27 lipnja 2013

Pranje rublja




Želite li što jaču bjelinu ili svjetlije boje? Odgovor je u bijelom destiliranom octu. To je siguran i jeftin način da pojačate snagu deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja. Sa octom u toj mješavini vaša odjeća nikada neće izgledati bolje.

Spriječite lijepljenje trake na vašu odjeću dodavanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u ciklus pranja.

Uklonite ostatke sapuna zbog kojeg crna odjeća izgleda blijedo uz pomoć bijelog destiliranog octa u ispiranju.

Izbijelite prljave bijele čarape i krpe za sušenje posuđa. Dodajte 1 šalicu bijelog destiliranog octa u veliki lonac vode, ostavite samo da prokuha, pa ubacite rublje. Neka se natapa preko noći.

Neke mrlje na odjeći i posteljini možete isprati uz pomoć jednakih količina mlijeka i bijelog destiliranog octa.

Prije pranja mrlje od senfa, navlažite ju sa malo bijelog destiliranog octa.

Napadnite mrlje od špageta, roštilja ili kečapa
otopinom bijelog destiliranog octa i vode.

Uklonite miris i mrlje od znoja na odjeći, te one koje ostaju od dezodoransa, prskanjem tih mjesta sa čistim bijelim destiliranim octom prije ubacivanja u perilicu.

Zaboravili ste na mokro rublje u perilici i sad ono ima miris ustajalosti? Ulijte nekoliko šalica bijelog destiliranog octa u mašinu i pokrenite ju na zadnje ispiranje. Tada još jednom pokrenite perilicu sa deterdžentom.

Uklonite miris dima sa odjeće puneći kadu vrelom vodom sa 1 šalicom bijelog destiliranog octa. Objesite odjeću iznad te pare i zatvorite vrata da para može duže djelovati na odjeću.

Parno glačalo održavajte čistim i u dobrom stanju tako što ćete se riješiti nakupina minerala u otvorima za paru. Napunite prostor za vodu sa otopinom jednakih količina bijelog destiliranog octa i destilirane vode. Ostavite glačalo u okomitom položaju da stvara paru oko 5 minuta. Kad se glačalo ohladi isperite prostor za vodu sa čistom vodom, ponovo napunite i isprskajte vodu kroz otvore za paru na staru krpu. Provjerite prije ponovnog korištenja.

Uklonite tragove zagorijevanja od glačala trljanjem zagrijanom otopinom od jednakih količina bijelog destiliranog octa i soli. Ako to ne pomogne, uzmite krpicu namočenu u čisti bijeli destilirani ocat.

Uklonite miris parmefa sa pamučne odjeće prskanjem male količine bijelog destiliranog octa.

Uklonite mrlje od vode i soli sa cipela i čizama brisanjem otopinom od jednakih količina bijelog destiliranog octa i vode.

Torbicama i cipelama od sjajne kože dajte bolji sjaj brisanjem istih sa bijelim destiliranim octom.

Dobijte čistije rublje! Dodajte oko 1/4 šalice bijelog destiliranog octa u zadnje ispiranje. Kiselina iz octa je dovoljno blaga da ne ošteti tkanine, ali dovoljno jaka da rastopi alkale iz deterdženta ili sapuna. Osim uklanjanja sapuna ocat spriječava tamnjenje bijele odjeće, radi kao omekšivač i uklanja statički elektricitet, te napada plijesan i mrlje.

Uklonite tvorničke kemikalije sa odjeće dodavanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u vodu.

Uklonite naslage sapuna i očistite cijevi perilice rublja sa bijelim destiliranim octom. Povremeno pokrenite perilicu sa samo 1 šalicom bijelog destiliranog octa u njoj — ništa drugo u procesu pranja.

Pojačajte žive boje dodavanjem 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u zadnji ciklus ispiranja.

Omekšajte vunenu ili akrilnu odjeću (za ručno ili strojno pranje) i riješite ju mirisa sapuna sa 1/2 šalice bijelog destiliranog octa u zadnjem ispiranju.

Riješite se sitnih rupica nakon šivanja tako što ćete nakon vađenja igle odjeću prebrisati krpicom namočenom u bijeli destilirani ocat, pa ju izglačati prekrivenu mekom krpom.