05 svibnja 2011
Jela iz jedne posude
Dat ću vam nekoliko savjeta za jela iz jedne posude, ali postoji prilagodljiva formula uz koju možete stvarati vlastite ideje koristeći sastojke koje vaša obitelj voli i ono što imate pri ruci.
1 šalica glavnog sastojka
1 šalica drugog sastojka
1-2 šalice škrobnog sastojka
1 1/2 šalica veznog sastojka
1/2 šalice "dobre stvari"
začini
ukrasi
Evo nekih primjera za svaku skupinu sastojaka:
Glavni sastojak
Tuna (konzerva od 210 g)
morski plodovi
piletina
puretina
šunka
pečena govedina
hamburger
Drugi sastojak
gljive
tvrdo kuhana jaja
bilo koje konzervirano, smrznuto ili svježe povrće (celer, mrkve, grašak, mahune, brokula, rajčice i slično)
ili dodajte još jednu šalicu glavnog sastojka
Škrobni sastojak
riža
tjestenina
krumpir
nadjev
tortilje
Vezni sastojak
Kiselo vrhnje
majoneza
kremasta juha: piletina, gljive, celer
kremasti umak (bešamel)
umak ili pasta od rajčice
umak za enchilade
kravlji sir
Napomena: ako vam se složenac učini suhim, dodajte oko 1/4 do 1/2 šalice vrhnja, mlijeka ili temeljca
"Dobre stvari"
Punjene ili zrele masline
orašasto voće, bademi, brazilski oraščići
vodeni kesteni
pimento
vlasac
sir
Začini
Osnovni začini: sol, papar, crvena paprika
češnjak, sjeckani
luk, sjeckani
zelena paprika, sjeckana
umak Worcestershire
sok limuna
umak od soje
Ukrasi
Kineski rezanci
listići krumpira, ili čak smrvljeni čips
smrvljeni keksi sa maslacem
hrskave kockice kruha
sir
Pomiješajte sve sastojke koje ćete koristiti i složite u namašćenu posudu za pečenje u pećnici. Ako su vam sastojci većinom sirovi (kao povrće), tada pecite na 180° oko 30-45 minuta ili dok sve omekša.
Ako je sve što koristite već skuhano, tada pecite na istoj temperaturi oko 20 minuta ili dok se sve dobro zagrije. Ove sastojke možete većinom miješati u kombinacijama kako želite, ali vjerojatno ne želite staviti umak od soje na meksičku hranu ili umak za enchilade u talijansku hranu.
Kada stavljate ukrase, pokjušajte izmiješati smrvljene sastojke kao kekse, hrskavi kruh i slično sa malo otopljenog maslaca prije posipanja po jelu. Kada služite toplo jelo, prelijte ga sa malo kiselog vrhnja ili jogurta.
Living On A Dime Newsletter