Ove informacije trebale bi vam pomoći da smanjite svoj
unos masnoće. Prosječna osoba jede
previše masnoće, a to je čimbenik povezan sa raznim zdravstvenim problemima,
uključujući karcinom. Prehrana bogata masnoćama povezana je sa rakom grudi i
debelog crijeva, a neke studije povezuju masnoću i sa rakom prostate.
Većina ljudi može svoj dnevni unos masnoća svesti na
zdravu razinu sa samo nekoliko promjena u načinu kako kupuju, kuhaju i
prirpemaju hranu koju jedu.
Ovih dana sve je jednostavnije kontrolirati masnoću koju
konzumiramo. Sadržaj masnoće u hrani sad
je vidljiv na opisnoj etiketi i kroz brošure koje izdaju kompanije i neki
restorani brze hrane.
Te informacije o prehrani možete koristiti da odaberete
hranu sa smanjenom masnoćom uspoređivanjem proizvoda različitih kompanija. Jednom kad otprilike shvatite što je dzravi
unos masnoća, znat ćete što smijete i što ne smijete pojesti.
Masnoća koju konzumirate razlikovat će se od dana do dana. Neka jela i neki dani bit će bogatiji
masnoćama od drugih. Čak i masnija hrana
može se držati pod kontrolom sve dok usklađujete te dane. Prosječni unos masnoće tijekom tjedna i
mjeseci je važan, ali ne toliko unos masnoće u svakom obroku i hrani koju
konzumirate.
Mlađe osobe i vrlo aktivne osobe koje trebaju više
kalorija mogu vjerojatno pojesti malo više masnoće. Starije odrasle osobe koje nisu baš aktivne
trebaju težiti nižem unosu masnoće. Na
taj način možete kontrolirati svoj unos masnoće i izbjeći probleme koji iz nje
nastaju.