14 kolovoza 2013

Korisni savjeti za kućanstvo




SAVJETI ZA CIJELI ŽIVOT (ili barem jedno poslijepodne)
1) Ubacite mali marshmallow na dno korneta za sladoled da spiječite kapanje otopljenog sladoleda.
2) Batom za meso "rastanjite" palačinku na vrućoj tavi – to će im dati i savršen oblik.
3) Kako krumpiri ne bi klijali ubacite među njih jednu jabuku.
4) Da ljuska od jajeta ne bi pukla prije kuhanja u vodu ubacite malo soli.
6) Da biste iz limuna izvukli što više soka ostavite ih da postignu sobnu temperaturu, a onda ih dlanom trljajte po kuhinjskom elementu prije nego što ga stavite na cijeđenje.
7) Za jednostavnije uklanjanje zagorene hrane iz tave, jednostavno ulijte nekoliko kapi deterdženta za suđe i vode da pokrije dno tave, pa stavite na štednjak da prokuha – bit će mnogo jednostavnije očistiti tavu.
8) U Tupperware (ili koju drugu plastičnu posudu) namažite sloj ulja prije nego što stavite umak na bazi rajčice – neće ostati crvene mrlje.
9) Kad u receptu piše da treba nabrašniti lim, umjesto toga uzmite mješavinu za kekse – neće biti bijelih tragova na kolaču.
10) Ako slučajno u jelo dodate previše soli dok se još kuha ubacite oguljeni krumpir – on će kao brzo rješenje upiti sav višak soli.
11) Omotajte celer alu-folijom prije stavljanja u hladnjak – potrajat će tjednima.
12) Premažite površinu kore za pitu bjelanjkom prije pečenja da dobije lijepi sjaj.
13) Stavite krišku jabuke u posudu sa otvrdnutim šećerom da omekša.
14) kad kuhate klip kukuruza dodajte mrvicu šećera da pojačate njegovu prirodnu slatkoću.
15) Kako bi utvrdili da li je jaje svježe ubacite ga u zdjelu sa hladnom slanom vodom. Ako potone svježe je – ako ispliva na površinu bacite ga u smeće.
16) Lijek za glavobolju: uzmite limetu, prerežite ju na pola i rezanom stranom trljajte po sljepoočnici. Bol će nestati.
17) Ne bacajte ostatke vina: zamrznite to u kockice leda, pa koristite za pojačavanje umaka i složenaca.
18) Ako vam je teško otvoriti staklenku: pokušajte sa gumenim rukavicama za pranje posuđa. Zbog njih vam se staklenka neće pomicati, pa će otvaranje ići lakše.
19) Krumpirom ćete ukloniti mrlje od čišćenja ribe sa ruku. Samo trljajte komadićem krumpira mrlje na rukama dok ne nestanu, pa isperite vodom.
20) Za smanjivanje svrbeža nakon ugriza komarca: to mjesto namažite suhim sapunom – trenutno olakšanje.
21) Mravi, mravi posvuda... pa, kažu da oni nikada ne prelaze liniju od krede. Zato nabavite komad krede i njome ocrtajte na podu mjesto gdje ne želite da se mravi pojave – provjerite sami hoće li biti djelotvorno.
22) Koristite osvježivač zraka za čišćenje ogledala: odlično je, a osim lijepog sjaja dobro će i mirisati.
23) kada se zaskalite sa trnom ili drvetom prvo uzmite komad selotejpa, a tek zatim pincetu ili iglu. Jednostavno zalijepite selotejp preko trna, pa povucite. Tako ćete u većini slučajeva bez previše boli izvaditi trn ili drvce.
24) A što možete učiniti sa šumećim tabletama protiv žgaravice Alka-Seltzer: očistiti toilet – ubacite dvije tablete Alka-Seltzer, čekajte 20 min da isperete i očetkate. Kiselina i pjena najbolje čiste porculanske toalete. Operite vazu – za uklanjanje mrlja sa dna vaze, napunite ju vodom, pa ubacite dvije tablete Alka-Seltzer. Glancanje nakita – ubacite 2 tablete Alka-Seltzer u čašu vode i u to uronite nakin na dvije minute. Očistite termosicu – napunite ju vodom, ubacite 4 tablete Alka-Seltzer, pa ostavite da djeluju oko sat vremena (ako je potrebno i duže). Odčepite odvod – očistite odvod sudopera ubacivanje 3 tablete Alka-Seltzer u odvod koje ćete zatim zaliti sa čašom octa. Nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom.