05 lipnja 2013

Savjeti za domaćinstvo 9




Kako sagraditi vulkan:
prvo napravite oblik vulkana. Pomiješajte 6 šalica brašna, 2 šalice soli, 4 žlice ulja i 2 šalice vode. Tijesto koje time zamijesite treba biti glatko i čvrsto (po potrebi dodajte još vode). Stavite bocu od gaziranog pića u sredinu lima za pečenje i oko nje od tijesta oblikujte vulkan. Nemojte zatvoriti rupu od boce, niti ubaciti tijesto u nju. Napunite bocu većim dijelom sa vrućom vodom i ubacite malo crvene boje za hranu (to možete prije oblikovanja vulkana oko boce, da se voda ne hladi dugo). U bocu dodajte 6 kapi deterdženta. Dodajte i 2 žlice sode bikarbone. Sada u bocu polako ulijevajte ocat. Pazite – vrijeme je za erupciju!

Sastojci za tintu od crvenog voća:
1/2 šalice zrelih bobica (borovnice, trešnje, kupine, jagode, maline, bazga i slično.)
1/2 žlice octa
1/2 žlice soli

Napunite cjedilo voćem i držite iznad lonca. Drvenom žlicom procijedite voće kroz cjedilo u lonac da ostane samo sok. Dodavajte voće sve dok dobivate dovoljno soka u lonac. Sada u lonac dodajte sol i ocat. Ocat će pomoći da tinta zadrži boju, a sol joj neće dopustiti da se zgruša. Ako je tinta pregusta dodajte žlicu vode. Spremite u staklenku od dječje hrane. Svaki puta pripremajte samo malu količinu tinte, a kad ju ne koristite spremajte ju čvrsto zatvorenu u hladnjak.

Sastojci za tintu u naliv-peru:
Veliko pero (nabavite ga u trgovini predmetima za kreativne radove)
skalpel
papir
tinta od crvenog voća
papirni ručnici
Skalpelom odrežite donji dio pera da dobijete kut. Oprezno u njemu napravite mali prorez. Umočite pero u tintu. Obrišite višak tinte u papirni ručnik. Ponovite po potrebi. Sada počnite pisati kao što su nekada pisali doseljenici!