10 lipnja 2011

Lagani kolač od banane sa umakom od čokolade

napisala Harriet Hodgson



Banane su među najpopularnijim voćem na cijelom svijetu. Možda mislite da su pogodne samo za doručak, ali odlične su za sve deserte. Kuharica "The Boston Cooking School Cook Book," prvi puta objevljena 1896, sadrži recept za kolač od banane. Taj recept nije se mijenjao od tada, ali dostupnost nutricionističkih informacija jest.

Sudeći prema web stranici Produce Oasis, jedna srednja banana ima 110 kalorija, nema masnoće, nema kolesterola, nema soli, ima 29 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakana, 400 mg kalija, 21 gram šećera i 1 gram proteina.

Kalij i šećer čine bananu "savršenom hranom za trkače", prema web stranici Devine Sports. "Jedenje banane usred utrke je odlična strategija kako bi se izbjeglo grčenje pri kraju utrke", piše na stranici. Ako vam se u stopalima često pojavljuju grčevi, pojedite koju bananu.

Banane su zdrave. Web stranica Pediatric Oncall popisala je vitamine i minerale koje sadrži banana: 17 mg kalcija, 36 mg fosfora, 0.9 mg željeza, 7 mg vitamina C, te male količine kompleksa vitamina B. Iako su banane jako dobre, one brzo postaju prezrele. Što se može sa prezrelim voćem?

Možete pripremiti lagani kolač od banane, što je jedna verzija staromodnog, ranije navedenog kolača. Umak od jabuka bez šećera može biti zamjena za dio margarina, a umjetni zaslađivači mogu zamijeniti šećer. Ovaj odličan kolač najbolje je jesti odmah nakon pečenja. Za još bolji okus dodajte mu tučeno vrhnje, čokoladni sirup i pržete lješnjake.

Sastojci
1 3/4 šalice brašna (prosijano)
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
2/3 šalice zdrobljenih, zrelih banana
1/4 šalice umaka od jabuke bez šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice maslaca
1/2 šalice manje masnog kiselog vrhnja
1 1/2 šalice umjetnog zaslađivača
2 velika jaja
230 g tučenog vrhnja
čokoladni sirup bez šećera

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stakleni pladanj za pite lagano namastite i ostavite da stoji.
U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. U manjoj zdjeli pomiješajte banane, umak od jabuke i vaniliju.
Kremasto izmiješajte margarin, zaslađivač i kiselo vrhnje. Dopdajte jaja, jedno po jedno, i dobro ih umiješajte. Naizmjence dodajte prvo suhe sastojke, zatim vlažne. Tijesto prelijte na pladanj za pite i pecite 28 minuta, ili dok površina lagano potamni. Ohladite na žici.
Kolač narežite na kriške. Svaku krišku ukrasite tučenim vrhnjem. Prelijte malo čokoladnog sirupa preko kolača i pospite površinu prženim lješnjacima ili sjeckanim orasima. Ima za 12 porcija.

Još jedan ukusan recept od banane i čokolade nalazi se na Ukusna hrana