Joy Bauer: 10 najvažnijih namirnica za čuvanje u hladnjaku
Predstavljam vam 10 namirnica koje uvijek
imam u hladnjaku: ti hranjivi i svestrani proizvodi omogućuju mi da uvijek
pripremim jednostavna i ukusna jela bez obzira koliko sam zauzeta poslom!
Nemasni grčki jogurt
Mislim da je u redu reći
da je grčki jogurt prešao status “trenda” i ostat će uz nas. Nutricionisti ga
vole jer ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, zbog čega je savršena
osnova za hranjivi jutarnji obrok ili međuobrok. Ja uvijek imam razne okuse, kao
što su breskva ili borovnica, spremne u svakom trenutku, i često pojedem
zdjelicu toga sa jednom bananom za brzi doručak. Obični nemasni grčki jogurt je
zaista svestran; masnija je, ali manje kalorijska zamjena za kiselo vrhnje ili
majonezu u umacima.
Paprike babure
Crvena, žuta i zelena
paprika babura su glavni izvor vitamina C, višestrukog nutrijenta koji nam daje
izazovnu kosu i predivnu kožu, te ublažuje svakodnevne boljke. Zapravo, jedna
crvena paprika babura sadrži dva puta više vitamina C nego jedna naranča! A,
zahvaljujući visokom sadržaju vode, babure su velikog volumena, ali manje
kalorija – što vam može pomoći smanjiti nekoliko kilograma. Moja djeca vole ih
grickati sirove, rezane na prutiće, a inače ih redovno dodajem u salate,
tjesteninu, kajganu i prženo povrće.
Humus
Pripremljen od pirea
slanutka, ovo mediteransko jelo je odlična zamjena za masne namaze i dobar
izvor proteina za vegetarijance. Slanutak je hrana niskog glikemijskog indeksa
puna topivih vlakana, što pomaže regulirati šećer u krvi i pruža dugotrajnu
energiju. Za grickanje sa impresivnom snagom sitosti uživajte u četvrt šalice
humusa sa neograničenim količinama omiljenog povrća. Kod mene u kući koristimo
humus kao namaz za sendviče umjesto majoneze.
Jabuke
Jabuke su prikladno,
pristupačno voće na koje se možete osloniti tijekom cijele godine. Ja u
hladnjaku uvijek držim nekoliko vrsta jabuka - Granny Smith, Gala, Fiji i Honey
Crisp su samo neke od omiljenih u mojoj obitelji. One u hladnjaku izdrže 6 do 8
tjedana, pa se ne morate brinuti da će se baš odmah pokvariti. Narežite jabuke
na komade i uživajte u njima sa žlicom maslaca od badema ili kikirikija, zajedno
sa komadićem sira za dodtne proteine, ili ih zagrijte u mikrovalnoj i pospite
cimetom kao desert. I zapamtite: kora jabuke je bogata vlaknima koja vam daju
svu nutricionističku vrijednost tog voća.
Jaja ili zamjena za jaja
Moja obitelj troši gotovo
30 komada tjedno! Uživamo u omletima i kajganama za doručak koji nam daju
obitelje proteina, a to je energija za početak dana. Žumanjak ima ogromnu
količinu kolesterola i zasićenih masnoća, pa preporučujem da koristite samo 1
cijelo jaje sa još 2 ili 3 bjelanjka. To je savršeni kompromis: manje kalorija
i masnoće, ali dosta proteina i hranjivosti. Za povećanje vitamina i vlakana u
jutarnju kajganu dodajte povrće (ja volim rajčice, špinat, gljive i luk). A ako
vam se ne da razbijati ljuske, možete povremeno kupiti zamjenu za jaja. Ona je
načinjena od 99% jelanjaka, plus beta-karoten zbog boje i malo vitamina i
minerala koji se inače nalaze u žumanjcima.
Mlade mrkvice
Veliki sam fan mladih
mrkvi, jer već je sav posao obavljen umjesto vas. One su povrće koje ne
zahtijeva pripreme, lagane su za grickanje (i popularne za popunjavanje kutije
za ručak u našoj kući). Jedna šalica je oko 50 kalorija, a pun su beta-karotena,
antioksidansa koji vam ten održava urednim i svježim. Uzmite mrkvice ravno iz
vrećice za brzo grickanje ili ih umočite u nemasni umak za zdraviju veziju
čipsa.
Ljuti umak
Ljuti umak se često
koristi u mojoj kući. Sama sam se proglasila “glavnom za čili”, a moj suprug,
sin i kći me vjerno slijede. Ovaj ljuti začin može vam pmoći oživjeti bezokusnu
“dijetalnu hranu ” uz gotovo ništa kalorija, ali to nije jedini razlog zašto ga
treba imati kod kuće. Evo nekih vijesti za moje ljubitelje začina: istraživanja
pokazuju da ljuta paprika u jelu smanjuje apetit i lagano ubrzava metabolizam. Zato
jelo zaljutite kad god možete – pospite omiljenu papriku po jajima, umiješajte
ju u humus ilinjome pojačajte salatu od piletine ili puretine. Ja je volim
dodavati i u juhe i gulaše. Ali zapamtite, kad dodajete ljutinu u recept
počnite polako i dodavajte samo malo!
Mineralna gazirana voda
prirodnog okusa
Dosta vam je obične H2O? Nabavite
si prirodnu soda vodu sa malo voćnog okusa. Posve je bez kalorija, ne sadrži
šećer ili umjetne zaslađivače, a ima zabvne okuse kao što su zelena jabuka, višnja-nar
… čak i kokos! Plus, soda voda je oko 100 puta manje štetna za zube nego obična
i dijetalna gazirana pića, koja sadrže kiseline (fospornu i limunsku) koje
nagrizaju zubnu caklinu, zbog čega su vaši zubići skloniji karijesu. Kod nas je
cijela jedna polica u smočnici puna te vode, čak je nekoliko boca i u hladnjaku.
Sir smanjene masnoće
Sir je meni jedna od
omiljenih grickalica, bilo da je to djelomično obrani sir rezan na prutiće ili
zdjelica nemasnog kravljeg sira. Bogat je proteinima, koji smanjuju glad i pojačavaju
energiju, a daje vam i kalcij koji održava jake kosti i smanjuje krvni tlak (a
i opušta menstrualne grčeve!). a uzimanjem nemasne vrste kad god je moguće
održat ćete kalorije i nezdrave zasićene masnoće na minimumu. Ja također čuvam
pri ruci vrećicu ribanog sira za laganije verzije obroka kao što su hamburgeri,
lazanje i piletina u parmezanu sa roštilja.
Mlijeko (obrano, sojino
i bademovo)
U hladnjaku uvijek imamo
obrano mlijeko za žitarice, zobenu kašu i voćne napitke. Uzimanjem nemasnog
mlijeka sa 1% masnoće umjesto sa 2% ili više je najlakši način da smanjite
kalorije i zasićene masnoće – parava dobrobit za one koji žele smanjiti težinu
i rizik od srčanih bolesti. Ako niste baš fan "kravljeg soka," postoje
brojne zdrave zamjene. Sojino mlijeko i bademovo mlijeko bez šećera su odlične
ne-mliječne opcije koje pružaju jednaku količinu kalcija i vitamina D kao
kravlje mlijeko.