30 siječnja 2015

10 načina da se odjenete predivno za manje novca



Napisala Sheila Dicks
Mnoge žene mi kažu da im je najveća prepreka za odličan izgled to što nemaju novca za ulaganje u garderobu. Iako je istina da vam treba novca za kupovinu odjeće, moćda vam neće trebati toliko koliko mislite ako kupujete pravilno. U svojoj želji da izgrade garderobu po što nižoj cijeni mnoge žene troše novac kupujući riskantno. Zbog toga misle da košta puno novca da bi se izgledalo odlično. Pa, kako izgraditi garderobu koja funkcionira i ne orobiti banku? Pratite ove savjete:
1. Počnite od početka. A gdje je početak, pitate? Početak je osnova garderobe. Zaboravite na trenutak da imate odjeću i mislite kako vam je ormar posve prazan. Trebaju vam osnovni predmeti, a to su oni koje možete miješati i spajati da biste lako dobili više odjevnih kombinacija. Vjerojatno već imate neke, ako ne i sve te predmete. Počnite sa 2 jakne (tip jakni ovisi o vašoj modnoj osobnosti), 5 donjih dijelova (2 hlača, 1 teksas hlače i 1 suknja), te 4 gornja dijela.
2. Riješite se onoga što ne valja. Pretpostavila sam ranije da mislite o ormaru kao da je prazan, ali kao što znate, nije – i to je dobra stvar. Uzmite si trenutak i razgleajte sve u svome ormaru. Imate li bilo koji, ili sve osnovne predmete? Ako će oni biti dio vaše osnovne garderobe moraju vam dobro pristajati, biti u dobrom stanju i u boji koja vam pristaje i koju volite. Ako nemate sve predmete, one koje nemate stavite na popis za kupovinu.
3. Znajte što vam pristaje. Prije nego možete izgledati fantastično morate znati što vam pristaje. Što je najboje za vaš tip tijela, boju i osobnost? Svatko je jedinstven, pa da bi izgledali odlično moramo imati osobnu osnovu i odijevati se prema onome što jesmo, a ne kako drugi očekuju da se odijevamo. Ako mislite, “Nemam pojma kako se trebam odijevati ili što mi pristaje ”, razumijem to i mogu pomoći. Voljela bih da porazgovaramo kako vam mogu pomoći, a počnite tako da ispunite stilski kviz.
4. Plan. Odvojite vremena za pregledavanje ormara, pa izvadite sve predmete koje niste nosili više od godinu dana i one koje ne volite. Zadržite samo one koji vam odgovaraju po veličini i slažu se sa osnovnom garderobom. A sada na plan. Napravite plan što trebate kupiti slijedeći put kad ste u kupovini. Ako to učinite, manje je vjerojatno da ćete se kući vratiti sa predmetima koje ćete kasnije odbaciti.
5. Kupujte mudro. To znači da kupujete predmete i stilove koje vi volite i koji vole vas (u njima izgledate odlično). To također znači da ne kupujete previše trendova. Trendovi su OK ako znate kako ih ugraditi u svoju garderobu i da ne potrošite budžet – ali za sada govorimo o manje troškova. Obratite pažnju na navike trošenja koje bi vam mogle isprazniti novčanik, a napuniti ormar (sa odjećom koju nećete nositi). Ta grozna navika je poticaj za “rasprodaju”. Kupujte na rasprodaji samo ako su predmeti koje volite, odgovaraju vašoj garderobi, izgledaju odlično na vama i dat će vam mnogo prilike za nošenje. Drugi način da uštedite novac je kupovina na kraju sezone (i opet... budite oprezni da se ne uhvatite u zamku “raprodaja”).
6. Pravilo broja 3. Ovo pravilo je jednostavno; kad kupujete neki predmet osigurajte da je u skladu sa barem 3 odjevna predmeta koje već posjedujete. Ako nije tako, ostavite ga u trgovini. Jednostavno ga nećete nositi. Vjerujte mi, to sam prošla.
7. Pobrinite se za svoju odjeću. Da biste uštedjeli novac, izbjegavajte kupovanje previše odjeće koju se mora čistiti kemijski (samo nekoliko predmeta je OK).  Također, umjesto stavljanja odjeće u sušilicu, objesite ju na vješalicu. Sušilice nisu dobre za odjeću. Kupujte odjeću dobre kvalitete. Ona traje duže i bit će na vama bolje.
8. Kupujte sami. Kad znate što dobro izgleda na vama, poželjet ćete kupovati sami. Kupovina sa prijateljicom može vas koštati novca ako se lako date nagovoriti na ono što se sviđa prijateljici i ne obraćate pažnju na ono što je najbolje za vas. Tako ćete završiti sa odjećom u kojoj se nećete dobro osjećati. A morate se osjećati dobro u onome što nosite da izgledate fantastično.
9. Modni dodaci: Ogrlice, ručni satovi, narukvice, prsteni, šalovi, cipele, torbice – mogu se dodavati odjeći za kreiranje različitih izgleda i promjenu garderobe. Saznajte više o tome ovdje: Radite li ove modne pogreške?
10.  Miješanje i spajanje: Odaberite 3 za vas najbolje boje za početak kreiranja garderobe – najbolju neutralnu (za hlače, jakne i suknje) i još dvije (za gornje dijelove odjeće). Pročitajte Kako izgraditi garderobu – 7 komada, 5 izgleda. Kupite hlače, suknje i jakne koje odgovaraju po stilu, prilici, boji i tkanini za lakše kombiniranje. Na primjer, sparite teške tkanine (vuna, baršun) sa teškim do srednjim tkaninama (poliester) i lagane tkanine (kao što je žersej) sa laganim tkaninama. Također, budite sigurni da težina vaših cipela odgovara težini odjeće.