06 veljače 2015

Savjeti za odijevanje kako da izgledate viši i sa više stila



Napisala Sheila Dicks

Ako ste sitne građe (160 cm ili niže) znate kakav je izazov kupovati odjeću koja ne samo da vam savršeno pristaje, već i kreira stilski izgled. U zadnjih 10 godina proizvođači su počeli kreirati stilove za sitne žene, ali još ih nisu postigli dobrima. Budući da istne žene nisu sve jednake, ponekad je teško naći odgovarajuću odjeću čak i na odjelu za sitnije. Otkrila sam da mnoge sitne žene ne samo da imaju lošu predodžbu kako pronađi ono što dobro odgovara, već su sasim frustrirane (posebno ako dobiju na težini) i kupuju što je manje moguće. Vjerojatno se pitate, postoji li tu rješenje? Da, sretna sam što mogu reći da postoji. Možete izgledati stilizirano u bilo kojoj dobi i bilo kojoj veličini. Samo je važno znati što tražite.  Evo nekih savjeta kako početi:
1. Privedite pažnju prema gore – do vašeg lica. Makeup, nakit i kosa privlače najviše pažnje, pa ako ste sitne građe poželjet ćete privući pažnju na lice da biste izgledali više. Makeup je završni dodir bilo kojem odličnom izgledu, a ako je učinjen pravilno može odati izgled sofisticiranosti. Nakit – naušnice, ogrlica ili broš (u omiljenom metalu ili boji) dodat će dašak boje oko lica. Lijepa frizura, koja ne nadjačava vaš sitni okvir, naglasit će vaš izgled.
2. Ograničite detalje – i kreirajte si više visine. Odaberite odjeću sa reverima, dugmetima, remenima i džepovima koji uravnotežuju vašu visinu i okvir. Previše detalja ili oni koji su preveliki učinit će da izgledate kraće.
3. Koristite tkanine u svoju korist – i izgledajte mršavije. Teksture koje birate nositi su jako važne. Glatke teksture i lagane do srednje tkanine su najbolji izbor za sitni okvir. One daju manje nakupljenosti i time čine da izgledate manje i vitkije.
4. Kreirajte okomite linije – i izgledajte više. Oko prirodno prati putanju linije, pa ima smisla iskoristiti okomite linije u svoju korist. Kreirajte okomite linije uz pomoć boja nošenjem jednake boje od glave do pete (bilo koja boja, ne mora biti crna – i bolje da nije). Kreirajte linije sa kontrukcijom odjeće – jakna na jednostruko kopčanje i okomite V linije oko vrata.
5.  Kreirajte liniju šava – koja drži oko povišeno na tijelu. Nosite suknje i kratke hlače rezane oko 1 cm iznad koljena. Kreirajte duže linije noseći čarape i cipele jednake boje kao što su hlače ili suknja. Također, cipele u boji kože odaju izgled duže noge.
Jako malo žena mogu zapravo naći u trgovini odjeću koja im pristaje savršeno. Zato je dobro imati krojačicu kojoj vjerujete (potrudite se pogledati njen rad prije nego ju zaposlite) kako bi napravila potrebne preinake. Da bi vam nešto savršeno pristajalo vjerojatno će trebati skratiti nogavice ili rukave, izvaditi ušitke sa strane, ukloniti džepove, ukrase i slično. To će možda povećati trošak, ali na kraju će se isplatiti jer ćete izgledati i osjećati se puno bolje.