26 srpnja 2013

Kuhanje




Uživanje u salati sa britkim okusom umaka vinaigrette je jedan od najpopularnijih načina za upotrebu octa u kuhinji. Ali to je samo početak! Običan ocat i onaj sa posebnim okusima su neki od sastojaka koji čine razliku u receptima, ali i doprinose zdravlju!

Za pripremu preljeva za salatu od balzamiranog octa uzmite 1 dio bijelog destiliranog octa sa 4 dijela ulja.

Napravite kremasti vinaigrette dodavanjem malo istučenog vrhnja za kuhanje u mješavinu od 1 dijela bijelog destiliranog octa sa 3 dijela ulja.

Omekšajte meso sa bijelim destiliranim octom. Koristite ga za marinadu ili kad polako kuhate trvdo, jeftinije meso.

Kad poširate jaja, u vodu dodajte malo bijelog destiliranog octa. Bjelanjak će biti čvršći.

Za ekstra mekoću kuhanih rebaraca ili mesa u gulašudodajte žlicu bijelog destiliranog octa.

Za britki okus svježeg voća kao što su kruške, dinja, žuta dinja i slično, dodajte im malo riže ili balzamiranog octa. Poslužite odmah da se voće ne razmekša.

Osvježite povenulo povrće namakanjem u hladnoj vodi sa žlicom bijelog destiliranog octa.

Kad kuhate ili parite cvjetaču, repu i slično povrće, dodajte žličicu bijelog octa u vodu kako bi zadržalo boju. To će im pojačati okus i smanjiti vjetrove. To pomaže i za jela sa grahom.

Učinite tjesteninu manje ljepljivom i smanjite malo njenog škroba. Dodajte malo bijelog destiliranog octa u vodu dok ju kuhate.

Ubacite malo okusa svježine u bijeli umak dodavanjem 1/2 žličice bijelog destiliranog octa.

Iskučajte jabučni ocat ili zaslađeni bijeli destilirani ocat na krumpirićima umjesto kečapa — tako ih jednu Britanci. Obje verzije odlične su uz ribu i prženo i pohano meso.

Uklonite mirise kuhanja koji dolaze iz zagorenih posuda ili od određene hrane tako što ćete prokuhati malu količinu vode sa 1/4 šalice bijelog destiliranog octa tako da para prolazi kroz prostoriju.

Učinite da miris luka nestane sa ruku trljanjem sa malo bijelog destiliranog octa.

Dodajte vlagu i poseban okus u kolač sa čokoladom — domaći ili iz kutije — sa žlicom bijelog destiliranog octa.

Ta biste spriječili da glazura postane preslatka dodajte kap, dvije bijelog destiliranog octa. To će učiniti da glazura dobije sjaj.

Napravite čvrstu pjenu za puslice dodavanjem 1 žličice bijelog octa na svaka 4 bjelanjka koja koristite.

Pojačajte okus bilo koje konzervirane juhe ili umaka sa žličicom octa od crvenog ili bijelog vina.

Eliminirajte okus masnoće u prženoj hrani dodavanjem malo bijelog destiliranog octa.

Ako ste hranu previše posolili, dodajte žličicu bijelog destiliranog octa i šećera da bi promijenili okus.

Sačuvajte deserte od želatine od rastapanja po ljetnoj vrućini dodavanjem žličice bijelog destiliranog octa na svaku kutiju želatine koju ste koristili.

Kad pripremate salatu od tune dodajte malo bijelog destiliranog octa sa začinskim biljem.

Promijenite okus svakodnevnoj riži dodavanjem žličice bijelog destiliranog octa u prokuhanu vodu.

Kako bi salata od krumpira bila savršena pomiješajte 1 šalicu majoneze, 3 žlice bijelog destiliranog octa, 1 žlicu šećera, te 1/2 žličice soli u preljevu za salatu.

Masline ili pimento pokriveni bijelim destiliranim octom mogu u hladnjaku trajati vječno.

Da jaja ne bi ispucala dok se kuhaju dodajte u vodu žlicu bijelog destiliranog octa.