28 listopada 2010
Staromodni čokoladni kolač u slojevima
Dobar staromodni čokoladni kolač u slojevima čini se da je teško pronaći, ali zapravo je on omiljena slastica ljubitelja čokolade koju lako možete sami napraviti.
Nema sumnje, to je jedan od omiljenih kolača današnjice … jer je tako vragolasto ukusan!
Svatko voli pojesti komad ovog kolača i uljepšati si dan ili napuniti stomak. Pa, krenimo u kupovinu i ispecimo ga još danas!
SASTOJCI:
1 1/4 šalice brašna za sve namjene
12 žlica (1 ½ komad) maslaca, malo omekšalog (ali ne rastopljenog)
1 1/4 šalice šećera
2 velika jaja sobne temperature
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/2 šalice prosijanog kakaoa
2 žličice instant espesso kave
1 šalica + 2 žlice mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije
UPUTE:
1) Postavite žicu u pećnici na sredinu i zagrijte pećnicu na 180*. Namastite dvije okrugle limene ploče za kolače, pa njihova dna prekrijte masnim papirom za pečenje. Namažite lagano i te papire, pa pospite šećerom u prahu.
2) Srednjom brzinom miksera miješajte maslac oko 30 sekundi. Postupno dodavajte šećer, miješajte dok postane pjenasto i gotovo bijelo – oko 3 do 5 minuta. Dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući oko 1 minutu prije dodavanja slijedećeg jajeta.
3) U srednju zdjelu lagano umiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, kakao i prašak kave. U posudi za mjerenje tekućine pomiješajte mlijeko i vaniliju. Stavite mikser na najmanju brzinu, pa dodajte oko 1/3 suhih sastojaka u maslac sa šećerom, pa miješajte polako dodajući oko 1/3 mješavine mlijeka i vanilije. Miješajte dok se sve spoji, zatim dodajte slijedeću trećinu suhih sastojaka, pa mlijeka i nakon toga ponovite sa trećim dijelom. Kada tijesto izgleda gotovo zaustavite mikser i očistite rub zdjele plastičnom žlicom. Nastavite još malo miješati na najmanjoj brzini.
4) Podijelite tijesto jednoliko na dvije pripremljene limene ploče. Gumenom žlicom za kolače poravnajte sloj tijesta do svih rubova. Pecite tijesta dok dobiju lijepu zlatnu boju, a čačkalica zabodena u sredinu iziđe sasvim čista – oko 24-30 minuta. Ostavite da se hladi na ploči oko 20 minuta. Nožem odvojite pečeni biskvit od ruba tepsije i istesite ga na žicu. Skinite masni papir. Sasvim ohladite prije mazanja glazure.
5) Namažite glazuru gumenom žlicom za kolače na oba biskvita, pa ih složite jedan na drugi. Kada završite narežite gotovo jednake kocke od kolačai uživajte u predivnom slojevitom kolaču od čokolade – sve što vam ostane možete spremiti u zamrzivač (prije posluživanja ostavite da dobije sobnu temperaturu).
Jednostavno, zar ne? Kažem vam da ovaj recept štedi vrijeme. Tako je divan osjećaj kad vam se topi u ustima. Zaista je ukusan.
Oh, i ne zaboravite poslužiti čašu vrlo hladnog mlijeka – to najbolje prija uz vruće kocke ovog kolača.