11 lipnja 2013

Još više savjeta




1)    Nema više zalijepljene tjestenine. Volite špagete, ali ne želite da se zalijepe jedna za drugu?  Rješenje je jednostavno, nakon što se rezanci skuhaju ocijedite ih iz vruće vode u cjediljku, vratite u lonac i prelijte hladnom vodom.  Ostavite ih tako do posluživanja i neće se zalijepiti.
2)    Voda će brže prokuhati. Ostajemo na temi tjestenine.  Uštedite vrijeme kuhanja tako što ćete vodu staviti da zakuhan u najlaganijoj posudi koju imate. Što je posuda tanja to će lakše zagrijati vodu.  Iskoristite ovaj trik kad pripremate rižu, hrenovke, zobenu kašu i slično!
3)    Provjera mlijeka. Ovo će vam se činiti kao zdravi razum, ali provjerite rok trajanja mlijeka prije nego što ga kupite.  Rok trajanja mlijeka varira od nekoliko dana do čak mjesec dana, a možda su kutije u trgovini pomiješane.
4)    Spremite one žičice. Znate one plastične žičice koje dobijete sa pakiranjem tost kruha ili vrećama za smeće – najbolje su za vezanje kablova oko TV-a i računala.  Vezanjem kablova tim žičicama olakšat ćete usisavanje i imati uredniji izgled sobe.  Ja ih čuvam već godinama i imam ih popriličnu količinu.  Ne samo da ih imam dovoljno za kablove, već i uvijek kad zatrebam nešto hitno povezati.
7)    Nabavite pokrivač za grijač vode. Taj ekstra sloj zaštite neće vam uštedjeti novac baš odmah, ali nakon dužeg vremena troškovi će se smanjiti jer neće morati toliko jako zagrijavati vodu.
8)    Obojite zidove prije postavljanja novog tepiha. Ne želite valjda boju na novom tepihu!  Također, počistite pod ispod tepiha.  To će uništiti sve one grinje i alergene koji su se nakupljali godinama ranije.
9)    Iskoristite vrećice od zamrznutog povrća za ručak. U njima si ponesite ručak na posao.  Sačuvajte te vrećice u ladici radnog stola, pa ih kad se skupe ponesite natrag kući ili iskoristite za nešto drugo.
10)    Kupite nedovršeni namještaj. To je jeftinije nego bilo koji namještaj koji možete kupiti, a možete ga završiti i uskladiti sa ostalim svojim namještajem.  Zapravo je dobar osjećaj učiniti nešto takvo, bez da pokušavate biti savršeni majstor!
BONUS:  savjeti čitatelja
12)    Riješite se žohara. Jeftin način za rješavanje žohara – pomiješajte šećer i sodu bikarbonu i rasporedite to u malim količinama na mjesta gdje ste vidjeli žohare.  Čini se da žohari nemaju sposobnost prdenja. Kad se nahrane šećerom i sodom, to će u njima izazvati plinove i PUF! Kraj za žohara.
13)    Očistite stakla na automobilu. Postoji jedan trik sa kontrolom zraka u automobilu. Isključite grijanje, uključite hlađenje i usmjerite ga prema staklu. Ako to ne pomaže, prebacite sa cirkuliranja zraka na statični zrak, ili obratno (jedno funkcionira, drugo ne – ali ne znam koje). Da, bit će vam hladno, ali hladni zrak ne stvara toliko pare kao topli, pa će se stakla brže odmrznuti! Ali ako to činite predugo, stakla će se zamaglizi IZVANA, pa ćete ih lako prebrisati krpom.
14)    Domaće sredstvo protiv komaraca. Stavite ekstrak vanilije na točke pulsa, pa ćete pomalo mirišati kao keksi, ali slatki miris zapravo će otjerati komarce. To je jedini način da se preživi ljeto!! Neke osobe komarci stalno grizu, a neke uopće ne. Kad koristim vaniliju ugrizi se manje za 90 %, a i tada provodim gotovo cijeli dan vani, pa povremeno moram nanositi sredstvo ponovo.
15)    Ne plačite, to je samo luk. Kad trebate narezati luk, stavite ga u zamrzivač na 15 minuta prije rezanja. Hladnoća uzrokuje da sitne čestice mirisa koje bi otišle u zrak sada postanu kristali. A svi znamo da kristali padaju, a ne lete. Koristim ovo već neko vrijeme i više nema suza tijekom rezanja.
16)    Trik protiv škripanja vrata auta. Koristite vazelin na šarkama auta kako vrata ne bi škripala. Iskušala sam sve do čega sam mogla doći - WD-40, sintetičko mazivo za šarke, ništa nije pomoglo. Vazelin djeluje sada već mjesecima.