30 prosinca 2019

Preokrenuti kolač od borovnica


2 žlice maslaca (ili margarina)
1⁄3 šalice smeđeg šećera (ili običnog)
oko 500 ml nadjeva za pitu od borovnica *
1 jaje
1⁄2 šalice mlijeka
oko 260 g praška za biskvit **

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Otopite maslac u limu za pečenje u kojem ćete pripremati kolač.
Dodajte šećer i dobro promiješajte.
Prelijte nadjev od borovnica preko maslaca i šećera.
U zdjelu sa praškom za biskvit dodajte jaje i mlijeko, pa promiješajte da nastane tijesto.
Prelijte preko borovnica
Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 35 minuta ili dok se rubovi kolača odvoje od stijenki lima za pečenje.
Ohladite barem 5 minuta.
Preokrenite kolač da ga izvadite iz lima za tacnu za posluživanje.
Prije posluživanja ukrasite tučenim vrhnjem

* kod nas se rijetko može naći kupovni nadjev za kolače, pa ga je jednostavnije pripremiti domaćeg. Odmjerite potrebnu količinu borovnica (ako nemate svježe, možete ih u trgovini naći zamrznute). Zagrijavajte ih na laganoj vatri da puste svoj sok. Po potrebi dolijte malo vode. Kad počne kuhati, umiješajte žlicu gustina pomiješanu sa malo vode. Kuhajte dok se sve zgusne.
** U trgovinu uvijek ima nekakvog jeftinog praška za kolače, koji ubrzava proces pečenja ovog kolača. Ali ako ne volite kupovne stvari, pronađite recept za domaći biskvit (od nekog drugog kolača) i prelijte to preko borovnica u ovom kolaču, pa pecite koliko je potrebno.