16 prosinca 2010
Olakšajte si život bez prehrane izvan kuće
Ovo ja govorim već godinama, a sad je to objavila i Oprah, zato sam sigurna da je istina! Prehrana izvan kuće jedna je od najvećih pogrešaka koje ljudi rade sa svojim novcem. Većina ljudi doživjela bi radikalnu promjenu u financijskom smislu kada bi smanjili odlaske na obroke izvan kuće kompletno ili na barem jednom tjedno.
Mislim da je najveći razlog zašto ljudi odlaze na obroke izvan kuće - ugodnost. Nadam se da ću vam dokazati da i obrok kod kuće može biti ugodan također.
Čini se da volimo ekstremnost, pa često razmišljamo samo o hrani. U glavi nam se motaju samo dvije ideje kad se radi o prehrani naše obitelji. Prva je odlazak na obrok izvan kuće, tako da ne moram ništa sami pripremati. Druga je da postanemo savršena kućanica – spoj Betty Crocker, amiške bake i Marthe Stewart u jednoj osobi. Oh! A u sebe morate ugraditi i robota čistača, jer netko sve mora savršeno očistiti!
Tu se ne radi o situaciji sve ili ništa. Za one koji su ekstremno štedljivi neki od ovih prijedloga činit će se kao gubitak vremena, ali ako je pripremanje svega na domaći način previše za vas i nećete uspjeti, pokušajte sa ovim prijedlozima i pripremite ugodnu večeru kod kuće bez izlazaka u restoran.
1. Pripremajte jela jednostavnije uz ranije priprmljene namirnice. Čak i ako za cijeli obrok koristite ranije pripremljene namirnice, i to je manje skupo nego odlazak do restorana. Ne morate baš peći domaći kruh, muffine, kekse, ili torte. Kupite ih u pekari. Možete čak i kupiti francuski kruh koji je već narezan na kriške, sa maslacem i spreman za peći. Sasvim je Ok koristiti salatu iz vrećice, mlade mrkve ili nešto drugo iz zamrzivača.
2. Održavajte jednostavnim. Naše bake ipak nisu provodile sate umarajući se u kuhinji kao što smo do sada mislili. Umjesto domaćeg kruha ili rolica sa kvascem, svakodnevna jela uključivala su bijeli kupovni kruh sa maslacem i pekmezom. Baka bi otvorila staklenku umaka od jabuka, konzervu graha ili graška i staklenku ukiseljenih krastavaca. Smiješala bi jednostavnu salatu i sve priloge za glavno jelo pripremila bi brzo.
Godinama je moja obitelj govorila o bakinim domaćim rezancima. Jednog dana zatražila sam ju recept, a ona se počela smijati, povukla me na stranu i rekla "Nitko ne zna za ovo, ali ja oduvijek koristim smrznute kupovne rezance!" Naše bake znale su tajnu. Ne mora biti komplicirano gurmansko jelo da bi naša obitelj uživala u obroku. Samo mora biti ukusno, mora ga biti na gomile i mora biti pripremljeno s ljubavlju.
Treba vam samo nekoliko minuta da narežene naranču na kriške, ogulite jabuku ili bananu i složite ih na tanjur. Ubacite nekoliko sitnih rajčica u vruću vodu, narežite kuhanu šunku, zagrijte smrznute riblje štapiće ili složite suhe nareske i sir sa komadićima kruha i poslužite. Toliko jednostavno ipak može biti ukusno.
3. Olakšajte si pospremanje. Gotovo svaku tavu za prženje pokrijem aluminijskom folijom ili masnim papirom dok ju koristim, kada pečem pile ili kekse stavim masni papir na lim. Čak i u zdjelu za pripremanje složenaca ponekad stavim masni papir.
Koristite papirne čaše, tanjure , zdjele ako će vam to pomoći. Koristite posuđe koje semože baciti nakon upotrebe kad god je to moguće. Obično se većina takovg posuđa može naći na rasprodajama uoči većih blagdana. Većina ljudi osjeća neki oblik krivnje ako koriste bilo što što se može poslije upotrebe baciti. Ako ste i vi među tim osobama, evo vam dopuštenje da koristite te stvari. Osim toga, kada pojedete neko jelo gotovo jednaka količina se baci iako nije na papirnim tanjurima. Samo, ako jedete u restoranu, druge će osobe to baciti umjesto vas. Mnogo radije bih vas volje vidjeti kod kuće kako koristite papirne tanjure uz obitelj, nego da satima kuhate u posuđu koje je kasnije teško oprati ili da svoj teško zarađeni novac trošite na skupi restoran.
Opustite se, uživajte u obroku. I vaša obitelj i vaš novčanik će vam biti zahvalni.
Living On A Dime Newsletter