22 travnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 1




Podovi bez laštenja:
za pranje podova bez laštenja stavite 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u 1,9 litre vode.

Uklanjanje mrlja sa tepiha:
Mješavina od 1 žličice tekućeg deterdženta i 1 žličice bijelog destiliranog octa u litri mlake vode uklonit će sve mrlje bez ulja na tepisima. Nanesite to na mrlju mekom četkom ili ručnikom i lagano trljajte. Isperite ručnikom nakvašenim u čistoj vodi i posušite suhim ručnikom. Ako je potrebno ponovite postupak. Potpuno osušite tepih uz pomoć ventilatora ili sušila za kosu. Ovo treba učiniti čim otkrijete mrlju na tepihu.

Prozori bez tragova pranja:
prozore jednostavno perite mješavinom jednakih dijelova bijelog destiliranog octa i tople vode. Posušite mekom krpom. Ova otopina omogućit će da se prozorska stakla sjaje, a neće ostaviti uobičajene tragove na staklu.

Pranje drvenine:
Možete si olakšati pranje obojenih zidova, drvenine i venecijanera korištenjem mješavine od 1 šalice amonijaka, 1/2 šalice bijelog destiliranog ili jabučnog octa i 1/4 šalice sode bikarbone sa 3,80 l tople vode. Obrišite ovom otopinom zidove ili žaluzine uz pomoć namočene spužve ili krpe, pa isperite toplom vodom. Nečistoće silaze lagano, a otopina neće oštetiti lak na drvenim površinama ili ostaviti mrlje.

Tragovi vode ili alkohola na drvetu:
Tvrdokorne mrlje koje su rezultat čaše ostavljene na drvenom stolu bez zaštite možete ukloniti trljanjem sa otopinom od jednakih dijelova bijelog destiliranog octa i maslinovog ulja. Istrljajte grubom krpom, pa ulaštite.

Sredstvo za čišćenje aparata za kavu:
Bijeli destilirani ocat može pomoći u otapanju mineralih nakupina koje se skupljaju u aparatu za kavu. Napunite rezervar bijelim destiliranim octom i pokrenite proces kuhanja kave. Temeljito isperite vodom nakon cijeđenja octa. (Prije svega provjerite uputstva proizvođača aparata, kako nešto ne biste oštetili u njemu.)

Čišćenje mikrovalne:
U mikrovalnoj prokuhajte otopinu od 1/4 šalice bijelog destiliranog octa i 1 šalice vode. Omekšat će se ostaci hrane i raširiti ugodniji miris.

Dezodoriranje kuhinjskih cijevnih odvoda:
Ulijte šalicu bijelog destiliranog octa jednom tjedno u kuhinjski odvod. Ostavite da djeluje 30 minuta i tada isperite hladnom vodom.

Čišćenje hladnjaka:
Operite ga otopinom od jednakih dijelova vode i bijelog destiliranog octa.

19 travnja 2013

Mali savjeti



              The Dollar Stretcher

           "Living Better...For Less"
                  May 17, 2010
              Volume 15, Number 20

==============================================

                 Jeftine mačje "poslastice"

Moje mačke su razmažene i vole poslastice. Dok perem suđe nakon večere one me gledaju i mijauču, čekajući svoje slatkiše. Uz nekoliko mačaka cijena tih slastica zaista raste. Budući da ih hranim vrhunskom mačjom hranom, kupila sam kutiju mačje hrane u lokalnom trgovačkom centru (njihova vlastita marka Meow Mix), pa dajući im oko 10 komada utažujem njihovu želju za slatkim i pri tome štedim novac. Cijena manje vrećice ove hrane je oko 10 kuna, a vreća od 7,5 kg košta oko 50 kuna.
Renee S.

                       *********
                Vješalice za odjeću koje ne klize

Mrzim kad mi odjeća sklizne sa vješalice, ali više od toga mrzim kupovati skupe vješalice koje imaju dodatak protiv klizanja.
Razmislila sam što ljudi u kemijskim čistionicama rade u ovakvom slučaju, pa sam počela istraživati. Naišla sam na dodatke za vješalice u obliku pjenaste spužve na eBayu, 100 komada za cijenu od 35 kn, uključujući poštarinu. Sada vješalice u mojem ormaru više ne klize. A ako se koja od tih spužvenih stvarčica pocijepa, a to se ponekad događa, nisam zabrinuta kad imam veliku zalihu. I sretna sam što sam kvalitetno opremila ormar sa odjećom, bez trošenja na one trendovske i skupe vješalice.
Carolyn in Chicagoland

==============================================

Hvala!

Informacije o publikaciji:
Copyright "The Dollar Stretcher, Inc." 2007. Sva prava pridržana.
Kopije se mogu distribuirati bez dodatnog elektroničkog odobrenja. Ovaj newsletter možete reproducirati, bez izmjena, bez komercijalnih svrha i bez gore navedenog dopuštenja. Pretpostavlja se da će sva pitanja, savjeti i odgovori biti pisani bez ispravaka i bez dopuštenja osoba navedenih u njima. Ime i e-mail adresa osobe navedene u newsletteru neće se koristiti bez specifičnog zatraženja ili dozvole. Sva pisma postaju vlasništvo  tvrtke "The Dollar Stretcher, Inc".

Informacije o sponzorstvu:
The Dollar Stretcher objavljuje 8 različitih e-zina i stiže do više od 400,000 čitatelja svakog tjedna. Informacije o plaćanjima dostupne na mailto:marketing@stretcher.com

The Dollar Stretcher, Inc. (c) 2007
Sva prava sadržana.

gary@stretcher.com
http://www.stretcher.com

02 travnja 2013

Nemate što odjenuti? Iskušajte ovih 7 savjeta



Sheila's Fashion Sense
Email:
sheila@sheilasfashionssense.com

Imate li ikada osjećaj da nemate što odjenuti, ali stojite pred ormarom punim odjeće? Ako je odgovor da, niste usamljeni. Mnoge žene imaju mnoštvo odjeće, ali su frustrirane kad je vrijeme za odijevanje – pogotovo za posebne prilike. Riješite se te frustracije jednom zauvijek prateći ove jednostavne savjete:
1. Kupujte oprezno: prije kupovine razmislite hoćete li taj odjevni predmet moći kombinirati sa najmanje 3 odjevna predmeta koje već imate, koliko dugo ćete ga nositi prije nego što iziđe iz stila; možete li ga doraditi da bude elegantan ili učiniti da bude običan i možete li ga nositi kroz više sezona.
2. Kupujte planski: znati koji odjevni predmeti će dopuniti ono što već imate spriječit će impulzivnu kupovinu. Predmeti koje kupite impulzivno obično ostaju u ormaru neiskorišteni. Ili ako kupujete bez razmišljanja potrošit ćete previše na nešto što je obična odjeća.
3. Odredite najbolje točke: otkrijte koje stilove trebate izbjegavati, a koje naglasiti. Samo zato što je neki odjevni predmet ‘u stilu’ ne znači da je najbolji izbor za vas. Izgledat ćete mnogo bolje u klasičnom stilu koji vam pristaje, nego u trendovskom koji vam uopće ne pristaje.
4. Sistematska kupovina: Umjesto kupovine sve odjeće odjednom bolje je napraviti raspored kupovanja. Dodajte u ormar jedan do dva odjevna predmeta mjesečno. Kad kupujete na taj način manje je vjerojatno da ćete se zatrpati i da ćete više razmisliti o kupovini. Bonus – uštedjet ćete novac i u ormaru imati bolji izbor.
5. Trendovski predmeti: ako želite izgledati modno, tada je nekoliko trendovskih predmeta u vašem ormaru osnova. Ipak, kupite jeftinije predmete i samo nekoliko njih. Uklapanje trendy modnih dodataka u garderobu je jeftiniji način da izgledate modno osviješteni bez prevelikog troška.
6. Pastelne boje i uzorci: kupujte više predmeta u jednoj nijansi boje nego sa uzorcima, jer je uzorke teško uskladiti i brže izlaze iz mode.
7. Uklonite i zamijenite: jednom kad si izgradite kvalitetnu garderobu dobra je ideja redovito ukloniti ili zamijeniti predmete koje više ne želite nositi. Odjeća koju više ne nosite uzrokovat će u ormaru nered i osjećat ćete se zatrpano.