14 travnja 2014

Nove upotrebe – pasta za zube



Pastele na zidovima
Djeca su se zaigrala na pogrešnom materijalu? Bez brige. Na meku krpu istiskajte malo paste za zube i time trljajte iscrtani zid dok se tragovi pastela ne uklone, zatim pobrišite vlažnom krpom.

Čišćenje tepiha od mrlja
Mrlju trljajte zubom pastom i grubom četkom, isperite i mrlja bi trebala nestati. U tom procesu možda ćete shvatiti koliko je cijeli tepih zaista prljav.

Čišćenje patika
Slično kao gore, trljajte patike pastom za zube i tvrdom četkom, pa obrišite vlažnom krpom.

Kožne cipele
Stavite malo paste na cipelu, trljajte mekom krpom, pa obrišite vlažnom krpom.

Odjeća sa mrljama
Podrazumijeva se da ako pasta pomaže na tepihu, očistit će i odjeću. Nanesite malo paste na mrlju i trljajte drugim dijelom odjeće dok god imate snage. Isperite vodom. Možda ćete morati ponavljati dok izvućete cijelu mrlju. Ovo možda neće biti djelotvorno na svim vrstama tkanine ili mrlja.

Čišćenje klavirskih tipki
Piano koji se često koristi znači da će tipke s vremenom potamniti. Trljajte ih starom četkicom za zube sa malo paste, pa obrišite vlažnom krpom, pa će tipke uskoro opet bijeti bijele kao nove.

Dječje bočice
Ako vam dječje bočice poprime miris ustajalog mlijeka, očistite ih četkicom za zube natopljenom sa malo paste, ali nakon toga temeljito isperite toplom vodom.

Čišćenje glačala
Na dnu glačala često se skupi nečistoća. Pasta za zube je dovoljno oštra da to lagano ukloni.

Čistač za krom
Nestalo vam je sredtva za čišćenje slavina? Uzmite malo zubne paste, premažite slavine i isperite toplom vodom.

Istrljajte nokte
Nokti na rukama i nogama izgrađeni su od istih sastojaka kao zubi. Zato ih možete trljati pastom za zube da postignete bjelinu i sjaj.

Uklonite tragove vode sa stolića
Jednostavno nanesite pastu na meku krpu i time trljajte dok mrlja ne nestane, pa obrišite vlažnom krpom. Zatim malo ispolirajte sredstvom za namještaj da ga zaštitite od slijedećeg korištenja. Ili još bolje – uzmite podmetač za čaše.

Čišćenje nakita
Zaista ustajali nakit trljajte zubom pastom na mekoj četkici, isperite mlakom vodom, pa paosušite mekim ručnikom. Nakit će biti kao sasvim novi.
Ako su mrlje zaista trvde, namažite nakit pastom, pa ostavite da djeluje preko noći. Ili otopite pastu u malo mlake vode, zaronite nakit (pogotovo prstene) i ostavite preko noći. Ujutro isperite vodom i posušite ručnikom.
Napomena: sve ovo nemojte koristiti na biserima, njih biste mogli uništiti.

Krema protiv prištića
Ako vam se prištić pojavi u vrijeme kad imate neki veliki događaj ispred sbe, jednostavno ga prekrijte sa malo zubne paste, lezite na spavanje, a ujutro ga operite mlakom vodom. Crvenilo bi trebalo sasvim nestati.

Mast za ubode pčela
Malo zubne paste ublažit će bol nakon uboda, ali najprije izvadite žalac.

Umirenje ugriza insekata
Umjesto da se grebete po sježim ugrizima komaraca, jednostavno ta mjesta namažite pastom za zube i zaboravite na svrbež i bol.

Mast protiv žuljeva
Ima isto djelovanje kao na prištićima i ugruzima komaraca. Opet, najbolje je koristiti preko noći.

Za naočale
Svi koji odlaze na ronjenje znaju da je zubna pasta najbolja pomoć za uklanjanje zaštitne folije na novim naočalama, ili čišćenje stakla da se ne zamagli nakon urona. Jednostavno ju razmažite po staklu i dobro isperite.

Odmagljivanje ogledala u kupatilu
Istim principom kao gore odmaglit ćete ogledalo nakon tuširanja. Ovo je posebno korisno ako supružnici koriste ogledalo u žurbi, ali će vam ogledalo trebati odmah nakon tuširanja.

Dopunjavanje rupica nakon čavala
Ako ste upravo izvadili čavao iz bijelog zida, a nemate čime napuniti tu rupu da ne bide previše vidljiva, uzmite bijelu zubnu pastu.
Za obojene zidove, napunite rupicu pastom, pa kad se osuši premažite ju sa malo boje za zidove.

Vješanje postera
Neki ljudi kažu da je pasta najbolje sredstvo za lijepljene postera na zid. Ako je tako, bar nećete imati neugodnih rupa na zidovima kad skinete poster!

Dezodorans
Usta vam zbog nje lijepo mirišu, pa zašto ne bi i ostalo? Odlična je za dezodoriranje odvoda, a posebno za dezodoriranje ruku nakon čišćenja ribe ili češnjaka. U tom procesu očistit ćete i požutjele nokte.

Osvježivač za auto
Stavite malu količinu paste na papirni ubrus, zgužvajte i ubacite pod sjedalo auta. Kad ostavite auto na suncu, zbog tople će se pasta otopiti i ostaviti u autu svježi miris mente.

Koju vrstu paste za zube treba koristiti
Ovih dana paste za zube imaju razne okuse, boje i gustoće. Za savjete u ovom članku najbolje je držati se starinske bijele paste za zube koja nije nalik na gel.

Izvucite najbolje iz tube
Prije nego što potrošite pastu za zube sa svim ovim savjetima, ubacite tubu u mlaku vodu, ostavite nekoliko minuta. Zatim nećim ravnim (kao što je držak noža) istiskajte ono malo paste što još ima, počevši od kraja tube prema otvoru. Time ćete iskoristiti SVU pastu za onaj novac koji ste dali za nju!