12 kolovoza 2013

15 zamjenskih upotreba za filtere za kavu
Vrećice za čaj. Omotajte svježe lišće za čaj filterom, pa zavežite koncem i stavite u vruću vodu.

Obložite bilje u lončanicama. Stavite iskorišteni filter od kave na dno lonca za cvijeće da spriječite ispadanje zemlje kroz rupice na dnu.

Pomozite malim rukama da ostanu čiste. Iako bi odrasli trebali biti odgovorni i ne koristiti plastično posuđe, ponekad je filter za kavu savršene veličine za držanje sitne hrane (i zaštitu odjeće i tepiha) u rukama. Pokušajte filter nataknuti na štapić sa sladoledom – neće biti kapanja sladoleda.

Vezenje. Koristite filter za kavu za pozadinu koju ćete lako ukloniti nakon vezenja.

Dok kuhate juhu ili umak. Vežite značajne, ali nejestite sastojke kao što je lišće lovora, štapić cimeta, drvenasti začini u filter za kavu i ubacite u jelo dok se kuha, a kasnije lako izvadite. Francuzi to zovu ukrasni buket.

Kao filter za kavu. Jedan filter za kavu možete koristiti do 5 puta. Kad se jedan lonac napuni kavom, izvadite kavu i ponovo ju koristite, zatim isperite filter i ostavite da se osuši do slijedećeg jutra, kad ga možete ponovo koristiti.

Sačuvajte bocu vina.
Ako vam se čep slučajno pokida dok otvarate vino, omotajte filter oko grlića boce dok cijedite u drugu bocu, kako bi uhvatili čestice čepa. Uz gumicu, ovakav poklopac za bocu izgledat će bolje nego što mislite.

Zaštitite metalno posuđe. Stavite filter za kavu u željezno posuđe kako bi upio višek masnoće i spriječio hrđanje.

Procijedite slaninu. Dok je vruće, procijedite tekućinu od topljenja slanine kroz filter u keramičku posudu. Sve što vam ne treba ostat će u filteru. Isto vrijedi i za ulje nakon pečenja hrane.

Spriječite prskanje u mikrovalnoj.
Stavite filter po površini hrane koju ćete grijati u mikrovalnoj. Operite i posušite, pa koristite još nekoliko puta u istu svrhu.

Ublažite jačinu svjetla kad snimate fotografije u zatvorenom. Stavite filter za kavu preko žarulje, ili čak preko blica na foto-aparatu da smanjite direktno svjetlo.

Napravite lažno cvijeće
. Umočite filter kave u obojenu vodu, pa ostavite da upije tintu. (Inače, možete ih obojiti flomasterima i malo nakvasiti). Ostavite da se suši, zatim oblikujte latice cvijeća. Složite u oblik i omotajte oko drvenog štapića ili žice, pa pričvrstite. Odlično je za djecu, te poklon odraslima.

Spriječite grebanje posuđa i porculana. Stavite filter za kavu između tanjura od porculana da zaštitite površinu, ili koristite između teflonskog posuđa kada ga spremate.

Mjerice za suhe sastojke. Koristite filtere za kavu kako bi spremili ranije izmjerene suhe sastojke prije pečenja ili dok pripremate nešto za pohovanje. Tada ih samo obrišite i možete PONOVO KORISTITI.

Krpe za brisanje prašine. Prebrišite glatke površine, kao što je Tv ekran ili ogledalo, filterom za kavu da uklonite prašinu. Isperite i ostavite da se osuši, pa možete ponovo koristiti.

Napomena: filteri za kavu su proizvod od papira, ali ne treba ih trošiti kao da će postojati zauvijek. Većinom ih možete oprati i ponovo koristiti u istu svrhu. Uobičajeni trikovi, kao što je upotreba filtera za kavu u obliku zdjele za grickalice, treba to izbjegavati i koristiti obične čvrste posude koje možete oprati – kako se hrana ne bi rasipala.