15 listopada 2010

Dvostruko pečeni krumpiri sa sirom



Ovi ukusni krumpiri prekriveni sirom odlični su uz jela sa roštilja ili kao prilog bilo kojoj vrsti mesa.

Što vam treba:
4 srednja krumpira ze pečenje
1 žlica maslaca ili margarina
1/4 šalice mlijeka
1/2 žličice praha češnjaka
1/2 žličice praha luka
1/4 žličice papra
prstohvat soli
naribani sir cheddar

Što treba napraviti:
Očistite kožu krumpira od nečistoća. Omotajte krumpire folijom i stavite u pećnicu. Pecite na 200 stupnjeva oko 1 sat. Ako zabodete čačkalicu, ona će proći kroz cijeli krumpir kad je pečern.
Kad su pečeni, krumpire izvadite iz pećnice i iz folije, pa ih presijecite na pola. Žlicom izdubite krumpire i stavite ih u zdjelu.
Zdrobite krumpire sa margarinom da nastane glatka smjesa. Dodajte mlijeka i miješajte. Dodajte ostale sastojke osim sira i miješajte.
Žlicom opet nagrabite smjesu krumpira u one ljuske koje su ostale. Stavite ih na lim za pečenje i pospite sirom. Stavite u pećnicu i pecite još oko 20 - 30 minuta na 175 stupnjeva.


-- Pire od krumpira sa češnjakom --

Ovo je odličan prilog bilo kojoj vrsti mesa. Također je odlično kad prelijepe umakom od pečenja.

Što vam je potrebno:
4 velika krumpira
1/4 šalice mlijeka
2 žlice maslaca ili margarina
1 velika stabljika mladog luka, nasjeckana
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
1/4 žličice crnog papra
komadići šunke ( prave ili umjetne)

Što treba učiniti:
Ogulite i narežite krumpire na podjednake komade, da se mogu jednako skuhati. Stavite ih u lonac i prelijte vodom, barem 2 cm iznad krumpira. Ostavite da zakuha. Posolite po želji, bit će dovoljno prsatohvat-dva. Kuhajte krumpire oko 20 -25 minuta ili dok omekšaju.
Kad su krumpiri skuhani ocijedite ih i drobite sa margarinom dok postane kremasto. Dodajte mlijeko i miješajte. Dodajte ostale sastojke i miješajte. Izvadite žlicom i poslužite.
Ovo su vrlo jednostavna, a ukusna jela koje možete pripremiti i ugodno iznenaditi prijatelje i obitelj.