22 listopada 2010

Jednostavni recepti za pohani kruh



Pohani kruh je jednostavan za pripremu i ukusno je jelo. Ipak, nije baš jednostavno utvrditi zašto je dobio naziv francuski tost. Nekada davno bilo je teško doći do hrane, a nije bilo ni mnogo načina kako produžiti rok trajanja određenim namirnicama osim držanja u soli, zato su ljudi za prehranu obitelji koristili sve što su imali. Postoje tolike zanimljive priče i mišljenja kako je sve počelo. Tijekom godina i kroz razne zemlje nastale su razne varijacije na to zašto se ovo jelo zove francuski tost. Ova je poslastica poznata mnogima još iz srednjeg vijeka.

Francuski tost koristi različite sastojke, neki ga vole zaslađenog, dok drugi opet više vole jači okus ljutoga. Općenito, možete ga napraviti od onoga što vam je pri ruci, a zajedničko svim receptima je da se koristi malo odstajali kruh.
Francuski tost je tako jednostavan za pripremu, sa najmanjim popisom sastojaka, a koristi se kao jutarnji obrok, grickalica tijekom dana ili lagana večera. Zaista morate kušati francuski tost, ako već niste.

Potrebna vam je zdjela i viljuška ili nešto za miješanje. Neki oblik ribeža, tava za pohanje i naravno, drvena žlica za preokretanje. Francuski tost također zahtijeva veliki tanjur za sve ili manje tanjure za pojedinačne porcije. Također, može vam zatrebati viljuška ili žlica (ovisno o pojedincima), zbog priloženih ukrasa i dodataka prilikom jela. Ako je moguće, pripremite nešto na čemu ćete moći francuski tost održavati toplim, ali i sasvim hladan francuski tost nije loš.

Jednostavan recept za francuski tost – slatka verzija.

Treba vam (za jednu osobu):
• dvije kriške kruha, po vlastitom izboru
• 3/4 šalice mlijeka
• jedna žličica ekstrakta vanilije
• jedna žličica mljevenog cimeta
• malo soli (može i bez)
• jedno jaje
• maslac

Jednostavan recept za francuski tost (za više osoba) – ljuta verzija:

Treba vam:
• 8 kriški kruha, po vlastitom izboru
• 3 do 4 jaja
• 1 ½ šalica umaka od rajčice
• 1 žličica mljevenog češnjaka
• ¼ žličice luka u prahu

Dodajte malo skuhanog mesa, ako imate ostatke od nekog obroka, i soli po želji.
Najprije treba izlupati jaja i zatim dodavati sastojke dok temeljito miješate. Kada dodajete meso i slično u pohani kruh najbolje je poslužiti ga kao dodatak jelu.

Kad izmiješate sastojke pripremite tavu tako što ćete ju tanko premazati uljem. Zagrijte ju, pa dodajte dovoljno ulja da se kriška kruiha potopi u njemu. Pecite na srednjoj vatri.

Zamočite kruh u "tijesto", natopite ga sa obje strane, ali sjetote se da će kruh što je stariji popiti više mješavine. Ali, i svježi kruh može postati spužva ako ga predugo ostavite u mješavini.

Stavite kruh na tavu i pecite dok dobije lagano smeđu boju sa obje strane, što znači da ga morate preokrenuti kad se jedna strana zasmeđi.
Dodajte ukrase i dodatke po želji, poslužite dok je toplo i pecite!