napisao Ed Stein
Volite li uživati poslijepodne uz šalicu kave i neki desert? Pročitajte kako možete napraviti najbolje kekse do sada. Ovaj recept je tako jednostavan da, otkad mi ga je supruga pokazala, pripremam nam pladanj keksa gotovo svaki dan! Čak pripremam i vlastitu koricu naranče kako bi desert imao više okusa (kupovna korica nema prirodnu aromu, a o okusu da i ne govorimo).
KEKSI SA NARANČOM
Sastojci
2 šalice brašna za sve namjene,
3/4 šalice šećera,
1 žličica vanilije,
1 žličica praška za pecivo,
3 jaja,
2 žlice narančine korice,
Upute
1) Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
2) U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vaniliju.
3) U drugoj zdjeli miješajte jaja i narančinu koru. Ubacite to u zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro izmiješajte.
4) Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte velike kugle. Stavite ih na lim za pečenje.
5) Pecite 35 minuta.
6) Iz pečenog tijesta izrežite duge trake i ostavite da se hlade na žici.
Poslužite sa kavom ili kakaom
KAKO PRIPREMITI NARANČINU KORU
Sastojci
kora naranče,
voda,
1/2 šalice šećera,
upute
Stavite koru u manji lonac. Prelijte sa oko 1 šalicu vode. Kuhajte oko 5 min. Ostavite da se hladi. Oštrim nožem odvojite tanki sloj kore. Narežite na manje komade. Stavite ih u lonac, prelijte sa 1/2 šalice vode i šećerom. Ostavite da zakuha, pa neka krčka dok sva voda ne ispari. Ostavite da se hladi. Čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi nekoliko tjedana.
Iskoristite ju za pojačavanje okusa u keksima, palačinkama ili čaju.