07 travnja 2014

11 novih upotreba za sol



Razmislite dva puta prije nego bacite sol preko ramena ― ovaj pojačivač okusa je zaista koristan. “Sol ne voli vodu, pa može izvući vlagu iz svakog jela,” kaže Wolke. “Zrna soli su vrlo tvrda, zato dobro funkcioniraju kao abraziv.”

Koristite sol za:
1. Mućkanje jaja ili vrhnja što brže. Dodajte malo soli prije mućkanja.
2. Čišćenje leda sa prilaza kući. I kuhinjska sol može pomoći umjesto one koju koriste gradski čistači.
3. Održavanje piletine i puretine vlažnom. Utrljajte sol u unutrašnjost ptice prije pečenja.
4. Spriječavanje dinstanih jela sa patlidžanom i tikvicama da se raskvase. Pospite sol na povrće prije kuhanja.
5. Uklanjanje ljepljivog taloga na glačalu. Prođite vrućim glačalom (bez pare) preko običnog papira posutog sa soli.
6. Čišćenje odvoda. Ulijte vrelu, jaku otopinu (1/2 šalice soli na litru vode) kroz odvod.
7. Uklanjanje nečistoće sa lisnatog povrća kao što je špinat. Operite takvo povrće u kupki od slane vode.
8. Spriječavanje mraza da se nakupi na unutrašnjoj strani stakla automobila. Trljajte staklo otopinom od 2 žličice soli u 1 litri vrele vode. Posušite krpom.
9. Uklanjanje mrlja od vina sa odjeće. Rastegnite tkaninu preko zdjele, pospite mrlju sa dosta soli, a onda preko toga nalijevajte oprezno vruću vodu.
10. Spriječavanje ljuskin jajeta da puknu prilikom kuhanja. Dodajte malo soli u vodu za vrijeme kuhanja.
11. Brzinsko hlađenje boce šampanjca. Stavite led oko boce u kantici, pa dodajte nekoliko žlica soli. Slažite slojeve leda i soli sve dok ne pokrijete gotovo cijelu bocu. Dodajte i malo vode. Za 10 minuta; poslužite.