20 listopada 2010
Zdravi muffini sa kukuruznom kašom i borovnicama
Test, provjera, provjera i imamo probjednika! Volim jesti! Tko ne voli, ali ja volim jesti svježu, kvalitetnu hranu pripremljenu kod kuće, dobrog okusa i zdravu za osobu. Zato volim isprobavati nove, stare i originalne vlastite recepte i pretvarati ih u nešto što ću voljeti pripremati opet i opet, dijeliti sa prijateljima i obitelji, i gledati ih kako uživaju u svakom zalogaju. Pa, evo jedan od meni omiljenih!
Nadam se da ste uživali – ovaj recept je vrlo jednostavan za pripremu, a čak i djeca uživaju pomagati – poslužila sam ih djeci najbolje prijateljice i uživali su.
Najzdraviji muffini sa borovnicama i kukuruzom
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i pecite oko 20-25 min.
Namažite lim za pečenje muffina sa malo masnoće i ostavite sa strane.
U velikoj zdjeli pomiješajte redom suhe sastojke i ostavite da stoje:
1 šalica svenamjenskog brašna
1 šalica organičkog zobenog brašna
1/2 šalice pšeničnog kvasca
1 šalica kukuruzne kaše
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 žličice soli
1 žlica praška za pecivo
1 žlica sode bikarbone
1 1/4 šalica smrznutih borovnica
1 žličica svenamjenskog začina (po želji)
1 žličica cimeta (po želji)
U manjoj zdjeli pomiješajte ostale sastojke:
1/2 šalice povrtnog ulja ili 1/2 šalice otopljenog margarina
2 jaja ili 1 šalica bjelanjaka
1 žlica svježe naribane narančine korice
1 žličica vanilije
Pomiješajte tekuće sastojke sa suhima, miješajte dok se razbiju grudice.
Žlicom napunite posudice za muffine u namašćenom limu – do ¾, pa pecite dok postanu zlatno smeđi (možete ih i testirati čačkalicom).
Hladite ih 5-10 min i zatim izvadite iz lima. Poslužite sa margarinom, ali odličnu su i sasvim sami!
Odlični su za zamrzavanje – traju do 2 mjeseca!