30 lipnja 2010
Kuhanje sa medom – korisne činjenice i savjeti
napisala Ruth Tan
Kuhanje sa medom daje vam neograničenu listu mogućnosti i recepata zbog mnogih praktičnih funkcija kojima med može poslužiti. Ovdje će biti navedeno njih 7:
Med
1) pojačava tamnjenje i hrskavost – odličan je za glaziranje pečenki ili keksa, jer potiče smeđu boju prilikom pečenja.
2) pojačava okus – uvijek je dobrodošao prirodni zaslađivač i za vruća i za hladna pića.
3) pruža teksturu i osjećaj – odličan je dodatak tjestenini i pripremanju kolača.
4) produžuje rok trajanja – prirodni je konzervans za kiselinu i umake.
5) zadržava vlažnost – esencijalni je sastojak koji pruža vlagu u keksima i produžava zadržavanje vlažnosti.
6) vezivo je zbog svoje viskoznosti – briljantan sastojak koji pomaže u oblikovanju deserta kao što su kolači, keksi, pudinzi.
7) dodaje boju – priskače u pomoć kao predivna zlatna boja za umake, preljeve, želee i smrznute deserte.
A evo nekoliko savjeta za kuhanje sa medom za koje vjerujem da će vam biti prilično korisni:
1. Kao općeniti vodič, kada koristite recepte sa medom, upotrijebite manje meda jer je gotovo dvostruko slađi od šećera. Zamijenite jednu šalicu šećera sa pola šalice meda, a zbog toga što je med higroskopan (privlači vodu), smanjite količinu tekućine u receptu za 1/4 šalice na svaku šalicu meda.
2. Produžite vrijeme miješanja i neka to bude žešće nego kod recepata sa šećerom, jer med je gust i otežava miješanje.
3. Dodajte 1/2 žličice sode bikarbone na svaku šalicu meda koju koristite. To će neutralizirati kiselost meda i pomoći tijestu da se podigne.
4. Smanjite temperaturu u pećnici za oko 5 stupnjeva. Tijesto sa medom postat će hrskavo i brže će dobiti smeđu boju nego tijesto sa šećerom.
5. Kada koristite med za džemove, želee ili slatkiše, povećajte temperaturu kuhanja samo malo da bi suvišna tekućina bolje isparila.
6. Okus meda treba se uzeti također u obzir kod kuhanja, jer okus nekih vrsta meda može biti jači od okusa nekih jela.
Izvor: http://www.benefits-of-honey.com/cooking-with-honey.html
R. Tan je vlasnica websitea www.benefits-of-honey.com, bogatog izvora posebno priprmljenog za ljubitelje meda i fanove širom svijeta. Opremila je ovaj website sa velikim izborom kvalitetnog sadržaja o medu koji se bazira na njenom znanju i iskustvu sa medom, da bi promovirala njegove neprocjenjive kvalitete za koje vjeruje da bi mogli donijeti mnogo toga pozitivnog u svakodnevni život.