26 ožujka 2013

Kako se odjenuti za razgovor za posaoSheila's Fashion Sense
Email:
sheila@sheilasfashionssense.com

Pozdrav,

Hvala svima koji su mi pomogli u istraživanju. Dobila sam toliko odgovora da ne mogu svima pojedinačno odgovarati. I opet vam hvala.

Budući da će u školama uskoro završiti nastava, bit će maturanata koji će krenuti tražiti stalni posao ili barem ljetnu zaradu. Odličan životopis dovest će vas do razgovora za posao; ali na razgovoru ćete imati priliku pokazati sebe.

Ovaj tjedan članak opisuje kako se odjenuti za razgovor za posao. Ipak, ako želite zadržati posao ili napredovati, nemojte ove savjete zaustaviti samo na razgovoru za posao.

Modno vaša,

Sheila


Kako se odjenuti za razgovor za posao


Odjevni kod u većini organizacija razlikuje se sam po sebi, pa je nemoguće pronaći odjeću koja će odgovarati baš za svaki razgovor za posao. Što da učinite? Malo istražujte i saznajte kako se djelatnici odijevaju, pa pratite njihove savjete, ali odjenite se malo bolje.
Nosite odjeću prikladnu za poslovni svijet, bez šarenih boja, velikih uzoraka, logotipa i nikat treba ostati na minimumu. Nosite odjeću u kojoj se osjećate udobno i nemojte nositi suknje koje će se previše podići kad sjednete. Nosite uz sebe lijepu aktovku ili fascikl u kojem ćete imati svoj životopis i primjere svog rada.
Prije izlaska iz kuće pogledajte se u visokom ogledalu i potražite nabore, pokidane očice na čarapama (ponesite jedne za rezervu ako se nešto dogodi usput) te dugmeta koja bi mogla otpasti. Nekoliko dodatnih točki:
1. Nosite moderno odijelo ili odijela krojeno po mjeri u odvojenim komadima. Pobrinite se da vam dobro pristaju i nemojte uklanjati jaknu prije razgovora.
2. pripremite si odjeću za razgovor večer ranije i isprobajte ju. Nemojte ostaviti ništa za posljednji tren.
3. Ako ne želite nositi jaknu, već nešto opuštenije morate odjenuti duge rukave. Odjeća bez rukava ne treba biti nošena u radnom području, a pogotovo ne za razgovor.
4. Nikada ne izlazite bez remena i ne nosite sandale.
5. Kaže se da možete pogledati u nečije cipele i shvatiti koliko su imućni – čini se da su cipele posljednje na što se troši. Za razgovor ili za posao, nosite cipele zatvorenih prstiju i održavajte ih poliranima bez oštećenih potpetica ili ižuljanih prstiju.
6. Obratite pažnju na kosu. Stilska frizura je osnova profesionalnog izgleda.
7. Nosite se sa pouzdanjem; stojte ravno sa ramenima zabačenim unatrag. Prikažite sliku uspješne osobe obraćanjem pažnje na detalje – lijepo nanešen make-up, najbolja odjeća koju si možete priuštiti i spremnost na razgovor.
Kad se pripemate za razgovor, što znači da poznajete posao za koji ste se prijavili, naučite svoj životopis i kako biste se vi uklopili u željeni posao, pa će vaše samopouzdanje biti vidljivo. Ako se pobrinete za svoj izgled imat ćete jednu brigu manje kada se trebate koncentrirati na svoje vještine.
Ne zaboravite se nasmiješiti!!