01 ožujka 2014

Pržene banane sa umakom od karamela



Banane sa roštilja su odličan desert. Zbog prirodnih ulja i slatkoće one su odlična poslastica — ali uz ovaj recept treba vam i umak od karamela.

1 šalica šećera
1/3 šalice vode
1/2 žličice umaka od limuna
2/3 šalice vrhnja za kuhanje
4 srednje zrele, no čvrste banane

Pripremite srednju vatru na roštilju.
U tavi na srednjoj vatri miješajte šećer, vodu i limunov sok. Miješajte drvenom žlicom oko 3 minute, da se šećer otopi. Malo pojačajte vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok tekućina postigne tamno-zlatnu boju, oko 3 do 4 minute. Tijekom tog vremena počet će vrlo jako kuhati.
Kad dobije željenu boju, sklonite sa vatre.
Ako želite svijetliju boju umaka, sklonite sa vatre čim šećer počne mijenjati boju; jer kuhat će se i tamnjeti i kad sklonite sa vatre. Za tamniju boju kuhajte malo duže.
Polako ulijevajte vrhnje za kuhanje i brzo miješajte pjenjačom. Budite oprezni; krema će izbacivati jake i vruće mjehuriće dok dolijevate vrhnje.
Vratite tavu na srednju vatru i kuhajte još 2 do 3 minute dok se vrhnje i karamel pomiješaju u jednaku kremu.
Kad se ohladi, umak možete podgrijati u mikrovalnoj ili na slaboj vatri na štednjaku.
Razrežite banane na pola bez skidanja kore.
Stavite ih na lagano namašćeni roštilj, rezanom stranom prema gore.
Pokrijte i pecite 8 do 10 minuta ili dok se meso banane zagrije i omekša.
Žlicom izvadite meso iz kore.
Razdijelite banane na 4 tanjura.
Prelijte ih vrućim karamel umakom prije posluživanja.