01 travnja 2014

Hrana "sve-u-jedan"



U ovom članku bit će nekoliko recepata za jela koja se pripremaju u jednoj posudi, ali sastojke možete prilagoditi svom ukusu ili koristiti ono što vam je pri ruci.

1 šalica osnovnog sastojka
1 šalica drugog sastojka
1-2 šalice škrobnog sastojka
1 1/2 šalice veziva
1/2 šalice "začina za ukus"
preljev

Evo nekih primjera takvog recepta:

Osnovni sastojak
Tuna (220 g u konzervi)
Piletina
Puretina
Šunka
Pečena govedina
Hamburger

Drugi sastojak
Gljive
Tvrdo kuhana jaja
Bilo koje konzervirano, zamrznuto ili svježe povrće (celer, mrkva, grašak, mahune, brokula, rajčica i slično.)
Ili dodajte još jednu šalicu osnovnog sastojka

Škrobni sastojak
Riža
Tjestenina
Krumpir
Tortilja

Vezivo
Kiselo vrhnje
majoneza
krem juha od piletine, gljiva, celera
krem umak (bijeli umak)
umak od rajčice ili umak za tjesteninu
umak za enčilade
kravlji sir

Napomena: ako vam se složenac čini suh, dolijte 1/4 do 1/2 šalice vrhnja, mlijeka ili pileće juhe

Začini za ukus
Punjene ili samo zrele masline
Orasi, bademi ili indijski oraščić
Vodeni kesteni
Pimento
Vlasac
sir

Začini
Sjeckani češnjak
Sjeckani luk
Sjeckana zelena paprika
Umak Worcestershire
Umak od limuna
Umak od soje

Preljev
Kineska tjestenina
Čips od krumpira
Smrvljeni keksi
Smrvljene kockice suhog kruha
sir

Uzmite sve sastojke koje ćete koristiti i izmiješajte ih u namašćenoj velikoj vatrostalnoj zdjeli. Ako je većina sastojaka sirova, kao povrće, tada pecite na 180 stupnjeva oko 30-45 minuta ili dok sve jednako omekša.
Ako je sve što koristite već skuhano onda pecite na istoj temperaturi oko 20 minuta ili dok se sve dobro zagrije.
Ovdje možete miješati sastojke kako god želite, ali možda vam neće biti ukusno dodati umak od soje u jelo sa krem juhom ili umak za enčilade u Talijanski složenac.
Kada dodajete preljev, sastojak koji ćete koristiti naprije pomiješajte sa malo otopljenog margarina, pa tek onda složite preko jela.
Kad poslužujete složenac, uz njega stavite i malu zdjelicu sa kiselim vrhnjem ili jogurtom.