09 siječnja 2015

7 načina da stvorite garderobu koja funkcionira



Napisala Sheila Dicks

Zamislite da uvijek znate što nositi, volite svaki komad odjeće koji kupite, nosite sve što imate u ormaru i lako vam je miješati i spajati komade. Zar to ne bi bilo odlično? Jedan od najvažnijih koraka za postizanje osobne garderobe je odlučiti o svemu što kupujete kao da je ulaganje – ulaganje u vlastiti imidž. Evo nekih prijedloga:
1. Birajte kvalitetu: Kada odaberete kvalitetu, vaši komadi odjeće trajat će duže nego da ste kupili jeftiniju odjeću. Kvalitetni komadi odjeće obično koštaju više novca, ali na duži rok to je ušteda jer će trajati duže i izgledat ćete bolje. Tkanine dobre kvalitete se dobro održavaju, imaju jake šavove, nema ispucanih končića i slično.
2. Tkanine: Odaberite tkanine koje vam je ugodno nositi, koje se neće lako gužvati i izdržljive su. Jeftine tkanine i jeftino šivanje koštat će vas više novca jer će ih trebati često mijenjati. Odaberite tkanine koje zadržavaju svoj oblik nakon pranja ili kemijskog čišćenja.
3. Stilovi: Odaberite stilove koji odgovaraju vašem obliku tijela. Na primjer, ako lagane i uske suknje dobro izgledaju na vama, držite se tih stilova. Kupovanje drugih stilova (bez obzira jesu li trenutno u modi) neće odgovarati vašem obliku tijela i vjerojatno ih nećete nositi. Nađite gornje dijelove odjeće u za vas najboljim bojama i tkaninama koje se dobro usklađuju sa suknjama, pa će vam spajanje i miješanje ići kao od šale.
4. Osnovno donje rublje: Ne podcjenjujte rublje koje stvara osnovu. Odaberite osnovno rublje koje kreira zaglađeni izgled; podiže i tonira. Na primjer, nemojte pogriješiti noseći tange kako bi izbjegli ocrtavanje gaćica kroz hlače, a zbog toga si napravili nakupine na bokovima.
5. Selektivna kupovina: Kada kupujete komade odjeće odvojeno da bi kreirali komplet, pobrinite se da tkanine i teksture odgovaraju zajedno. Na primjer, lanena suknja i svilena bluza dobro funkcioniraju, ali vuneni pulover i svilena suknja nikako. Isto vrijedi za obuću – i ona mora biti usklađena sa odjećom.
6. Svestranost: Prije kupovine, planirajte garderobu tako da iz nje izvučete najviše moguće. Na primjer, ako kupite jaknu, suknju i hlače, pobrinite se da su u tkaninama koje prolaze sve od toplijeg do hladnijeg vremena (kao što je vuneni gabardin) i birajte dvije boje koje odgovaraju jedna drugoj i jakni, hlačama i suknji. Odlučite koji tip odjeće želite kupiti prema vašem stilu života – kako provodite svoje vrijeme. Ako ste mama kućanica, na primjer, trebat će vam opuštenija odjeća – ako ste poslovna žena vaša garderoba mora se sastojati većinom od profesionalnih komada.
7. Volite ono što kupujete: Ako ne izgleda jednako dobro ili čak bolje od onog što posjedujete i ne čini da zasjajite, najbolje je ostaviti to u trgovini. Pobrinite se da vam savršeno pristaje (vjerojatno ćete ipak morati napraviti sitne popravke), da je u za vas najboljim bojama, odgovara vašoj osobnosti i životnom stilu.
Naučite kako kupovati da biste zavoljeli odlaske u kupovinu i izgledali odlično u onome što nosite, a to je samo prvi korak u kreiranju garderobe koja funkcionira.