04 listopada 2010
Recept za kekse od meda i narančinog soka
Recept za kekse sa medom i narančom koristi jedan od najprirodnijih zaslađivača; med. Kupovni med će biti dobar, ali svježi med ravno iz ostave nekog lokalnog pčelara bit će bogatiji okusom, a uz to i jeftiniji!
Sastojci
1 1/2 šalica svenamjenskog brašna
2/3 šalice margarina, omekšanog
1/2 šalice praška za instant zobenu kašu
1/2 šalice meda
1/4 šalice sezamovih sjemenki
1/4 šalice kvasca
1/4 šalice narančinog soka
1 jaje
1 žlica svježe naribane narančine korice
1 žličiva ekstrakta vanilije
1/2 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone
Glazura:
3/4 šalice šećera u prahu
1/4 šalice margarina, omekšanog
2 žličice soka naranče
1 žličica svježe naribane narančine korice
Potrebni uređaji
Pjenjača
Velika zdjela
Srednja zdjela
Mala zdjela
Tepsije za pečenje
Mikser
Korak 1: Zagrijte rernu na 190 stupnjeva.
Korak 2: U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, zob, sezam, germu, sol i sodu bikarbonu; ostavite da stoji.
Korak 3: U velikoj zdjeli, električnim mikserom na srednjoj jačini miješajte margarin dok postane kremast – oko 30 sekundi.
Korak 4: Pomiješajtemed, narančin sok, jaje, narančinu koricu, ekstrakt vanilije i sve dobro izlupajte pjenjačom.
Korak 5: Postepeno dodajte mješavinu sa brašnom, dok nastane jednolika smjesa.
Korak 6: Okruglim žličicama rasporedite tijesto na nenamašćenu tepsiju s razmacima od 5 cm između keksa.
Korak 7: Pecite 9-12 minuta ili dok rubovi postanu blago smeđi. Prebacite keste na žicu za hlađenje.
Glazura:
Korak 1: U meloj zdjeli, pomiješajte sve sastojke za glazuru; miješajte ih mikserom na srednjoj jačini dok postanu kremasti.
Korak 2: Prelijte glazuru preko gotovo hladnih kesa.
Ima za oko 48 keksa.