06 lipnja 2013

50 naizgled zdravih namirnica – koje to nisu






Ne zavaravajte se misleći da je sva zdrava hrana zaista zdrava.

      1.     Popcorn (kokice) iz mikrovalne
Sa toliko light (laganih) zdravih verzija kokica za mikrovalnu na tržištu,
lako je pomisliti da je takva grickalica zdrava, ali sa visokim udjelom soli i kemikalije diacetyl, neki profesionalci u zdravstvu upozoravaju da ne treba to često koristiti kao grickalicu. Bolji izbor? Stavite nekoliko svježih zrna kukuruza u papirnatu vrećicu i zatim u mikrovalnu. Tako ćete imati nadzor nad okusom!
      2.     Light (lagani) preljevi za salatu
Jeste li ikad pogledali popis sastojaka na light preljevu za salatu? Dugačak je gotovo 1 metar! Preljevi su puni konzervansa i drugih dodataka koje ni ne možemo izgovoriti – da ne spominjemo sol i šećer – pa vam je puno bolje preliti povrće sa malo octa i ulja.
      3.     Mješavina orašastog voća
Orasi i sušeno voće su zapravo zdravi izbor, zar ne? Pogrešno! Dok bi obična mješavina nezasoljenih oraha i nezašećerenog voća moglo biti dobro za kontrolu porcije i grickalice pune energije, većina kupovnih mješavina sadrži komadiće čokolade, hrpu soli i razne vrste šećera. Budući da samo mala šaka toga ima oko 300-i-više kalorija, dobro čitajte deklaracije proizvoda!
      4.     Mješavina žitarica
Zobene pahuljice, orasi, te sušeno voće, sve se to čini zdravim. Ali ono što zavarava je koliko šećera i dodatnih kalorija viri iz toga. Zdjela te stvari može lako sadržavati 500 ili više kalorija – i to bez mlijeka! Uživajte pametno, birajući vrstu bogatu vlaknima sa malo šećera. I držite se preporučene porcije na pakiranju.
      5.     Umak od artičoke i špinata
Budući da sadrži artičoku i špinat, čini se kao povrćem napunjen umak, ali budite upozoreni. Samo nekoliko žlica toga može imati i do nekoliko stotina kalorija i nezdravu masnoću. Umjesto da to naručite u restoranu, pripremite ga sami kod kuće. Umočite sirovo povrće umjesto čipsa i krekera, pa ćete dobiti još zdraviji obrok!
      6.     Voćni jogurt bez masnoće
Ne padajte u zamku bez masnoće. Samo zato što nešto (gotovo) nema masnoće ne znači da je zdravo. Zapravo, većina voćnih jogurta ima do 15 grama šećera u onoj sitnoj čašici od 150 g! Moj savjet? Kupite običan grčki jogurt i pomiješajte ga sa smrvljenim stvarnim voćem ili sa malo meda. Na taj način znat ćete točno što je u njemu!
      7.     Sušeno voće
Sušeno voće sadrži vlakna, vitamine i minerale, ali mnoge tvrtke dodaju sumpor i šećere da bi drže izdržalo na policama. Iako se u nekim trgovinama mogu naći i vrste bez šećera i sumpora, zašto ne bi radije jeli svježe voće? Puno je zasitnije i ima manje kalorija po porciji!
      8.     Sojino mlijeko sa okusima
Soja ima mnoge koristi za zdravlje, među kojima su proteini i kalij, te manje kolesterola. Ali one ukusne verzije sa čokoladom ili vanilijom? U njima je samo previše dodanog šećera i nepotrebnih kalorija! Sačuvajte takvo sojino mlijeko za povremeni desert, a radije odaberite nezašećerene, obične vrste za svakodnevni obrok.
      9.     Energetski napitci
Toliko je energetskih pića na tržištu, a većina vam obećavaju energiju i pomoć pri vježbanju sa dodatkom kofeina, vitamina, te minerala, pa možete doći u napast misleći da su takva pića zdrava – a nisu. Slično dodacima prehrani, energetska pića ne nadzire FDA (američka agencija za hranu i lijekove), pa je bolje držati se dobre stare vode za rehidraciju i energiju!
    10.    Frape (smoothie, shake)
Frape je već dugo miljenik svijeta zdrave hrane. Iako su neki frapei napravljeni sa jednostavnim, integralnim sastojcima i mogu biti zdravi, nemojte se zavarati da je sve na čemu piše "smoothie" dobro za vas. Neki frape načinjeni su sa šećerom, kalorijskim dodacima kao što je čokoladni sirup ili punomasnim sladoledom u bazi. Najbolji smoothie za vas? Pripremite ga sami kod kuće, pa ćete znati točno što je u njemu!
    11.    Sendvič od puretine
Vjerojatno ste čuli da, kad god ne znate što biste naručili za van, sendvič od puretine je najbolji izbor, zar ne? Pa, ovisi odakle ga naručujete. Jako obrađeno meso iz trgovina delikatesama može biti bogato nitratima i soli, a to oštećuje srce. Da ne spominjemo da se sendviči većinom pripremaju sa dosta punomasne majoneze i velikim kriškama kruha (bijeli ili koji god, ali previše). Kao i uvijek, provjerite popis sastojaka prije nego što pojedete, tako da znate kakav ste zaista kupovni sendvič od puretine pojeli!
    12.    Parfe (parfait)
Načinjen sa jogurtom, žitaricama i svježim voćem, parfe se čini bezazlen, ali bolje je biti siguran. Zapravo, osim ako ste ga načinili kod kuće sa odabranim sastojcima, ova "zdrava" grickalica lako može sadržavati sastojke kao svaki desert, previše kalorija, masnoća i šećera. Ako sumnjate, radije pojedite svježe voće.
    13.    Čips od plavog kukuruza
Čips od plavog kukuruza se čini zdravijim nego obične tortilje od kukuruza, ali zapravo nema razlike, zahvaljujući sličnom iznosu kalorija, masnoće i soli. Ne dajte da vas zavara plava boja!
    14.    Riblji sendvič
Nema sumnje da je riba zdrava. Ali kad ju pržite, ubacite u pecivo s maslacem i još dodate tartar ili majonezu, ostaje premalo "zdravlja" u tome. Da biste zaista iskoristili zdravlje iz ribe, preskočite cijeli taj sendvič i uživajte u filetu sa roštilja uz pareno povrće i rižoto!
    15.    Tortilja sa piletinom
Postojalo je vrijeme, prije oko 10 godina, kad se sve u tortilji smatralo “zdravom hranom.” Problem je što, čak i ako napunite tortilju sa puno povrća i nemasnih proteina, ogromna tortilja sama po sebi sadrži 400 do 800 kalorija – da ne spominjemo umake pune kalorija koji obično idu uz njih. Najbolje je da podijelite jednu tortilju sa prijateljem, ili pojedete povrće bez tortilje!
    16.    Muffini sa manje masnoće
Nemasni muffini u kafićima uvijek izgledaju tako dobro. A iako su verzija sa smanjenom masnoćom nasuprot običnima, ni na koji način nisu zapravo zdravi. Zapravo, kad proizvođači uklone masnoću, moraju je zamijeniti nečim što će popraviti okus. A to je u većini slučajevima šećer, što nemasne muffine ne samo da čini manje kaloričnima, nego i manje zasitnima.
    17.    Proizvodi bez glutena
Proizvodi bez glutena su trend ovih dana. Iako su neki od tih proizvoda zdravi, proizvod sa oznakom "gluten-free" nikako ne treba značiti jednako zdravlju. Ako je pakirano ili na bilo koji način prerađeno – sa ili bez glutena – nije zdrava hrana kao neke vrste integralne hrane koju biste mogli pojesti. Najbolji proizvodi bez glutena zapravo uopće nisu proizvodi; već svježe voće i povrće!
    18.    Zamrznuta jela (pojedinačni obroci)
Ranije pakirana zamrznuta jela u porcijama čine se prikladnim i brzim načinom da pripazite na kalorije, ali kad se radi o prehrani, većina takvih jela ne prolazi kontrolu. Napunjeni konzervansima, previše soli, premalo povrća, bolje je ostaviti ih u zamrzivaču.
    19.    Juhe u konzervi
Juhe iz konzerve mogu biti dobar dodatak ručku ili večeri, ali čak i one vrste sa manje soli i masnoće nisu zdrave kako se čine. Većina konzerviranih juha sadrži 400 ili više miligrama soli po šalici – a tko zapravo jede samo pola šalice? Previše soli vodi do visokog tlaka, napuhavanja želuca i općenito lošeg osjećaja. A to nije zabavno!
    20.    Pizza s povrćem
Svi znamo da pizza nije najzdraviji izbor hrane, ali pizza s povrćem? Na njoj je povrće, pa onda mora biti zdrava, zar ne? Ne baš. Neki restorani brze hrane napune svoju pizzu sa više sira da bi nadoknadili manjak mesa ili koriste rajčice namočene u ulju i masline za popravak okusa. Najbolji izbor? Uzmite pizzu tanke kore sa povrćem, pola količine sira, pripazite na porciju – ili si pripremite pizzu kod kuće!
    21.    Tjestenina od špinata
Tjestenina pripremljena sa špinatom čini se zdravijom od obične (ili čak integralne) tjestenine – ali nažalost, to nije. Iako je tjestenina zelena, količina špinata u njoj je toliko mala da baš ne daje nikakvu korist – a sigurno ne opravdava to što ste pojeli veliku zdjelu. Puno vam je bolje pojesti pola šalice obične tjestenine i salatu od špinata.
    22.    Pšenični kruh
Ne zavaravajte se proizvodima od pšenice. Ako na pakiranju ne piše "100 posto cjelovita pšenica,” onda je to obični bijeli kruh sa malo pšenice umiješane za marketing. Dakle: pobrinite se da svaka kriška sadrži najmanje 2 grama vlakana — što je oznaka svakog zdravog kruha.
    23.    Dijetni gazirani napitci
Riječ "dijeta" ne znači uvijek zdravlje, a to je posebno slučaj sa gaziranim pićima. Napravljeni od umjetnih sastojaka i okusa, ne samo da su neprirodni i puni soli, već se pokazalo da osobe koje popiju dijetalno gazirano piće tipa Cola nakon toga pojedu do trećinu više kalorija u obroku. Iako razlozi nisu baš razumljivi, istraživači sumnjaju da to tijelo nadoknađuje manjak kalorija za koje misli da ih je dobilo iz pića, a nije.
    24.    Kikiriki maslac smanjene masnoće
Kikirikiji su puno zdrave mono-nezasićene masnoće, pa kad kupujete maslac od kikirikija, bolje je odabrati prirodnu verziju sa punom masnoćom. Većina verzija smanjene masnoće sadrži jednak broj kalorija po porciji jer kad se izvadi masnoća dodaje se šećer i druge stvari. Fuj!
    25.    Voćni koktel 8voćna salata u konzervi)
Čini se jednostavno. Voće je zdravo, pa bi voćni koktel trebalo biti dobar izbor. Ali većina voćnih koktela priprema se sa šećernom umakom koji samo dodaje kalorije bez ikakve druge vrijednosti za prehranu ili zdravlje. Bolje vam je pojesti dva komada svježeg voća!
    26.    Voćni sok
Nemojte me krivo shvatiti, 100-postotni voćni sok sadrži tonu vitamina i minerala. Ali, ako ne planirate dobiti na težini ili živjeti na tekućoj prehrani (um, nije zabavno!), voćni sok je najbrži način da ubacite previše kalorija, a da se uopće ne zasitite. Da ne spominjemo da veliki dio tih proizvoda na tržištu uopće ne sadrži 100 posto voćnog soka! Umjesto ispijanja voćnog soka, radije pojedite 2 do 3 svježe voćke na dan.
    27.    Pečeni grah
Grah je odličan, jer je bogat vlaknima i biljni je izvor proteina. Ali pečeni grah – pogotovo onaj u konzervi sa raznim okusima – može biti bogat solima, šećerom i drugim dodacima. Što onda učiniti? Mudro čitajte deklaracije ili ga pripremite kod kuće i pripazite na začine.
    28.    Perece (one u grickalicama)
Sa manje masnoće nego u čipsu od krumpira, perece nazivaju "zdravima" još od početka ludnice sa masnoćama u 90-ima. Ali većina pereca nema pravu vrijednost za prehranu, jer su načinjene od bijelog brašna što u organizmu brzo prelazi u šećer podižući glukozu u krvi i uzrokujući da jedete sve više i više. (Jeste li ikada zamijetili da vas perece uopće ne zasite? Eto zašto!) osim ako trenirate za nešto na duge staze ili ih jedete u sklopu drugog jela koje uključuje vlakna i proteine, bolje vam je da općenito izbjegavate perece.
    29.    Pasta Primavera (proljetna tjestenina)
Budući da se proljetnu tjesteninu obično priprema sa dosta proljetnog povrća, vjerojatno se čini kao zdraviji obrok sa talijanskog jelovnika. Ali nemojte se zbuniti. Osim ako ste ju sami pripremili, postoji šansa da će vam jelo biti prepuno sira i ulja, pa će "lagani" obrok biti sve samo ne lagani!
    30.    Čips od povrća
Komadići stvarnog povrća u čipsu od povrća su tako tanki i tako prerađeni – bilo da su pečeni ili prženi – da je nestala sva hranjivost iz originalnog povrća. I opet, bolje vam je da jedete svježe povrće! Jeste li primijetili uzorak?
    31.    Proteinski prutići
Nemoguće je reći da su općenito svi proteinski prutići nezdravi, ali sigurno možemo reći da ako okrenete pakiranje većine njih i pročitate sastojke mogli biste se šokirati. Osim ako su organski, većina ovih prutića su prilično prerađeni i sadrže umjetne sastojke i dodatke. Na kraju, ako proteinski prutić sadrži više od 200 kalorija ili 8 grama šećera, to je vjerojatnije slatka hrana sa malo proteina nego nešto zdravo za vas.
    32.    Sportska pića
Ne zavaravajte se deklaracijom: sportska pića su samo malo više od vode sa okusom, pomiješane sa šećerom i elektrolitima. Sportska pića su idealna za vježbanje koje traje duže od sat vremena ili kad vježbate na vrućem vremenu i puno se znojite, ali za kratko vježbanje unutra? Nema šanse.
    33.    Napitci od čaja
Nemojte me krivo shvatiti. Čaj je zdrav — kad ga sami skuhate i kontrolirate što je u njega dodano. Ali kad kupite čaj pakiran u konzervu ili bočicu? Većinom je dodan šećer, sol i umjetni okusi, što ovo piće čini sve manje idealnim.
    34.    Rižini keksi
Još jedna omiljena namirnica iz desetljeća punog dijeta (90-ih), rižini keksi su odličan hrskav okus sa malo kalorija, ali zapravo nemaju nikakvu vrijednost za prehranu. Plus, nove verzije sa okusima su još gore zbog dodavanja šećera i soli. Iako je dobro pojesti ih s vremena na vrijeme, neće vašem tijelu dati ono što mu treba.
    35.    Zamrznuti jogurt
U gotovo svim slučajevima, zamrznuti jogurt je bolje rješenje nego punomasni sladoled. Ali to neće zamrznutom jogurtu dati slobodan prolaz da postane redovit u vašem jelovniku. Bez obzira koliko vrsta i sa koliko preljeva postoji, još uvijek je slastica bogata šećerom i može brzo dodati kalorije ako ne smanjite porciju na pola šalice (a to je gotovo samo 1 žlica!).
    36.    Prutići sa žitaricama
Bez obzira ako takvi prutići i sadrže voće, orahe, čokoladne komadiće ili ogromnu količinu vlakana, gotovo uvijek su bogati šećerom (a to je uglavnom jako zaslađeni kukuruzni sirup) i sa premalo nutrijenata. Ako vam treba grickalica u hodu, puno vam je bolje imati pri ruci jabuku ili šaku badema. Gotovo jednakih su kalorija, a vaše tijelo će to znati iskoristiti!
    37.    Organička hrana i keksi
Samo zato što piše da je nešto organičko, ne mora značiti da je zdravo. Zapamtite, organička ili ne – hrana-smeće je ipak hrana-smeće!
    38.    Sušeno povrće
Sušeno povrće kao dodatak salati je nešto novo u trgovinama voćem i povrćem. Iako se čini zdravim i salatu čini hrskavijom, dodana im je sol i kalorije bez puno vitamina. Zamijenite ih sa nezasoljenim sjemenkama suncokreta ako želite hrskavost uz vitamin E, magnezij i tiamin.
    39.    Orašasto voće sa okusima
Orasi su odlična zdrava hrana kad ih jedete umjereno. Ali prženi orasi? Netko uzme dobru stvar i prekrije ju sa ne-tako-dobrim stvarima kao što su šećer i sol. Pokušajte ograničiti konzumaciju takvih oraha na samo svježe orahe i slično voće. A ako sami želite pripremiti orahe sa okusima, pržite ih u pećnici sa začinima kao što su kurkuma, paprika ili ljuti kečap!
    40.    Salate iz fast food restorana
Salate mogu biti zdrave ili nevjerojatno nezdrave, posebno u restoranima brze hrane. Istražite količinu kalorija prije nego što krenete u takav restoran, i ne zaboravite provjeriti sve nutritivne vrijednosti za dodatke salati, kao što su kockice sušenog kruha, orasi i preljev za salatu. Takve sitnice mogu brzo inače zdravu salatu pretvoriti u kalorijsku bombu.
    41.    Proteinski napitci
Protein je važan našem tijelu za izgradnju mišića i jačinu cijelog tijela, ali redovno ispijanje proteinskih napitaka umjesto obroka nije zdravo. Mnogi od njih su teške prerađevine, bo9gati šećerom, a usprkos pojačavanju sa vitaminima i mineralima, nedostajat će vam obrok od prave i zasitne hrane.
    42.    Kockice sušenog kruha (krutoni)
Bilo da su od integralnog ili bijelog, pečene ili pržene, kockice kruha nema ju baš nutritivnu vrijednost. Ako ih volite zbog hrskavosti, pokušajte u salatu umiješati hrskavo povrće kao što je paprika ili za srce zdravi orasi.
    43.    Jela od sushija
Uvijek mislimo da je sushi malo kaloričan i zdrav. Iako to može biti, oni specijalni dodaci u restoranima kao što su majoneza, krem sir ili bilo što prženo? Upozorenje! Nezdrava hrana! Evo pravila koje valja slijediti: ako ne smatrate sami sastojak zdravim, ne očekujte da će biti išta zdraviji ako ga umotate u list alge!
    44.    Burger od povrća
Iako se u nekim takvim burgerima nalaze zdravije namirnice kao grah, gljive, smeđa riža i povrće, drugi burgeri – pogotovo u restoranima brze hrane – mogu biti daleko od zdravoga. Često se za povezivanje sastojaka koristi maslac ili ulje, a dovoljno su veliki za dva ili tri obroka.
    45.    Omlet s povrćem
Naručivanje omleta sa povrćem za doručak može biti dobra ideja, ali morate ga naručiti kao Meg Ryan u filmu Kad je Harry sreo Sally: bez ulja ili maslaca, bez sira, samo bjelanjci i povrće na pari (a ne dinstano u ulju). Preskočite te nutritivne zapreke, pa takav obrok možete smatrati zdravim.
    46.    Burger od puretine
Naravno, takav burger je manje mastan od goveđeg. Ali to ne znači uvijek da je burger od puretine zdravi izbor. Posebno pripazite od kojeg dijela je mljevena puretina (pureća prsa imaju najmanje masnoće), te na dodatke. Malo zaslađenog umaka od brusnica, komadić sira, pecivo namazano maslacem su odličan način da pretvorite burger od puretine u kalorijsku bombu.
    47.    Sendvič od portoblello gljiva sa roštilja
Ovaj sendvič bez mesa je zaista ukusan – ali pripazite ako ga naručujete u restoranu. Gljive upijaju okuse kao spužva, a kuhari ih bespotrebno namaču u zasoljene umake i ulje. A nemojte ni da počnemo govoriti o sirnim preljevima i ogromnim pecivima u kojima ih serviraju!
    48.    Voćne grickalice
Bilo da su to rolice sa voćem i gumeni bomboni u obliku voća, čak i ako je sve prirodno, bolje vam je pojesti komad stvarnog voća. Bit ćete sitiji, konzumirat ćete manje šećera i kalorija, i u svakom zalogaju dobit ćete više nutrijenata.
    49.    Čipsi od više vrsta žitarica
Odabir čipsa od žitarica umjesto čipsa od krumpira može biti dobra ideja. Problem je što ste skloniji pojesti veću količinu čipsa od žitarica jer ih opisuju kao "zdrave." Osim ako si udovoljavate, za potrebu za žitaricama uzmite hranjivije izvore kao što su quinoa, divlja riža ili grah.
    50.    Margarin
Nekad se mislilo da je zdraviji od maslaca, ali margarin je sad blizu vrha liste nezdravih namirnica. Iako su mnogi proizvođači izbacili trans-masnoće, još uvijek je bolje koristiti zdravija ulja, kao što je maslinovo ili kokosovo, dok kuhate!