05 siječnja 2020

Kako pravilno skuhati leću?


Ako znate skuhati rižu (na štednjaku, ne u mikrovalnoj), onda već znate i kako skuhati leću. A ne znate skuhati rižu? Nema problema, sad ćete naučiti.

Kuhanje leće je jednostavno, samo zapamtite remembering 1:2. Na jednu žalicu suhe leće treba vam 2 šalice tekućine u kojoj ćete kuhati. Zatim samo krčkajte dok omekša. namjetite si sat uz pomoć kojeg ćete redovito provjeravati, jer leća brzo postane gnjecava, a doslovno NEMA ništa gore od toga. Evo kako ide taj jednostavan proces:

Ispiranje
Izmjerite 1 šalicu leće u cjedilo i ispirite pod hladnom vodom sve dok izlazi nečistoća. Voda mora postati posve čista, tada znate da je i leća čista.

Kuhanje
Stavite leću u dovoljno veliku posudu da preko nje možete doliti 2 šalice vode (ili pileće juhe, pa nećete morati više začinjavati). Ako ste uzeli vodu, dodajte prstohvat soli. Ostavite da prokuha na srednjoj vatri. Kada voda proključa, poklopite i smanjite vatru na lagano kuhanje.

Ostavite da krčka
neka se leća lagano kuha dok omekša, ali da se ne raspada kada miješate - otprilike 20 minuta. Ako leća nije mekana nakon 20 minuta, isprobajte ju ponovo nakon još 5 minuta kuhanja.

Procijedite i začinite

Ocijedite leću od svih viškova tekućine i tada začinite po želji. Najukusnija je kad dodate još malo soli i papra, maslinovog ulja, a po želji i crvene paprike.

Što se tiče riže, postupak je gotovo isti. Jedina razlika za koju vam preporučujum da pripazite jest:
- ako ne volite rižu punu "mulja", što je zapravo otopljeni škrob, kuhajte ju u vodi i zatim isperite kad je gotova. Ako ju kuhate u juhi, nećete ju moći isprati, a i veća je vjerojatnost da će se raskuhati, odnostio pretvoriti u gnjecavu kašu.
Naravno, ispiranje ne dolazi u obzir ako pripremate rižoto, ali za to vam treba i drugačija vrsta riže.