14 siječnja 2014

30 jedinstvenih upotreba za zubni konac



Osim što vam čuva zube i desni zdravima, zubni konac ima još oko 30 drugih upotreba.
Za vješanje stvari: zubni konac je čvrst i trajan materijal. Umjesto korištenja žice ili špage možete zubnim koncem objesiti slike na zid, ukrasna zvonca na luster i slično.
Uradi sam žica za sušenje rublja: Ako ste na godišnjem odmoru ili na kampiranju možete si sami napraviti sušilo za rublje kad rastegnete zubni konac između dva okomita držača.
Narežite hranu na manje komade: Samo omotajte komad zubnog konca oko prstiju na obje ruke. Tako rastegnutim koncem možete rezati kolače, sir, čak i tvrdo kuhano jaje, što je jednostavnije i čišće nego sa nožem.
Narežite hranu koja je delikatne teksture: teško je rezati hranu kao što je žele ili meki sir. Zubnim koncem lako ćete usitniti i takvu hranu.
Zatvorite rupe: Rupu na ronilačkom odijelu lako ćete zašiti sa malo zubnog konca. Ako ga imate u jednakoj boji kao što je odijelo, nitko neće prijetiti zakrpu.
Zašijte dugmeta i slično: zubnim koncem zašijte dugme ili kvačilo na odjeću.
Odijelite fotografije: Uvucite malo zubnog konca ispod fotografije koja se zalijepila za drugu fotografiju i nježno ga povlačite prema rubu dok ih ne razdvojite bez ikakvog oštećivanja donje fotografije.
Odignite hranu sa tacne: provucite komad zubnog konca između kolačića i lima na kojem ste ga pekli i izvadit ćete kolač bez oštećivanja.
Zavežite pakiranja: zubnim koncem zavežite manje pakete kako bi ih osigurali za transport.
Uradi sam štap za pecanje: ako vam je pukla ribička žica za pecanje, uzmite zubni konac.
Skinite uski prsten sa ruke: omotavajte namašćeni zubni konac na prst na kojem se nalazi prsten od nokta prema prstenu. Pokušajte prebaciti prsten na zubni konac, pa ćete ga lakše skinuti.
Popravite kišobran: zubnim koncem zašijte tkaninu kišobrana za njegove žice kako se ne bi više kidale.
Učvrstite biljke koje rastu uvis: zubnim koncem povežite vinovu lozu kako biste osigurali ju od pucanja.
Popravite oslabljeni dio: možete učvrstiti oslabljenu cijev za zalijevanje vrta tako što ćete ju omotati zubnim koncem. Omotavanje mora biti čvrsto kako bi se zaista držalo.
Popravite opremu za otvorene prostore: zubni konac je čvrst, pa njime možete popraviti šator, tendu, ranac i slično. Zubnim koncem zašijte sva oštećenja i oprema će vam trajati kroz zimski period.
Napravite si modne dodatke: umjesto uobičajenog konca zubnim koncem nanižite perlice za ogrlicu ili narukvicu. Njime također možete popraviti sitna oštećenja na sličnim ogrlicama.
Kuhanje: Zubnim koncem možete rezati sirovu piletinu ili povezati zarolani komad mesa prije pečenja.
Povežite cvjetni vijenac: zubni konac odličan je za izradi cvjetnih vijenaca za proslave.
Zatvorite otvore: kad izvadite čavao iz zida, ostane manja rupa. Zarolajte malo zubnog konca i umočite ga u ljepilo, pa time napunite tu rupicu. Pokrijte sve sa malo boje.
Popravite drvo: Pukotine u drvenom namještaju također možete popraviti sa malo zubnog konca i ljepila. Uvucite konac u pukotinu i pritisnite da se dva dijela zalijepe.
Očistite prostor ispod aparata: zubnim koncem možete iz uskih prostora izvući prašinu.
Očistite alatke: zubnim koncem možete očistiti uske dijelove alatki.
Ekspresna vezica za cipele: zubni konac će biti dovoljna privremena zamjena za vezicu na cipeli.
Bijeg iz zatvora?: Kladim se da ste čuli za ovo. Postoje slučajevi kad su zatvoreni bježali iz zatvora tako što su zubnim koncem prerezali čelične ograde, a u jednom slučaju zatvorenik je od zubnog konca ispelo uže kojim je preskočio ogradu (ali ovo nemojte pokušavati kod kuće!).
Žvakalica za kućne ljubimce: zubni konac omotan u oblik kosti odlična je igračka za pse. Također životinja će tako ukloniti naslage sa zuba.
Ekspresna medicinska pomoć: u hitnim slučajevima zubnim koncem možete zašiti manje posjekotine nastale u nezgodi ili podvezati odsječenu nogu/ruku.
Popravak cipela: oštećene zašivke na cipelama možete popraviti sa malo zubnog konca.
Vezanje kose: ako vam je ponestalo kopči za kosu, zubnim koncem možete ju učvrstiti u zgodnu punđu.
Napravite malu mrežu: zubni konac možete isplesti u manju mrežu za pecanje na rijeci.
Objesite božićne dekoracije: zubnim koncem možete objesiti poveće kuglice na Božićno drvce.