09 srpnja 2013

Čišćenje




Bijeli destilirani ocat je popularno sredstvo za čišćenje u kućanstvu, učinkovito za ubijanje pljesni, bakterija i virusa, i to zbog razine kiselosti. Čišćenje bijelim destiliranim octom je pametan način da izbjegnete štetne kemikalije. Bit će vam drago što ste koristili nešto tako ekonomično i manje štetno za okoliš.

Za sjaj kromiranih slavina na kojima se nakupio kamenac, napravite pastu od 2 žlice soli i 1 žličice bijelog destiliranog octa, pa time isperite slavine.

Napravite sami čistač zagorenih mrlja kombiniranjem 1/4 šalice sode bikarbone sa 1 žlicom tekućeg deterdženta. Dodajte samo toliko bijelog destiliranog octa da tekstura ostane gusta i kremasta.

Očistite radne površine u kuhinji i stvorite svježiji miris na njima sa krpicom namočenom u čisti bijeli destilirani ocat.

Očistite i dezodorirajte odvodne cijevi ulijevanjem 1 šalice sode bikarbone, pa 1 šalice vrućeg bijelog destiliranog octa. Ostavite da djeluje 5 minuta, pa tada isperite vrućom vodom niz odvod.

Očistite mikrovalnu miješanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa i 1/2 šalice vode u plastičnoj posudi. Stavite posudu u mikrovalnu i grijte toliko da tekućina proključa. Mrvice zapečene hrane će se otpustiti, a loš miris će nestati. Posušite krpom.

Očistite unutrašnjojst hladnjaka sa otopinom jednakih količina vode i bijelog destiliranog octa.

Izbjegnite loš miris kada prvi puta uključite pećnicu nakon čišćenja čišćenjem spužvom koju ste namočili u razrijeđeni bijeli destilirani ocat.

Za čišćenje masnoće na vratima pećnice, namočite ih super jakim bijelim destiliranim octom. Ostavite vrata otvorena 10 do 15 minuta prije brisanja spužvom.

Uklonite nakupine sapuna i miris iz perilice posuđa
ulijevanjem šalice bijelog destiliranog octa u praznu mašinu koju ćete tada pokrenuti na cijeli proces pranja. Radite to jednom mjesečno.

Da biste spriječili staklo da se izgrebe sa mineralima
, operite čaše čistim bijelim destiliranim octom. Isperite ih vrućom vodom prije sušenja.

Za zamagljeno stakleno posuđe, namočite paprini ručnik u čisti bijeli destilirani ocat i njime omotajte stakleno posuđe sa svih strana. Ostavite neko vrijeme prije ispiranja.

Riješite se kamenca u čajniku dodavanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u vodu koja će stajati tijekom noći. Ako je kamenac baš tvrd, prokuhajte bijeli destilirani ocat u čajniku na nekoliko minuta, ostavite da se ohladi, pa isperite hladnom vodom.

Uklonite nakupine minerala iz aparata za kavu čišćenjem sa bijelim destiliranim octom. Napunite spremnik za vodu sa 1 šalicom bijelog destiliranog octa i pokrenite proces kuhanja. Pročistite aparat sa kuhanjem obične vode nakon toga. (Ali najrpije provjerite upute proizvođača.)

Uklonite mrlje sa šalica za kavu i čaj nježnim ribanjem sa jednakom količinama soli (ili sode bikarbone) i bijelog destiliranog octa. Isperite vodom.

Za mrlje i miris plastičnog posuđa, prebrišite ih krpom namočenom u bijeli destilirani ocat.

Uklonite loš miris iz plastične posude tako što ćete u njoj preko noći ostaviti krišku kruha namočenu u bijeli destilirani ocat.

Uklonite sluz iz boce sa uskim grlom, vaze, te staklenke tako što ćete malo bijelog destiliranog octa ostaviti u njoj nekoliko sati. Sa malo riže ili pijeska treskanjem očistite tvrde mrlje. Ponovite po potrebi.

Jednostavno očistite venecijanere nošenjem bijelih pamučnih rukavica.  Namočite ruke u rukavicama u otopinu od jednakih dijelova bijelog octa i tople vode, pa tako prebrišite obje strane venecijanera.

Za čišćenje mjedi i bakra,
napravite pastu od jednakih količina bijelog destiliranog octa i soli.

Polirajte bakar i mjed sa mješavinom od 2 žlice kečapa i 1 žlice bijelog destiliranog octa. Trljajte mekom krpom dok se pojavi sjaj.

Uklonite mrlje sa aluminijske posude kuhanjem mješavine od 1 šalice bijelog destiliranog octa i 1 šalice vruće vode.

Obeshrabrite mrave tako što ćete bijelim destiliranim octom poprskati vanjsku stranu vrata i prozora, uređaje i sva mjesta na kojima ste primijetili te male napasnike.

Riješite se voćnih mušica tako što ćete pored voća ostaviti posudu sa bijelim destiliranim octom.

Očistite aparat za otvaranje konzervi uz pomoć bijelog destiliranog octa i stare četkice za zube.

Uklonite miris pokvarene hrane iz hladnjaka ispiranjem tog područja sa sapunom i vodom. Zatim cijeli hladanjk u unutrašnjosti poprskajte bijelim destiliranim octom i prebrišite vlažnom krpom ili spužvom. Napunite posudicu sodom bikarbonom i ostavite u hladnjaku. Nakon nekoliko dana provjerite miris i bacite onu sodu bikarbonu.

Očistite masnoću i prašinu sa ventilatora, iz unutrašnjosti pećnice, ili sa bilo kojeg jako masnog mjesta uz pomoć spužve namočene u bijeli destilirani ocat.

Da bi čišćenje roštilja bilo lakše, na površinu poprskajte otopinu od jednakih količina vode i bijelog destiliranog octa.

Za uklanjanje naljepnica, deklaracija ili cijena, pokrijte ih krpom namočenom u bijeli destilirani ocat. Ostavite tako preko noći, a ujutro će naljepnica otpasti bez tragova.

Obnovite spužve i krpe za suđe tako što ćete ih namočiti u dovoljno vode da ih prekrije. Tada dodajte u vodu 1/4 šalice bijelog destiliranog octa. Ostavite da se namaču tijekom noći.

Riješite se kamenca na slavinama namakanjem krpe ili papirnog ručnika u bijeli destilirani ocat, a zatim time dobro omotajte slavinu. Ostavite tako preko noći, ujutro isperite.

Uklonite ostatke sapuna sa slavina trljanjem otopinom od 1 dijela soli na 4 dijela bijelog destiliranog octa.

Riješite slavine nakupina tragova vode tako što ćete oko njih zavetati vrećicu napunjenu sa 1/2 do 1/3 šalice bijelog destiliranog octa, pa ostavite najmanje 2-3 sata. Ako se kamenac ne ukloni, trljanje starom četkicom za zube trebalo bi pomoći.

Usjajite porculanske sudopere ulijevanjem bijelog destiliranog octa u njih.

Isperite sapunicu sa radne površine u kuhinji otopinom bijelog destiliranog octa i vode.

Očistite zalijepljenu hranu tako što ćete površinu namočiti bijelim destiliranim octom i trljati starom četkicom za zube.

Ubijte bakterije u kupaonici sprejem od bijelog destiliranog octa. Obrišite vlažnom krpom.

Očistite nakupine sapuna i vode sa kade, pločica, zastora u tuš kabini, a sve prebrišite bijelim destiliranim octom. Isperite vodom.

Poprskajte vrata tuša bijelim destiliranim octom nakon što ste posušili staklo od vode, aili prije početka tuširanja. To će uništiti bijele tragove od vode tako da ne ostaju nakon slijedećeg tuširanja na staklu.

Napravite jeftini čistač pločica miješanjem 1/2 šalice sode bikarbone, 1 šalice bijelog destiliranog octa, te 1 šalice amonijaka u listri tople vode.

Riješite se tvrdokorne sluzi nakon tuširanja u kadi brisanjem kade sa bijelim destiliranim octom i tada posipanjem sodom bikarbonom.

Namočite spužvu za tuširanje preko noći u jaku otopinu bijelog destiliranog octa i vode za uklanjanje sapuna. Isperite nekoliko puta hladnom vodom i ostavite da se suši na zraku (na suncu ako je moguće).

Očistite rubove vrata tuš kabine namakanjem bijelim destiliranim octom koji će djelovati nekoliko sati. Sve mrlje trljajte starom četkicom za zube dok nestanu.

Za čišćenje glave tuša, ulijte 1/2 šalice sode bikarbone i 1 šalicu bijelog destiliranog octa u plastičnu vrećicu i zavežite ju oko glave tuša. Ostavite da djeluje još oko 1 sat nakon što se prestanu stvarati mjehurići. Sklonite vrećicu i pustite vodu da pročisti glavu tuša.

Dezodorirajte školjku WC-a tako što ćete u nju uliti 3 šalice bijelog destiliranog octa i ostaviti da djeluje bar pola sata prije ispiranja.

Kako bi školjka WC-a bila blještava, ulijte u nju 1 šalicu ili više bijelog destiliranog octa i ostavite da djeluje preko noći. Očistite školjku četkom i isperite vodom.

Osvježite zrak u kupaonici prskanjem otopinom od 1 žličice sode bikarbone, 1 žlice bijelog destiliranog octa i 1 šalice vode.

Zasjajite linoleum na podu čišćenjem sa otopinom od 1 šalice bijelog destiliranog octa na svaku litru vode koju ćete koristiti.

Nanesite bijeli destilirani ocat direktno na mrlju na linoleum podu. Ostavite da djeluje 10 do 15 minuta prije čišćenja. Ako to ne pomogne, ponovite sa bijelim destiliranim octom i malo sode bikarbone. Mrlju tada čistite spužvom ili četkom. Isperite toplom vodom.

Za ekonomičan čistač podova, pomiješajte 3 kapi tekućeg deterdženta za suđe sa 1/3 šalice bijelog destiliranog octa, 1/3 šalice alkohola i 1/3 šalice vode. Štedljivo time namočite pod i prebrišite mopom.

Neke mrlje sa tepiha možete ukloniti sa pastom od 2 žlice bijelog destiliranog octa i 1/4 šalice soli ili sode bikarbone. Utrljajte to u mrlju i ostavite da se osuši. Slijedeći dan usisajte ostatak. (Uvijek prvo testirajte trajnost na manje vidljivom dijelu tepiha).

Pojačajte boje tepiha trljanjem otopinom od 1 šalice bijelog destiliranog octa na svaku litru vode koju ćete koristiti. (Uvijek prvo testirajte trajnost na manje vidljivom dijelu tepiha).

Da biste smanjili sapunicu u parnom čistaču dodajte oko 1/4 šalice bijelog destiliranog octa. Istu količinu dodajte u vodu za ispiranje kako bi uklonili ostatke deterdženta i da tepih ostane duže svjež.

Operite tepihe iz tatvorenih i iz otvorenih prostora otopinom od 1 šalice bijelog destiliranog octa u 1 kanti tople vode. Perite ih uz pomoć četke i tada isperite šmrkom.

Očistite nezgode kućnih ljubimaca prvo kvašenjem mrlje vodom, a zatim dodavanjem bijelog destiliranog octa sa malo vode. Sušite spužvom dok ne pokupite svu tekućinu. Tada pospite sodom bikarbonom i ostavite da se osuši. Slijedeći dan usisajte ostatke.

Napravite vlastito sredstvo za čišćenje prozora kombiniranjem 1/2 šalice amonijaka, 1 šalice bijelog destiliranog octa, te 2 žlice škrobnog brašna u litri vode.

Uklonite ostatke voska koji ostaju od kupovnih sredstava za čišćenje stakla sa otopinom od 2 šalice vode, 1 šalice bijelog destiliranog octa i 1 žličice tekućeg sapuna ili deterdženta.

Za uklanjanje boje sa prozora pokušajte koristiti vrući bijeli destilirani ocat. Ostavite da tekućina djeluje prije uklanjanja sa žiletom.

Za uklanjanje ostataka stare boje sa prozora čistom četkicom za bojanje nanesite bijeli destilirani ocat.

Riješite se plijesni, prašine i ustajalih mirisa brisanjem zidova sa bijelim destiliranim octom na krpi ili spužvi.

Očistite drveninu i zidove otopinom od 1 šalice bijelog destiliranog octa, 1 šalice sode bikarbone, 1/2 šalice amonijaka i 1 litre tople vode. Prebrišite vlažnom krpom ili spužvom.

Očistite lamperiju sa otopinom od 1/4 šalice maslinovog ulja, 1/2 šalice bijelog destiliranog octa, te 2 šalice tople vode. Prebrišite mekom krpom.

Jednostavno uklonite stare tapete uz pomoć vlažnog valjka za bojanje, namočenog u otopinu od jednakih količina bijelog destiliranog octa i vruće vode. Ili ih prskajte time dok ne otpadnu sa zida.

Uklonite bijele tragove vode sa drvenine otopinom od jednakih količina bijelog destiliranog octa i biljnog ulja. Trljajte sa malo sitne soli.

Uklonite nečistoću oko kamina sa bijelim destiliranim octom. Koristite četku za trljanje, a ručnik za čišćenje vlage i nečistoće.

Očistite staklena vrata kamina otopinom od 1 dijela destiliranog octa i 2 dijela vode. Posprejajte, pa posušite suhom krpom.

Za ubijanje bakterija, posprejajte bijeli destilirani ocat po kvakama i tada ih posušite krpom.

Uklonite miris mrtvog miša ili drugog glodavca (nakon što sklonite ostatke životinje) brisanjem tog područja ili sa bijelim destiliranim octom ili sa izbjeljivačem. Tada ostavite papir natopljen omekšivačem za rublje na tom mjestu dok mirisi nestanu.

Nikada ne koristite bijeli destilirani ocat na mramoru. Kiselina ošteti površinu.

Prije bojanja betona, očistite ga bijelim destiliranim octom. Ostavite da se suši na zraku.

Očistite četke za bojanje na kojima se osušila boja prokuhavanjem u loncu sa bijelim destiliranim octom. Prvo ih namočite na sat vremena, a onda stavite lonac na umjerenu vatru dok ocat počne krčkati. Ocijedite i isperite.

Uklonite mrlje sa plastike, stakla ili aluminija sa pastom od 1 dijela bijelog destiliranog octa sa 3 dijela sode bikarbone. Prebrišite sapunicom i isperite čistom vodom.

Očistite gril prskanjem bijelim destiliranim octom, a ispod postavite nagužvanu aluminijsku foliju, pa njome žestoko istrljajte gril.

Za uklanjanje naslage u staklenim bočicama za bebu, napunite ju jednakim količinama vruće vode i bijelog destiliranog octa. Ostavite da djeluje bar sat vremena. Istrljajte četkom za boce.

Za dezinficiranje dječjih igračaka u sapunicu dodajte veću količinu bijelog destiliranog octa.

Očistite plastične slikovnice ili drvene knjižice uz pomoć bijelog destiliranog octa. Očistite vlažnom krpom.

Očistite škare koje su postale ljepljive (nakon rezanja selotejpa, npr.) sa krpicom namočenom u bijeli destilirani ocat.

Očistite i dezodorirajte mrlje od urina na madracu sa otopinom od bijelog destiliranog octa i vode. Tada pospite sodom bikarbonom i ostavite da se suši. Usisajte nakon što mrlja ostane suha na dodir.

Usjajite novčiće namakanjem na nekoliko sati ili preko noći u čaši sa bijelim destiliranim octom.