09 lipnja 2011

Sok limuna - 6 savjeta za ljepotu iz kisele voćke

napisala Danielle Sims



Majka Priroda opskrbila nas je mnogobrojnim korisnim sastojcima koji nam pomažu da ostanemo lijepe već stoljećima. Jedan sastojak koristan i za zdravlje i za ljepotu jest svježe iscijeđeni sok limuna. Limunov sok koristi se prilikom pripremanja hrane kao što su keksi, mesne marinade, te osvježavajuća ljetna pića. On također ima i mnoge efekte na ljepotu. Od glave do pete, ovaj sok pruža mnoge dobrobiti. Evo 10 upotreba koje će sačuvati vašu ljepotu:

Zdravi nokti: namočite nokte ruku u sok limuna na 10 minuta. Zatim ih isčetkajte četkicom za zube ili rašpicom za nokte koje ste namočili u otopinu od 1/2 bijelog octa i 1/2 tople vode, zatim ruke isperite toplom vodom.
Ovaj tretman pomaže noktima da ostanu jaki i posvijetljeni, ali iznenadit će vas svježi sjaj koji će vam pružiti sok limuna!

Riješite se mitesera: Prije odlaska na spavanje trljajte lice sokom limuna kako biste isprali mitesere. Nakon toga isperite lice hladnom vodom ujutro kad se probudite. Ponavljajte proces svake večeri dok miteseri sasvim ne nestanu.

Posvijetlite kožu: Sjećam se, kao mala djevojčica često sam se šuljala po sobi na koljenima. Koža na koljenima zato je postala gruba i tamna, pa mi je baka često taj dio trljala polovicom limuna da se koža ponovo omekša.

Svježi sok limuna možete koristiti na svim dijelovima tijela, uključujući i lice, da se koža posvijetli i osvježi. Jednostavno prerežite limun i jednom polovicom lagano trljajte lice prije odlaska na spavanje. Također, u vodu za kupanje možete uliti 1/2 šalice svježeg soka limuna i namakati se 20 minuta za vrhunski tretman.

Regenerator za kosu: Beživotna, oštećena kosa imatće koristi od soka limuna – napravite mješavinu od 3/4 šalice maslinovog ulja, 1/2 šalice meda i 3 žlice soka limuna. Ostavite mješavinu da stoji. Nakon šamponiranja kose posušite ju ručnikom, pa na kosu namažite mješavinu od meda. Omotajte glavu plastičnom kapom najmanje 1/2 sata. Šamponirajte i isperite regenerator sa kose.

Dodajte plave pramenove u kosu: Prirodna alternativa bojama za kosu i izbjeljivačima jest mješavina od 1/4 šalice soka limuna i 3/4 šalice vode koju ćete nanijeti na kosu. Sjedite na osunčanom dijelu dvorišta najmanje 25 minuta i kosa će vam se blago posvijetliti.

Osvježivač daha: Limunska kiselina je sastojak limuna koji snažno ubija bakterije koje uzrokuju loše mirise. Loš dah iz usta možete trenutno osvježiti ako kapnete nekoliko kapi soka limuna u usta, protrljate ih kroz cijela usta na 15 sekundi i zatim ih progutate.