu jajeta.

Priprema golih jaja:
Stavite jaja u posudu tako da se ne dodiruju. Dodajte toliko octa da prekrije jaja. Pokrijte posudu i stavite u hladnjak na 24 sata. Velikom žlicom oprezno izvadite jaja iz posude. Budite vrlo oprezni, jer ljuska je već gotovo rastopljena, pa samo tanka membrana drži jaje na okupu. Oprezno izbacite ocat iz posude. Vratite jaja u posudu i prelijte ih svježim octom. Ponovo ih stavite u hladnjak na 24 sata. Opet ih velikom žlicom oprezno izvadite i isperite. Ako se koja membrana razlomila, takva jaja odmah bacite. Kad ste gotovi imat ćete jaja bez ljuske.